Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 25

Houbové chlupáče

Houbové chlupáče

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých nebo 100g sušených hub, 800 g vařených a 500g syrových brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 2 lžíce sádla

Syrové brambory na jemno nastrouháme, vodu slijeme, přidáme nastrouhané vařené brambory, mouku, vejce a sůl a vypracujeme těsto. Lžící odkrajujeme noky, které vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme cedníkem. ...

Karamelky s oříšky

Karamelky s oříšky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g lískových ořechů, 180 g cukru krupice, 2 balení vanilkového cukru, 30 g másla, 100 ml smetana ke šlehání (šlehačka), 50 ml sirup, 100 g sušené mléko

Lískové oříšky v troubě opražíme při 180°C do zlaté barvy. Necháme je vychladit, oloupeme a nasekáme je na kousky. V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr s vanilkovým cukrem na velmi světlý karamel. Přidáme máslo, horkou smetanu a sirup zlatavé...

Nápoj pro zdraví a krásu

Nápoj pro zdraví a krásu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenice vody, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky včelího medu

Připravíme si sklenici vody, přidáme 2 kávové lžičky jablečného octa a nápoj osladíme 2 lžičkami medu. Řádně vše promícháme.

Plněné kynuté knedlíky s uzeným masem

Plněné kynuté knedlíky s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g uzeného masa, 1 sáček sterilovaného zelí, 1 kg kynutého těsta

Nejdříve si uděláme kynuté těsto, než nám těsto vykyne, uvaříme uzené maso, poté ho necháme vychladit a nakrájíme na kostičky. Vykynuté těsto rozdělíme na menší díly, naplníme uzeným a zabalíme do tvaru knedlíků. Knedlíky vaříme na páře 20 m...

Chlebové smaženky se sýrem

Chlebové smaženky se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks slepičí vejce, 50 g strouhaného sýra, 4 lžíce polotučného mléka, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 špetky soli, 4 lžíce rostlinného oleje, 4-6 plátků chleba

Vejce rozšleháme a přidáme ostatní přísady. Do směsi namáčíme starší krajíčky chleba (asi 0,5 až 1cm široké) a po obou stranách na oleji smažíme. Zdobíme zeleninou.

Uzenářské brambory

Uzenářské brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g brambor, 1-2 ks cibule, 60 g uzeného masa, 20 g sádla, 1 ks slepičí vejce, 3 špetky soli, 2 špetky pepře, 1 lžíce pažitky

Drobně nasekanou cibuli osmahneme na másle dozlatova, přidáme plátky vařených brambor a společně ještě opečeme. Potom doplníme na kousky nakrájeným vařeným uzeným masem, osolíme, opepříme a za stálého míchání dobře prohřejeme. Zalijeme vejcem a ...

Bramborové lasagne

Bramborové lasagne

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vařených brambor, 150 g mletého masa, 2 rajčata, 3 žampiony, 1 pórek, 1 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 100 ml mléka, plátkový sýr, pepř, sůl, sádlo

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme a dobře povaříme. Zapékací misku vymažeme sádlem a postupně skládáme tenké vrstvy plátků brambor, mletého masa, rajčat, žampionů a pórku. Poslední vrstvu tvoří brambory. ...

Utopenci z párečků

Utopenci z párečků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 ks cibule, 100 g nakládaných cibulek, 100 g sterilované okurky, 60 g feferonky, 200 ml octu, 200 ml vody, 10 kuliček barevného pepře, 1 lžička soli, 500 g malých párečků

Párečky opláchneme a na koncích ozdobně nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Ocet svaříme s vodou, pepřem a solí. Do ještě horkého nálevu dáme párečky, cibuli a necháme mírně vychladnout. Do sklenic dáváme střídavě nakládané cibu...

Vepřové řízky se širokými nudlemi

Vepřové řízky se širokými nudlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové pečeně, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 špetky soli, 2 špetky pepře, 120 ml červeného vína, 4 lžíce brusinkového kompotu, 400 g nudlí, 1/4 ks papriky (kapie), 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky petrželové naťi

Maso očistíme a nakrájíme na čtyři plátky. Na okrajích je mírně nařízneme a z obou stran zlehka naklepeme. Maso poprášíme hladkou moukou a v pánvi na oleji je po obou stranách opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme a zalijeme červeným vínem. Vše...

Waldorfský celerový salát

Waldorfský celerový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g celeru, 2 ks jablka, 1 sklenka zakysané smetany, 1 dcl citronové šťávy, 4 lžíce majonézy, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1/2 lžička cukru krupice, 3 lžičky Brandy, 1 hrst vlašských ořechů

Celer a jablka očistíme a pokrájíme na tenké proužky, které pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Smetanu ušleháme s majonézou do pěny, ochutíme solí, pepřem, cukrem a brandy. Lehce vmícháme do salátu a nakonec přidáme nasekané vlašské ořechy.

Tvarohový pudink

Tvarohový pudink

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g másla, 20 g cukru krupice, 2 ks slepičí vejce, 100 g odtučněného tvarohu, 2 lžíce nízkotučného mléka, 20 g vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 1 lžička citronové kůry

Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru, pak vmícháme tvaroh. Přidáme mléko v němž jsme rozpustili pudinkový prášek a vše dobře promísíme. Nakonec zlehka vmícháme dobře ušlehaný sníh. Hmotu nalijeme do tuke...

Drůbeží játra se zeleným hráškem

Drůbeží játra se zeleným hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mraženého či čerstvého zeleného hrášku, 2-3 lžíce másla, přiměřené množství soli dle chuti, 1 střední cibule, 1 lžička kari koření, 1 lžička koriandru mletého, 1 lžíce sušené bazalky, voda, 400 g kuřecích jater, trocha rostlinného oleje či sádla na smažení

Hrášek chvilku podusíme v trošce horké osolené vody a přidáme máslo. Opraná a očištěná játra pokrájíme a osmahneme na tuku, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a přidáme koření. Posléze hrášek smícháme s játry a prohřejeme.

Perník s medovinovým krémem

Perník s medovinovým krémem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 balení prášku do pečiva, 20 g kakaa, 1 ks slepičího vejce, 250 g cukru krupice, 100 g Hery, 3 lžíce včelího medu, 250 ml kefíru, 250 g Hery máslové, 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 40 ml medoviny, 100 g vlašské ořechy

Těsto: Mouku prosejeme s kypřícím práškem a kakaem. Přidáme vejce, cukr, rozpuštěný tuk, med, kefír a vše promícháme. Do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku s vyšším okrajem rozetřeme těsto. Pečeme při 160 °C přibližně 45 minut. Po ...

Slané pečivo

Slané pečivo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g strouhaného sýra, 210 g polohrubé mouky, 150 g másla, 6 lžic polotučného mléka, 1 slepičí vejce, 1/2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sezamu

Ke strouhanému sýru přidáme všechny přísady vyjma vajíčka a koření. Vypracujeme těsto, zabalíme a necháme odležet v chladnu. Na pomoučněném válu rozválíme plát silný necelého půl centimetru a potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící vody. Posypeme k...

Pečená kachna na zelí

Pečená kachna na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celá kachna (cca 1.8 kg), 2 lžičky soli, 1 lžička mletého kmínu, 1 kg kyselého zelí, 3 cibule, 3 jablka

Kachnu očistíme, omyjeme a zbavíme vnitřního tuku. Poté jí ze všech stran osolíme a okmínujeme. Oloupanou cibuli nakrájíme na čtvrtky a poté na plátky. Jablka zbavená slupek nakrájíme na drobné kousky a zelí překrájíme. Na dno skleněného pekáče ...

Zelené placky

Zelené placky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hlávkového zelí, 500 g hladké mouky, troška pepře, 1/4 lžičky soli, 1/2 sklenky vody, 3 lžičky sádla

Zelí omyjeme, očistíme a nastrouháme na drobno. Přendáme do velké mísy, přisypeme hladkou mouku, sůl a pepř. Směs zalijeme vodo a dobře promícháme. Z mouky a zelí vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučněném vále a pomocí skleničky vykrajuje...

Placky s brokolicí

Placky s brokolicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 300 g brokolice, 1/4 lžičky soli, 2 stroužky česneku, 2 slepičí vejce, 100 g hladké mouky, 3 lžíce krupice, troška pepře, 1/2 lžičky kmínu

Brambory opláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Ještě horké je oloupeme, rozmačkáme a necháme vychladnout. Brokolici rozebereme na růžičky, omyjeme a dáme na 2 minuty vařit do osolené vody. Poté je zchladíme ve studené vodě, necháme okapat...

Dršťková polévka z kotrče

Dršťková polévka z kotrče

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kotrče kadeřavého, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžičky mleté papriky, 1 a 1/4 l vody, 2-3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 3-4 stroužky česneku, troška pepře, 1/4 lžičky soli, troška mletého kmínu, 1 lžíce majoránky

Houbu očistíme a nakrájíme na širší nudle. Na sádle zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, zasypeme sladkou mletou paprikou, přidáme pokrájenou houbu a mletý kmín. Zalijeme horkou vodou a dusíme do měkka cca 30 minut. Z másla a hladké mouky při...

Borůvkové víno

Borůvkové víno

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti sušených borůvek, 1/2 l červeného vína

Dvě hrsti sušených borůvek povaříme v trošce vody. Asi po 15 minutách přidáme 1/2 litru červeného vína a na mírném ohni ještě 5 minut povaříme.

Banány v županu

Banány v županu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 banánů, 4 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 2 lžičky koňaku, 2 dcl slunečnicového oleje, 4 lžíce hladké mouky

Banány oloupeme a pokrájíme na silnější kolečka. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, koňak a nakonec tuhý sníh z bílků. Kolečka banánů namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova.

Bůček se zeleninou

Bůček se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků bůčku, 1/2 sáčku mražené zeleninové směsi, 2 šálky drůbežího vývaru, 1 lžíce bílého vína, 2 lžičky Solamylu, špetka soli, 1-2 lžičky sádla

Zeleninu uvaříme ve kuřecím vývaru do měkka (místo vývaru můžeme použít i kostku slepičího bujonu). Uvařenou zeleninu vyjmeme a uložíme do velké mísy. Ve vývaru uvaříme plátky bůčku a poté je položíme na zeleninu. Do vývaru přidáme bílé víno a g...

Kynuté buchty s tvarohem a sušenými švestkami

Kynuté buchty s tvarohem a sušenými švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 50 g cukru krupice do těsta, 50 ml slunečnicového oleje do těsta, 1 vejce, špetka soli, 20 g droždí (kvasnic), 125 ml plnotučného mléka, 150 g jemného tvarohu ve folii, 3 lžičky cukru moučka, 50 g sušených švestek, 50 ml slunečnicového oleje na potření

Z mléka, kvasnic a části cukru připravíme kvásek. Po vykynutí kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, žloutek, špetku soli, olej a mouku. Vypracujeme těsto a přikryté utěrkou necháme v teple nejméně hodinu kynout. Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukre...

Pudink s Vita kávou

Pudink s Vita kávou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l polotučného mléka, 1 sáček pudinku, 4 lžičky Vita kávy, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru

Vita kávu smícháme s cukrem, zředíme mlékem a přivedeme do varu. Pak přilijeme pudinkový prášek s vanilkovou příchutí rozmíchaný ve dvou lžičkách mléka a za stálého míchání povaříme. Kompotové misky vypláchneme studenou vodou, vlijeme do nich vař...

Pomazánka z Moravanky

Pomazánka z Moravanky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka Moravanky, 1 cibule, 4-5 brambor, 3 slepičí vejce, 200 g měkkého salámu, špetka soli, troška pepře, 150 g majonézy, 2 lžíce petrželové natě, 1 citrón, 1 balení veky

Lák ze sklenice Moravanky slijeme, zeleninu necháme na cedítku okapat a poté ji na jemno nakrájíme. Přidáme nakrájenou cibuli, na hrubém struhadle nastrouhané uvařené (vychlazené) brambory, nastrouhaný měkký salám a nastrouhané vejce vařené na tvr...

Křehké sýrové řezy

Křehké sýrové řezy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tvrdého sýru, 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté papriky , 2 slepičí vejce, 1-2 lžičky kmínu, 50 g strouhaného sýru

Sýr jemně nastrouháme a zpracujeme s hladkou moukou, změklou Herou, kypřícím práškem do pečiva, mletou červenou paprikou a celým vejcem. Těsto rozválíme na plát silný 5 mm a přemístíme na tác. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, n...

stránka: