Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 24

Opékaná treska s paellou a šafránem

Opékaná treska s paellou a šafránem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

90 ml olivového oleje, 200 g choriza, 3 ks šalotky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce mleté papriky, 300 g dlouhozrnné rýže, 1 l rybího vývaru, 1 lžíce másla, 300 g krevet, 2 lžíce petrželové natě, 1 citrón, 1 kg tresky, 1/2 lžičky šafránu

Do velké pánve dáme lžíci olivového oleje. Na něm opečeme šalotku a česnek nakrájené na jemno a klobásu nakrájenou na plátky. Opékáme asi 8 minut. Poté přidáme papriku a za stálého míchání opékáme tak 3 minuty. Poté přidáme rýži a pořádně zamích...

Kotlety po srbsku

Kotlety po srbsku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety, 1 lžíce sádla, sůl, pepř, 1 lžíce koření country, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 5 dkg anglické slaniny, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, chilli koření, 2 lžíce rajského protlaku, 1/2 l hovězího (drůbežího) vývaru, 1 lžička hladké mouky

V široké pánvi rozpálíme sádlo (nebo olej). Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením country. Zprudka je opečeme z obou stran do červena. Vyjmeme z pánve a ve výpeku opečeme do sklovita nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme anglickou ...

Bramborovo-slaninový quiche

Bramborovo-slaninový quiche

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 lžička soli, 150 g másla, 2-3 lžíce polotučného mléka, 5 ks vejce, 150 g brambor, 100 ml smetany, 50 g anglické slaniny, 50 g šunky, 1 lžíce petrželové natě, 1 ks cibule, 1 lžička rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého jogurtu, 50 g sýru čedar, 1 lžičku římského kmínu

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku. Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl hodiny v lednici. Poté vyválím...

Salát z červené řepy s křenem

Salát z červené řepy s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední červené řepy, 1 lžíce křenu, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce medu, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžička tatarské omáčky

Červenou řepu omyjeme a uvaříme do měkka. Necháme vychladnout. Pak ji oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme, opepříme, přidáme křen nastrouhaný na jemno, rozmačkaný česnek, olivový olej, med, jablečný ocet, zakysanou smetanu a tatars...

Vepřové nudličky v pikantní šťávě

Vepřové nudličky v pikantní šťávě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřové kýty (pečeně), 2 cibule, 3 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička ústřicové omáčky, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžička sambaly (Sambal oelek), 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Libové vepřové (kuřecí) maso nakrájíme na delší nudličky. Osolíme, opepříme a promícháme. V misce si smícháme 3 lžíce oleje, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, sladkou chilli omáčku, Sambal Oelek a rozmačkaný stroužek česneku. Touto směsí přelijem...

Zapékané brambory s mletým masem a špenátem

Zapékané brambory s mletým masem a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg brambor, 40 dkg mletého masa, 25 dkg listového špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžička koření na mleté maso, 2 vejce, 1 dcl mléka, 10 dkg strouhaného sýra, olej, máslo

Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Potom necháme vychladit, oloupeme a nakrájíme na kolečka (asi 0,5 cm). Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a přisypeme koření na mleté maso. Rozmíc...

Opékaný filet z lososa

Opékaný filet z lososa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g losos file s kůží, kousek másla, troška dýňového oleje Bohemia Olej, kapka balsamikového krému, špetka soli, špetka pepře

Filé z lososa očistíme od šupin, poté opláchneme a rozkrojíme na plátky. Kůži nařízneme a posypeme solí a pepřem. Na pánev dáme kousek másla, necháme rozpustit a vložíme lososa nejprve kůží dolů a opékáme 2 minuty, poté otočíme, okořeníme a nechám...

Naše oblíbená pórková polévka

Naše oblíbená pórková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pórek, 1 malá mrkev, 1 střední brambor, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 dcl sladké smetany, 1 lžička hladké mouky, 1 vejce, hrst petrželové natě

Menší mrkev nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, brambory na kostičky. V hrnci rozpustíme trochu másla a na něm osmahneme mrkev a pórek. Zalijeme vodou (asi 1,5 - 2 litry), osolíme, okmínujeme, přidáme kostku zeleninov...

Pikantní krkovička s kořením Kotányi

Pikantní krkovička s kořením Kotányi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové krkovice, 1 cibule, sůl, pepř, 1/2 balení Kotányi - lákavě delikátní směs, 1 lžička chilli koření, kousek másla, pár kapek sladké chilli omáčky

Plátky krkovičky (kýty) naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se nám nekroutily. Z jedné strany je osolíme, opepříme a posypeme chilli kořením. Na pánvi rozpálíme olej a plátky masa zprudka z obou stran opečeme. Přeložíme na talíř a necháme trochu ...

Kuřecí maso s hořčicí a anglickou slaninou

Kuřecí maso s hořčicí a anglickou slaninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí čtvrtky, 1 lžička soli, 1 lžíce koření na kuře, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 cibule, 10 dkg anglické slaniny

Kuřecí maso omyjeme, osušíme, osolíme a poprášíme kořením na kuře nebo grilovacím kořením. Pomažeme hořčicí a necháme asi půl hodiny odležet. Do pekáče (remosky) dáme na kostičky nakrájenou cibuli, na to kuřecí maso a na každý kousek položíme 1 - ...

Citronová bábovka

Citronová bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 60 ml rostlinného oleje, 1 lžíce cukru moučky,

Nejdříve si rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do bílé pěny. Přimícháme najemno nastrouhanou citronovou kůru, hladkou mouku s kypřícím práškem a olej. Z bílků, krupicového cukru a citronové šťávy p...

Kuskusové placičky

Kuskusové placičky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek kuskusu, špetka soli, špetka pepř, 2 vejce

Kuskus zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat. Poté ho osolíme, opepříme a přidáme dvě vejce. Vše pořádně zamicháme. Nabereme vždy lžíci a na rozehřáté pánvičce vytvarujeme placičky a smažíme z obou stran. Můžeme dát jako přílohu k masu či pouz...

Špagety s tofu

Špagety s tofu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 1 balení tofu, hrst bazalky, 1 stroužek česneku, 15 ks cherry rajčátek, 1 lžíce olivového oleje, špetka soli

Den předem si nakrájíme tofu na kostičku, k němu přidáme stroužek prolisovaného česneku, pokrájenou bazalku, sůl a olivový olej. Vše promícháme a necháme v ledničce do druhého dne. Na rozpálené pánvi osmahneme tofu, přidáme nakrájená rajčata a tak...

Pane Bianco

Pane Bianco

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hrubé mouky, špetka soli, trochu cukru , 1 lžíce olivového oleje, 1/2 balení droždí (kvasnic), špetka oregana, špetka provensálského koření, 300 ml vody, hrstka hrubozrnné soli

Z droždí, cukru a vlažné vody si připravíme kvásek, který spojíme s moukou, poté osolíme, přidáme olivový olej, bylinky a vodu přidáváme podle konzistence těsta tak, aby těsto bylo vláčné, ne tuhé. Po vytvarování těsta do tvaru bochánku nechám...

Hovězí na karamelu a černém pivě

Hovězí na karamelu a černém pivě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 250 g slaniny, 300 g cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 kostka hovězího bujónu, 0,5 l černého piva, 0,5 lžičky chilli, špetka rozmarýnu, špetka tymiánu, špetka soli, 2 lžíce kukuřičného škrobu, špetka pepře, 100 g hub, 100 g cukru krystal

CIbuli nakrájíme najemno, stejně tak nakrájíme i slaninu, kterou si dáme vyškvařit do hrnce. Na tuku, který slanina pustila osmažíme cibuli. Jakmile začne cibule hnědnout, přihodíme kostičky hovězího masa nakrájené asi jako na guláš, klidně i menš...

Třená bábovka polévaná vínem

Třená bábovka polévaná vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g másla, 300 g cukru krystal, 7 ks slepičích vajec, 1 lžička citronové kůry, 200 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva

Máslo utřeme s cukrem, přidáme oddělené žloutky a vypracujeme robotem hladký krém. Zvlášť smíchejte mouku s práškem do pečiva a strouhanou citronovou kúrou, a směs po částech vmíchejte do žloutkové směsi. Nakonec do třené hmoty zlehka zapracujte u...

Hovězí z trouby

Hovězí z trouby

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího zadního, 1 lžička soli, 2 lžíce kečupu s chilli, 2 lžíce francouzské hořčice, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 1 hlávka česneku

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Maso naskládáme do skleněného pekáče, nebo pekáče s víkem. Zalijeme vodou ve které jsme rozmíchali kečup a hořčici. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, přikryjeme víkem a dusíme do změknutí...

