Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 5

Kefírové lívance

Kefírové lívance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 hrnku hladké mouky, 0,5 hrnku kukuřičného škrobu, 2 hrnky kefíru, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 ks vejce, 1 špetka soli, 50 ml slunečnicového oleje

V jedné míse smícháme mouku, škrob, cukr a prášek do pečiva. Přidáme špetku soli a promícháme. Ve druhé míse smícháme kefír, vejce a tři lžíce oleje. Poté smícháme obě směsi do jedné a necháme 10 minut odpočívat. Rozpálíme pánev nebo lívaneč...

Marinovaný lilek na salátu

Marinovaný lilek na salátu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce aceta balsamica, 2 lžíce soli, 1 hrst rozinek, 50 g ledového salátu, 1 lžička pepře

Lilek nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Zakápneme je dvěma lžícemi oleje a osolíme a opepříme je. Opékáme v troubě 20 minut na 200 °C. Uvařené přelijeme octem a zbylým olejem. Posypeme rozinkami. Na talíř rozdělíme salát, na to přidáme lilkovo...

Teplý salát s uzenou makrelou

Teplý salát s uzenou makrelou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 250 g uzené makrely, 50 g krutonů, 1 ks římského salátu, 1 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice z celých semen, 7 g soli, 7 g pepře

Fazolky povaříme 4 minuty v osolené vodě. Poté je přelijeme studenou vodou. Smícháme je se salátovými listy, nakrájenými kousky makrely a krutony. Přelijeme je dresinkem který připravíme tak, že vyšleháme hořčici, olej a citrónovou kůru a šťávu.

Špagety aglio olio e peperoncino

Špagety aglio olio e peperoncino

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 100 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 16 stroužků česneku, 2 ks chilli papričky, 1 hrst petrželové natě

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji. Přidáme chilli papričku a petrželku a lehce opečeme. Poté přidáme trochu vody ze špaget a nakonec i samotné špagety. Odstavíme a podáváme.

Pizza prosciutto e rukola

Pizza prosciutto e rukola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 150 g mozzarelly, 200 g cherry rajčátek, 150 g parmské šunky, 50 g parmezánu, 2 lžíce olivového oleje, 2 hrsti rukoly

Rajčata spaříme, oloupeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, rajčátka na poloviny. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minut na 250 °C. Pot...

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce parmezánu, 1 lžička soli, 1 ks šalotky, 100 g ovčího sýru, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml červeného vína, 500 ml drůbežího vývaru, 500 g čekanky štěrbáku (endivie), 150 g másla, 100 ml aceta balsamica, 200 g slaniny

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na olivovém oleji. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté přidáme naběračku kuřecího vývaru a nakrájenou čekanku (nejlépe červenou). Dusíme za občasného přilévání výva...

Zapečená rajčata s mozzarellou

Zapečená rajčata s mozzarellou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rajčat, 1 ks ciabatty, 4 kousky sardelky (ančovičky), 1 stroužek česneku, 2 lžíce kaparů, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 50 g mozzarelly, 50 g oliv

Rajčata přepůlíme a zbavíme semínek. Semínka z rajčat a ciabattu nakrájíme na kostičky a smícháme s nakrájenými ančovičkami, přepůlenými olivami a kapary. Vmícháme i utřený česnek a mozzarellu na kostičky a dáme vše do rajčat. Osolíme, opepřím...

Kebabčata

Kebabčata

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 400 g vepřového mletého masa, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky saturejky, 50 ml slunečnicového oleje

Smícháme obě mletá masa, najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř i saturejku. Zakryjeme fólií a necháme přes noc uležet. Druhý den tvarujeme malé válečky, které osmažíme na oleji nebo grilujeme na grilu.

Těstoviny se sladkokyselou omáčkou

Těstoviny se sladkokyselou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 3 listy řapíkatého celeru, 1 ks červené cibule, 6-8 lžíc sladkokyselé omáčky

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na olivovém oleji opečeme česnek, cibuli a celer, přidáme pepř a omáčku a nakonec vmícháme těstoviny. Prohřejeme a podáváme.

Pizza diavola

Pizza diavola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 2 ks chilli papričky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 150 g mozzarelly, 200 g choriza

Rajčata spaříme, olopeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, klobásu na plátky, celé chilli papričky (nebo můžeme i nakrájené najemno). Os...

Pečené fazole

Pečené fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g fazolí, 800 g rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce petrželové natě, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 špetka skořice, 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička oregana

Fazole namočíme přes noc do vody. Poté vaříme 50 minut doměkka. Na olivovém oleji opečeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rajčatový protlak a pár minut vaříme na mírném plameni. Poté přidáme ostatní ingredience (rajčata oloupeme a ...

Kuřecí scaloppine

Kuřecí scaloppine

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 konzervy sterilovaných rajčat, 4 plátky parmské šunky, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bazalky, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru krupice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 130 g oliv, 180 g mozzarelly

Kuřecí řízky seřízneme tak, aby byly všude stejně tlusté, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Osmažíme na oleji dozlatova. Na oleji opečeme také cibuli a česnek nakrájené najemno, přidáme rajčata a cukr, 130 ml vody, olivy a bazalku. Pova...

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bazalky, 250 g mozzarelly, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Rajčata spaříme, olopeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky a posypeme lístky bazalky. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minut na 250 °C. ...

Smažené nudle s fazolkami

Smažené nudle s fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čínských nudlí, 300 g fazolek (zelené fazolové lusky), 1 lžička slunečnicového oleje, 4 lžíce sójové omáčky, 4 ks jarní cibulky

Nudle uvaříme podle návodu na obalu. Na oleji opékáme nasekanou jarní cibulku, jen asi jednu minutu. Přidáme fazolky a smažíme další dvě minuty. Poté přidáme nudle a vše osmažíme. Zalijeme sójovou omáčkou.

Ravioli s ricottou, špenátem a šalvějí

Ravioli s ricottou, špenátem a šalvějí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 300 g špenátu, 250 g sýru ricotta, 100 g másla, 200 g parmezánu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička citronové kůry, 4 ks vejce, 1 ks žloutku, 10 listů šalvěje, 1 lžíce olivového oleje

Vejce smícháme s moukou, olivovým olejem a solí. Vypracujeme hladké těsto (v případě potřeby přidáme vodu). Dáme do lednice na 30 minut. Špenát spaříme horkou vodou a pak hned přelijeme ledovou vodou. Smícháme ho s ricottou, žloutkem, solí, pepř...

Zapečená pražma s bramborami

Zapečená pražma s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 100 ml olivového oleje, 100 g parmezánu, 4 stroužky česneku, 4 kousky pražmy, 1-2 ks chilli papričky, 1 hrst petrželové natě, 7 g soli, 7 g pepře

Pražmu osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Osolíme a opepříme. Utřený česnek smícháme s nasekanou petrželkou a olejem. Směsí potřeme dno pekáčku. Do pekáčku naskládáme vrstvu brambor, poté dvě filety pražmy, chilli pa...

Teplý kuřecí salát s tymiánem

Teplý kuřecí salát s tymiánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 ks citrónu, 1 ks červené cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 1 hrst oliv, 150 g ledového salátu

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a smícháme je s tymiánem a citrónovou kůrou. Opečeme je na lžíci olivového oleje dozlatova. Trvá to tak 10 minut. Mezitím smícháme salátové listy a plátky cibule v salátové misce. Ke kuřecím prsům přidáme utřený č...

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g jehněčí kotlety, 100 g pórku, 100 g chřestu, 50 g fazolků (zelené fazolové lusky), 1 lžička olivového oleje, 1 lžička javorového sirupu, 7 g soli, 7 g pepře

Jehněčí maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Pórek nakrájíme na kolečka a napíchneme je spolu s masem na jehlu. Pórek napíchneme tak, abychom propíchli všechny vrstvy pórku. Opečeme to dozlatova na olivovém oleji. Hotové přelijeme javor...

Těstovinová rýže s krevetami

Těstovinová rýže s krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks cibule, 400 g těstovinové rýže, 500 ml zeleninového vývaru, 400 g krevet, 100 g hrášku, 300 g špenátu, 80 g parmezánu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks jarní cibulky, 1 ks limety

Červenou cibuli nakrájíme najemno a opečeme ji na lžíci oleje. Přidáme těstovinovou rýži a zalijeme vývarem. Podle chuti dosolíme. Povaříme 5 minut. Ve zbylém oleji naložíme nasekanou jarní cibulku, šťávu a kůru z limetky a krevet. Krevety pak r...

Mozzarella in carrozza

Mozzarella in carrozza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků ciabatty, 300 g mozzarelly, 2 ks sardelek (ančovičky), 1 hrst bazalky, 3 ks vejce, 80 ml polotučného mléka, 7 g soli, 7 g pepře, 50 ml olivového oleje

Na čtyři plátky chleba dáme mozzarellu, půlku ančovičky, bazalku a další plátek mozzarelly. Měly bychom tak spotřebovat všechnu mozzarellu i ančovičky. Přiklopíme druhým plátkem ciabatty. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a pepřem a sendviče v nic...

Kyselý kuskusový salát

Kyselý kuskusový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuskusu, 100 g fety, 20 g petrželové natě, 400 ml zeleninového vývaru, 2 ks cukety, 1 ks citrónu, 1 lžíce olivového oleje

Kuskus uvaříme podle návodu v zeleninovém vývaru. Cuketky nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi na oleji doměkka. Osolíme, opepříme. Smícháme kuskus a strouhanou fetu, nakrájenou petrželku, zakápneme citrónovou šťávou a nakonec vmícháme cukety...

Fish and chips

Fish and chips

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 125 g hladké mouky, 250 ml světlého piva, 800 g tresky, 500 ml slunečnicového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks bílků, 5 lžíc majonézy

Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme 25 minut pod grilem. Bílky našleháme vidličkou, smícháme je s pivem a moukou. Připravili jsme si těstíčko. Filety nakrájíme na kousky o velikosti 1...

Parmezánové rizoto

Parmezánové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 2-3 stroužky česneku, 1 ks šalotky, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml bílého vína, 500 ml drůbežího vývaru, 4 lžíce parmezánu, 150 g másla

Česnek rozdrtíme čepelí nože a osmažíme ho na oleji. Poté česnek vyjmeme a na olej dáme na jemno nakrájenou šalotku. Osmažíme ji a přidáme rýži. Restujeme až rýže trochu zprůhlední a zalijeme vínem, které necháme odpařit. Poté přidáme naběračk...

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prs, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 4 ks žampionů, 4 ks rajčat, 4 ks bagety, 4 lžíce hořčice z celých semen, 4 listy šalvěje, 40 g parmezánu

Kuřecí prsa podélně překrojíme, abychom získali 4 kusy. Ty osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Ke konci přidáme i žampiony a rajčata nakrájené na plátky. Bagety rozřízneme, potřeme hořčicí, posypeme nasekanou šalvějí, dáme plátek masa, rozdě...

Špagety s lososem, chilli a kapary

Špagety s lososem, chilli a kapary

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 400 g lososa, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 hrst kaparů, 1 ks chilli papričky, 2 lžíce oregana

Těstoviny uvaříme podle návodu. Lososa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na oleji opečeme utřený česnek, kapary, nasekanou chilli papričku a poté z pánve vyjmeme. Do té samé pánve dáme nyní lososa a opečeme ho. Těst...

stránka: