Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 256

Zeleninová kaše nejen pro děti

Zeleninová kaše nejen pro děti

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 větší mrkve, 2 brambory, 5 růžiček brokolice, 1 lžíce olivového oleje

Zeleninu si načistíme a omyjeme. Do hrnce s vodou vložíme mrkev a brambory a vaříme, dokud nejsou poloměkké. Potom přidáme brokolici a vaříme vše do měkka. Vodu scedíme a zeleninu rozmixujeme. Tato porce je vhodná jako příkrm pro děti od čtyř měsí...

Rukolový salát

Rukolový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rukoly, 125 g Mozzarelly, 4 rajčata, 2 lžíce vody, 2 lžičky aceto balsamico (balzamikový ocet), 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Rukolu omyjeme a rozložíme na větší talíř. Obložíme ji nakrájenými rajčaty a mozzarellou. Takto upravený rukolový salát pokapeme dresinkem z vody, octa, pepře a oleje.

Kapustové karbenátky s bešamelem

Kapustové karbenátky s bešamelem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší kapusta, 3 lžíce nakrájené slaniny, 1 menší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 šálku mléka, 2 žloutky, sůl

Než se kapusta uvaří do poloměkka a okape na cedníku, si připravíme bešamel: na slanině osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a zalijeme mlékem. Mícháme rychle, aby se směs nepřipálila. Do vychladlé směsi přidáme 2 žloutky, nah...

Pomazánka s uherákem

Pomazánka s uherákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg uheráku nebo jiného trvanlivého salámu, 20 dkg pomazánkového másla bez příchutě, 10 dkg měkkého smetanového sýra, 2 vejce natvrdo, pažitka dle chuti, sůl dle chuti

Uherák a vejce rozsekáme nadrobno, přidáme máslo, sýr, podle chuti pažitku, zamícháme a osolíme. Mažeme na pečivo a ozdobíme okurkou a paprikou.

Zákusek se sušenkami Bebe

Zákusek se sušenkami Bebe

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4 vejce, 16 dkg cukru krystal, 16 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1-2 ovocné kompoty nebo čerstvé ovoce dle chuti, ovocná marmeláda na potření těsta, 1 l mléka, 4 vanilkové pudinky, 20 dkg másla, cukr moučka dle chuti, rumové aroma dle chuti, 1,5 balení BEBE sušenek, 15 dkg čokolády na vaření, tuk na rozředění čokolády

Na pečené těsto potřebujeme: 4 vejce, 16 dkg cukru krystal, 16 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovoce podle chuti a marmeládu na potření upečeného těsta. Vysoký plech o rozměrech 30×40 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žlout...

Bramboráky s brokolicí

Bramboráky s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg nastrouhané brokolice, 30 dkg syrových brambor, 2 vejce, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, sůl, olej na smažení

Syrovou brokolici nastrouháme nahrubo, brambory najemno a smícháme s ostatními surovinami. Na rozpáleném oleji pečeme malé bramboráčky. Hotové pokládáme na ubrousky, které nám vysají přebytečný tuk.

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg bílých fazolí, 1 vrchovatá lžíce sádla, 1 cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 l vody, smetana, ocet, sůl, pepř

Fazolky namočíme nejméně na 6 hodin do vody. V hrnci si rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku, mouku a uděláme světlou jíšku (1-2 min.) do které zašleháme asi 6 dl vody, přidáme zeleninový bujón, fazole bez vody, pepř podle chuti a až se b...

Bramboráky

Bramboráky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 velkých syrových brambor, 2 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, majoránka, kmín, sůl, olej na smažení

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme (já strouhám polovinu na kašičku a polovinu na jemném struhadle). Bramborovou směs smícháme s moukou a vejci a okořeníme dle chuti majoránkou, solí a kmínem. Pak těsto smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Krůtí prsa s limetkovým přelivem

Krůtí prsa s limetkovým přelivem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích prsou vcelku, 2 lžíce mandlových lupínků, 2 lžíce zelené petrželky, 2 lžíce másla, 2 lžíce instantní jíšky nebo maizeny, 1 citrón, 2 limetky, 150 ml zeleninového bujónu, drcený barevný pepř, sůl, mandlový olej

Krůtí prsa podélně prokrojíme, rozevřeme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme jemně nasekanou petrželkou a nasucho lehce opečenými mandlovými lupínky. Poté krůtí prsa upravíme do válečku, omotáme nití a opékáme asi 4-5 minut ze všech stra...

Indické grilované ledvinky (Gurdakapúra kabáb)

Indické grilované ledvinky (Gurdakapúra kabáb)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčích ledvinek, octem okyselená voda, 70 g osoleného másla, 40 g tuku, 1 lžička okořeněné soli, 100 g pistácií, 7 g másla, 1 lžička jemně nasekané pažitky

Pistáciové máslo: Pistácie lehce opražíme v těžké pánvi. Když vychladnou, rozemeleme je a smícháme je se 7 g másla a sekanou pažitkou. Uschováme na chladném místě. Ledvinky odblaníme a namočíme na 1-6 hodin do lehce okyselené vody. Pak je omyjeme ...

Barevná sýrová pomazánka s mrkví

Barevná sýrová pomazánka s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší mrkev, 1 lžička majonézy, majolky nebo zakysané smetany, 1 tavený smetanový sýr, česnek podle chuti, sušená petrželka, sůl

Syrovou mrkev nastrouháme najemno. Utřeme se sýrem a rozmačkaným česnekem, majolkou, solí a petrželkou. Pozor na poměr - v pomazánce má být skutečně hodně mrkve, sýr ji jen spojuje. Je-li mrkev příliš suchá a pomazánka hutná, lze přidat lžíci vody...

Smažený vepřový řízek v bramboráku

Smažený vepřový řízek v bramboráku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, 5 středně velkých syrových brambor, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 4 stroužky česneku, 4 lžíce polohrubé mouky, majoránka, sůl, pepř, olej

Oloupané brambory jemně nastrouháme a vzniklou vodu z nich částečně slijeme. Přidáme mléko, vejce, utřený česnek, pepř, majoránku a tolik mouky, aby vzniklo zahoustlé těsto. Vše dobře promícháme. Plátky masa na okrajích nařízneme, naklepeme, oso...

Piškotový salám

Piškotový salám

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení dětských piškotů, 200 g cukru moučka, 250 g ztuženého tuku, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu

Piškoty nalámeme na menší kousky a pokapeme rumem. Vejce utřeme s cukrem, přidáme kakao, vlažný rozpuštěný tuk a smícháme s piškoty. Vyválíme šišku, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kolečka.

Rychlý jogurtový koláč

Rychlý jogurtový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 sklenky cukru krupice, 1 jogurt, 1 a 1/2 sklenky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovoce nebo ovocný kompot (bez šťávy)

Do misky dáme nejdříve jogurt. Do mouky přimícháme prášek do pečiva. Jogurt pak smícháme s cukrem a přidáme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto pak rozložíme ještě nějaké ovoce. Koláč se peče v předehřáté troubě na 180°C...

Čokoládový dort

Čokoládový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small

400 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 60% (200 g čokolády si nechame na polevu), 200 g nakrájeného másla, 1 lžíce instantní kávy, 170 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1/4 lžičky sody, 200 g cukru moučka (nebo cukr typu muscovado), 200 g cukru krupice, 25 g tmavého holandského kakaa, 3 středně velká vejce, 5 lžic podmáslí, 280 ml smetany ke šlehání (na polevu), 2 lžíce cukru krupice (na polevu)

Kruhovou dortovou formu (nebo i jiný tvar formy) s odnímatelným dnem vymastíme a dno vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 160°C, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vrouc...

Smažené sýrové kuličky

Smažené sýrové kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 bílky, 250 g 30% Eidamu (30% v sušině), olej

Sýr najemno nastrouháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj vmícháváme strouhaný sýr, až vznikne hmota, ze které je možné tvarovat kuličky. Mezi dlaněmi vytvoříme pevné kuličky asi 1,5 cm v průměru, které házíme do maximálně rozpáleného ...

Multivitaminová bomba

Multivitaminová bomba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 banán, 1 mango, 1 pomeranč, 200 g čerstvých jahod, 5 dcl pomerančového džusu, 1 dcl light jahodového sirupu, led

Část ovoce si odložíme stranou na zdobení a na dno sklenic, zbytek ovoce rozmixujeme s pomerančovým džusem a ledovou tříští. Můžeme použít jen kostky ledu, Ty pak dáme na dno sklenic, přidáme trochu nakrájených jahod a zalijeme jahodovým sirupem. ...

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, strouhaný Eidam nebo jiný tvrdý sýr, kompotované broskve, kari koření, hladká mouka, olej, sůl

Kuřecí prsa mírně naklepeme, osolíme a trošku posypeme kari kořením. Plátky masa prudce opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji, výpek zaprášíme hladkou moukou, chvíli mícháme a zalijeme vodou. Maso v této šťávě necháme chvíli provařit, ke ko...

Kapr na grilu s křenem

Kapr na grilu s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce kapra, 4 dkg másla, citrónová šťáva, strouhaný křen, olivový olej, sůl, petrželka

Očištěné porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potom osušíme ubrouskem, potřeme olejem a na roštu nebo na pánvi opečeme z každé strany asi 7 minut. Na talíři rybu posypeme drobně nakrájenou petrželkou a strouhan...

Bramboráková polévka

Bramboráková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l hovězího bujónu nebo vývaru z masoxu, 2-3 brambory, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 větší mrkev, polohrubá mouka dle potřeby, majoránka, sůl, olej, Vegeta dle potřeby, petržel (nebo pažitka či medvědí česnek)

Uvaříme si vývar, nebo si ho uděláme z masoxu a přidáme nastrouhanou mrkev. V míse si připravíme těsto: nastrouhané brambory, vejce, majoránku, česnek, osolíme a přidáme tolik mouky, aby se těsto dalo nabírat lžičkou a aby se nám v polévce nerozv...

Fazole se zeleninou

Fazole se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rajčat, 1 kg cibule, 1 kg papriky, O,5 kg bílých nebo barevných fazolí, 1 a 1/2 dcl octu (8%), 250 g cukru, 80 g soli, 1 lžíce Vegety, 1 lžíce chilli koření, 1 lžíce sladké papriky, 1/4 oleje

Fazole si den předem namočíme. A druhý den ještě do měkka povaříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme a dusíme na ¼ oleje. Přidáme sůl, cukr, ocet, vegetu, chilli a sladkou papriku. Vše řádně promícháme a dusíme. Ke konci přidáme fazole a ještě chvili...

Pochoutka z hub /Šlágr hájovny/

Pochoutka z hub /Šlágr hájovny/

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 hrsti sušených hub, 1-2 cibule, 6 stroužků česneku, 6 párků nebo kus klobásky, uzeného nebo jiného salámu, 1-2 papriky, 2 rajčata, máslo, sádlo, sůl, kmín, troška kečupu

Kousek sádla a másla rozpustíme a zpěníme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme lisovaný česnek (může ho být klidně i více) a chvilku mícháme. Pak přidáme na kostičky nakrájený salám (párek, uzené maso) a chvilku restujeme. Dále přidáme sušené houby...

Benátské řízky

Benátské řízky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové kýty, 80 g sádla, 60 g cibule, 60 g hladké mouky, 100 ml mléka, 100 ml bílého přírodního vína, černý mletý pepř, sůl, 40 g rostlinného tuku

Maso opláchneme a přes vlákno nakrájíme řízky. Každý řízek naklepeme, osolíme a opepříme. Dvě třetiny sádla rozpálíme na pánvi, vložíme do něj připravené řízky a po obou stranách je opečeme dočervena. Rostlinný tuk rozpustíme, přisypeme hladkou mo...

Barevný salát z krabích tyčinek

Barevný salát z krabích tyčinek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 250 g krabích tyčinek, 1 pórek, 2 různobarevné papriky, 1 malá majonéza nebo majolka (popř. jogurt), sůl, pepř, citrónová šťáva

Do uvařených těstovin přidáme nakrájené tyčinky a papriky, nasekaný pórek, promícháme s majolkou (část můžeme nahradit jogurtem), ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Je to rychlé za chvíli hotové.

Falafel

Falafel

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g konzerva cizrny, 1 vejce, 2 stroužky česneku, svazek zelené cibulky, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 2 lžíce jemné strouhanky, 2 lžičky římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, špetka chilli koření, pepř, sůl, olej

Cizrnu scedíme a v míse rozmačkáme vidličkou. Přidáme nasekanou cibulku, petrželku, prolisovaný česnek, koření, sůl a promícháme s vejcem. Zahustíme strouhankou, tvarujeme malé placičky a smažíme asi 3 minuty z každé strany. Použijeme-li teflonovo...

stránka: