Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 114

Lasagne se žampiony

Lasagne se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g žampionů, 10 plátku lasagní, 800 g listového špenátu, 80 g másla, cca 3 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, 250 ml zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 1 větvička rozmarýnu, 50 g strouhaného uzeného sýra, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, špetka strouhaného muškátového ořechu, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, sůl podle potřeby

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku. Zalejeme studeným mliekom a vývarom, pridáme bobkový list, rozmarín a na miernom ohni 10 min varíme. Rozmarín a bobkový list vyberieme. Dochutíme syrom, soľou a korením. Špenátové listy sparíme vriacou s...

Koláč s nivou a cherry rajčátky

Koláč s nivou a cherry rajčátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g másla, 2 cibule, 200 g listového těsta, 150 g plísňového sýra (např. Nivy), 100 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, 1 lžička Dijonské hořčice, 200 g cherry rajčátek, 1 lžíce mandlových lupínků, 1 žloutek na potření

Máslo rozehřejeme na pánvi a vsypeme do něj na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli. Osmažíme ji dozlatova, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Troubu rozehřejeme na 210°C. Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta vyválíme plát o velikosti 25x...

Jablkový koláč od tety Zdeny

Jablkový koláč od tety Zdeny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krupice, 1 slepičí vejce, 1,5 dcl rostlinného oleje, 1,5 dcl kravského mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce kakaa, 6 lžíc rumu, 300 g nahrubo nastrouhaných jablek, 150 g másla, 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme do pěny, přidáme mouku s kypřícím práškem, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, mléko a umícháme hladké těsto. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, povrch těsta posypeme nahrubo nastrouhanými jablky a vanilkov...

Bramborové smaženky z mixéru

Bramborové smaženky z mixéru

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vařených brambor, 1 slepičí vejce, 1 lžíce mléka, špetka soli, 1 cibule, 50 g strouhaného sýra, hrst hrubé mouky

Do mixéru dáme vejce, přidáme mléko a přidáváme uvařené vychladlé brambory. Když jsou kašovité přidáme strouhaný sýr, nadrobno nakrájenou cibuli a sůl. Nakonec ručně vmícháme tolik hrubé mouky, aby se z těsta daly dělat placičky. Ty pak smažíme na...

Mrkvová bábovka

Mrkvová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 375 g nahrubo postrouhané mrkve , 4 vejce, 200 g másla (Hera), 175 g cukru moučka, 75 g mletých vlašských ořechů, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, asi 2 lžíce strouhanky na vymazání formy, 4 lžíce mléka, POLEVA: 125 g cukru moučka, 1 bílek, 2 lžice mletých pistácií, kousek marcipánu na výrobu mrkviček

Maslo, cukor, vanilkový cukor a soľ vymiešame na penu. Postupne pridáme vajcia a miešame aspoň 10 min. Zapracujeme múku, orechy, kypriaci prášok, mlieko a napokon postrúhanú mrkvu. Vlejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, uhladíme. Pe...

Mandlový moučník s višněmi

Mandlový moučník s višněmi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučka, 125 g Hery, 700 ml višňového kompotu, 4 vejce, 4 lžíce instantního kapučína, 50 ml mandlového likéru, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, špetka soli, 50 g čokolády na vaření (na hoblinky), 200 ml smetany ke šlehání

Héru z cukrom ušľaháme na hustú penu. Postupne pridáme vajcia a šľaháme asi 10 minut. Zapracujeme múku preosiatu s kypriacim práškom, soľou, kakaom. Vlejeme kapucinér rozpustený v 2-3 PL vody a mandľový likér. Vsypeme odkvapkané, vykôstkované višn...

Sýrovo tvarohová roláda

Sýrovo tvarohová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g hladké mouky, 80 g másla, 200 g strouhaného tvrdého sýru, 300 ml mléka, 4 vejce, 300 g tučného tvarohu, po jednom plátku červené, žluté a zelené kápie, 1 lžíce posekané pažitky, po trošce muškátového ořechu, bíleho koření a soli

Na rozohriatom masle orestujeme múku, zalejeme studeným mliekom a zvaríme. Miešame, aby sa nevytvorili hrčky. Vsypeme 150g syra a stále miešame, kým sa neroztopí. Odstavíme, pridáme žĺtky, koreniny a soľ. Dáme vychladnúť. Do vlažného cesta zľahka...

Brokolice v bylinkovo - pivním těstíčku

Brokolice v bylinkovo - pivním těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, polohrubá mouka podle potřeby (asi 4-6 lžic), 1 žloutek, 150 - 200 ml piva, 1 bílek, lžíce petrželové natě, lžíce pažitky, zelená nať z 1 jarní cibulky, sůl, pepř, olej na smažení

Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a povaříme malou chvíli ne příliš doměkka v mírně osolené vodě. Necháme vychladnout. V misce rozšleháme žloutek s pivem, přidáme nasekané bylinky a tolik mouky, aby vzniklo středně husté těstíčko, osolím...

Vylepšená zeleninová polévka

Vylepšená zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední mrkve, 1 kořenová petržel, 1/2 středního celeru, 1 konzerva hrášku, hrst mražené kukuřice, hrst fazolek (zelené fazolové lusky), 2-3 růžičkové kapusty, hrst čerstvých (mražených, či namočených sušených) hub, 125 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, lžička majoránky, 1/2 lžičky kmínu, lžička Vegety, hrst petrželové natě nebo libečku

Kousek másla rozehřejeme v hrnci. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na slzy. Na roztopené máslo dáme osmahnout kořenovou zeleninu, potom přidáme ostatní zeleninu. Chvíli dusíme a pak dáme sůl, vegetu, kmín, máme-li libeček, tak přidáme, po...

Kopřivový nákyp s uzeninou

Kopřivový nákyp s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větši veka nebo 6-8 housek, 500 g mladých kopřivových lístků, 4 vejce, 100 ml mléka, 3 lžíce másla, 100 ml sladké smetany, 200 g uzeného masa, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, troška strouhaného muškátového ořechu, troška soli, trochu sádla a strouhanky na vymazáni pekáče

Sendvič alebo žemle pokrájame na kocky a nasucho pražíme v rúre. Mlieko, smotanu a žĺtky spolu ušľaháme, pridáme muškátový orech, soľ a sendvič zalejeme. Mäso pokrájame, žihľavu očistíme, umyjeme a krátko orestujeme na masle s cibuľkou a cesnakom....

Cibulový koláč

Cibulový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 250 g hladké mouky, 250 g Hery, 250 g odtučněného tvarohu, špetka soli, Náplň: 500 g jablek, 500 g cibule, 150 g uzené slaniny, 3 lžíce másla, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička majoránky, 2 vejce, 150 ml sladké smetany, 100 ml zakysané smetany, 100 g strouhaného uzeného sýru, sůl podle potřeby

Z múky, tvarohu, zmäknutého tuku a štipky soli zamiesime vláčne cesto. Dáme ho aspoň na 30 minut do chladničky. Odležané cesto vyvaľkáme, dáme na vymastený a pomúčený plech, okraje vytiahneme až po okraj. Posypeme jablkami, natrieme plnkou a zalej...

Uleželý pivní sýr

Uleželý pivní sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tučného tvarohu, 330 ml světlého piva, špetka soli, 1 lžička drceného kmínu, špetka drceného pepře

Tvaroh, pivo a koření dobře promícháme. Vznikne řídká kaše, kterou nalijeme do zavařovací sklenice a přikryjeme pečícím papírem nebo ubrouskem. Směs necháme v pokojové teplotě odležet asi tři dny. Hotový sýr poznáme tak, že je slámové žlutý a von...

Teplý bramborový salát s paprikou

Teplý bramborový salát s paprikou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 středně velkých brambor , 1 cibule, 2 sterilované okurky, 3 lžíce sádla, 2 - 3 lžíce mleté papriky , špetka pepře dle potřeby, špetka soli dle potřeby

Brambory ve slupce dáme vařit. Uvařené oloupeme a pokrájíme na malé kostky. Na pánvičce osmažíme lehce, ne moc dorůžova, nadrobno nakrájenou cibuli. Někomu stačí spařit ji vařící vodou. Okurku také pokrájíme na drobné kostičky. Sádlo rozpustím...

Tvarohové větrníčky

Tvarohové větrníčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Odpalované těsto:150 g hrubé mouky, 100 g másla, 250 ml vody, 4 vejce, špetka soli, Náplň:500 g tvrdého tvarohu , 100 ml smetany, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce posekaného kopru, 1 lžíce posekané řeřichy, sůl podle potřeby, 2 vejce uvařene natvrdo, 2-3 malá rajčata

V 250 ml vriacej jemne osolenej vode rozpustíme maslo. Vsypeme múku a miešame na sporaku, kým sa cesto mprestane lepiť na varešku. Preložíme do misy a zašľaháme vajcia. Cesto musí byť leskle a hladké(vláčne). Na vymastený plech nastriekame cukrá...

Obalené žampiony s květákem

Obalené žampiony s květákem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 balení žampionů, 1/2 kg drobných brambor, troška Vegety, 3 vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 hrneček hladké mouky, šálek rostlinného oleje

Květák rozdělíme na růžičky a ve slané vodě s vegetou chvíli povaříme. Brambory oloupeme a také je chvíli povaříme ve slané vodě. Brambory i květák necháme vychladnout. Brambory, květák a žampiony poté obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhan...

Krůtí plátky na šalvěji s omáčkou

Krůtí plátky na šalvěji s omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 2 cibule, Po jednom kuse červené, zelené a žluté papriky, 4 stroužky na plátky pokrájeného česneku, 150 ml masového vývaru, 150 ml sladké smetany, 10-12 listu šalvěje, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 100 g strouhanky, 1 lžíce strouhaného sýru, 1 lžička cukru, troška mletého pepře, sůl podle potřeby, 300 g širokých nudlí, 800 g krůtích prsních řízků

Papriky očistíme, umyjeme a pokrájame na väčšie kúsky. Pokrájanú cibuľu orestujeme na 2 Pl oleja, pridáme papriku, soľ, korenie, cukor a dusíme cca 10 minút. Odložíme. Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na plátky ktoré zľahka naklepeme, osolíme a o...

Slepice na červeném víně

Slepice na červeném víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mladá středně velká slepice cca 1500 g, 250 g šalotek, 250 g žampionů, 120 g uzené slaniny, 250 ml červeného vína, 6 lžíc másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 150 ml drůbežího vývaru, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl podle potřeby, špetka cayenského pepře

Sliepku rozdelíme na porcie, natrieme soľou zmiešanou s korením a paprikou. Odložime do chladu aspoň na 1 hodinu. Obalíme v múke a zo všetkých strán opekame na masle asi 5-10 minút. Vyberieme. Na výpeku orestujeme na kocky pokrájanú slaninu, ošúpa...

Bryndzové pagáčky

Bryndzové pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 100 g pomletých škvarků, 250 g Brynzy, 200 ml zakysané smetany, 2 žloutky do těsta, 250 g Hery, 30 g droždí , trochu mléka na kvásek, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 2 žloutky na potření

Kvások nechajme dobre vykysnúť. Nasekanú Héru rozmiesime s múkou, bryndzou, škvarkami, pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rascu a nakoniec soľ. Dobré vymiesime a asi 60 minút necháme na teplom mieste kysnuť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 2 c...

Drožďová pomazánka s cibulkou

Drožďová pomazánka s cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg droždí (kvasnic), 5 dkg másla, 5 dkg šunky, 3 vejce, 1 cibule, 5 dkg strouhanky, 3 lžíce mléka, špetka soli dle potřeby, špetka mletého pepře dle potřeby, troška pažitky

Cibuli nakrájíme na malé kousky a podusíme na másle. Přidáme rozdrobené droždí a smažíme dorůžova, stále mícháme! Přidáme mléko, strouhanku a jemně pokrájenou šunku, vejce, osolíme, opepříme a mícháme do žádané hustoty. Pomazánku vylepšíme pažitk...

Kuřecí závitky s dijonskou omáčkou

Kuřecí závitky s dijonskou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 kuřecích prsou, špetka soli, špetka pepře, Náplň: 3 větší mrkve, 2 kořenové petržele, 1/2 většího celeru, 2 vejce, Omáčka: 3 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce medu, 100 ml černého piva, 1 lžíce olivového oleje

Troubu rozehřejeme na 180°C. Kořenovou zeleninu očistíme, vložíme ji do hrnce s vodou a uvaříme doměkka. Mezitím na prkénku naklepeme kuřecí prsa tak, aby byla stejně vysoká. Osolíme a opepříme. Měkkou zeleninu nakrájíme na kostičky a v míse ji pr...

Kynuté muffiny k čaji o páté

Kynuté muffiny k čaji o páté

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml vlažného mléka, 1/4 balení droždí (10 g), 90 g cukru krupice, 1 vejce, 280 g polohrubé mouky, 4 lžíce rumu, 80 g změklého másla, hrst rozinek, hrst sušených brusinek, 50 g oloupaných celých mandlí, špetka soli, 1 žloutek

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přimícháme lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme přikryté asi 20 minut, aby nám nakynul kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, 45 g cukru, změklé máslo, vejce, špetku soli, rum...

Brokolicová polévka - i pro nejmenší

Brokolicová polévka - i pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brokolice, 1 střední cibule, 1 lžíce másla, 1 špetka muškátového oříšku, 1 špetka soli

Brokolici omyjeme a po okapání ji rozdělíme na růžičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme brokolici a také ji lehce osmahneme. Zalijeme asi 750 ml až 1 l horké vody a osolíme. R...

Zelená vitamínová bomba

Zelená vitamínová bomba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší salátová okurka, 1 avokádo, 1 hrst řeřichy, 1 lžíce petrželové nati

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu vydlabeme. Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Bylinky omyjeme. Všechny ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme. Přelijeme do sklenice a podáváme. Koktejl je lepší, pokud jsou všechny ...

Egyptský skořicový čaj

Egyptský skořicový čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lžičky mleté skořice, 100 ml vody, 2 lžičky třtinového cukru

Vodu zahřejeme v malém kastrůlku. Když začne vřít, vsypeme skořici a vaříme na prudkém plameni asi 2 minuty. Jakmile přestane skořice intenzivně vonět, je hotovo. Přidáme třtinový cukr a důkladně rozmícháme. Přelijeme do hrnku a pijeme.

Baklažán po turecku

Baklažán po turecku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g lilku, 50 ml olivového oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 středně velká cibule, 200 g rajčat, 150 g čerstvých nebo zamražených hřibů, 2 stroužky česneku, 100 ml červeného vína, 1 citrón, 1 lžíce másla, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, sůl podle potřeby

Olúpané a umyté baklažany pokrájame na rezance, posolíme, premiešame s múkou a pečieme v rozpalenom oleji. Vyberieme ich, do oleja dáme na kolieska pokrájané rajčiaky, nadrobno pokrájanú cibuľku a podusíme asi 10 minút. Potom pridáme zvlášť na mas...

stránka: