Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jídlo na každý den - stránka 65

Masová omáčka na špagety

Masová omáčka na špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 2 větší cibule, olej, ostrý a jemný kečup, 0,5 sklenky boloňské omáčky, špetka soli

Na rozpáleném oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli a přidáme mleté maso. Restujeme. Mírně osolíme a zalije kečupem – záleží na chuti každého, jestli použijeme ostrý, nebo sladký. Mně se osvědčila kombinace obou. Promícháme a přidáme boloňskou o...

Sádlové housky z domácí pekárny

Sádlové housky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 100 g rozpuštěného vlažného sádla, 500 g hladké mouky, 2 lžičky cukru krystal, 2 lžičky soli, 30 g droždí nebo 0,5 lžičky sušeného, 1 vejce na potření, kmín a sůl na posypání

Do pekárny vložíme suroviny ve stejném pořadí, jak je uvedeno v ingrediencích, a zapneme program těsto. Pekárnu necháme jenom těsto vymíchat, NE KYNOUT. Těsto rozdělíme na stejné díly, ze kterých vytvoříme housky - 3 válečky splétáme dohromady – (...

Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 1 hrnek cukru moučka, 1 hrnek oleje, 1 hrnek studeného mléka, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 2 sklenice kompotovaných meruněk

Vejce, olej a cukr utřeme. Přilijeme mléko, zamícháme a osolíme. Přidáme mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Vylijeme na vymazaný, vysypaný plech a poklademe nakrájenými meruňkami. Posypeme posypkou, kterou si můžeme připravit zvlášť ...

Instantní halušky se zelím

Instantní halušky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 halušky v prášku, kousek slaniny, 1 sáček kyselého zelí, troška oleje

Halušky uvaříme podle návodu na sáčku. Bokem povaříme sterilované zelí, ze kterého slijeme vodu a vyškvaříme na větší kousky nakrájenou slaninu . Uvařené halušky scedíme, propláchneme vodou a mírně polijeme olejem. Potom přimícháme zelí. Do toho m...

Cuketové zelí

Cuketové zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká oloupaná a vydlabaná cuketa, 2 cibule, ocet dle chuti, kmín, sůl, cukr moučka, olej

Oloupanou, na hrubém struhadle nastrouhanou cuketu vydlábneme a vložíme do hrnce, mírně podlijeme vodou, osolíme a okmínujeme. Povaříme cca 20 minut a zaprášíme hrubou moukou. Dle chuti dosolíme, osladíme a okyselíme octem. Na závěr dochutíme mini...

Špekáčky na černém pivu

Špekáčky na černém pivu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 špekáčků, hořčice, chilli omáčka, 2 cibule krájené na nudličky, 1 česnek (stroužky nakrájené na plátky), ostrý kečup, 3 feferonky nebo kozí rohy (může být i více), 1,5 dcl černého piva, 1 dcl sladkokyselé nebo pálivé omáčky dle chuti (cikánka nebo ďábelka)

Oloupané špekáčky podélně nařízneme asi do tří čtvrtin. Do řezu namažeme hořčici, vložíme několik proužků cibule, plátků česneku a kousek kozího rohu (feferonky). Smícháním kečupu, čertovské nebo cikánské omáčky a černého piva uděláme zálivku. Špe...

Loupáčky z domácí pekárny

Loupáčky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

175 ml vlažného mléka, 1 vejce, 7 dkg změklé Hery, špetka soli, citrónová kůra, 40 dkg hladké mouky, 4 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku sušeného droždí, mák na posypání

Do pekárny vložíme: 175 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 7 dkg změklé Hery, špetku soli, citronovou kůru, 40 dkg hladké mouky, 4 dkg cukru, 1 vanilkový cukr a 1/2 sáčku sušeného droždí. Zapneme program TĚSTO. Po nakynutí těsto rozdělíme na lehce pomo...

Vepřová kýta se žampióny a šunkovou rýží

Vepřová kýta se žampióny a šunkovou rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg vepřové kýty, konzerva žampionů, 2 lžičky kari koření, 2 lžičky grilovacího koření, 0,5 lžičky pepře, 1 lžička soli, 4-5 lžic hladké mouky, olej, 5 lžic sojové omáčky, 3 lžíce Worcesterské omáčky, 0,5 - 1 l zeleninového bujónu, 1 dcl bílého vína

Maso omyjeme a nakrájíme na plátky. Osušíme a naklepeme. Z jedné strany je nasolíme a opepříme a z druhé posypeme kari a grilovacím kořením (klidně je takto můžeme namočit přes noc do trošky oleje). Pak je na oleji osmahneme a zalijeme bujónem. Př...

Rýže se šunkou a hráškem

Rýže se šunkou a hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 sáčky rýže, 10 dkg šunky, 1 konzerva hrášku, 1 lžička soli, 3 hřebíčky, 1 lžička másla nebo olivový olej

Rýži si uvaříme se solí a hřebíčkem. Pak ji scedíme. Mezitím si nakrájíme na malé kousíčky šunku, kterou orestujeme na másle či olivovém oleji. Přidáme scezený hrášek a ještě krátce restujeme. Pak vše zamícháme a máme hotovo. Pokud připravujeme rý...

Výborné rohlíky z domácí pekárny

Výborné rohlíky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml mléka, 2 lžíce cukru, 6 dkg Hery, 1 vejce, 2 lžičky sušeného droždí, 2 lžičky soli, 50-57 dkg hladké mouky, máslo na pomazání

Suroviny postupně vložíme do pekárny a zapneme program „těsto“. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, které rozválíme na kruh. Z toho potom vytvoříme 4 trojúhelníky, které stočíme od širšího konce směrem ke špičce do tvaru rohlíku. Položíme na...

Ryba  na česneku a cibuli

Ryba na česneku a cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 ks tresky nebo jiné naporcované ryby, 1 - 2 cibule, 1-2 stroužky česneku, 6 lžic másla, sůl, kmín, koření na ryby

Rybu pokmínujeme, hodně potřeme česnekem - pro děti méně, posypeme kořením na ryby, osolíme a vložíme do máslem vymazaného pekáče. Posypeme nakrájenou cibulí. Na každou porci položíme ještě nahoru plátek másla. Pečeme v předehřáté troubě na 170° c...

Pikantní houbové řízky

Pikantní houbové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

houby (hlavičky bedlí, pýchavek apod.), 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, 5 lžic mléka, 1 vejce, strouhanka

Do rozpuštěného másla prolisujeme česnek. Po zchladnutí smícháme s vejcem, moukou a mlékem, čímž vznikne těstíčko. Hlavičky hub nakrájené na cca 1cm plátky v něm namočíme, obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném tuku.

Jehly se žampióny

Jehly se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězí svíčkové, 1 cuketa, 1 červená paprika, 16 žampionů, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky drceného barevného pepře, sůl

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Žampiony očistíme, cuketu nakrájíme na plátky, očištěnou papriku na kostky. Na jehly střídavě napichujeme žampiony, maso, cuketu a papriku. Suroviny na jehlách potřeme osoleným olejem a hustě posypeme hrub...

Slaný dort

Slaný dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tmavý toastový chléb, plátky nakrájeného eidamu nebo jiného tvrdého sýra, několik plátků šunky, několik plátků vysočiny nebo jiného suchého salámu, 1-2 listy kadeřavého nebo ledového salátu, okurka, rajče nebo jakákoli zelenina, co dům dal

Plátky toastového chleba dáme k sobě do tvaru, který jsme si vybrali (2x 2 proti sobě, 3x2 proti sobě apod.). Natřeme jednu z pomazánek. Poklademe plátkem šunky a sýra. Položíme druhou vrstvu chleba a potřeme dalším druhem pomazánky. Opět proložím...

Řízky v česnekovém těstíčku

Řízky v česnekovém těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 4 kuřecí prsa, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 4 lžíce oleje

Česnek oloupeme a utřeme. Můžeme použít lžičku sušeného česneku. Vejce našleháme s moukou, solí a utřeným česnekem. Omyté a osušené řízky lehce naklepeme a obalíme v těstíčku. Řízky v česnekovém těstíčku ihned osmažíme na rozehřátém oleji z obou s...

Meruňkové omelety

Meruňkové omelety

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička cukru moučka, špetka soli, 500 ml smetany, 10-12 dkg hladké mouky, 4 vejce, meruňková marmeláda na potření, máslo na vymazání

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. V necelém 1/2 l smetany rozmícháme 4 žloutky. Přidáme špetku soli, lžičku cukru a hladkou mouku. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Do bílků přidáme špetku soli, sníh má pak pev...

Šišky neboli šulánky s mákem

Šišky neboli šulánky s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 středně velkých brambor uvařených ve slupce den předem ve slupce, kousek másla, 1 vejce, špetka soli, hrubá mouka dle potřeby, mák

Oloupeme brambory a nastrouháme je na jemném struhadle, přidáme vejce, máslo a sůl. Pomocí hrubé mouky vypracujeme tužší těsto, které zpracujeme na váleček, z něhož odkrojíme stejné dílky. Ty potom na vále rozválíme rukou na stejnoměrné malé váleč...

Plzeňský karšouch

Plzeňský karšouch

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 250 g brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, 3 vejce, česnek podle chuti, majoránka, mletý černý pepř, sůl, olej na smažení

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme je do mísy a přidáme zbylé ingredience, koření podle chuti. Podle potřeby přidáme do hmoty vejce. Z masa vypracujeme vláčné těsto. Z masové hmoty tvoříme mokrýma rukama malé placičky, které smaž...

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 středně velkých brambor uvařených ve slupce den předem, kousek másla, 1 vejce, špetka soli, hrubá mouka dle potřeby, švestky (kompotované, čerstvé i mražené)

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a máslo. Pomocí hrubé mouky vypracujeme tužší těsto, které zpracujeme na váleček, z něhož odkrojíme stejné dílky. Ty potom mírně roztáhneme a zabalíme do nich jednotlivé vypecko...

Tolstolobik na bylinkách

Tolstolobik na bylinkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší kousky tolstolobika, 1 citrón, 0,5 dcl olivového oleje, 1,5 lžíce soli, špetka citrónového pepře, 1 lžička drceného kmínu, petrželová nať, čerstvá šalvěj, čerstvý cirónový tymián

Tolstolobika omyjeme, osušíme a uložíme do krabičky s omytými bylinkami, olivovým olejem a šťávou z jednoho citrónu (nejlépe do vrstev). Uložíme minimálně na 12h do lednice (já počkám do dalšího dne). Pak jen vložíme směs bylinek v oleji a maso d...

Salámová pomazánka

Salámová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg měkkého salámu, 1/8 másla, 1 kostka taveného sýra, 1 lžíce francouzské hořčice, 1 menší cibule, 1 lžíce majonézy (majolky), 1 lžíce tatarské omáčky

Salám umeleme na masovém strojku a všechny ingredience smícháme dohromady. Mažeme na jakékoliv pečivo. Máslo se sýrem ušlehám ručním šlehačem a potom přidávám další suroviny. Pokud má někdo rád pomazánku pikantnější, může přidat ostrý kečup.

Jednoduché sýrové toasty

Jednoduché sýrové toasty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 10 dkg Eidamu nebo jiného tvrdého sýra, nasekaná petržel nebo pažitka, 1 stroužek česneku, veka, olej na smažení, paprika, rajče, cibule, okurka, hořčice nebo kečup

Vejce, sýr, petrželku a utřený česnek smícháme. Natřeme na krajíčky veky a vložíme namazanou stranou do rozehřátého oleje. Osmažíme do růžova a opékáme druhou stranu. Hotové toasty potřeme hořčicí, nebo kečupem a posypeme směsí nakrájené zelenin...

Špenát bez smetany a mléka

Špenát bez smetany a mléka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení mraženého špenátu, 1-2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce másla

Na másle si dozlatova osmahneme na jemno nakrájenou cibulku a rozetřený česnek a zalijeme troškou vody. Vhodíme změklý špenát a za občasného míchání vaříme. Na konci dosolíme, popřípadě opepříme.

Marináda na grilované vepřové

Marináda na grilované vepřové

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kg vepřové krkovice nebo krčku, 1 celá sojová omáčka od Vitany, 2 dcl mléka, 1 lžička cukru, 0,5-0,75 l oleje, 7 lžiček soli, 75 g česneku, drcený kmín, 1 balení drceného pepře tří barev

Ze všech ingrediencí zpracujeme marinádu a vložíme do ní omyté maso. Necháme uležet v lednici 1-2 dny a dáváme na gril.

Jednoduchý jablkový koláč

Jednoduchý jablkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 0,5 hrnečku oleje, 1 hrneček jemného cukru krystal, 4 hrnečky na kostičky nakrájených jablek, 1 hrneček nasekaných ořechů (nemusí být), 2 hrnečky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli

Vejce, cukr a olej vyšleháme ručním šlehačem. Přidáme ořechy a jablka. Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva a sůl. Vznikne poměrně husté těsto, které rozetřeme na vymazaný, moukou vysypaný plech. Pečeme na 180°C cca 35 – 40 minut.

stránka: