Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 88

Kung - pao ze sójového masa

Kung - pao ze sójového masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka hovězího bujónu, 1 balení sojového masa, 1 l vody, 1 lžíce škrobové moučky, 50 g arašídy (burské ořechy, buráky), 1 cibule, 1 paprika (kapie), 1 dcl černého piva

Zálivka: v 1 dcl vody a 1 dcl piva rozmícháme lžíci škrob. moučky, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje a špetku nastrouhaného zázvoru. Kostky si povaříme ve vodě s bujonem a vychladlé smícháme se škrobovou moučkou, poté osmahneme na oleji do kř...

Hovězí s pažitkovou omáčkou

Hovězí s pažitkovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího , 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, špetka soli, špetka pepře, lžička cukru krupice, 150 ml sladké smetany, větší svazek pažitky

Maso vložíme do studené osolené vody a uvaříme doměkka. Měkké maso nakrájíme na plátky a dáme stranou, vývar použijeme na omáčku. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme vývarem a chvíli povaříme. Do omáčky přidáme pepř, sůl, smetanu, do...

Milánské nudle

Milánské nudle

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 50 g másla, 100 g strouhaného sýru, troška hrubé mouky, 2 porce nudlí

Nejprve si přepustíme máslo. Všechna vejce rozšleháme, osolíme a přelijeme částí rozpuštěného másla. Pak do vaječné směsi vmícháme podle potřeby hrubou mouku tak, aby vzniklo řidší těstíčko (asi jako na kápání do polévky). To dáme do sáčku s malým...

Jess nákyp

Jess nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 včerejší housky , 150 ml mléka, 150 g másla, 1 lžička vanilkového cukru, 2 lžíce rozinek, 3 vejce, 5 lžic cukru krupice, 4 jablka, 1/2 lžičky skořice, 60 ml bílého vína, cukr moučka

Žemle nakrájíme na kousky a namočíme do mléka. Z másla a vanilkového cukru ušleháme hustý bělavý krém. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně zašleháme do krému. Troubu předehřejeme na 200 stupnů. Žemle lehce vymačkáme a s rozinkami zamícháme...

Kuřecí stehna s kysaným zelím

Kuřecí stehna s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 500 g kyselého zelí, troška octa, 250 ml smetany ke šlehání

Na dno zapekacej misy rozprestrieme kyslú kapustu a na ňu naukladáme kuracie stehná (môžeme kľudne použiť aj stehenné rezne a pod.). Mäso potrieme octom a do misy rovnomerne vlejeme smotanu na šľahanie. Pečieme približne 3/4 hodiny až hodinu pri 2...

Mangold řezy

Mangold řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mangoldu, 2 lžíce sladké smetany, máslo, 2 vejce, 300 g hladké mouky, rostlinný olej, špetka soli, špetka pepře

Vejce smícháme s moukou, trochou soli a trochou vlažné vody. Směs zpracujeme na těsto, které dáme vychladit a mezitím připravíme náplň. Mangold omyjeme, vložíme ho do vroucí osolené vody a 5 minut povaříme. Uvařený mangold necháme okapat a naseká...

Vepřová minutka

Vepřová minutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, špetka soli, špetka pepře, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžičky Dijonské hořčice, špetka grilovacího koření

Maso naklepáme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, z jedné strany potřeme hořčicí a posypeme moukou. Na rozpáleném oleji maso opražíme nejdřív z jedné strany (nepotřené), poté i z druhé strany a když třeba, podlijeme trochou vývaru ne...

Hrášková kaše pro nejmenší

Hrášková kaše pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti mraženého hrášku, 1-2 brambory, 0,5 kuřecího stehenního řízku, špetka mletého nového koření, 0,5 lžičky nasekané zelené petrželky, špetka soli (není nutná), 2 lžíce olivového oleje

Na trošce olivového oleje osmahneme najemno nakrájené maso. Až se zacelí, zalijeme troškou vody a povaříme v ní hrášek a nové koření (pokud solíme, tak i sůl). Ke konci vaření přídáme na zahuštění najemno (nejlépe na kašičku) nasekaný brambor (dle...

Mexická směs pro nejmenší

Mexická směs pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 mrkve, hrst rýže, 2 rajčata, 0,5 hrsti kukuřice, 0,5 hrsti hrášku, 5 dkg telecího masa, špetka mletého nového koření, špetka mletého kmínu, 2 lžíce olivového oleje

Zeleninu a maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme najemno. Na trošce olivového oleje si osmahneme maso a přidáme zeleninku a koření. Zalijeme troškou vody a dusíme doměkka. Mezitím si ve zvláštním hrnci uvaříme rýži. Směs poté pr...

Nudlový nákyp s tvarohem

Nudlový nákyp s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g širokých nudlí, 500 g jemného tvarohu, 4 jablka, 1 sklenka malého meruňkového kompotu, 3 vejce, 2 dcl mléka, 50 g rozinek, 5 lžic cukru moučka, 80 g ztuženého pokrmového tuku, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru

Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme okapat. Promastíme půlkou dávky tuku a dáme do mísy, přidáme tvaroh, žloutky, promíchané s cukrem, vanilkový cukr, oprané rozinky a vše dobře promícháme. Našlehaný sníh z bílků postupně vmích...

Sekaná pečeně s hrachem

Sekaná pečeně s hrachem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 200 g hrachu, 50 g slaniny, 1 ks vejce, 1 ks malé cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžíce mletého pepře, 2 lžíce sádla

Hrách si přes noc namočíme do studené vody, druhý den ho v téže vodě uvaříme doměkka. Sceďíme, protřeme sítem a promícháme s mletým masem. Přidáme kostičky slaniny, utřený česnek, nasekanou cibuli, vejce, osolte a opepřete. Směsí naplňíme sádlem ...

Nákyp s brusinkami

Nákyp s brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 8 lžic zavařených brusinek, 150 g cukru krystal, 3 vejce, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru

Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, posypeme cukrem a přidáme zavařené brusinky. Do žloutků smíchaných s moukou vmícháme tuhý sníh z bílků a vše spojíme dohromady. Vše přendáme do vymazané a vysypané zpékací formy a ve vyhřáté tro...

Bretoňský jehněčí řízek

Bretoňský jehněčí řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky jehněčího steaku, špetka soli, 1 lžička mletého pepře, 2 lžíce másla, 200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 300 ml rajčatového protlaku

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na tuku. Pak na ně položíme fazolky a přelejeme rajčatovým protlakem nebo rajčatovou omáčkou.

Rychlé kuře na paprice z vody

Rychlé kuře na paprice z vody

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kuřecí čtvrtky, 2 lžičky- mleté papriky, 1 +1/2 l teplé vody, 1/4 l smetany ke šlehání (šlehačka), 1-2 lžíce hladké mouky, 1 cibule

Na oleji zpěníme cibulku a položíme na ni osolené kuře, které osmahneme z každé strany, aby se nám maso zatáhlo a posypeme červenou paprikou (můžeme přidat i lehce pálivou papriku) a zalejeme vše teplou vodou a necháme vařit 30-40 minut. Poté přid...

Bezmléčný špenát s vepřovým masem

Bezmléčný špenát s vepřovým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky vepřového masa, 1 balení špenátu, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 1 šálek vody, 5 stroužků česneku, špetka soli, špetka pepře

Plátky masa osmahneme na oleji a pozvolna vaříme cca 5O minut. Poté přidáme cibulku, kterou opečeme do zlatova a přidáme špenát, který dle potřeby podlejeme vodou. Takto dusíme 15 minut. Přidáme utřený česnek se solí, pepř a krátce povaříme. Podáv...

Tatranské kuře

Tatranské kuře

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500g kuřecího masa - nudličky, bramboráčky (4malé na 1 porci), 2 cibule, 200 g slaniny, 250 g Eidamu, 1 balení nakrájených žampionů

Připravíme si bramboráčky, kuř. maso orestujeme jen osolené a opepřené, orestujeme cibulku. bramboráčky položíme na dno zapékací mísy, posypeme masem, cibulkou, žampiony, překryjeme slaninou a posypeme sýrem a dáme zapéct.

Gramatika

Gramatika

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

menší hlávka bílého zelí, 250 g dlouhozrnné rýže, 150 g měkkého salámu, 4 lžíce slunečnicového oleje, menší lžička soli, lžička kmínu

Uvaříme rýži. Mezitím nakrájíme zelí na menší kousky, rychle orestujeme na 2 lžících oleje, přidáme sůl a kmín a podusíme doměkka. Salám nakrájíme na kostičky a zlehka opečeme na zbylém oleji. Rýži, zelí a salám smícháme dohromady a podáváme.

Vepřové kotlety se sýrem

Vepřové kotlety se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kousků vepřové kotlety, 1-2 cibule dle velikosti, 4 lžičky grilovacího koření, 4 lžičky mleté papriky , 2 lžíce másla, 25 dkg Eidamu, 4 lžičky Vegety - či dávám Podravku

Vepřovou kotletu nakrájíme na plátky (může být i nasekaná s kostí), většinou ji jen pomačkám a nenaklepávám, pokud nejsou plátky silné a položíme na plech vymazaný máslem. Nesolit! Cibuli pokrájíme na hodně drobné kousky - aby nepadala. Maso...

Celerový řízek s protlakem

Celerový řízek s protlakem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 celery, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 vejce, 5 dkg hladké mouky, 8 dkg strouhanky, 100 ml slunečnicového oleje, špetka soli

Dva středně velké oloupané celery uvaříme napolo v osolené vodě. Vychladlé pak nakrájíme na tenké plátky. Jeden potřeme rajským protlakem /může být i kečup/ a druhým je přiklopíme. Takto připravé obalujeme v trojobalu a smažíme jako řízky. Podávám...

Asijské závitky

Asijské závitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

175 ml vody, 300 g hladké mouky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 mrkev, 1 paprika , 1 cuketa, 4 pórky, 50 g sladkých lusků, 100 g žampionů, 50 ml suchého cherry, 2 lžíce sojové omáčky, troška koriandru, 2 stroužky česneku

Do misky dáme připravenou mouku, doprostřed vytlačíme důlek a do něj naliemee vroucí vodu. Promícháme ručním mixérem, aby vzniklo hladké těsto a dáme na několik minut odpočinout. Těsto na ploše posypané moukou rozválíme a vykrájíme na kolečka na p...

Pirožky s játrovou náplní

Pirožky s játrovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 2 balení játrové paštiky, 1 vejce, 2 žloutky, 2 lžíce mléka

Listové těsto vychlazené tence rozválíme, nakrájíme na čtverečky, jejichž okraje potřeme vejcem rozšlehanýmv mléce. Játrovou paštiku smícháme se žloutky, rozdělíme do čtverečků, přeložíme do tvaru trjúhelníčka a okraje dobře přitiskneme. Potřeme j...

Cibulový koláč s uzeným masem a sýrem

Cibulový koláč s uzeným masem a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 12 g droždí (kvasnice), 8 lžic mléka, 50 g másla, špetka cukru krystal, 4-5 velkých cibulí, 200 g uzeného masa, 1 lžíce kmínu, 200 g tvrdého sýra, 250 ml zakysané smetany, 2-3 vejce, špetka pepře

Mouku prosejeme, promícháme se solí a přidáme kvásek připravený z mléka, droždí a špetky cukru. Vmícháme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Zatím co těsto kyne, cibuli nakrájíme na půlkolečka a na troše oleje ji pra...

Jablečný koláč s drobenkou

Jablečný koláč s drobenkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 60 g másla, 2 žloutky, 20 g droždí (kvasnice), 60 g cukru krystal, 300 ml mléka, 1 kg jablek, 1 a 1/2 lžičky skořice, 3 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru moučka, 1 lžíce Hery

Z droždí, trochy mléka a krystalového cukru připravíme kvásek. Kvásek spolu s rozpuštěným máslem, vlažným mlékem, špetkou soli a se žloutky smícháme s moukou a vypracujeme vláčné těsto. Nakynuté těsto vyválíme a přeneseme na vymazaný větší plech. ...

Prosná kaše

Prosná kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g prosa , 1 l mléka, špetka soli, 80 g cukru krupice, špetka skořice, 80 g másla

Proso několikrát přelijeme vroucí vodou a scedíme. Necháme pak v cedníku okapat, posléze vsypeme do vroucího mléka se špetkou soli a uvaříme hustou kaši. Na talíři posypeme cukrem se skořicí a omastíme máslem dle chuti.

Kuře se sójou

Kuře se sójou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 250 g sojových bobů, 1 pórek, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce sojové omáčky, špetka soli, 1 lžíce kari koření, 2 lžíce rostlinného oleje

Na nudličky nakrájené maso opečeme. Přidáme nakrájený pórek, podle chuti kari, sůl, sóju a podusíme. Před podáváním přidáme smetanu.

stránka: