Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Finančně nenáročné - stránka 91

Houbové carpaccio

Houbové carpaccio

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub (žampiony), 1 lžíce citronové šťávy, 1 svazek bazalky, 1 rajče, 1 lžíce octa, špetka soli, troška celého pepře, 30 g parmazánu/parmezánu (v celku)

Houby očistíme, nakrájíme na jemné plátky, rozdělíme na čtyři talíře a pokapeme citronovou šťávou. Opereme bazalku, lístky nakrájíme na jemné proužky. Omyjeme rajčata a bez tvrdé části kolem stopky nakrájíme na malé kostičky. Ocet smícháme se solí...

Námořnické rybí filé

Námořnické rybí filé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybího filé, troška citronové šťávy, sůl, pepř, 1 pórek, 100 g strouhaného sýra, 200 ml zakysané smetany

Naporcované filé pokapeme citronovou šťávou, opepříme, osolíme. Rozložíme do vymazaného pekáče, poklademe kolečky pórku, nahrubo nastrouhaným sýrem a zalijeme kysanou smetanou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s bramborovou kaší nebo bra...

Charčo sup - Gruzínská polévka

Charčo sup - Gruzínská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g skopového masa, 100 g dlouhozrnné rýže, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 zelené papriky, 1 lžíce sádla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce petrželové natě, sůl podle potřeby, 2000 ml vody

Mäso pokrájame na menšie kúsky a dáme variť s bobkovým listom, cesnakom a celým korením do posolenej vody. Pred dovarením pridáme umytú sparenú alebo predvarenú ryžu a nadrobno pokrájanú cibuľu, predtým podusenú s pokrájanou zelenou paprikou. Pri...

Houbové placičky s citronovou šťávou

Houbové placičky s citronovou šťávou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 a 1/2 ks housky (tvrdé), 600 g hub (žampiony), 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželové natě (petrželky), 1 vejce, 1 žloutek, 75 g tvrdého sýra (nastrouhaného), špetka soli, špetka bílého pepře, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 šalotka, 200 g sladké smetany, 1/2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy

Housky necháme změknout ve vlažné vodě, dobře je vymačkáme a roztráme na kousky. Očistíme houby a nasekáme je najemno. Česnek prolisujeme a přidáme k houbám. Opereme petrželku a lístky nasekáme na velmi jemné kousky. Smícháme s houskami, vajíčkem...

Rajčatový salát s rýží

Rajčatový salát s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dlouhozrnné rýže, 250 g rajčat, špetka soli, 125 g hub (žampiónů), 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce estragonu, špetka bílého pepře, 1 lžíce destilovaného octa

Rýži vaříme 18 minut v 700 ml osolené vody. Mezitím spaříme rajčata vroucí vodou, oloupeme a oddělíme tuhé části okolo stopky. Poté je rozpůlíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na větší kousky. Očistíme žampiony a smažíme je pouze na vymazané pánvi,...

Vánoční sladké oplatky

Vánoční sladké oplatky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 150 g cukru krystal, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 500 ml mléka, 1 l vody, 1 vejce

Mléko, vodu a oba cukry smícháme a zahřejeme, aby se rozpustili. Mouku prosejeme, přidáme mléko, celé vejce, rozpuštěné máslo a důkladně vyšleháme. Přecedíme a na rozpáleném stroji můžeme péct oplatky. Když se lepí, plochu potřeme troškou másla. S...

Dušené hovězí nudličky se zeleninou

Dušené hovězí nudličky se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, olivový olej, máslo, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1 žlutá paprika, 2 rajčata

Na směsi olivového oleje a másla zprudka krátce osmahneme na tenké nudličky nakrájené hovězí maso. Poprášíme ho sladkou paprikou a kořením (dle chuti - např. Solčankou) a podlijeme malým množstvím vody, aby se podusilo doměkka. Ke konci dušení při...

Kuskusový nákyp s brokolicí

Kuskusový nákyp s brokolicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuskusu (nejlíp celozrnného), slunečnicový olej, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, kurkuma, zeleninový bujón (nejlépe bez GS), voda, sušené droždí, 1 balení Rama Cremefine

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kurkumu a rozdrobený zeleninový bujon. Pak přidáme na růžičky rozebranou brokolici, košťál také pokrájíme. Vše zalijeme vodou tak, aby brokolice byla skoro potopená. Chvíli vaříme, pak přisype...

Segedín ze sójového masa

Segedín ze sójového masa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojových kostek, 2 lžíce sojové omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu (doporučuji bez GS), 1 cibule, 300 g kysaného bílého zelí, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky

Sójové kostky nasypeme do mísy, rozdrobíme na ně zeleninovou kostku, pokapeme je sójovou omáčkou a zalijeme vroucí vodou, aby nasákly. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slité sójové kostky, posypeme je mletou sladkou paprikou...

"Golubce" s houbami a vejcem

"Golubce" s houbami a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hlávka zelí, cca 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rozpuštěného másla, 200 ml sladké smetany, špetka soli (stejně tak dáme i do náplně), Náplň: 300 g čerstvých nebo zamražených hřibů, 3 vejce uvařené natvrdo, 1 cibule , 30 ml olivového oleje, 1 lžíce petrželové nati

Kapustu umyjeme, listy rozoberieme a sparíme vriacou vodou, aby zmäkli. Tvrdšie žilky môžeme narezať. Do stredu každého listu vložíme plnke, okraje zahneme a stočíme tak, aby list plnku úplne obalil. Takto naplnené listy obalíme v múke, poukladáme...

Chlebová polévka - žebrácká

Chlebová polévka - žebrácká

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 2 hrnky nakrájeného zbylého chleba, 2-3 brambory, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 sklenka zakysané smetany, 1-2 vejce

Do 1 l vody nebo vývaru z kostí dáme pokrájený chléb - nejlépe kůrky, česnek utřený se solí, jemně pokrájenou cibulku, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Polévku můžeme rozmixovat. Po odstavení z plotýnky přidáme kysanou smetanu s rozkve...

Indická mrkev

Indická mrkev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g mrkve, 4 lžíce zakysané smetany, 20 g másla, 2 lžičky kari koření, 3 cm strouhaného čerstvého zázvoru, 200 g špaget, špetka petržele

Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Na pánvi rozehřejeme tuk a mrkev na něm osmahneme, přidáme kari, strouhaný zázvor a vše dusíme asi 5 minut. Do směsi pak vmícháme smetanu, osolíme a posypeme petrželk...

Jablka s karamelem

Jablka s karamelem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jablka, 3 lžíce másla, 3 lžíce cukru krupice, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce cukru moučka, 200 g smetany ke šlehání (šlehačky)

Omyjeme jablka a zbavíme je jadřinců. Poté jablka nakrájíme na tenké plátky. Troubu rozehřejeme na 220°C. Plochou formu vymažeme 1 lžící másla, rovnoměrně do ní rozložíme jablka, posypeme cukrem krupice smíchaným se skořicí a obložíme plátky zbylé...

Bylinková polévka s knedlíčky

Bylinková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1 svazek bazalky, 1 svazek řeřichy, 2 cibule, 5 lžíc másla, 50 g strouhanky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 3 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru

Opereme bylinky a lístečky nasekáme na drobnější kousky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné kostičky. V hrnci rozpálíme máslo na středním plameni a na něm 3 minuty smažíme cibulku, až zesklovatí. Poté odejmeme třetinu kostiček cibule a přim...

Něco na zub - sladká rýže

Něco na zub - sladká rýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení dlouhozrnné rýže (záleží na vás, kolik sáčků), 1 balení jogurtu (může být i ochucený), jablko, pomeranč, mandarinka, rozinky, 1 lžička skořice (podle chuti)

Uvaříme rýži a necháme ji vychladnout, pak přidáme jakýkoliv jogurt, rozinky, jablko a mandarinku, pomeranč. Skořici a dosladíme podle chuti (nebo vůbec). Když je to pro dospělé a starší děti, můžeme přidat nastrouhanou čokoládu.

Kokosová sádlová kolečka

Kokosová sádlová kolečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g sádla, 250 g hladké mouky, 250 g cukru moučka, 100 g strouhaného kokosu

Všechny suroviny smícháme na vále a vypracujeme vláčné těsto, necháme odpočinout v chladnu alespoň jednu hodinu. Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, spíše sušíme.

Vařené pirožky s kyselým zelím

Vařené pirožky s kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 ml teplého mléka, 250 ml teplé vody, 2 lžíce rozpuštěného máslo, sůl podle potřeby, 1 cibule, Naplň: 6 lžic kyselého zelí, 3 uvařené a pomleté brambory, 2 lžíce opečené a pokrájené slaniny, troška mletého pepře, špetka soli

Z hladkej múky, mlieka, vody, soli a masla vypracujeme cesto a necháme ho asi 1/2 hodiny stáť. Rozvaľkáme, vykrojíme z neho štvorce, dáme na ne plnku, spojíme dva protiľahlé rohy štvorca tak, aby vznikol trojuholník, a okraje dobre zatlačíme. Varí...

Recept na horkou čokoládu

Recept na horkou čokoládu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g čokolády na vaření, 2 lžičky cukru krupice, 1 lusk vanilky, 250 ml polotučného mléka, 150 ml 12% sladké smetany, troška Malcaa -hotového kakaové nápoje (nebo Granka)

Nejdříve si nalámeme čokoládu a podélně rozřízneme vanilku. Potom všechny přísady dáme do kastrůlku a na mírném plameni rozehřejeme. Stále prošleháváme metlou, až se všechna čokoláda rozpustí a směs bude horká a napěněná. Pak ji rozlijeme do hrn...

Tátovo kuře na zelenině

Tátovo kuře na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, 1 menší kedluben, 1 mrkev, 2 cibule, 6 ředkviček, 4-5 brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, troška mleté papriky

Do pekáčku nalijeme trochu olivového oleje. Všechnu zeleninu pokrájíme nahrubo a naskládáme do pekáčku. Nové brambory pořádně umyjeme, nakrájíme na čtvrtky a položíme na zeleninu. Kuřecí stehna umyjeme, posolíme a položíme navrch, lehce posypem pa...

Snídaňový koktejl

Snídaňový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 banán, 150 g borůvek, 0,3 l minerálky, 1 lžička jetelového medu

Do mixéru dáme banán nakrájený na kolečka a vsypeme 150 g borůvek. Prošleháme dohladka, necháme mixér běžet a přoléváme minerálku, tak aby jsme získali požadovanou hustotu. Vlijeme do sklenice, ozdobíme zbylými borůvkami, zakápneme medem a podáváme.

Kuře na paprice

Kuře na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg kuřete (stehna, čtvrtky, cokoliv), 2 cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1,5 lžíce mleté pálivé papriky, 3 lžíce másla, 1 dcl vody, 4 lžíce smetany ke šlehání, 3 lžíce hladké mouky

Kuře očistíme, opláchneme a ve vodě uvaříme doměkka (je to cca 1 hodinu). Podle chuti můžeme přidat i koření a sůl (přidávám nové koření a pepř, sůl). Měkké kuře vytáhneme, necháme vystydnout a následně maso obereme. Vývar přecedíme a dáme stranou...

Česnekový chléb

Česnekový chléb

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 1 balení instantního droždí, 300 ml vlažné vody, 3 lžíce rostlinného oleje, lžička soli, lžička cukru, 3 stroužky česneku

Mouku smícháme s droždím. Jeden stroužek česneku utřeme se solí, zbylé nasekáme nadrobno. Do pečící nádoby dáme nejprve tekuté suroviny, přidáme mouku, cukr, sůl a česnek. Pekárnu nastavíme na základní program a pečeme. Kdo má rád česnek, může si ...

Letní nákyp

Letní nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rostlinného oleje, 8 plátků chleba, 175 g cukru moučka, 3 dcl vody, 225 g jahod, 500 g malin, 175 g rybízu, 175 g ostružin, troška máty peprné, 1 balení smetany

Olejem vytřeme 6 forem o objemu 1,5 dl. Formy vyložíme chlebem. Do pánve dáme cukr s vodou. Jemně, za stálého míchání necháme rozpustit, pak uvedeme do varu a vaříme 2 minuty. Ponecháme stranou 6 větších jahod na ozdobení. Do uvařeného sirupu...

Hrnková skořicová bábovka

Hrnková skořicová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1 balení vanilkového cukru, 1 hrnek oleje, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 3 lžičky skořice, 3 nastrouhaná jablka, hrst rozinek, hrst sekaných ořechů

Všechny ingredience smícháme a utřeme těsto. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C a pečeme asi 50 minut.

Zeleninové jarní závitky

Zeleninové jarní závitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g mrkve, 1 paprika, 1 lžíce slunečnicového oleje, 75 g fazolových klíčků, 1 limeta, 1 chilli paprička, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička rýžového škrobu, 2 lžíce koriandru, 8 plátků listového těsta, 25 g másla, 2 lžičky sezamového oleje, 1 svazek jarní cibulky

Nejdříve si nastrouháme kůru z limetky. Ostrým nožem pokrájíme mrkev na tenké tyčinky. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme jí na tenké plátky. Ve velkém předehřátém woku rozehřejeme slunečnicový olej. Přidáme mrkev, červenou papriku a fazolové ...

stránka: