Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 118

Palačinky s banánem a karamelem

Palačinky s banánem a karamelem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g hladké mouky, 2,5 dcl kravského mléka, 1-2 vejce, 1 lžíce slunečnicového oleje, 15 g cukru krupice, špetka soli, kousek ztuženého tuku na smažení, 4 banány, 2 lžičky másla, 2 dcl smetany ke šlehání (šlehačka), trocha karamelu, trocha sekaných ořechů

Smícháním mouky, mléka, vajec, cukru a špetky soli připravíme jemné palačinkové těsto. Na pánvi upečeme potřebný počet palačinek a uchováme je teplé pod přikrytým talířem. Banány oloupeme, podélně rozpůlíme a z obou stran opečeme na másle dozlatov...

Vepřové nudličky s cuketou

Vepřové nudličky s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 1 cuketa, 15 ml olivového oleje, 1 lžíce Solamylu, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře

Cuketu nakrájíme na silnější nudličky a na tuku osmahneme do poloměkka. Vyjmeme a do výpeku dáme na nudličky nakrájené vepřové maso, které jsme opepřili, osolili a obalili v solamylu. Po všech stranách orestujeme. Přidáme na tenké plátky nakrájený...

Meruňkový nákyp

Meruňkový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g cukru moučka, 80 g másla, 4 vejce, 100 g vlašských ořechů, troška strouhanky, troška skořice, troška vanilky, troška citronové kůry (nastrouhané), 200 g meruňek, trocha másla a mouky (na vymazání a vysypání formy)

Máslo se žloutky a cukrem umícháme do pěny, přidáme mletou skořici, vanilku a ořechy, zahustíme trochou strouhanky a ochutíme citronovou kůrou. Dobře zamícháme a pak zkypříme tuhým sněhem, který opatrně po částech přidáváme. Nekonec vmícháme pokrá...

Tvarohové noky s kompotem

Tvarohové noky s kompotem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g nízkotučného tvarohu, 2 lžíce krupice, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce (malá), 90 g cukru krupice, špetka soli, 500 g jahod, 1/8 l bílého vína (suchého)

Tvaroh necháme okapat a smícháme s krupicí, moukou, vejci, 40 g cukru a solí a necháme 30 minut kynout. Mezitím omyjeme jahody, nakrájíme je na plátky a spolu se zbylými 50 g cukru a vínem uvedeme do varu, 5 minut vaříme a potom necháme vystydnout...

Pestrá zelenina s tofu

Pestrá zelenina s tofu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g Tofu, 2 stroužky česneku, troška citronové kůry, 3 lžíce sojové omáčky, 1 červená paprika, 1 mrkev, 1 kedluben, 150 g sojových klíčků, 2 čerstvé červené chilli papričky, 3 lžíce suchého Sherry, 100 ml drůbežího vývaru, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 sušené chilli papričky, 150 g hrášku

Tofu nakrájíme na kostičky, oloupeme česnek a prolisujeme k tofu. Citronovou kůru nasekáme na velmi jemné kousky a smícháme s 1 lžící sójové omáčky. Omyjeme papriku a nakrájíme na jemné proužky. Mrkev a kedlubnu nakrájíme na tenké hranolky. Sójov...

Azu po tatarsku

Azu po tatarsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího zadního, 1 velká cibule, sůl, pepř, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, asi 3 střední sladkokyselé okurky, olej

Maso nakrájíme na tenčí nudličky. Na rozehřátém oleji je začneme restovat. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, osolíme, opepříme a spolu dále restujeme, až se vypaří všechna tekutina. Přidáme rajčatový protlak, znovu chvíli orestuj...

Chalupářská játra

Chalupářská játra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g jater, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 2 cibule, 1 lžička kmínu, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka masoxu, pár kapek Worcesterské (Worcesterové) omáčky, špetka pepře, špetka soli

Do kastrolku dáme olej, máslo a cibuli. Když cibule zesklovatí přidáme na kostky nakrájená játra a ze všech stran orestujeme. Poté játra vyjmeme a do výpeku dáme hladkou mouku, uděláme jíšku, zalijeme masoxovým vývarem a povaříme. Dochutíme solí, ...

Třešně se smetanou

Třešně se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g třešní (čerstvých nebo zavařovaných), 1/2 citronu, 80 g cukru krupice, 1/8 l červeného vína (suchého) (můžeme nahradit ovocným sirupem), 1/8 l neslazeného třešňového moštu, 30 g bramborového škrobu, špetka mletého hřebíčku, 100 g sladké smetany, 1 balení vanilkového cukru

Třešně omyjeme a zbavíme pecek. Citron omyjeme horkou vodou a osušíme. 1/4 kůry nastrouháme a citron vymačkáme. Třešně dáme spolu s citronovou kůrou a šťávou, cukrem a vínem do hrnce. Smícháme škrob s 4-5 lžícemi třešňového moštu. Zbylý mošt přili...

Maminčiny rychlošpagety

Maminčiny rychlošpagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení špaget, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 4 párky, nebo jakákoliv uzenina, 1 paprika, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce kari koření, 3-4 stroužky česneku, 1 lžíce worcesterové omáčky, sůl dle chuti, pepř dle chuti

V hrnci na oleji osmahneme na půlkolečka nakrájenou cibuli, až zesklovatí (zhadrovatí). Mezitím co se nám smaží cibule si nakrájíme párek, točený salám, nebo jakoukoliv uzeninu na malé kostičky a přihodíme k cibuli. Lehce osmahneme a přidáme, na t...

Omáčka Tandoori

Omáčka Tandoori

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 100 g Nivy, 2 balení smetany ke šlehání, 1/3 kostky másla, 2 lžíce kořenící směsi Tandoori Masala

Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. V kastrůlku se silným dnem si rozpustíme máslo. Kuřecí prsa zasypeme kořením Tandoori Masala a zalijeme horkým rozpuštěným máslem. Zamícháme a dáme na 2 hodiny do lednice, až máslo ztuhne. Po...

Pohankové karbanátky

Pohankové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg pohankové lámanky, 1 menší hlávka kapusty, 3 cibule, 2 vejce, 1 hrst majoránky, sůl dle chuti, česnek dle chuti, pepř dle chuti, 1 šálek rostlinného oleje na smažení

Kapustu uvaříme v hrnci. Vývarem z kapusty přelijeme pohankovou lámanku, kterou jsme si připravili do mísy a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou a uvařenou kapustu. Po vychladnutí smícháme s pohankovou láma...

Gnocchi s kuřecím masem na kari

Gnocchi s kuřecím masem na kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích prsou, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kari koření, 1 lžíce sojové omáčky, 1 balení smetany ke šlehání, 1 lžíce petrželové nati, 500 g Gnocchi

Gnocchi uvaříme dle návodu na obalu. Kuřecí prsa si nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi s olivovým olejem osmažíme cibulku dokud nezesklovatí, přidáme kuřecí maso a restujeme, dokud se nám nezatáhne bílkovin...

Treska na orientální způsob

Treska na orientální způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g tresky, 50 ml olivového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, cca 3 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 3 lžíce másla, 2 rajčata, 2 zelené papriky , 2 stroužky česneku, 2 lžičky kari koření, 1-2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička cukru, sůl podle potřeby, 1 lžíce petrželové nati

Filé z tresky nakrájame na porcie, posolíme, okoreníme, obalíme v múke a z oboch strán opečieme na oleji. Zalejeme omáčkou a pomaly dusíme do mäkka. OMÁČKA: Z polovice masla a múky si pripravíme svetlú zápražku, rozriedime vodou a dobre premiešame...

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 banány, 2 vejce, 100 g jetelového medu, 100 g másla, 60 g rozinek, 1 lžička skořice, 1 lžička citronové kůry, 1/4 lžičky muškátového květu, 300 g hladké mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, troška Hery a hrubé mouky (na vymazání formy), 150 ml smetany ke šlehání, 1 balení vanilkového cukru

Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Vejce utřeme s medem a rozpuštěným máslem. Potom přidáme rozinky, skořici, citronovou kůru a muškátový květ. Nakonec zapracujeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Hotové těsto dáme do formy na srnčí hřbe...

Vepřové v kapustě

Vepřové v kapustě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g libového vepřového masa , 1 střední kapusta, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, olej

Maso nakrájíme na menší kousky. Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran orestujeme. Orestované maso osolíme, opepříme, přidáme kmín, na malé kostičky nakrájenou cibuli a česnek nesekaný nadrobno. Vše spolu opečeme, zalijeme horkou vodou a p...

Brambory s mrkví

Brambory s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor (malých), 500 g mrkve, špetka soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 cibule (středně velká), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l polotučného mléka, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 200 g anglické slaniny (bez kůže), 2 lžíce kaparů (nakládaných), 1 lžíce čerstvé nasekané šalvěje

Brambory a mrkev omyjeme, oloupeme a v celku vaříme v osolené vodě s kmínem asi 25 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. V hrnci rozpálíme máslo a na středním plameni na něm podusíme cibuli. Poprášíme moukou a hrnec sej...

Sýrové pusinky

Sýrové pusinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g Eidamu, 5 vajec, 1 lžička sojové omáčky, 3 lžíce oleje na osmažení, strouhanka na obalení

Z bílků ušleháme hustý sníh, zlehka vmícháme strouhaný sýr, sojovou omáčku a žloutky. Směs musí být hustá. Vytvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhance a smažíme.

Recept na vepřové koleno

Recept na vepřové koleno

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřové vykostěné koleno, 2 lžíce francouzské nebo pikantní hořčice, 2 dcl světlého piva, 4 stroužky česneku, špetka soli, 1 cibule, sádlo nebo olej na upečení

Z hořčice, piva, oloupaného a utřeného česneku a soli, uděláme kaši. Koleno posolíme, potřeme směsí a necháme den v chladu uležet. Druhý den srolujeme koleno, převážeme a upečeme na oloupané a na kostky nakrájené cibuli a oleji nebo sádle, pečeme ...

Kuřecí šašlik

Kuřecí šašlik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuřecích prsíček, 250 g krůtích jater, 75 g anglické slaniny (bez kůže), 3 cibule, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce mleté papriky, 100 ml červeného vína, 100 ml vývaru, 400 g rajčat (krájených na kousky), 1 lžička octa, špetka cukru krupice, 1/2 lžičky celerové soli, 1/2 lžičky česnekového prášku, 2 papriky (červené), 2 lžíce másla, 2 hrnky jasmínové rýže, 4 šálky kuřecího vývaru

Maso a játra očistíme, spolu se slaninou nakrájíme na kousky. Oloupeme cibuli, rozčtvrtíme a rozdělíme na jednotlivé dílky. Menší kousky necháme ležet stranou. Na špíz střídavě napichujeme velké kousky cibule, játra, maso a slaninu. Osolíme, opepř...

Falešná  hrášková polévka

Falešná hrášková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 1 l vody, 1 zeleninový bujón, sůl dle chuti, Vegeta dle chuti, 2 hrsti hrášku

Cuketu oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s bujónem dáme vařit. Když je cuketa měkká, rozmixujeme ji, přidáme hrášek a ještě chvíli povaříme. Můžeme zahustit jíškou, ale nemusíme. Ochutíme vegetou a solí.

Selský salát s bylinkami a ovčím sýrem

Selský salát s bylinkami a ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g ovčího sýra, 1 svazek pažitky, 1 snítka oregána (nebo majoránky), 2 snítky bazalky, 3 snítky tymiánu, 5 lžíc olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 1 okurka, 4 rajčata, 4 jarní cibulky, 1 zelená chilli paprička, 2 lžíce vinného octa, špetka pepře, špetka soli

Ovčí sýr nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké. Opereme bylinky, pažitku nakrájíme na kousky, ze zbylých bylinek otrháme lístky a jemně nasekáme. Smícháme se 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou a nalijeme na kostičky sýra, 15 minut (nebo...

Rajčata s olivovo-sýrovou náplní

Rajčata s olivovo-sýrovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rajčat (středně velkých), 1 svazek bazalky, 50 g oliv (černých a odpeckovaných), 1 stroužek česneku, 150 g Eidamu, špetka pepře, špetka soli, 2 lžíce olivového oleje, špetka pepře cayenského

Omyjeme rajčata a bazalku, rajským jablíčkům odkrojíme vrchní část a kávovou lžičkou vydlabeme vnitřek, který zbavíme zrníček a nasekáme na jemno. Otrháme lístky bazalky, několik si ponecháme na pozdější zdobení a zbytek drobně nasekáme. Olivy na...

Pikantní vajíčka s hořčicí

Pikantní vajíčka s hořčicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g Eidamu, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 snítky bazalky, 1 lžíce másla, 150 g smetany, špetka soli, špetka pepře (česnekového), 4 vejce

Nastrouháme sýr, hořčičná semínka rozdrtíme v hmoždíři a bazalku nasekáme najemno. Troubu rozpálíme na 220°C. Čtyři varné formičky vymažeme máslem a vysypeme sýrem. Smetanu promícháme se sekanou bazalkou, drcenými hořčičnými semínky, solí, česne...

Pivní chleba se salámem

Pivní chleba se salámem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml světlého piva, 100 ml vody, 2 lžičky kmínu, 1,5 lžičky soli, 300 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 1 lžička instantního droždí, 100 g šunkového salámu nakrájeného na kostičky

Do pekárny dáme tekuté ingredience, pak sypké. Šunkový salám přidáváme až po zvukovém signálu. Zapneme pekárnu na základní program a pečeme.

Domácí preclíky s olejem

Domácí preclíky s olejem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 9 lžic slunečnicového oleje, 1 vejce, 1 lžička soli, 175 ml mléka, 1 sáček instantního droždí, 1/2 lžičky cukru krupice

Všechny suroviny dáme do pekárny, nejdříve tekuté, pak sypké a zapneme program Těsto. Po skončení programu necháme těsto v teple vykynout. Z malých kousků vyválíme tenké pramínky, ze kterých stočíme klasické preclíky nebo jiné tvary. Na plechu s ...

stránka: