Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 48

Bifteky na víně se žampióny

Bifteky na víně se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího masa - pravá svíčková, 150 g žampionů, 1 dcl červeného vína, 3 lžíce olivového oleje, 40 g másla, 1 cibule, sůl dle potřeby, pepř barevný mletý dle potřeby

Odleželou svíčkovou opláchneme studenou vodou a otřeme utěrkou. Odblaníme a nakrájíme na 4 plátky bifteků - jsou silnější!, poté je lehce naklepeme. Upravíme do pěkného tvaru, potřeme olejem a dáme odpočinout do lednice. Cibuli nakrájíme na ...

Marinovaná hovězí žebra

Marinovaná hovězí žebra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg hovězích žeber, 3 lžíce hořčice z celých semen, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce medu

Vybereme si nějaká masitá žebra a na 1-2 dny je naložíme do marinády smíchané ze všech ingrediencí. Žebra v marinádě otáčíme 2x za celou dobu marinování. Pak je vložíme do zapékací mísy a pečeme cca 10 hodin při teplotě 100°C. Výborná pochoutka! P...

Kuřecí rizoto - rychlé

Kuřecí rizoto - rychlé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva kuřecího masa ve vlastní šťávě, sterilovaný hrášek, 2 sáčky varné rýže, 1 cibule, sůl, mletý černý pepř, strouhaný tvrdý sýr

Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Vaříme jí asi o 3 minuty méně a po uvaření rýži nenecháváme v sáčku, ale ihned jí vysypeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Otevřeme konzervu s hráškem, obsah vylijeme na síto a propláchneme pod tekoucí v...

Houbová pomazánka od tatínka

Houbová pomazánka od tatínka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 20 g rostlinného oleje, 70 g cibule, 1/2 lžička kari koření, špetka soli, špetka drceného kmínu, 100 g šunky, 1 lžíce kečupu, petrželová nať na ozdobu

Očištěné houby najemno nakrájíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a kari, přidáme houby, sůl, kmín a doměkka podusíme. Šunku nakrájíme na jemné nudličky a přiáme k houbám, dochutíme kečupem a ozdobíme zelenou petrželkou. Mažeme na tmav...

Párky v županu - rychlovka

Párky v županu - rychlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks tenkých párků, 8 plátků tvrdého sýra, 25 dkg listového těsta, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 vejce na potření, 4 lžíce kečupu

Listové těsto rozválíme na plát, pokrájíme na obdélníky rádýlkem, do jejich středu dáme po 1 párku obaleném 2 plátky sýra, potřeném hořčicí a zatočíme do ruličky. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme péci do rozehřáté trouby 180 st.C a pečeme doz...

Námořnické maso

Námořnické maso

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg hovězího masa z kýty , 5 dkg slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla na opečení, 1 větší mrkev, 1 střední kořenová petržel, 1/2 kořene menšího celeru, 1 cibule, 6 listů bobkového listu, 1/2 lžičky tymiánu, 1 dcl zakysané smetany, sůl dle potřeby, pepř mletý dle potřeby

Hovězí maso protkneme slaninou, nakrájíme na plátky, obalíme v mouce a opečeme na sádle. Vyjmeme a na sádle osmažíme očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu na kostičky. Přidáme pokrájenou cibuli, necháme zpěnit a přidáme koření. Vložíme o...

Žampiónová polévka s cibulkou

Žampiónová polévka s cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g žampionů, 1 střední brambor, 2 lžíce strouhané mrkve, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička majoránky, 2 špetky kmínu, sůl, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, 1 plátek másla, 1 střední cibule

Očistíme žampiony, mrkev a brambor oškrábeme. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, brambory na malé kostičky a mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme kmín a vaříme se špetkou soli 15 - 20...

Zeleninová zimní zdravá polévka

Zeleninová zimní zdravá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kořeny mrkve, 2 kořeny petržele, 1/4 bulvy celeru, 1-2 pórky, 1 brokolice, 2 brambory, 1 lžíce polévkového koření, 1 lžička soli - dle potřeby, troška pepře

Veškerou zeleninu a brambory dáme vařit do hrnce, asi s 1,5 litrem vody. Jakmile je zelenina uvařená, mrkev vyndáme a nastrouháme na nudličky. Zbylou zeleninu i s brambory rozmixujeme na krém, dochutíme kořením, osolíme, přidáme mrkev, opepříme...

Jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany

Jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

těsto: 150 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 50 g cukru krupice, 80 g másla, 1 vejce, špetka soli, krém: 175 ml zakysané smetany, 1 vejce, 1 lžíce cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, špetka skořice, asi 750 g jablek, 1/2 citrónu

Všechny suroviny na těsto dobře propracujeme, vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme na 30 minut do chladu. Jablka oloupeme, malá přepůlíme, máme-li větší, tak je překrojíme na čtvrtiny. Každý kousek navrchu po milimetru ...

Brokolice jako mozeček

Brokolice jako mozeček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší brokolice, 3 vejce, 1 střední cibule, sůl, 2 špetky pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje

Menší brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Dáme do hrnce vařit vodu a dobře jí osolíme. Do vařící vložíme růžičky brokolice a vaříme necelých 10 minut. Poté vodu dobře scedíme a brokolici necháme chvíli stát, aby unikla všechna pára. Cibuli ...

Polévka z uzených kostí a zelí

Polévka z uzených kostí a zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 brambory, 250 g kysaného zelí, 1 velká cibule, 1 kg uzených kostí nebo žeber, 1 lžíce sádla, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetka mletého kmínu, 2 lžičky majoránky, jíška dle potřeby, 1 kostka bujónu, sůl, mletý černý pepř, kousek feferonky nebo špetku pálivé papriky

Uzené kosti vaříme v tlakovém hrnci asi 1 hodinu - doměkka a vychladlé obereme. Oloupanou a nakrájenou cibuli usmažíme do růžova na sádle, přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory. Krátce je opečeme a přidáme kmín, papriku, zamícháme a i...

Hovězí polévka s těstovinami

Hovězí polévka s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího žebra, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, 1/4 bulvy celeru, 1 lžička soli, 4 kuličky celého pepře, 1 kulička nového koření, 1 snítka libečku, hovězí bujón nebo sůl na dochucení, zelená nebo sušená petrželka (pažitka), těstoviny uvařené podle návodu, nebo instantní nudle

Do tlakového hrnce dáme studenou vodou opláchnuté hovězí žebro, očištěnou zeleninu vcelku, sůl, kuličky pepře, nové koření, snítku libečku a zalijeme 2 litry studené vody. Hrnec uzavřeme a vaříme asi 60 minut. Po uvaření z vývaru vyjmeme maso a ze...

Gulášová polévka - pikantní

Gulášová polévka - pikantní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g salámu Poličan, 1 velká cibule, 1 feferonka, 2 větší brambory, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 lžíce majoránky, 2 - 3 lžičky mleté sladké papriky , bujón, 1/4 lžičky mletého kmínu, sůl, 1250 ml vody, jíška, 1 lžička slunečnicového oleje

Salám nastrouháme na hrubé nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a oškrábané brambory nakrájíme na kostičky. Feferonku a česnek očistíme a nasekáme na velmi malé kousky. Cibuli osmažíme na sádle do růžova, přidáme brambory a orestujeme. Z...

Polévka z cibule

Polévka z cibule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší cibule, 35 g másla, 25 g hladké mouky, 2 kostky zeleninového bujónu, 1 vejce, snítka zelené petrželky, 1500 ml vody, starší rohlík, slunečnicový olej na osmažení

Větší cibule oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmažíme do sklovita. Poté přidáme hladkou mouku a krátce usmažíme. Usmažený základ cibulové polévky zalijeme studenou vodou, rozšleháme metličkou a vaříme od b...

Polévka s hřibem a bramborem

Polévka s hřibem a bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hřib, 1 větší brambor, 1/2 bujónu, 1 špetka mletého kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, sůl, 750 ml vody

Větší hřib omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Nasypeme jej do hrnce s vařící vodou a vaříme. Brambor oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do polévky. Po 5 minutách vaření přidáme kmín, bujón a lžíci jíšky připrave...

Jablečný koláč s posypkou

Jablečný koláč s posypkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto - 2 vejce, 60 g moučkového cukru, 170 g polohrubé mouky, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 150 g zakysané smetany, Na drobenku - 80 g másla, 100 g polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 4 velká jablka, 1 vanilkový cukr, skořice, hrozinky

Připravíme si kulatou formu na koláč o průměru 26 cm. Formu vymažeme ramou a připravíme si drobenku z másla, mouky a cukru. Jablka nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme vnitřky a nastrouháme na hrubo. Zapneme troubu na 175°C. Celá vejce vyšleháme 2 - 3 ...

Vepřové ledvinky na celeru

Vepřové ledvinky na celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vepřové ledvinky, 2 lžíce strouhaného celeru, 1 bujón, sůl, 1 smetana ke šlehání , 2 lžíce hladké mouky

Vepřové ledvinky omyjeme, podélně rozřízneme a vyčistíme. Opět je omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme je do 1 litru vroucí vody a vaříme nejméně 30 minut, dokud nezměknou. Mezitím si očistíme a nastrouháme celer na hrubé nudličky. Jakmile jsou ...

Kuřecí masová zavářka do polévky

Kuřecí masová zavářka do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g kuřecích prsou, 1 vejce, 1 lžička sušené petrželky, 1 lžíce polohrubé mouky, 100 ml strouhanky, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1 stroužek česneku, 1/4 lžičky soli, kuřecí vývar

Omyté kuřecí prso rozmixujeme nebo pomeleme se stroužkem oloupaného česneku. Rozmixované kuřecí maso dáme do misky, přidáme rozklepnuté vejce, sůl, mletý pepř a sušenou petrželku. Vše dobře promícháme, přidáme polohrubou mouku a po vymíchání zavář...

Kuře se žampiony a smetanou

Kuře se žampiony a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celé kuře, 1 svazek mladých cibulek, 1 hrnek pokrájených žampionů, 200 -250 ml zakysané smetany, 1 dcl bílého vína, 4 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, sůl dle potřeby, 1 citrón, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce másla - na žampiony a cibulku

Kuře rozčtvrtíme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Na rozpuštěném másle opečeme po obou stranách. Na druhé pánvi na másle podusíme žampiony pokrájené na širší proužky a cibuli a jen málo podléváme horkou vodou. Opečené kuře dáme do kastrolu, p...

Závin z mletého masa dvou druhů

Závin z mletého masa dvou druhů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg hovězího zadního mletého masa, 50 dkg vepřového mletého masa, 20 dkg uzeného nasekaného masa, 1 střední cibule, 2 vejce, 1,5 rohlíku namočeného v mléce, strouhanka dle potřeby, pepř dle potřeby, sůl dle potřeby, 2 vejce uvařená natvrdo

Připravíme si dvě mísy, protože každé maso budeme připravovat zvlášť. Do každé mísy přidáme stejné množství nastrouhané cibule, namočené pečivo v mléce, klepneme vajíčko, okořeníme a doupravíme konzistenci strouhankou, popř. hladkou moukou. Ustř...

Uzené kostky v zelí

Uzené kostky v zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g předvařených uzených kostek (polotovar), 500 g kysaného zelí, 2 střední cibule, 1 - 2 střední brambory, 1 lžíce sádla, 3 lžičky cukru krupice, 1/2 lžičky soli, ocet

Uzené kostky v původním obalu dáme vařit do hrnce, vaříme je nad párou téměř 60 minut. Ze sáčku se zelím odstřihneme růžek a lák slijeme do skleničky. Nevyléváme jej, můžeme ho na závěr použít na dochucení. Zelí vysypeme do kastrolu, zalijeme vodo...

Zapečená stehýnka na zelí

Zapečená stehýnka na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, 1 střední cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, drcený kmín, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 150 g mrkve, 150 g cukety, 250 g kysaného zelí, 1 větší jablko

Cibuli oloupeme a usmažíme do červena na 1 lžíci oleje. Mrkev, jablko a cuketu očistíme a nastrouháme na hrubo. Zapékací formu vymastíme usmaženou cibulkou a nasypeme do ní mrkev, jablko, cuketu a zelí. Velmi dobře promícháme a povrch pouze urovná...

Pikantní Cikánský guláš

Pikantní Cikánský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg hovězího masa , 50 dkg vepřového masa, 2 ostravské či paprikové klobásy, 2 lžíce mleté papriky, 3 stroužky česneku, 3 cibule, 2 papriky zelené, 1 balení masoxu - hovězí, 2 rajčata, 5 plátků slaniny, sůl dle potřeby, pepř dle potřeby

Maso nakrájíme na kousky, smícháme, se sladkou paprikou, solí, pepřem a polovinou nadrobno nasekaného či utřeného česneku. Přes noc necháme chutě spojit v lednici. Ráno cibuli pokrájíme a spolu se slaninou (popř.) kousek sádla, necháme osmažit d...

Kuřecí nudličky s ananasem

Kuřecí nudličky s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí prso, 5 stroužků česneku, 2 lžíce nakrájeného ananasu z kompotu, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl dle chuti, pepř, 1 lžička hladké mouky, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička kečupu

Omyté kuřecí prso nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme, nasekáme na drobno a ananas nakrájíme na drobné kousky. Nudličky masa osolíme, opepříme a na pánvi s rozehřátým olejem maso zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme nasekaný česnek a krátce ore...

Moučník s jablky

Moučník s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g polohrubé mouky, 350 g krupicového cukru, 125 g Hery, 3 vejce, 200 g zakysané smetany 15%, 150 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 větší jablka, tuk a hrubá mouka na plech

Nejprve si rozpustíme Heru a připravíme plech s vyvýšeným okrajem. Vymažeme ho Ramou a vysypeme hrubou moukou. Jablka rozkrojíme, vykrojíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Zapneme troubu na 170°C. Mouku promícháme s prosátým kypří...

stránka: