Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 254

Výborné rohlíky z domácí pekárny

Výborné rohlíky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml mléka, 2 lžíce cukru, 6 dkg Hery, 1 vejce, 2 lžičky sušeného droždí, 2 lžičky soli, 50-57 dkg hladké mouky, máslo na pomazání

Suroviny postupně vložíme do pekárny a zapneme program „těsto“. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, které rozválíme na kruh. Z toho potom vytvoříme 4 trojúhelníky, které stočíme od širšího konce směrem ke špičce do tvaru rohlíku. Položíme na...

Ořechové šátečky

Ořechové šátečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 3 žloutky, 1 lžíce octa, špetka soli, 10 dkg cukru, 3 lžíce vody, 20 dkg mletých ořechů, 2 lžíce strouhanky

Z 25 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 3 žloutků, 1 lžíce octa a špetky soli zpracujeme těsto, které dáme do lednice mírně ztuhnout. Z 10 dkg cukru, 3 lžic vody, 20 dkg mletých ořechů a 2 lžic přesáté strouhanky připravíme náplň. Svaříme cukr s vo...

Ryba  na česneku a cibuli

Ryba na česneku a cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 ks tresky nebo jiné naporcované ryby, 1 - 2 cibule, 1-2 stroužky česneku, 6 lžic másla, sůl, kmín, koření na ryby

Rybu pokmínujeme, hodně potřeme česnekem - pro děti méně, posypeme kořením na ryby, osolíme a vložíme do máslem vymazaného pekáče. Posypeme nakrájenou cibulí. Na každou porci položíme ještě nahoru plátek másla. Pečeme v předehřáté troubě na 170° c...

Vánočka pečená ve formě

Vánočka pečená ve formě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg polotučného tvarohu, 15 dkg másla, 15 dkg mletého cukru, 2 vejce, 1/2 dcl polotučného mléka, 3 lžíce rumu, 2 prášky do pečiva, 7 dkg rozinek (opraných a vysušených), 50 dkg hladké mouky, 1 vanilkový cukr

Máslo, tvaroh, cukr a vejce rozšleháme. Přidáme mléko, rum a rozinky. Smícháme přesátou mouku s prášky do pečiva, přimícháme vanilkový cukr a vše dáme do směsi. Rukama vypracujeme tuhé těsto, které pak přendáme do vymazané a strouhankou vysypané f...

Smetanové marokánky od Jany

Smetanové marokánky od Jany

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g hladké mouky, 100 ml smetany, 100 g másla, 250 g kandovaného ovoce, 300 g cukru krupice, 250 g mandlí, 100 g čokolády na polevu

Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme jej máslem. Mandle a kandované ovoce nasekáme. Mouku prosejeme. Troubu předehřejeme na 160 °C. V hrnci přivedeme za občasného míchání k varu smetanu, cukr a med. Do vroucí směsi přidáme mandle s kandovaným ...

Sandokanovy oči

Sandokanovy oči

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce kokosu, 250 g tuku Omega, 3-5 lžic sušeného mléka, 130 g cukru moučka, 100 g strouhaných ořechů, rum, 3 lžíce kakaa, barevná cukrová rýže nebo lentilky

Připravíme si krabičku od bonboniéry (osvědčily se mi mořské plody) a do každé jamky dáme po jedné lentilce. Připravíme náplň. Do menšího kastrůlku dáme 125 g tuku Omegy, 2 lžíce kokosu, 3-5 lžic sušeného mlék a 40 g cukr moučka. Nad párou vše za ...

Pařížské rohlíčky

Pařížské rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

15,5 dkg mletých ořechů, 12.5 dkg přesáté strouhanky, 25 dkg cukru moučka, 2 vejce, 20 dkg másla, rum, 5-6 dkg cukru krupice, 1/4 l mléka, 3,5 lžíce Solamylu, 3 lžíce hladké mouky, 4 dkg 100% tuku, 1 lžíce kakaa

Suroviny na těsto (12,5 dkg mletých ořechů, 12,5 dkg přesáté strouhanky, 25 dkg moučkového cukru,1 vejce a 1 bílek) zpracujeme. Tvoříme z něj malé rohlíčky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C. Dále si utřeme suroviny (2...

Babiččiny ořechové vánoční rohlíčky od Broňky

Babiččiny ořechové vánoční rohlíčky od Broňky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení dětských piškotů, 17 dkg mletých ořechů, 32 dkg cukru moučka, 5 bílků

Všechny piškoty rozdrtíme válečkem na těsto. Bílky ušleháme s cukrem nad parou. Potom přidáme mleté ořechy a větší část rozválených piškotů. Všechno dobře promícháme a nabíráme malou lžičkou hrudky, které obalíme ve zbylé části piškotů, v dlaních ...

