Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 117

Gratinovaná cuketa s krevetami

Gratinovaná cuketa s krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 středně velké cukety, 1 cibuli, 4 menší žampiony, 2 stroužky česneku, 200 g malých vařených krevet, 50 g másla, sůl, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce strouhanky, pepř, cayenský pepř

Omyté cukety podél rozpůlíme a blanšírujeme do poloměkka ve slané horké vodě. Necháme vychladnout a kulatou část mírně, kvůli stabilitě seřízneme. Vnitřek opatrně vydlabeme. Vydlabanou dužinu cuket drobně rozsekáme. Na másle podusíme drobně nakr...

Tuňák pečený v mořské řase

Tuňák pečený v mořské řase

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

550 g tuňáku, 4 plátky mořských řas, 4 plátky jarního těsta, 50 g čerstvého zázvoru, 100 g tenkých těstovin, 200 g mražené zeleninové směsi, 2 tortily, 50 g limety, 50 g pomeranče, 50 g citrónu, 4 žloutky, bílý pepř, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci včelího medu, 1 lžíci másla

Nejdříve si připravíme limetkovou omáčku: svaříme pomerančovou šťávu s trochou medu a necháme zredukovat. Přidáme citronovou a limetkovou kůru a na závěr přimícháme čerstvé ztuhlé máslo. Porce tuňáka zabalíme do jarního těsta a řas. Těsto osolíme,...

Masové bochánky

Masové bochánky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g listového těsta, 200 g mletého masa, 1/2 hlávky zelí, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička zázvoru, 1 špetka pálivé mleté papriky, špetka soli

Nadrobno nakrájené zelí promícháme s mletým masem, sójovou omáčkou a kořením a podle potřeby dosolíme. Z listového těsta uděláme malé placičky, které naplníme připravenou náplní, uděláme bochánky a na plechu je pečeme cca 45 minut, při 210 °C.

Pizza z jogurtového těsta

Pizza z jogurtového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 kelímky bílého jogurtu, 2 vejce, 2 papriky, 4 rajčata, 100 g šunkového salámu, 5 lžic kečupu, 2 stroužky česneku, 1 lžička oregana, 100 g Eidamu (Edam), špetka soli

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme jogurt, vejce, osolíme a umícháme těsto. Těsto nalijeme na vymazaný plech, poklademe šunkovým salámem, který jsme nakrájeli na proužky, nadrobno nakrájenými paprikami a rajčaty, pokapeme kečupem, ochutím...

Banánový nákyp

Banánový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hrubé krupice, 1 l mléka, 4 lžíce cukru krupice, 2 lžíce másla, 4 vejce, 1 hrst rozinek, 4 banány, 1 lžička citrónové kůry, špetka soli, šťáva z jahodového kompotu

V horkém mléce rozpustíme tuk, mírně osolíme, přidáme cukr a za stálého míchání vsypeme krupici a uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, rozinky, na kolečka nakrájené banány, strouhanou kůru a zlehčíme tuhým sněhem, který jsme si...

Plněné brambory

Plněné brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

větší brambory, sterilované okurky, 50 g tuku, 1 lžíce másla, 1 vejce, 1 cibule, 150 g uzeniny, 2 lžíce mléka, rajčata, 1 lžíce plnotučná hořčice, pepř, sůl

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak vnitřky vydlabeme tak, aby stěny zůstaly silné asi 6mm. Vnitřky brambor prolisujeme či rozmačkáme, přidáme okurky, uzeninu, cibuli, bílky vajec uvařených natvrdo (vše nasekané nadrobno) a mléko...

Provensálské filety z mořských ryb

Provensálské filety z mořských ryb

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg filet, 0,7 l bílého vína, olivový olej dle potřeby, 3 cibule, 2 pórky, 3 list bobkový listu, 1,5 lžíce Vegety, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

Filety marinujeme asi 2 hodiny ve víně a pepři. Nahrubo nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji s pórkem. Pak přidáme rybu s marinádou, bobkový list, vegetu a dusíme asi 15 minut. Můžeme podávat s brambory.

Kuřecí řízek s malinami a kokosem

Kuřecí řízek s malinami a kokosem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky kuřecích prsou, 40 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kokosové moučky, 2 lžíce pórku, 2 lžíce malin, sůl, Vegeta

Prsa lehce naklepeme a osolíme, obalíme v mouce a na horkém másle z obou stran opečeme. Přisypeme kokos, osmažíme a podlijeme troškou vody se špetkou Vegety. Šťávu provaříme a přidáme spařené plátky pórku a maliny. Na talířích zdobíme malinami a p...

Rizoto se sýrem

Rizoto se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sáčky uvařené rýže, 200 g dušené šunky, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 200 g tvrdého nízkotučného sýra, Vegeta nebo kari, sůl

Uvařenou rýži promícháme s nadrobno nakrájenou šunkou, okapaným hráškem a nahrubo nastrouhaným sýrem. Ochutíme vegetou nebo kari kořením, případně dosolíme.

Rizoto s rybičkami v tomatě

Rizoto s rybičkami v tomatě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rýže, 2 konzerv rybiček v tomatě, 1 cibule, 1 lžíce másla, 2-3 zelené papriky, sůl, voda

Rýži zalijeme horkou osolenou vodou a uvaříme doměkka. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na másle. Rybičky v tomatě (zbavených páteří) pokrájíme nadrobno, vložíme na cibuli, prohřejeme a přimícháme rýži. Na talíři zdobíme jemnými proužky nakrájené...

Rizoto s opečenými játry

Rizoto s opečenými játry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g slaniny, 1 velká cibule, rostlinný olej, 2 šálky dlouhozrnné rýže, 800 ml hovězího vývaru, sůl, 500 g vepřových nebo drůbežích jater, 2 lžíce mouky, 1 lžička sladké papriky, lžička pepře, 100 g strouhaného sýra, citrónová šťáva

Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a krátce opražíme. Promícháme ji, osolíme, zalijeme vývarem a bez pokličky vaříme. Játra očistíme a nakrájíme na plátky. Obalíme je v mouc...

Rizoto s krabími tyčinkami

Rizoto s krabími tyčinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek dlouhozrné rýže, voda, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, 1/2 lžičky kari koření, 1 velká cibule, 1 velký pórek, 250 g krabích tyčinek, 1 hrst bazalkových lístků, rostlinný olej, 1 balení zakysané smetany

Kostku bujónu necháme rozvařit ve vodě (asi 2,5 hrnku). Kromě toho si připravíme další vařící vodu. Cibuli a bazalku pokrájíme nadrobno, očištěný pórek na kolečka, krabí tyčinky na kousky. Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme pórek a za s...

Pilaf z kuřete

Pilaf z kuřete

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, 100 g anglické slaniny, sůl, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička majoránky, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 3 papriky, 1 lžička cukru krupice, 2 lžíce rajčatového protlaku, 300 g dlouhozrné rýže, 1 lžička kari koření, rostlinný olej, voda nebo vývar

Uvaříme rýži s kari kořením. Maso nakrájíme na malé kousky, slaninu na kostičky. Cibuli a česnek posekáme nadrobno, očištěné papriky pokrájíme na proužky. Na lžíci oleje rozškvaříme slaninu. Přidáme maso a prudce opečeme. Pak osolíme, přidáme ci...

Ravioly se šunkou, olivami a sýrem

Ravioly se šunkou, olivami a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 2 vejce, 4-5 lžic bílého vína, sůl, 50 g šunky, 10 zelených oliv, 2 snítky oregana, 200 g Lučiny, 3 lžíce smetany, pepř, paprika, 1 bílek

Smísíme mouku, vejce, víno a sůl. Tužší těsto necháme alespoň 60 minut odležet. Šunku nakrájíme na kostičky. Vypeckujeme a drobně pokrájíme olivy. Otrháme lístky oregana neboli dobromysli. Jednu snítku odložíme stranou, zbytek nasekáme. Vše utřeme...

Kuře na leču

Kuře na leču

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, grilovací koření, rostlinný olej, 1 sklenka zeleninového leča, 2 cibule, 1 hrnek rýže, 1 a 1/4 hrnku vody, sůl, kari koření, sladká paprika

Omyté a osušené kuře naporcujeme na menší kousky (8 - 10). Každý kousek potřeme olejem, osolíme a okořeníme. Necháme uležet v ledničce do druhého dne. Pekáč vytřeme olejem. Dno pokryjeme pokrájenou cibulí. Na cibuli rozložíme kousky masa a přelije...

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-8 kuřecích stehen, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 250 g drobné cibule, sůl, pepř, 4 lžíce másla, 1 lžička cukru, 8 menších rajčat, 10 černých vypeckovaných oliv, 1 snítka rozmarýnu, 250 ml drůbežího vývaru

Oloupeme česnek, utřeme jej a smísíme s olejem. Omytá a očištěná kuřecí stehna osolíme a potřeme česnekovým olejem. Oloupeme všechnu cibuli. V kastrolu rozpustíme máslo a po všech stranách do růžova na něm opečeme kousky kuřete. Vyjmeme je a uloží...

Pekingské maso

Pekingské maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího masa na minutku, 300 g kuřecích prsou, 1 pórek, olej, 2 lžíce Shao-sing (rýžového vína), 2 papriky - červená a žlutá, 1/2 lžíce Solamylu, 1/2 lžičky chilli omáčky, 1 lžička pasty sambala (Sambal oelek)

Maso nakrájíme na nudličky. Z vína, pasty sambal oelek, solamylu a chilli omáčky připravíme marinádu, ve které necháme maso asi hodinu odležet. Papriky a pórek nakrájíme na tenké nudličky. Z masa slijeme marinádu a na rozpáleném oleji je zprudka o...

Kuře po asijsku

Kuře po asijsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce oleje, 4 cibule, 2,5 cm zázvorového kořene, 3 mrkve na kolečka, 2 papriky - červená a žlutá, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce Sherry, 4 ks kuřecích prsou, 125 ml vody

Na pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje, přidáme cibuli a nakrájený zázvor a 1 min. mícháme a smažíme.Rozpálíme i zbylý olej, přidáme mrkev, papriky a 2 - 3 minuty zprudka smažíme - nepřestáváme míchat. Přelijeme sojovou omáčkou, sherry, proužky masa a z...

Mořský kapr pečený se šunkou

Mořský kapr pečený se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 1 cibule, 100 g celeru, sůl, 600 g kapra, 100 g šunky, 60 g tvrdého sýru, 1/2 dcl smetany, 1 žloutek

Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme nastrouhaný celer a opražíme. Přidáme osolené porce kapra a pod pokličkou dusíme doměkka. Potom porce kapra rozložíme i se zeleninou do zapékací mísy, pokryjeme plátky šunky. Strouhaný sýr, smeta...

Kapusta zapečená s masem a rýží

Kapusta zapečená s masem a rýží

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka kapusty, 250 g dlouhozrné rýže, 500 g mletého masa, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1-2 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř, kmín, 1 dcl mléka, 2 vejce

Kapustu rozkrojíme na poloviny a uvaříme v osolené vodě (asi 5-8 minut). Pak scedíme a pokrájíme na nudličky. Rýži uvaříme, jak jsme zvyklí. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme maso, prudce orestujeme, osolíme, ...

Těstoviny se sýrovou omáčkou s tuňákem

Těstoviny se sýrovou omáčkou s tuňákem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 1 konzerva tuňáka v oleji, 3 kousek taveného sýra, sůl

Uvaříme libovolné těstoviny. Během toho si v menším hrnci ohřejeme konzervu s tuňákem i s olejem z tuňáka. V tomto obsahu rozpustíme tavený sýr a omáčkou zalijeme uvařené těstoviny.

Krůtí guláš s kysaným zelím

Krůtí guláš s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krůtích prsou, 400 g kyselého zelí, 1 cibule, 1 kyselé jablko, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička majoránky, 1 lžička sladké mleté papriky, 100 ml zeleninového vývaru, 1 brambor, 100 ml zakysané smetany, sůl, mletý pepř, 2 papriky (zelená a červená), 1 lžíce přepuštěného másla, 1 lžíce nasekané zelené petrželky

Kysané zelí pokrájíme (pokud není dostatečně jemně nakrájené), cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z jablka odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme majoránkou, mletou paprik...

Guláš z mletého masa

Guláš z mletého masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g vepřové plece, 4 cibule, olej, sůl, česnek, mletá paprika, pepř, kmín, majoránka, 2 ks gulášové kostky, bobkový list, hladká mouka

Maso umeleme na větší kousky. Do kastrolku dáme olej a najemno nakrájenou cibuli a necháme smažit dozlatova. Pak do ní přidáme umleté maso,přidáme papriku a orestujeme. Dále přidáme sůl, kmín, gulášové kostky, bobkový list , přidáme česnek, podli...

Selský vepřový guláš s křenem

Selský vepřový guláš s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové plece, 150 g vepřových ledvinek, 150 g vepřových jater, 75 g sádla, 200 g cibule, 15 g mleté papriky, 500 ml vody, mletý pepř, zázvor, kmín, majoránka, 2 stroužky česneku, 50 g hladké mouky, 100 g křenu

Nejdříve si omyjeme, osušíme a nakrájíme všechno maso. Poté na sádle osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, zpěníme, vložíme na kostky nakrájené maso, orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, trochu zázvoru, kmínu, majoránky, u...

Uherský guláš se zelím

Uherský guláš se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g kyselého zelí, 300 g uzeného masa, 300 g vepřového maso z ramínka nebo plece, 50 g slaniny, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l zakysané smetany, sůl

Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a hned do něho přidáme omyté a na kostky krájené uzené maso a stejně krájené vepřové maso. Doplníme na kostičky rozkrájenou a rozškvařenou slaninou i paprikou. Přikryjeme a dusíme do změknutí. Zvlášť na pánvi...

stránka: