Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 116

Cizrnová polévka s celerem

Cizrnová polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 1 lžička kmínu, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 konzerva krájených loupaných rajčat, špetka pepře, smažené toasty na másle, 1 konzerva cizrny

Na oleji orestujeme nakrájený řapíkatý celer. Část zelené nati si schováme na konečnou ozdobu. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a kmín. Za stálého míchání smažíme zhruba 10 minut. Zalijeme studenou vodou, přidáme kostku zeleninového bujonu, krá...

Kapr zapečený s houbami

Kapr zapečený s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g očištěného kapra, 200 g másla, 800 g uvařených brambor ve slupce, 200 g čerstvých nebo mražených hříbků, 1 cibule, 2 vejce uvařené natvrdo, 100 g strouhaného Ementálu, sůl podle potřeby, OMÁČKA: 300 ml sladké smetany, 100 g hladké mouky, 100 g másla, cca 300 ml masového vývaru, špetka soli

Očisteného kapra rozdelíme na porcie, čiastočne vykostime, posolíme, opečieme na masle a dáme do maslom vymastenej zapekacej misy.Prikryjeme uvarenými zemiakmi pokrájanými na plátky a udusenými na masle a hríbikmi, už skôr podusenými na cibuli pok...

Zapečené kuřecí maso

Zapečené kuřecí maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích řízků, 200 g anglické slaniny, 3 cibule, 300 g strouhaného tvrdého sýra Eidam (Edam), špetka česneku - sušené kořenící směsi, špetka soli, 20 ml olivového oleje

Kuřecí řízky opláchneme a pak je jemně naklepeme, osolíme a opepříme česnekovým kořením. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky. Tvrdý sýr na struhadle nahrubo nastrouháme. Pekáček vymažeme olivovým olejem a ...

Brambory se žampiony

Brambory se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 600 g žampionů, 1 svazek petrželky, 4 lžíce másla, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sušené majoránky, 150 g sýra na strouhání (Edam)

Brambory oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na 2 lžících másla opékáme syrové brambory přibližně 15 minut. Osolíme je, opepříme a vložíme do mísy. Na zbylých 2 lžících másla osmahneme pokrá...

Krůtí soté s hlívou

Krůtí soté s hlívou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích prsou, 200 g libové anglické slaniny, 1 větší cibule, 250 g hlívy ústřičné, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 lžíce sojové omáčky, 1 sklenka leča, 1 lžička papriky , 1 lžíce oleje

Maso nakrájíme na nudličky. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přihodíme malé kostičky slaniny a orestujeme dozlatova. Cibuli zaprášíme lžičkou papriky, přidáme maso a hlívu nakrájenou na proužky a chvíli je necháme opékat. Opečené maso z...

Balkánská pomazánka

Balkánská pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení tvarohu, 1/2 balení zakysané smetany, sůl, pepř, 2 jarní cibulky, 1 velké rajče, 1 zelená paprika

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a přidáme rajče a papriku nakrájené na malé kousky a nakonec vmícháme najemno posekané jarní cibulky, které dáme celé i s natí.

Kapustový eintopf

Kapustový eintopf

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 velké cibule, 20 ml slunečnicového oleje, 200 g vepřového masa, kousek špeku na provonění, 4 velké mrkve, 2 kedlubny, 200 g růžičkové kapusty, 1 lžička instantní jíšky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce másla

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibulku orestujeme, přidáme pokrájené vepřové maso a špek. Necháme změknout. Do hrnce následně přihodíme i připravenou zeleninu. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev o...

Sushi po česku

Sushi po česku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 paprika (kapie), 10 plátků šunky, 1 balení Pomazánkového másla, 10 plátků toastového chleba, 1 svazek pažitky

Z toastového chleba odkrojíme kůrku, nakrájíme krajíčky a vyválíme je na tenké plátky. Každý plátek po celé ploše potřeme pomazánkovým máslem a na ně položíme šunku. Pokládáme ji na 3/4 plátku, zbývající 1/4 musí zůstat volná pro lepší rolování. N...

Chlebová štola

Chlebová štola

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 1 lžíce soli, 1 lžička kmínu, 30 g droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krupice, 300 ml vody, 250 g anglické slaniny, 200 g Eidamu (Edam)

Z mouky, soli a kmínu vytvoříme směs, do níž vmícháme kvásek z droždí, cukru a trošky teplé vody. Vypracujeme těsto, dle potřeby přidáme vodu. Necháme je vykynout a pak z něj vyválíme placku. Na ni dáme nakrájenou slaninu a posypeme nastrouhaným s...

Čočkový salát s vejci

Čočkový salát s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čočky, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 kyselé okurky, 1 jablko, 100 g Eidamu (Edam), 1 menší cibule, 3 vejce, 1 balení majonézy, 1 lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě (kudrnky)

Čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody. Uvaříme doměkka v osolené vodě se špetkou tymiánu. Vejce uvaříme natvrdo. Na hrubším struhadle nastrouháme okurky, jablko a sýr. Cibuli, vejce a kudrnku posekáme nadrobno. Přidáme zchladlou čočku, majoné...

Karpatské palačinky

Karpatské palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 2 vejce, 150 g hladké mouky, 100-150 ml mléka, 10 g cukru krupice, 150 ml olivového oleje na smažení, troška citronové kůry, špetka soli, Náplň: 250 g plnotučného tvarohu, 50 g másla, 80 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml smetany, 1 vejce, 100 g brusinkového kompotu bez šťavy, Vínové těstíčko:200 ml bílého vína, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 50 g cukru

Do mlieka rozbijeme 2 vajcia, pridáme cukor, citrónovú kôru, soľ a múku, dôkladne premiešame a upečieme na oleji 8 palaciniek. NÁPLŇ: Čerstvý tvaroh, maslo, práškový cukor a vanilkový cukor, smotanu a vajcia zmiešame a masou naplníme palacinky. ...

Tvarohové flíčky

Tvarohové flíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce sádla z uzené slaniny, 100 g škvarků z uzené slaniny, 150 g tvrdého hrudkovitého tvarohu , 500 ml husté kyselé smetany, sůl podle potřeby

K múke a vajcu pridáme soľ a vodu a zamiešame pružné, nie veľmi tuhe cesto. Z cesta urobíme bochník, ktorý necháme na pomúčenej doske asi 5 minút odpočívať. Potom cesto vyvyľkáme na hrúbku asi 2 mm a necháme ho na každej strane niekoľko minút obs...

Kaiserky s klobásovou náplní

Kaiserky s klobásovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

asi 300 g vinné klobásy, 4 kaiserky nebo housky, 1 menší cibule, 1 sterilovaná okurka, 1 vejce, 2-3 lžíce zakysané smetany, špetka soli, špetka pepře, špetka mleté papriky , 4 plátky eidamu

Kaiserkám seřízneme vršky a opatrně je vydlabeme. Vydlabaný vnitřek dáme do misky a navlhčíme vodou. Necháme chvíli nasáknout. Klobásu vymačkáme ze střívek, přidáme cibuli nasekanou nadrobno, okurku nastrouhanou na hrubé slzy, vejce, zakysanou sm...

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g krup, 100 g čerstvých nebo 20g sušených hřibů, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 100 g dietní klobásy, 1 cibule, troška mletého pepře, 1 lžíce zelené petrželové nati, troška drceného kmínu, sůl podle potřeby

Prebraté a umyté krúpy dáme variť do studenej vody, asi po 30 minútach pridáme posekané huby. Z masti a múky pripravíme rúžovú zápražku, do ktorej pridáme postrúhanú cibuľu a popražíme. Pridáme pokrájanú klobásu a zalejeme vodou. Prilejeme do vria...

Jemný sýrovo - tvarůžkový nákyp

Jemný sýrovo - tvarůžkový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g strouhaného uzeného sýra, 1 balíček najemno pokrájených tvarůžků, 500 ml mléka, 2 lžíce škrobové moučky, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce zelené petrželové natě, sůl podle potřeby, špetka muškátového ořechu, 50 g másla

Do vriaceho mlieka, ktoré sme mierne posolili, pridáme maslo, vsypeme múku a vareškou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na chvíľu odstáť. Po chvíli zapracujeme vajcia po jednom, ďalej škrobovú múčku, mletú papriku, strúhaný muškátový orech,...

Vejce v houbové omáčce

Vejce v houbové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec uvařených natvrdo, 250 g čerstvých hřibů, 50 ml olivového oleje, cca 50 g hladké mouky, 1 rajče, troška mleté sladké papriky , citronová šťáva z jednoho citrónu, 2 lžičky másla, 1 lžíce petrželové nati, sůl podle potřeby

Múku s olejom opražíme na bledo, zalejeme vodou alebo vývarom, posolíme a povaríme. Očistené hríby pokrájame, udusíme na masle a pridáme k omáčke. Necháme prejsť varom, odstavíme a pridáme citrónovú šťavu. Do oválnej misy uložíme očistené vajcia, ...

Kuličky z vinné klobásy v šalvějové omáčce

Kuličky z vinné klobásy v šalvějové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vinné klobásy, 50 g hladké mouky, 1 hrneček slunečnicového oleje, Omáčka: 30 g másla, 250 ml mléka, 30 g hladké mouky, 1 lžíce šalvěje, 50 ml smetany, špetka soli, špetka bílého pepře

Nejprve si připravíme kuličky. Obsah vinné klobásy vymačkáme ze střívka do mísy, vytvoříme z něj menší kuličky a obalíme je v 50 gramech hladké mouky. Na pánvi si rozpálíme olej a kuličky v ní dozlatova osmažíme. Necháme na papírové útěrce okapa...

Linecký koláč

Linecký koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g mletých mandlí, 150 g cukru krystal, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého nebo rozdrceného hřebíčku, špetka soli, 250 g studeného másla, 1 vejce, 2 lžičky citronové kůry, 4 lžíce třešňovice, 300 g malinové marmelády

Prosátou mouku smícháme s mandlemi, cukrem, skořicí, hřebíčkem a solí. Přidáme máslo, které jsme pokrájeli na malé kousky, vejce, citrónovou kůru a třešňovici. Vše rychle prohněteme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v c...

Plněné brambory v alobalu

Plněné brambory v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 středně velkých brambor, 500 g uzeného masa, 4 cibule, 1 lžíce petrželové nati, troška mletého pepře, 1 vejce, špetka soli, troška olivového oleje na vytření alobalu, 1 lžíce sádla

Na masti zapeníme nakrájanú cibuľu a nakrájané údené mäso. Surové zemiaky oškriabeme a vytvoríme v nich dutiny. Vykrojené časti zemiakov zomelieme spolu s údeným mäsom, pokoreníme, pridáme zelenú petržlenovú vňať, vajičko a mierne posolíme. Touto ...

Voňavá sýrová pomazánka s cibulí

Voňavá sýrová pomazánka s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g žervé, 100 g strouhaného sýra, 1 tvarůžek, 1 cibule, špetička soli, špetka papriky

Žervé utřeme se strouhaným sýrem, nastrouhaným tvarůžkem, špetičkou soli a paprikou. Nakonec do pomazánky vmícháme cibuli nasekanou najemno.

Zimní citrusový salát s medem

Zimní citrusový salát s medem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velký růžový grepfruit, 2 pomeranče, 1 konzerva mandarinkového kompotu, 1 bílý jogurt, hrst sušených brusinek, 1 lžíce medu

Grep oloupeme, zbavíme bílé slupky a nakrájíme na kousky. Dáme do misky, přidáme oloupané nakrájené pomeranče, scezené mandarinky a hrst sušených brusinek. Vše smícháme a dáme vychladit. Jogurt dobře prošleháme s medem. Před podáváním medový jogu...

Bramborové droby z Liptova

Bramborové droby z Liptova

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg brambor, 1.5 kg čerstvého vepřového bůčku, 1 kg cibule, 15-20 stroužků česneku, 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžíce mletého pepře, 2 lžíce majoránky, sůl podle potřeby, asi 10 m vepřových nebo hovězích střev

Bravčový bôčik pokrájame na kocky, upražíme, speníme v ňom pokrájanú cibuľu. Všetko rozmixujeme alebo pomelieme. Zemiaky očistíme, zotrieme ručne alebo na mixéri. Pridáme do nich rozmixovanú zmes bôčika s cibuľou, roztlačený cesnak, korenie - majo...

Expresní hráškový krém s vejcem

Expresní hráškový krém s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší konzerva hrášku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka bylinkového bujónu, sůl, pepř, Vegeta, 100 ml sladké smetany, 1 vejce, 100 g šunky, 1 lžička oleje

Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, po chvíli přidáme mouku, umícháme cibulovou jíšku, kterou zalijeme vodou, prošleháme a přihodíme kostku zeleninového bujónu. Necháme asi 10 minut provařit. Pak přidáme scezený hrášek, osolíme, opepříme,...

Acapulco

Acapulco

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 ml Tequily, 20 ml bílého rumu, 145 ml grapefruitového džusu, 145 ml ananasového džusu, 1 plátek ananasu, 1 mochyně

Ve vyšší sklenici smícháme odměřené množství tequily a bílého rumu. Sklenici dolijeme dobře vychlazeným ananasovým i grapefruitovým džusem. Připravený nápoj ozdobíme měsíčkem grapefruitu, plátkem ananasu a mochyní.

Zapečené kroupy

Zapečené kroupy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g větších krup, 800 g kyselého zelí, 400 g domácí klobásy, 250 ml sladké smetany, 1 cibule, 50 ml olivového oleje, troška mleté papriky, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Krúpy uvaríme. Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu a klobásu. Do zmesi pridáme kyslú kapustu, dochutíme a prehrejeme. Na vymastený pekáč dáme tri vrstvy: Krúpy, zmes, krúpy.Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali papriku. Pečieme do zlatova asi ...

stránka: