Svíčková našich babiček

Obtížnost

Čas přípravy

2dní 0h 0min
Čas vaření
2h 0min

Celkový čas

2dní 2h 0min

Porce


Nutriční hodnoty

2580 kalorií
0.0g cukrů
189.0g tuků
211.0g bílkovin


Příprava

Přísady na mořidlo(od vody dále) svaříme a necháme vychladnout. Mezitím si odblaníme maso a protkneme ho na klínky nakrájeným špekem. Takto upravené maso naložíme do vychladlého mořidla a necháme ho v chladu 2 a ž 3 dny. Denně maso obracíme. Pak maso vyndáme z mořidla, očistíme, osušíme a opečeme na oleji s máslem, aby se maso zatáhlo. K takto opečenému masu přidáme mraženou zeleninu, jalovec a zeleninu z mořidla můžeme přidat také i s nálevem a kořením. Podlejeme vývarem a buď dusíme nebo pečeme - vždy při mírné teplotě alespoň 1,5 až 2 hodiny. Když je maso měkké, vyjmeme. Vyjmeme také koření a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu a dochutíme - solí, cukrem, citronovou šťávou.

Tip k receptu

Takto připravená omáčka je dostatečně hustá, aby svíčková mohla být podávána s knedlíkem a brusinkovým terčem.
Pokud se nám omáčka i přesto zdá řidší, můžeme přidat trochu instantní jíšky.
Mraženou zeleninu můžeme samozřejmě nahradit čerstvou.
Pokud se nám nechce vařit mořidlo, můžeme maso naložit do 1 skleničky zeleniny Halali

přidejte na:
Ajaja

13. 06. 2010

Podobné recepty


Přidat recenzi
Svetlana
klasika , dobre

23. 09. 2016, 19:17

Výborná klasika :-)

Jirka 24. 01. 2017, 16:47

dušanka
chuťovo vynikajuca sviečková

20. 07. 2017, 20:24

majka
sviečkova najlepšia z čerstvej zeleniny, inak dobrý recept

30. 08. 2017, 20:58

hanka
zajímavá sviečková

02. 10. 2017, 22:05

palino
sviečková chuťovo perfektná

29. 10. 2018, 20:41

katka16031
sviečkovu robím podobne ale z čerstvej zeleniny

03. 02. 2019, 14:37

Přidat komentář
Když už napíšete Svíčková našich Babiček tak tam napište "kořenová zelenina pokrájená na kolečka" Nevím kde by moje babička vzala mraženou zeleninu. Fí

Florián. 14. 06. 2010, 12:14

Proboha,co je to za blbost?...jake moridlo?....to jsme nekde v truhlarne???

freyanew.m 14. 06. 2010, 19:04

Ajaja
1) psala jsem babiček, nikoli prababiček a z vlastní zkušenosti potrvrzuji, že moje babičky již s mraženou zeleninou pracovaly... ale to asi není podstatné 2) mořidlo - nepoužívá se jen v truhlárně, ale i v kuchyni (zkuste třeba recepty od myslivců...). Chápu, dnešní "omladina" to nezná, musí hledět jak "zjara". Já vím, je to pracnější a zaměstnané ženy volí rychlé a jednoduché recepty. Ovšem čas od času sáhnout po starých osvědčených postupech není od věci. Mořidlo má tu výhodu, že s jeho použitím nebude maso nikdy tvrdé ! Proto se tak často používá i v mysliveckých receptech, neboť zvěřina musí "zamřít",nebo musí být naložena, aby změkla.

Ajaja 19. 06. 2010, 07:12

Ajaja
Dodatek - z receptu snad jasně vyplývá, že truhlářské mořidlo je přece jen něco úplně, ale úplně jiného, že ? :-))

Ajaja 19. 06. 2010, 07:13

Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.