Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Svíčková našich babiček

Obtížnost: Rating Rating Rating Rating Rating_gray

Čas přípravy: 2dní 0h 0min , Čas vaření: 2h 0min
Celkový čas: 2dní 2h 0min , porce

2580 kalorií, 0.0g cukrů, 189.0g tuků, 211.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Přísady na mořidlo(od vody dále) svaříme a necháme vychladnout. Mezitím si odblaníme maso a protkneme ho na klínky nakrájeným špekem. Takto upravené maso naložíme do vychladlého mořidla a necháme ho v chladu 2 a ž 3 dny. Denně maso obracíme. Pak maso vyndáme z mořidla, očistíme, osušíme a opečeme na oleji s máslem, aby se maso zatáhlo. K takto opečenému masu přidáme mraženou zeleninu, jalovec a zeleninu z mořidla můžeme přidat také i s nálevem a kořením. Podlejeme vývarem a buď dusíme nebo pečeme - vždy při mírné teplotě alespoň 1,5 až 2 hodiny. Když je maso měkké, vyjmeme. Vyjmeme také koření a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu a dochutíme - solí, cukrem, citronovou šťávou.

Bulb Tip k receptu

Takto připravená omáčka je dostatečně hustá, aby svíčková mohla být podávána s knedlíkem a brusinkovým terčem.
Pokud se nám omáčka i přesto zdá řidší, můžeme přidat trochu instantní jíšky.
Mraženou zeleninu můžeme samozřejmě nahradit čerstvou.
Pokud se nám nechce vařit mořidlo, můžeme maso naložit do 1 skleničky zeleniny Halali

Ajaja

13. 06. 2010, Recept navštíven: 9235x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Maso osmažíme naprudko na oleji. Petržel, mrkev, cibule nakrájíme na plátky a osmažíme na másle. Přidáme ho...

Pikantní vepřová svíčková na víně

Pikantní vepřová svíčková na víně

Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, chilli kořením, kmínem a na prudko ze všech st...

Svíčková našich babiček

Svíčková našich babiček

Přísady na mořidlo(od vody dále) svaříme a necháme vychladnout. Mezitím si odblaníme maso a protkneme ho na...

Zobrazit všechny podobné recepty k Svíčková našich babiček Link-arrow

Přidat recenzi
Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
klasika , dobre

23. 09. 2016, 19:17

Přidat komentář
Thumb
Když už napíšete Svíčková našich Babiček tak tam napište "kořenová zelenina pokrájená na kolečka" Nevím kde by moje babička vzala mraženou zeleninu. Fí

Florián. 14. 06. 2010, 12:14

Thumb
Proboha,co je to za blbost?...jake moridlo?....to jsme nekde v truhlarne???

freyanew.m 14. 06. 2010, 19:04

Ajaja
1) psala jsem babiček, nikoli prababiček a z vlastní zkušenosti potrvrzuji, že moje babičky již s mraženou zeleninou pracovaly... ale to asi není podstatné 2) mořidlo - nepoužívá se jen v truhlárně, ale i v kuchyni (zkuste třeba recepty od myslivců...). Chápu, dnešní "omladina" to nezná, musí hledět jak "zjara". Já vím, je to pracnější a zaměstnané ženy volí rychlé a jednoduché recepty. Ovšem čas od času sáhnout po starých osvědčených postupech není od věci. Mořidlo má tu výhodu, že s jeho použitím nebude maso nikdy tvrdé ! Proto se tak často používá i v mysliveckých receptech, neboť zvěřina musí "zamřít",nebo musí být naložena, aby změkla.

Ajaja 19. 06. 2010, 07:12

Ajaja
Dodatek - z receptu snad jasně vyplývá, že truhlářské mořidlo je přece jen něco úplně, ale úplně jiného, že ? :-))

Ajaja 19. 06. 2010, 07:13

Facebook komentáře