Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 149

Kvasnicová polévka

Kvasnicová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

42 g droždí (kvasnic), 1 mrkev, 1 petržel, kousek bulvového celeru, 1 cibuli, sůl, pepř, trošku majoránky, 5 lžic rostlinného oleje, 1 lžíci polohrubé mouky, 1 slepičí vejce

Do hrnce dáme trošku oleje, na rozpálený vsypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a orestujeme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme cibuli, kdo chce, osolí méně a přidá kostku masoxu nebo slepičího bujónu, a vaříme do změknutí zelenin...

Kmínová polévka

Kmínová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

kousek máslo, 4 lžíce krupice, 1 slepičí vejce, 1 lžíci kmínu, sůl, 1 kostku zeleninového bujónu, 1 l vody

Na rozehřáté máslo nasypeme kmín a krupici. Za stálého míchání společně osmahneme. Přidáme vejce a rychle rozmícháme, až vzniknou malé kousky. Zalijeme vodou, osolíme, přihodíme bujón a povaříme asi 10 minut.

Čokoládový terč

Čokoládový terč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čokolády na vaření, 2 lžíce sladké smetany, 3 vejce, špetku soli, 125 g cukru krupice, 100 g loupaných mletých mandlí, 100 g změklého másla

Nalámanou čokoládu spolu se smetanou rozpustíme ve vodní lázni. Z bílků ušleháme pevný sníh a přidáme 25 g cukru. Máslo se 100 g cukru ušleháme do pěny, přimícháme žloutky a čokoládovou smetanu. Nakonec zlehka vmícháme sníh a mleté mandle. Těsto v...

Studený jahodový dort

Studený jahodový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g piškotů dětských, 500 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 2 pudingové prášky vanilkové příchuti, 250 g čerstvých jahod, 1 ovocné dortové želé

Dortovou formu vyložíme dětskými piškoty. V hrnci přivedeme k varu 400 ml mléka smíchaného s cukrem. Zbývající mléko rozmícháme s pudinkovým práškem. Nalijeme ho do vroucího mléka a mícháme, dokud směs nezhoustne. Horký pudink pomalu nalijeme do f...

Větrníky z odpalovaného těsta

Větrníky z odpalovaného těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 ml vody, 100 g Hery, 4 vejce, špetku soli, 500 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 60 g pudingového prášku vanilkové příchuti, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Do hrnce vložíme přesně odměřenou Heru a přilijeme 250 ml vody. Mírně osolíme a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile začne voda vřít, přisypeme do hrnce přesně odměřenou hladkou mouku. Snížíme varnou teplotu a neustále mícháme, aby se ...

Pivovarské brambory

Pivovarské brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 500 g cibule, 100 g anglické slaniny, 3 dcl světlého piva, 125 ml smetany, 4 lžíce másla, pepř, sůl

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, dáme je do zapékací misky, poklademe tenkými plátky cibule a anglické slaniny. Pokryjeme další vrstvou brambor, zalijeme smetanou, kterou jsme rozšlehali s pivem, osolíme, opepříme a pečeme cca 60 minut.

Zapečená bramborová kaše se zelím a klobásou

Zapečená bramborová kaše se zelím a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 250 g kyselého zelí, 150 g ostravské klobásy, 50-100 ml mléka, 5 lžic másla, 50 g slaniny, 1/8 l zakysané smetany, 50 g nastrouhaného Eidamu (Edamu), 4 lžíce olivového oleje, 5 lžic strouhanky, sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme, vhodíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Poté je rozšťoucháme s mlékem a kouskem rozpuštěného másla, osolíme a kaši urovnáme do olejem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Slaninu si nakrájíme na k...

Brambory s lančmítem a jogurtem

Brambory s lančmítem a jogurtem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva Lančmítu, 500 g brambor vařených ve slupce, 1 bílý jogurt, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce nasekané petrželové natě, sůl

Lančmít nakrájíme na kolečka. Brambory nakrájíme na plátky, polovinu urovnáme na dno máslem vymazané zapékací misky a osolíme. Pokryjeme Lančmítem, který potřeme česnekem utřeným s mletou sladkou paprikou a překryjeme zbytkem brambor a znovu osolí...

Pečené bramborové lupínky

Pečené bramborové lupínky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 2 lžíce másla, 100 g nastrouhaného Eidamu, sůl

Oloupané brambory nakrájíme na tenké lupínky. Zapékací misku vymažeme máslem, lupínky do ní naskládáme, osolíme, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme péct. Pečeme při 160 °C asi 45 minut.

Bylinkové brambory

Bylinkové brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 4 stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, 1 lžička šalvěje, 1 lžička rozmarýnu, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje

Brambory si oloupeme, nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s utřeným česnekem, pepřem, solí a kořením. Poté je urovnáme do pekáčku, pokapeme olejem a pečeme cca 45 minut, během pečení brambory několikrát lehce otočíme.

Pečený bramborový salát

Pečený bramborový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 50 g měkkého salámu, 50 g Eidamu, 2 rajčata, 1 paprika, 5 lžic másla, pepř, sůl

Brambory si oloupeme, nakrájíme na kostičky. Přidáme na kostičky nakrájený salám, sýr, papriku, rajčata, smícháme, osolíme, opepříme a dáme na máslem vymazaný alobal. Poklademe plátky másla, zabalíme a dáme péct na plech do předehřáté trouby. Peče...

Roštěnkové závitky s klobásou

Roštěnkové závitky s klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí roštěnky, 80 ml rostlinného oleje, 200 g paprikové klobásy, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky sladké papriky, pepř, sůl, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí s křenem a vložíme půlky klobásy. Svineme do válečků spevníme jehlicemi a potřeme česnekem. Cibuli zpěníme na oleji, zaprášíme paprikou, vložíme závitky, mírně podlijeme vodou a dusíme do měkk...

Hovězí plátky na slanině

Hovězí plátky na slanině

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí roštěnky, 40 g slaniny, 1 cibule, sůl, 1 lžička polohrubé mouky, 200 g sterilované zeleniny, hořčice, horká voda

Roštěnky očistíme, opláchneme, naklepeme a na okrajích nařízneme. Drobně nakrájenou slaninu a cibuli zpěníme, vložíme roštěnky, osmahneme, osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme. Měkké roštěnky vyjmeme, šťávu vydusíme, zasypeme moukou, osmahneme...

Meruňkové čtverce s tvarohem

Meruňkové čtverce s tvarohem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce cukru moučka, 6 meruněk

Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 krát 16 cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraj...

Broskvové řezy

Broskvové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení (500 g) listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru moučka (podle chuti), 1 broskvový kompot (420 g), 1 a 1/2 sáčku želatinového ztužovače

Těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na velikost plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme (225°C, 10 minut). Necháme vychladnout. Broskve zcedíme a pokrájíme na kostičky. Do mísy rozdrobíme tvaroh, posypeme cukrem, zalijeme smetanou k...

Ananasová psaníčka

Ananasová psaníčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 400 ml mléka, 1 konzerva ananasu - plátky, 1 sáček vanilkového pudinového prášku, 3 lžíce cukru krystal, 1 vejce na potření, čokoládová poleva

V trošce mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek. Směs vlijeme do zbytku mléka a vaříme asi 1 minutu. Těsto rozválíme na obdélník 40 krát 50 cm a rozkrájíme na čtverce o straně 10 cm. Na polovinu z nich dáme doprostřed lžíci pudinku a kolečko ana...

Sýrové preclíky

Sýrové preclíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvrdého sýra, 250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 sklenka mléka, 1 vejce na potření, 1 lžička papriky, 1 lžička drceného kmínu, špetka soli

Z prosáté mouky, nastrouhaného sýra, rozdrobeného tuku, soli a trošky mléka vypracujeme těsto, které necháme v chladu cca 30 minut odpočinout. Poté z těsta uděláme malé preclíky, urovnáme je na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme...

Mandlové slzičky

Mandlové slzičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 250 g másla, 50 g měkkého tvarohu, 50 g oloupaných a nastrouhaných mandlí + mandle na ozdobu, 1 svazek pažitky, špetka soli

Z mouky, másla, tvarohu, mandlí, nasekané pažitky a soli vypracujeme těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary slziček, každou ozdobíme půlkou mandle a dáme péct. Pečeme při 190 °C, cca 10 minut.

Pečivo z taveného sýra

Pečivo z taveného sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 200 g taveného sýru, 250 g Hery (tuku), 1 vejce, špetka soli

Mouku smícháme s práškem do pečiva, s taveným sýrem, změklým tukem, vejcem, osolíme a vypracujeme těsto. Vyválíme ho na pomoučeném vále, vykrájíme čtverečky a dáme péct. Pečeme při 190 °C, cca 15 minut.

Sýrové tyčinky

Sýrové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g strouhaného Eidamu (Edam), 250 g másla, 1 vejce na potření, 1 lžička kmínu

Mouku smícháme s nastrouhaným eidamem a máslem a dobře vypracujeme těsto, které vyválíme na pomoučeném vále na plát. Poté nakrájíme tyčinky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a dáme péct do trouby, pečeme při 190 °C, cca 10 minut.

Chléb s játrovou paštikou v alobalu

Chléb s játrovou paštikou v alobalu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 plátků chleba, 1 játrová paštika, 5 plátků Eidamu (Edam), 5 plátků anglické slaniny, 5 lžice plnotučné hořčice, 1 lžička drceného kmínu, špetka soli

Plátky chleba potřeme hořčicí, 5 plátků chleba potřeme játrovou paštikou, na kterou poté položíme plátek eidamu a plátek anglické slaniny, zakryjeme zbývajícími plátky chleba. Povrch chleba posypeme drceným kmínem, zabalíme do alobalu a dáme péct ...

Toasty s ananasem

Toasty s ananasem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 plátků toastového chleba, 10 dkg šunkového salámu, 100 g Eidamu (Edam), 1 konzerva ananasového kompotu, 4 lžíce másla

Plátky toastového chleba potřeme máslem, poklademe plátky šunkového salámu, kolečkem ananasu a zakryjeme plátkem eidamu. Dáme zapéct do toastovače.

Toasty s nivou

Toasty s nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 plátků toastového chleba, 150 g Nivy, 4 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 1/8 l mléka, 1 vejce, 5 lžic olivového oleje, špetka muškátového ořechu, špetka pepře, špetka soli

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, dobře provaříme. Do bešamelu vmícháme nastrouhanou nivu a vejce, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, opepříme a osolíme. Směs navršíme plátky toastového chleba a dáme zapéct do toasto...

Ovesný pohár

Ovesný pohár

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti ovesných vloček, 1/4 l mléka, 1 lžička medu, kakao, čerstvé nebo kompotované ovoce

Vločky namočíme do mléka a necháme nabobtnat (když nenecháme nic se nestane, jenom budeme déle míchat). Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Osladíme medem a pak vrstvíme do poháru střídavě s kakaem a ovocem.

Vegetariánské ražniči

Vegetariánské ražniči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 mladé cukety, 100 g žampionů, 50 g papriky, 1 cibule, 50 g balkánského sýra, sůl, Směs koření gyros, olej

Cuketu nakrájíme na kolečka, dáme do mísy, přidáme hlavičky žampionů a na kostky pokrájený sýr, pokropíme olejem, posypeme kořením a promícháme. Papriku a cibuli nakrájíme na kousky a všechno střídavě napichujeme na jehly nebo špejle. Naskládáme n...

stránka: