Zapečený květák se sýrovou drobenkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Troubu rozehřejeme na 200°C. Květák rozdělíme na malé růžičky, opereme je ve studené vodě a přesuneme do kastrolu s vroucí vodou okyselenou citronovou šťávou. Vaříme bez pokličky asi 3 minuty, osolíme a vaříme další minutu. Pak slijeme vodu, květák prolijeme studenou vodou a necháme okapat.
Mezitím si připravíme drobenku. Do misky si nakrájíme 75g studeného másla na malé kostičky, přidáme mouku a nastrouhaný sýr a pomocí prstů vytvoříme jemnou drobenku. Drobenku nesolíme. Většina sýrů je dostatečně slaná už sama o sobě.
Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme do něj cibuli a necháme zpěnit, pak přisypeme česnek a všechno opečeme do světle žluta. Přidáme rajčatové pyré, zamícháme, osolíme a opepříme a asi 8 minut vaříme na mírném plameni. Na závěr ochutíme cukrem a octem a přimícháme fazole, květák a bazalku.
Zapékací misku vymažeme máslem, směs do ní nalijeme, posypeme ji drobenkou a zapékáme asi 20 minut při 180°C.
Tip k receptu
Můžeme přidat 100g dušené šunky.
Sonia00504. 11. 2010