Pomazánka ze sušených rajčat

Pomazánka ze sušených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 cherry rajčátek, 100 g okapaných sušených rajčat, 2 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, 200 g pomazánkového másla, 2 lžíce bílého jogurtu, hrst bazalky

V sekáčku nebo tyčovým mixérem rozmixujeme cherry rajčátka, okapané sušené rajčata, bazalku a česnek. Poté přidáme pomazánkové máslo, bílý jogurt, sůl a pepř a ještě promixujeme dohladka. Podáváme nejlépe s tmavým pečivem ozdobené lístkem bazalky.

Žampionová pochoutka

Žampionová pochoutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg žampionů, 1 ks větší cibule , sádlo na opečení, 1/2 balení širokých nudlí, pepř, sůl, troška kmínu, houbové koření dle chuti, 1 šálek smetany (mléka)

Cibuli pokrájíme a osmahneme na sádle, kam po chvíli přidáme pokrájené žampiony. Orestujeme, zalijeme smetanou, okořeníme a smícháme s předem uvařenými nudlemi. Podáváme s libovolným pečivem.

Jednoduchý jablkový koláč z listového těsta

Jednoduchý jablkový koláč z listového těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 4 lžíce cukru krystal, 5-6 ks jablek, 5 dkg rozinek, 4 lžíce strouhanky, 1 lžíce skořice, 2 lžíce hladké mouky

Listové těsto rozdělíme na dva díly. Vál posypeme 2 hrstmi hladké mouky a vyválíme z poloviny těsta plát, aby se nám vešel přesně na plech. Pozor - plech nemastíme! Do plechu vtlačené těsto posypeme strouhankou (nebo drcenými piškoty), jablky,...

Kapustovo - bramborové frikadelky

Kapustovo - bramborové frikadelky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hlávkové kapusty, 600 g moučných brambor, 2 ks jarní cibulky, 1 ks slepičí vejce, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku

Řádně omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno. Kapustu omyjeme a listy zbavíme tvrdých řapíků, které krátce povaříme v mírně osolené vodě. Jarní cibulku a okapané listy nakrájíme najemno. Do mísy ...

Celerový salát pro slavnostní příležitost

Celerový salát pro slavnostní příležitost

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks bulvový celer, 1 ks pomeranč, 2 ks jablka, 50 g vlašských ořechů, 1/3 lžička sůl, 2 lžíce citronové šťávy

Dobře očištěný, oloupaný celer uvaříme do měkka ve slané vodě. Po uvaření ihned vyjmeme, nakrájíme ozdobným nožem na tenké plátky, přidáme citrónovou šťávu, aby neztmavl, přidáme oloupaný, tence nakrájený pomeranč bez bílé dužiny a oloupaná, te...

Celerová pomazánka s majonézou

Celerová pomazánka s majonézou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks bulvového celeru, 2 ks jablka, 2 ks mrkeve, 1 ks cibule, 1 ks sterilovaná okurka, 100 g majonézy, 1-2 špetky sůli, 1 špetka pepře, 2 lžičky citronové šťávy

Dobře očištěný, oloupaný celer jemně nastrouháme, hned zakapeme citrónovou šťávou, aby neztmavl, pak přidáme oloupaná nastrouhaná jablka, dobře očištěnou a nastrouhanou mrkev a na drobno nakrájenou cibuli i okurku. Vše promícháme s majonézou, dle...

Smažený celer se sýrem

Smažený celer se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks bulvového celeru, 4 špetky soli, 1 kousek taveného sýra se šunkou, 1/2 hrnku rostlinného oleje

Dobře očištěný a oloupaný celer uvaříme ve slané vodě téměř do měkka. Necháme vychladnout a nakrájíme z něho plátky cca 1/2 cm silné, potřeme je taveným sýrem se šunkou a vždy k sobě dva dobře přitiskneme. Obalíme v klasickém trojobale (mouka, v...

Zelná polévka s uzeným tofu

Zelná polévka s uzeným tofu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tofu, 1 cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžička uzené papriky, 3 bobkové listy, 1 lžička kmínu, 3 kuličky nového koření, 2 lžíce celozrnné špaldové mouky, 2 hrnky kyselého zelí, 2-3 mrkve na kolečka, 700 ml vody, špetka soli, špetka pepře, 100 ml smetany

V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli dozlatova, poté přidáme tofu a pokrájenou mrkev a orestujeme ze všech stran. Vhodíme koření a zaprášíme moukou. Důkladně vše promícháme. Zalijeme vodou a přidáme 1 hrnek kysaného zelí. Vaříme cca 15-20...

stránka: