Srnčí po burgundsku
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Jeden list pórku, bobkový list, dvě snítky tymiánu a dvě snítky petrželky svážeme nití - připravili jsem si tak bouquet garni.
Maso nakrájíme na kostky o hraně 4 cm.
Mrkev a slaninu nakrájíme na malé kostičky, šalotku nahrubo.
Do velkého hrnce dáme smažit slaninu a až pustí sádlo, tak přidáme i maso a opečeme ho dozlatova. Poté přidáme mrkev a 5 minut restujeme.
Poté přidáme šalotku a restujeme dalších 5 minut.
Přidáme také rajčatový protlak a po minutě i mouku.
Za další minutu přilijeme víno a vaříme tak dlouho, dokud se z vína nevypaří polovina jeho množství.
Přidáme utřený česnek, bouquet garni, vývar a přivedeme k varu.
Poté dáme do trouby a dusíme 45 minut v troubě na 160 °C.
Měkké maso vyjmeme, dáme stranou a základ zredukujeme na polovinu. Poté ho propasírujeme nebo rozmixujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme cukrem.
Žampiony podusíme na másle a přidáme je do omáčky. Do omáčky vrátíme i srnčí maso a prohřejeme ho.
Tip k receptu
Bouquet garni je svazek bylinek, který se používá do omáček - jeho výhodou je snadné vytáhnutí z vařené omáčky.
sonizna18. 02. 2016
Ingredience
- 1 l hovězího vývaru
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks tymiánu (Mateřídouška obecná)
- 600 g srnčího masa
- 100 g mrkve
- 125 g uzeného špeku
- 100 g šalotky
- 20 g másla
- 150 g žampionů
- 50 ml olivového oleje
- 400 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 kousek pórku
- 2 kousky petrželové natě
- 4 stroužky česneku