Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Svíčková našich babiček

Obtížnost Čas přípravy
2dní 0h 0min
Čas vaření Celkový čas Porce
2h 0min 2dní 2h 0min
Nutriční hodnoty
2580 kalorií 0.0g cukrů 189.0g tuků 211.0g bílkovin

Příprava

Přísady na mořidlo(od vody dále) svaříme a necháme vychladnout. Mezitím si odblaníme maso a protkneme ho na klínky nakrájeným špekem. Takto upravené maso naložíme do vychladlého mořidla a necháme ho v chladu 2 a ž 3 dny. Denně maso obracíme. Pak maso vyndáme z mořidla, očistíme, osušíme a opečeme na oleji s máslem, aby se maso zatáhlo. K takto opečenému masu přidáme mraženou zeleninu, jalovec a zeleninu z mořidla můžeme přidat také i s nálevem a kořením. Podlejeme vývarem a buď dusíme nebo pečeme - vždy při mírné teplotě alespoň 1,5 až 2 hodiny. Když je maso měkké, vyjmeme. Vyjmeme také koření a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu a dochutíme - solí, cukrem, citronovou šťávou.

Bulb Tip k receptu

Takto připravená omáčka je dostatečně hustá, aby svíčková mohla být podávána s knedlíkem a brusinkovým terčem.
Pokud se nám omáčka i přesto zdá řidší, můžeme přidat trochu instantní jíšky.
Mraženou zeleninu můžeme samozřejmě nahradit čerstvou.
Pokud se nám nechce vařit mořidlo, můžeme maso naložit do 1 skleničky zeleniny Halali


Přidat na Pinterest
Ajaja

13. 06. 2010, Recept navštíven: 10740x


Přidat recenzi
Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
klasika , dobre

23. 09. 2016, 19:17

Thumb
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Výborná klasika :-)

Jirka 24. 01. 2017, 16:47

Přidat komentář
Thumb
Když už napíšete Svíčková našich Babiček tak tam napište "kořenová zelenina pokrájená na kolečka" Nevím kde by moje babička vzala mraženou zeleninu. Fí

Florián. 14. 06. 2010, 12:14

Thumb
Proboha,co je to za blbost?...jake moridlo?....to jsme nekde v truhlarne???

freyanew.m 14. 06. 2010, 19:04

Ajaja
1) psala jsem babiček, nikoli prababiček a z vlastní zkušenosti potrvrzuji, že moje babičky již s mraženou zeleninou pracovaly... ale to asi není podstatné 2) mořidlo - nepoužívá se jen v truhlárně, ale i v kuchyni (zkuste třeba recepty od myslivců...). Chápu, dnešní "omladina" to nezná, musí hledět jak "zjara". Já vím, je to pracnější a zaměstnané ženy volí rychlé a jednoduché recepty. Ovšem čas od času sáhnout po starých osvědčených postupech není od věci. Mořidlo má tu výhodu, že s jeho použitím nebude maso nikdy tvrdé ! Proto se tak často používá i v mysliveckých receptech, neboť zvěřina musí "zamřít",nebo musí být naložena, aby změkla.

Ajaja 19. 06. 2010, 07:12

Ajaja
Dodatek - z receptu snad jasně vyplývá, že truhlářské mořidlo je přece jen něco úplně, ale úplně jiného, že ? :-))

Ajaja 19. 06. 2010, 07:13

Facebook komentáře