Babiččiny vánoční rohlíčky od Broňky

Babiččiny vánoční rohlíčky od Broňky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení dětských piškotů, 17 dkg mletých ořechů, 32 dkg cukru moučka, 5 bílků, čokoládová rýže na posypání, čokoládová poleva nebo jiný krém

Oba balíčky piškotů rozdrtíme válečkem na těsto. Ušleháme bílky s cukrem nad parou. Pak přidáme mleté ořechy a větší část rozválených piškotů. Všechno dobře promícháme a nabíráme malou lžičkou hrudky, které obalíme ve zbylé části piškotů, v dlaníc...

Jehly se žampióny

Jehly se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězí svíčkové, 1 cuketa, 1 červená paprika, 16 žampionů, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky drceného barevného pepře, sůl

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Žampiony očistíme, cuketu nakrájíme na plátky, očištěnou papriku na kostky. Na jehly střídavě napichujeme žampiony, maso, cuketu a papriku. Suroviny na jehlách potřeme osoleným olejem a hustě posypeme hrub...

Drůbeží nudličky s pórkem

Drůbeží nudličky s pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecího nebo krůtího masa, 2 pórky, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžíce másla

Bílé části pórku nakrájíme na tenká kolečka a na másle je podusíme ve vlastní šťávě. Omyté a osušené kuřecí nebo krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky, promícháme se solamylem a grilovacím kořením. Nudličky vložíme na rozpálený olej a prudce ores...

Kotlety na víně

Kotlety na víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové pečeně (kotlet), 2 lžíce oleje, 0,1 - 0,2 l červeného suchého vína, sůl, pepř

Omyté a osušené kotlety naklepeme a nejméně na hodinu naložíme do suchého červeného vína. Pak kotlety necháme okapat, osolíme a na oleji prudce orestujeme. Kotlety podlijeme vínem a krátce podusíme. Podle chuti je osolíme, případně opepříme.

Kotlety na kari

Kotlety na kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety nebo řízky, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 100 ml sladké smetany, 1 lžička kari koření (možno i více), mletý pepř, sůl

Omyté a osušené kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji opečeme maso z obou stran a přendáme na talíře. Ve výpeku osmahneme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, zaprášíme kari kořením, promícháme a přidáme smetanu. Omáčku necháme přejít var...

Mandlové kroužky

Mandlové kroužky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 4 dkg droždí, 20 dkg mandlí, citrónová kůra, cukr, 2 žloutky, špetka soli

Mandle spaříme vařící vodou (aby se dobře loupaly) a zbavíme je slupek. Po vychladnutí mandle rozemeleme (spíše více nahrubo). Když máme připraveny rozemleté mandle, pokračujeme s přípravou těsta. Nejdříve smícháme 6 lžic vody, 2 kostky cukru a ...

Slaný dort

Slaný dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tmavý toastový chléb, plátky nakrájeného eidamu nebo jiného tvrdého sýra, několik plátků šunky, několik plátků vysočiny nebo jiného suchého salámu, 1-2 listy kadeřavého nebo ledového salátu, okurka, rajče nebo jakákoli zelenina, co dům dal

Plátky toastového chleba dáme k sobě do tvaru, který jsme si vybrali (2x 2 proti sobě, 3x2 proti sobě apod.). Natřeme jednu z pomazánek. Poklademe plátkem šunky a sýra. Položíme druhou vrstvu chleba a potřeme dalším druhem pomazánky. Opět proložím...

Koblížky s malinovou šťávou

Koblížky s malinovou šťávou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

sádlo na smažení, 5 vajec, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 250 ml mléka, 15 g hladké mouky, 5 g másla, špetka soli

Uvaříme 1/4 litru mléka, 5dkg másla, špetku soli, rozmícháme s 15dkg hladké mouky a těsto pražíme na mírném ohni tak dlouho, až je úplně hladké a nelepí se ani na lžíci ani na pánev. Těsto odstavíme, a když trochu vychladne, zamícháme do něj 1 vej...

Řízky v česnekovém těstíčku

Řízky v česnekovém těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 4 kuřecí prsa, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 4 lžíce oleje

Česnek oloupeme a utřeme. Můžeme použít lžičku sušeného česneku. Vejce našleháme s moukou, solí a utřeným česnekem. Omyté a osušené řízky lehce naklepeme a obalíme v těstíčku. Řízky v česnekovém těstíčku ihned osmažíme na rozehřátém oleji z obou s...

Meruňkové omelety

Meruňkové omelety

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička cukru moučka, špetka soli, 500 ml smetany, 10-12 dkg hladké mouky, 4 vejce, meruňková marmeláda na potření, máslo na vymazání

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. V necelém 1/2 l smetany rozmícháme 4 žloutky. Přidáme špetku soli, lžičku cukru a hladkou mouku. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Do bílků přidáme špetku soli, sníh má pak pev...

Šišky neboli šulánky s mákem

Šišky neboli šulánky s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 středně velkých brambor uvařených ve slupce den předem ve slupce, kousek másla, 1 vejce, špetka soli, hrubá mouka dle potřeby, mák

Oloupeme brambory a nastrouháme je na jemném struhadle, přidáme vejce, máslo a sůl. Pomocí hrubé mouky vypracujeme tužší těsto, které zpracujeme na váleček, z něhož odkrojíme stejné dílky. Ty potom na vále rozválíme rukou na stejnoměrné malé váleč...

Plzeňský karšouch

Plzeňský karšouch

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 250 g brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, 3 vejce, česnek podle chuti, majoránka, mletý černý pepř, sůl, olej na smažení

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme je do mísy a přidáme zbylé ingredience, koření podle chuti. Podle potřeby přidáme do hmoty vejce. Z masa vypracujeme vláčné těsto. Z masové hmoty tvoříme mokrýma rukama malé placičky, které smaž...

Pikantní utopenci

Pikantní utopenci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

11 špekáčků, 2 papriky, 5-6 cibulí, 300 ml octa, 500 ml vody, 3 rozlámané feferonky, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžička soli, pár kuliček jalovce, pár kuliček nového koření, pepř celý, pár kusů bobkového listu

Špekáčky oloupeme, rozkrojíme a propícháme vidličkou nebo jehlou na ražniči. Papriky nakrájíme na proužky a cibuli na kolečka. Dáme vařit nálev z octa, vody, koření a feferonek a po 8 minutách přidáme proužky papriky. Uvedeme opět do varu a po 2 ...

Kuskus s dušenou zeleninou

Kuskus s dušenou zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g kuskusu, 8 lžic olivového oleje, 2 lžičky másla, 2 větší kořeny petržele, 0,5 kořenu celeru, 1-2 kořeny mrkve, 5 zrnek nového koření, 5 kuliček pepře, 1 lžička soli, 3 jarní cibulky (nebo více dle chuti), 2-3 lžíce nasekané petrželové nati

Z celeru, mrkve a kořenu petrželky si uděláme zeleninový vývar (cca 1,5 l vody), který okořeníme novým kořením, pepřem a solí. Povaříme, scedíme. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přimícháme k ní nasekanou nať petrželky a na...

Holandský mletý řízek

Holandský mletý řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg mletého bůčku, 15 dkg Eidamu, 2 dcl mléka, sůl, pepř, 1 vejce, strouhanka, hladká mouka

Bůček, nastrouhaný eidam, mléko, sůl a pepř smícháme a dáme do ledničky. Druhý den tvoříme placičky, které obalujeme v mouce, vajíčku a strouhance. Potom smažíme v rozpáleném oleji.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 středně velkých brambor uvařených ve slupce den předem, kousek másla, 1 vejce, špetka soli, hrubá mouka dle potřeby, švestky (kompotované, čerstvé i mražené)

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a máslo. Pomocí hrubé mouky vypracujeme tužší těsto, které zpracujeme na váleček, z něhož odkrojíme stejné dílky. Ty potom mírně roztáhneme a zabalíme do nich jednotlivé vypecko...

Tolstolobik na bylinkách

Tolstolobik na bylinkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší kousky tolstolobika, 1 citrón, 0,5 dcl olivového oleje, 1,5 lžíce soli, špetka citrónového pepře, 1 lžička drceného kmínu, petrželová nať, čerstvá šalvěj, čerstvý cirónový tymián

Tolstolobika omyjeme, osušíme a uložíme do krabičky s omytými bylinkami, olivovým olejem a šťávou z jednoho citrónu (nejlépe do vrstev). Uložíme minimálně na 12h do lednice (já počkám do dalšího dne). Pak jen vložíme směs bylinek v oleji a maso d...

stránka: