Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Exotika - stránka 3

Kreolská salsa

Kreolská salsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 1 červená paprika (kapie), 1 zelená paprika (kapie), 3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce limetové šťávy, 1/2 lžíce oregana, 1/2 lžičky kmínu římského, špetka soli, špetka pepře

Rajčata spaříme a oloupeme. Papriky očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánev nalijeme olivový olej a cibuli s paprikou na něm chvíli opékáme. Volíme mírný plamen, cibule by měla jen zesklovatět. Mezitím si n...

Rybí závitky

Rybí závitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky bílé veky, 1 cibule, 1 hrneček mléka, 150 g žampionů, 60 g másla, 1 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce oleje, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce citronové šťávy, 600 g rybího filé

Veku nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Cibuli oloupeme a posekáme nadrobno. Žampiony očistíme a rozkrájíme na plátky. Na polovině rozpáleného másla zesklovatíme cibuli, přidáme žampiony a opečeme doměkka. Vmícháme petrželku, osolíme a opepř...

Kachní prsa s mangem

Kachní prsa s mangem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší kachní prsa (cca 400g), sůl dle chuti, 400 g brambor, 50 g másla, špetka strouhaného muškátového oříšku, 2 žloutky, 1 mango, 50 ml rostlinného oleje, 2 cibule, 200 ml masového vývaru, 1 lžíce pomerančového likéru

Kachní prsa omyjeme, osušíme a do masa vetřeme sůl. V pekáčku maso po obou stranách nasucho zprudka opečeme. Podlijeme a pečeme doměkka v troubě předehřáté na 220°C. Pečeme přikryté, na poslední půlhodinku odkryjeme, podléváme horkou vodou a přelé...

Nigiri sushi

Nigiri sushi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

175 g speciální rýže na sushi, 4 lžíce rýžového octu na sushi, 1 filet z lososa, 3 lžíce sojové omáčky na sushi, wasabi pasty dle chuti, 1 hrst nakládaného růžového zázvoru

Ze všeho nejdříve si připravíme rýži, kterou vyplachujeme v sítu tak dlouho, dokud nám z ní neteče čirá voda. Poté vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla rýže potopená a voda nad rýži měla přibližně 1 cm. (Kdo má rýžovar, udělá rýži v něm...

Maki sushi

Maki sushi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

175 g speciální rýže na sushi, 1 balení krabích tyčinek, 3 lžíce rýžového octu na sushi, 2 pláty sušených mořských řas, 1 lžíce pražených sezamových semínek, trocha pasty wasabi, 1 hrst nakládaného růžového zázvoru, 1 mango nebo avokádo, 1 konzerva tuňáka, 3 lžíce sojové omáčky na sushi

Ze všeho nejdříve si připravíme rýži, kterou vyplachujeme v sítu tak dlouho, dokud nám z ní neteče čirá voda. Poté vložíme do hrnce a zalijeme 250ml vody. (Kdo má rýžovar, udělá rýži v něm) Vodu s rýží přivedeme k varu a chvíli povaříme, přibližně...

Thajská kuřecí prsa

Thajská kuřecí prsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, trochu Solamylu, několik lžic rostlinného oleje, špetka kari koření, špetka soli, pár kapek sojové omáčky, pár kapek worcesterské (Worcesterová) omáčky, 200 ml kokosového mléka, 1 mrkev, 1 avokádo, 1 jablko, špetka kurkumy, špetka mletého zázvoru

Maso nakrájíme na nudličky a promícháme je se solamylem. Opražíme na rozpáleném oleji, pak přidáme nudličky mrkve, drobné kostičky avokáda a jablka. Osolíme, přidáme lžičku kari, špetku kurkumy, zázvoru, sójové omáčky, worcesterské omáčky a zalije...

Sojové nudličky s ananasem

Sojové nudličky s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojového masa - nudliček, 1 mrkev, 100 g zmrazené brokolice, 1 šálek ananasové šťávy z kompotu, 1-2 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce oleje, sůl dle chuti, 4 plátky kompotovaného ananasu

Do připraveného hrnce si nalijeme vodu, kterou ochutíme sojovou omáčkou a vložíme do něj sojové nudličky. Povaříme 20 minut, vodu slijeme a sojové maso dobře vymačkáme. V hlubší pánvi, například ve woku, rozpálíme olej, přidáme nudličky a krátce...

Vepřové kotlety na havanský způsob

Vepřové kotlety na havanský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety, 3 lžíce strouhanky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce petrželové nati, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 3 lžíce oleje na osmažení, 1 lžíce olivového oleje

Nejprve si kotlety mírně naklepeme klouby prstů a odložíme. V misce si smícháme strouhanku, prolisovaný česnek, petržel, sůl, pepř a lžíci olivového oleje. Touto směsí potřeme plátky masa a zprudka osmažíme na pánvi na rozpáleném oleji.

Pěna z granátových jablek

Pěna z granátových jablek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 granátové jablko, 3 žloutky, 3 lžíce cukru krupice, 1 lžička práškové želatiny, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Z granátového jablka nejprve vyloupeme zrníčka. Nejlépe se to dělá tak, že jablíčko rozkrojíme a ponoříme do misky s vodou. Těžká zrníčka klesnou ke dnu a slupky vyplavou nad hladinu. Získaná semínka propasírujeme přes síto. Vymačkanou šťávu přel...

Jogurtový dezert s čerstvými fíky

Jogurtový dezert s čerstvými fíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého smetanového jogurtu, 4 čerstvé fíky, 200 g čerstvých jahod, 1 lžíce nasekané máty peprné, 6 lžic včelího medu

Jahody a fíky dobře omyjeme. Fíky rozpůlíme a vydlabeme z nich dužinu. Jahody rozdělíme na dvě části. Jednu polovinu jahod nakrájíme na menší kousky, druhou rozmixujeme dohladka. Mátu omyjeme a velmi jemně nasekáme. Jogurt smícháme s rozmixovaným...

Sladký avokádový koktejl

Sladký avokádový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 avokádo, 300 ml mléka, 2 lžíce včelího medu, pár kapek citronové šťávy

Avokádo omyjeme, rozpůlíme, zbavíme pecky a vydlabeme dužinu. Potom dužinu z avokáda, mléko, med a citrónovou šťávu vlijeme do mixéru a dohladka rozmixujeme. Směs by se měla dát pít brčkem, takže pokud je trochu hustší (větší avokádo), přidáme tro...

Smažené hovězí maso s kešu oříšky

Smažené hovězí maso s kešu oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 400 g hovězí roštěné nebo svíčkové, 2 stroužky česneku, 0,5 lžičky zázvoru, 50 g nesolených kešu ořechů, 3 lžíce sladké chilli omáčky, 3 lžíce sojové omáčky, špetka chilli koření, 200 g kapusty

Na pánvi nebo ve woku rozehřejeme olej na nejvyšší stupeň. Přidáme na nudličky nakrájené maso, nejlépe ve dvou dávkách a smažíme jej za občasného míchání přibližně 3 minuty. Osmažené maso vyjmeme na talíř. Do woku nasypeme na plátky nakrájený česn...

Smažené kalamáry v těstíčku Kari

Smažené kalamáry v těstíčku Kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 dkg Kalamari kroužky, 1 vejce, 6 lžic hladké mouky, 1 dcl mléka, 1 lžička kari koření, 1 lžička soli

Zmrazené Kalamari necháme skoro rozmrznout, aby tam nebyl případně led či námraza. Připravíme si těstíčko z vejce, mouky, mléka, kari a soli. Hustotu těsta je potřeba upravit tak, aby se kroužky dobře balily, ne příliš řídké. Na rozpáleném tuku...

Egyptský skořicový čaj

Egyptský skořicový čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lžičky mleté skořice, 100 ml vody, 2 lžičky třtinového cukru

Vodu zahřejeme v malém kastrůlku. Když začne vřít, vsypeme skořici a vaříme na prudkém plameni asi 2 minuty. Jakmile přestane skořice intenzivně vonět, je hotovo. Přidáme třtinový cukr a důkladně rozmícháme. Přelijeme do hrnku a pijeme.

Avokadový mix

Avokadový mix

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 avokáda, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, 100 g sýra feta, 2 lžíce vinného octa

Avokádo oloupeme, rozkrojíme na polovinu, vybereme pecku a dužinu nakrájíme na menší kousky. Rajčata umyjeme, nakrájíme na tenké plátky, sýr nakrájíme na kostky. Všechno společně zlehka promícháme, pokapeme vinným octem a necháme odležet v chladu.

Liči s chilli v alobalu

Liči s chilli v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g liči, 100 g mandarinek (nejlépe čerstvých), 6 lžic chilli omáčky, 2 lžíce mandlových lupínků, 1/2 lžičky másla

Rozehřejeme troubu na střední stupeň. Z alobalu vystřihneme dva čtverce, které lehce pomažeme rozehřátým máslem. Liči oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na půlky. Mandarinky oloupeme, rozebereme na dílky a ty podle velikosti krájíme na poloviny neb...

Smažená karambola s kokosem

Smažená karambola s kokosem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 karamboly, 2 lžíce kokosové moučky, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky skořice, 40 ml rostlinného oleje

Kokosovou moučku smícháme se skořicí a zázvorem a nasypeme do hlubší misky. Karambolu omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a obalíme v kokosovém obalu. Na pánvi rozpálíme olej a poté stáhneme na střední plamen. Karamboly rychle smažíme po obou stra...

Exotické ovoce v karamelu

Exotické ovoce v karamelu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 grepfruitu, 1 karambola, 1 pomeranč, 1/2 ananasu, 4 lžíce tekutého karamelu

Ovoce oloupeme, karambolu dobře omyjeme a vše nakrájíme na plátky velikosti sousta. Pokud v citrusech najdete semínka, nezkoušejte je dostat ven, přišli byste o spoustu lahodné šťávy. Pak střídavě kousky ovoce napichujte na grilovací jehly (nebo t...

Mexická pánev

Mexická pánev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězí klížky, sůl, pepř, 50 g oleje, 300 g nadrobno nakrájené cibule, 5 rajčat, 3 pálivé paprikové lusky, 2 sušené feferonky nebo chilli papričky, 4 stroužky česneku, 500 ml masového vývaru z masoxu, 1 lžíce Solamylu, 300 g červených fazolí v konzervě

Maso očistíme a nakrájíme na kostky. V kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm zprudka osmahneme, přidáme cibuli, necháme lehce zesklovatět a podlijeme vývarem. Dusíme cca 30minut, přidáme na proužky nakrájené paprikové lusky, na plátky nakrájený ...

Orientální krůtí pečeně

Orientální krůtí pečeně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích jater, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička mleté sladké papriky , 1 lžička mleteho zázvoru, troška mleté pálivé papriky, troška mletého pepře, sůl podle potřeby, 1 citrón, 2 lžíce Ramy

Morčaciu pečeň umyjeme, necháme odkvapkať a pokrájame na menšie kúsky. Cibuľu pokrájame nadrobno, pridáme roztlačený cesnak, koreniny mimo soli, citrónovú šťavu a zmiešame. Zmes dobre premiešame s pečeňou a necháme odležať aspoň 6 hodín na chladno...

Divoká kačena na tyrolský způsob

Divoká kačena na tyrolský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

cca 1500 g kachny divoké, 50 g másla, 100 g sádla z kachny, cca 1200 g jablek, 600 g kořenové zeleniny, 50 g rybízového džemu, 1 lžíce cukru, 30 g hladké mouky, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, 2 menší cibule, 300 ml červeného vína, sůl podle potřeby, špetka rozmarýnu

Očistenú kačicu vypitveme, jemné chĺpky opálime, umyjeme ju, osolíme z vonku aj znútra, naplníme očistenými, umytými jabĺčkami. Na másle opražíme očistenú koreňovú zeleninu pokrájanú na kolieska, pridáme koreniny, zalejeme vriacou vodou, vložíme ...

Dušená vepřová krkovice se sušenými švestkami

Dušená vepřová krkovice se sušenými švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce oleje, 600 g vepřové krkovice, 1 lžíce červeného vinného octa, 2 pórky, 1 cibule, 1 oranžová paprika (kapie), 1 lžíce oregana, 12 sušených švestek, špetka bazalky, špetka soli, špetka pepře

V kastrolu rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme na něm maso nakrájené na kostky zhuba 2x2cm. Smažte je po všech stranách 10 minut. Přidejte ocet a ještě asi minutu smažte, až se tekutina odpaří. Maso přesuňte do mísy a do kastrolu vlijte zb...

Medové kuřecí paličky na víně a zázvoru s kuskusem

Medové kuřecí paličky na víně a zázvoru s kuskusem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce včelího medu, 4 lžíce másla, 150 ml bílého vína, 1 lžička čerstvého zázvoru, 50 g mandlových lupínků

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Máslo a med dejte do rendlíčku a na malém plameni je za stálého míchání nechte rozpustit. Kuřecí paličky osolte a v pekáčku je potřete teplou směsí medu a másla. Podlijte je vínem a pečte v rozehřáté troubě asi 25...

Vepřové řízky na houbách a rozmarýnu

Vepřové řízky na houbách a rozmarýnu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kýty (řízky), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sušeného mletého rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 250 g hub (můžou být i žampióny), 1 stroužek česneku, 300 ml zeleninového vývaru, špetka soli, špetka pepře

Řízky opláchněte, osušte a lehce naklepejte klouby prstů. Každý přeřízněte napůl. Do mikrotenového sáčku nasypte mouku, rozmarýn, asi lžičku soli a špetku pepře. Přidejte maso a pořádně protřepte, až se celé pokryje moukou a kořením. Na pánvi...

Džuveč (Gjuveč)

Džuveč (Gjuveč)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového nebo skopového masa, 80 ml olivového oleje, 200 g cibule, 300 g zelené papriky, 200 g rajčat, 1 lžíce mleté sladké papriky , 4 stroužky roztřeného česneku, 1 lilek, 100 g fazolových lusků, 80 g rýže, 50 g rajčatového protlaku, 1 lžíce sekaného kopru, sůl podle potřeby

Mäso pokrájame na drobné kocky a vložíme do rozpáleného oleja alebo masti, posolíme, okoreníme a rýchlo opečieme. Opečené mäso vyberieme z tuku. Na tom istom tuku zapeníme do zlatožlta pokrájanú cibuľu, poprášime mletou paprikou, pridáme rajčiakov...

stránka: