Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 111

Polévka se zakysanou smetanou

Polévka se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 brambory, 1 balení zakysané smetany, 1/2 l mléka, 1 vejce, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, špetka soli, špetka kmínu, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 lžíce hladké mouky

Do hrnce s vodou dáme vařit zeleninový bujón, koření, vaříme asi 15 minut. Brambory oloupáme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do polévky. Zakysanou smetanu rozmícháme s moukou a mlékem a vlijeme za stálého míchání do polévky, necháme povařit. N...

Kynuté broskvové knedlíky

Kynuté broskvové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml vlažného mléka, 1 špetka cukru krupice, 15 g droždí (kvasnic), 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 špetka soli, 500 g broskví

Do 100 ml vlažného mléka vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Do mísy dáme mouku, vejce, máslo, sůl a kvásek. Zaděláme těsto, důkladně propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 hodinu. Vál posypeme moukou, lžící n...

Babiččina fazolovice

Babiččina fazolovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g bílých fazolí, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 1/4 l sladké smetany, 1 kostka masoxu, 2 bobkové listy, 4-5 brambor, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety

Fazole namočíme přes noc, druhý den je dáme vařit s bobkovým listem a masoxem. Mouku, sůl, sladkou i kysanou smetanu smícháme s mlékem a přilijeme do uvařených fazolí. Spolu se zátřepkou přidáme i na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme 10-1...

Jablka se šunkou a sýrem

Jablka se šunkou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vařené šunky, 4 stejné plátky uzeného sýra, 1 kyselejší jablko, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky mleté papriky , 2 lžíce strouhaného sýra, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml olivového oleje, špetka soli, špetka skořice

Jablko olúpeme, zbavíme jaderníka a pokrájame na tenké kolieska. Každé koliesko položíme na plátok syra a prikryjeme šunkou (plátky šunky a syra by mali mať hrúbku aspoň 10 mm). Z múky, vajec, soli, papriky, strúhaného syra a rajčiakového pretlaku...

Pasta a la norma

Pasta a la norma

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 0.5 kg rajčatového protlaku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lilky, hladká mouka na obalení, 2 lžíce slunečnicového oleje na osmažení, 120 g solené tvrdé riccoty, pár lístků bazalky, 2 lžíce olivového oleje, špatka soli a pepře

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme a necháme stranou, až se vysráží přebytečná voda. Poté plátky lehce obalíme v mouce a osmažíme na slunečnicovém oleji do zlatova. Zvlášť v pánvi orestujeme na oliv...

Polévka z tvrdého sýra

Polévka z tvrdého sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g strouhaného sýru, 1/2 hrnečeku strouhanky, 1 lžíce másla, 4 hrnečky hovězího vývaru, 1 vejce, špetka soli, špetka muškátového květu

Strouhanku osmážíme na másle, přidáme strouhaný sýr a zalijeme vývarem. Když polévka vaří, zahustíme ji vajíčkem, osolíme a přidáme trošku muškátového květu.

Nepečený makový dort

Nepečený makový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení dětských piškotů, 250 g máku, 250 g cukru moučka, 1 dcl rumu, 100 g strouhaných ořechů, 100 g másla, 1 balení smetany ke šlehání, 1 balení čokoládové polevy

Mák pomeleme. Utřeme máslo s cukrem, přidáme mák, rum, ořechy. Do formy klademe vrstu piškotů a překryjeme vrstou makového krému. Postup opakujeme dokud nám nedojde krém. Dáme ztuhnout, vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Ozdobíme šlehačkou.

Pikantní srnčí gulášek

Pikantní srnčí gulášek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g srnčího masa, 3 cibule, 1 lžička mleté papriky , 1 lžička gulášového koření, 1/2 lžička kmínu, 1 lžička soli /dle potřeby/, 1 kostka masoxu, 5 lžic rostlinného oleje, 1/2 lžičky chilli koření, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky Vegety, 1 lžička Zvěřinového koření "Divočina", 6 stroužku česneku, 1 lžička majoránky, 3 dcl sklenička leča bez šťávy, 2 dcl ostrého kečupu, 10 kuliček černého pepře, 5-6 brambor nakrájených na osminky

Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme, odložíme z ohně, přimícháme mletou papriku, vrátíme na plotnu, přidáme maso, promícháme a opražíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného podlévání téměř doměkka. K masu přidáme všechny kořenin...

Těstoviny s brokolicí a vínovo - smetanovou omáčkou

Těstoviny s brokolicí a vínovo - smetanovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky brokolice, 400 g uvařených těstovin /špagety/, asi 50 g strouhaného sýra, asi 50 ml bílého vína, 250 ml sladké smetany /stačí kolem 12 %/, špetka škrobové moučky, špetka soli, špetka barevného pepře, 1 lžíce slunečnicového oleje

Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu. Brokolici očistíme, rozdělíme na malé ružičky a na oleji je orestujeme. Přilijeme bílé víno, smetanu, nastrouhaný sýr a mícháme do rozpuštění. Nakonec dle potřeby zahustíme moučkou rozmíchanou s troch...

Povidlové koláčky s mandlemi

Povidlové koláčky s mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hladké mouky, 350 - 400 ml mléka, 35 g droždí (kvasnice), 4 lžičky cukru krystal, špetka soli, 2 vejce, 50 ml slunečnicového oleje, 1 sklenka švestkových povidel, 1/2 balení mandlí, trochu mleté skořice

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme kvásek, olej, zbylé vlažné mléko, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Na pomoučen...

Mražené jahodové minikošíčky

Mražené jahodové minikošíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g jahod, 3 lžíce včelího medu, 60 ml bílého jogurtu, 1 lžíce čerstvé citronové kůry, 4 listy máty peprné

Jahody omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Vložíme do mixéru a přidáme omytou mátu, tekutý med, jogurt a citronovou kůru (čerstvě nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu). Vše rozmixujeme. Nyní si připravíme papírové košíčky. Budeme jich po...

Omáčka z bryndzy

Omáčka z bryndzy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček Brynzy, 20 ml mléka, 10 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce provensálského koření, 1 lžíce plnotučné hořčice

Z oleje a mouky připravíme v hrnci světlou jíškou. Tu zalijeme studeným vývarem a dobře prošleháme. Přidáme bryndzu, posekané provensálské bylinky a chvíli mícháme. Poté vypneme plamen. Za neustálého míchání počkáme, dokud omáčka nepřestane bubla...

Maďarský guláš

Maďarský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vepřové kýty, 750 g cibule, 1/2 hlávky česneku, 150 g kostiček slaniny, několik lžic rostlinného oleje, 400 ml červeného vína, 3 lžičky mleté papriky , 4 papriky (kapie), 5 oloupaných rajčat, 200 g rajčatového protlaku, 1-2 kostky masoxu, 1 a 1/2 lžičky gulášového koření, 1/2 lžičky pepře, 2-3 bobkové listy, 1 lžička sušené majoránky, 1 lžička kmínu, špetka chilli koření

Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, na jiné pánvi opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a poté ji přidáme k cibulce. Na kostky nakrájené maso přidáme k cibuli a slanině, orestujeme, poprášíme paprikou, rychle promícháme a zalijeme víne...

Zeleninová polévka s noky

Zeleninová polévka s noky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1 bulvový celer, 1 kedluben, 1 pórek, 6 hrnečků vody, 1 lžíce másla, 1 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, 1 špetka soli, 1 lžička petrželové nati

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, osmažíme na másle a zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Do vařící polévky necháme po vidličce stékat noky z vejce rozmíchaného s hrubou moukou. Je-li těsto hustší můžeme noky vykrajovat lžičkou....

Kakaové sušenky s čokoládou

Kakaové sušenky s čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 100 g cukru krupice, 2 lžíce kakaa, 1/2 lžičky skořice, 100 g hořké čokolády, 2 žloutky, 200 g Hery, 3 lžíce kávového likéru

Smícháme si všechny sypké přísady - mouku s kypřícím práškem, cukrem, kakaem, skořicí a nadrobno nasekanou čokoládou. Do sypké směsi přidáme žloutky, likér a změklou Heru a vypracujeme hladké těsto. Na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme st...

Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva tuňáka v olivovém oleji , 1 cibulka, 50 g taveného sýra, 60 g másla, špetka lžíce sůl, špetka semínko pepř, 1 lžička hořčice, několik kapka citronová šťáva

Tuňáka rozmrvíme vidličkou, smícháme se sýrem, máslem, hořčicí, nakrájenou cibulkou a dochutíme solí a pepřem a několika kapkami citronové šťávy. Můžeme přidat i nakrájenou pažitku. Nejvíc chutná s cereálním pečivem.

Olomoucké harule

Olomoucké harule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 velkých brambor, sůl dle chuti, 6 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, 1 vejce, 1 balení tvarůžků, 1 dcl světlého piva, 50 g anglické slaniny, 1 hrneček hrubé mouky, sádlo na osmažení

Brambory oloupeme a nastrouháme - 3/4najemno a 1/4nahrubo, česnek oloupeme a prolisujeme, anglickou slaninu nadrobno nasekáme, syrečky nastrouháme. Vodu z brambor slijeme a necháme stát, aby zůstal na misce škrob. Do nastrouhaných brambor přidáme ...

Kokosový krémovník

Kokosový krémovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 100 g Hery, 530 g cukru moučka, 7 vajec, 0,5 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 0,5 l mléka, 50 g hořké čokolády, 250 g kokosové moučky, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 250 g másla, 1 balení vanilkového cukru

Z mouky, prášku do pečiva, 1 vajíčka, Hery, 80 g moučkového cukru, kakaa a 2 lžíc mléka vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a necháme na chladném místě odpočinout. Polovinu těsta vyválíme na pomoučené desce na tenko a přeneseme na v...

Pstruzi v citrónové omáčce

Pstruzi v citrónové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi (asi po 300-400g), 50 ml olivového oleje, 2 lžíce jablečného octu, 250 ml sladké smetany, 1 svazek mladého kopru, troška pepře a soli, 1 lžíce hladké mouky, 4 žloutky, 1 lžíce másla, 100 ml citronové šťávy, 2 bobkové listy, 6 kuliček jalovce, 2 cibule, 150 ml masového vývaru, cca 2-3 lžičky cukru krystal

Cibuľu nadrobno nakrájame, okoreníme a na oleji opražíme do zlatista. Potom cibuľu zalejeme mäsovým vývarom, do ktorého pridáme trochu ovocného octu a prevaríme. Pstruhy kuchynsky upravíme a rozrežeme na polovice. Ochutený mäsový vývar s prepraže...

Bagety

Bagety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

220 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru, 25 g droždí, 80 g tatarské omáčky, 430 g hladké mouky, 60 g polohrubé mouky, 1.5 lžičky soli

Zaděláme těsto, necháme vykynout a tvarujeme bagety (8-10 malých nebo 4 větší). Do trouby vložíme hrneček s vodou, ta se bude při pečení pomalu odpařovat a bagety nebudou vysušené. Pomažeme studenou vodou a dáme péct do trouby na 210 °C na 15 minut.

Bagetky s krůtími prsíčky a pomerančem

Bagetky s krůtími prsíčky a pomerančem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 malé bagetky, 200 g krůtích prsou, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 pomeranč, 1/2 listového salátu (ledového nebo little gem)

Maso nakrájíme na malé, hodně tenké medailonky, osolíme, opepříme je a na oleji opečeme dozlatova. Bagetky necháme krátce ohřát v troubě. Pomeranč oloupeme a zbavíme ho co nejvíce bílé slupky a nakrájíme na tenké plátky. Horké bagetky rozříznem...

Nadýchaný domácí knedlík

Nadýchaný domácí knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hrubé mouky, 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 25 g droždí (kvasnice), 1 zarovnaná lžička soli, 1 lžička cukru krystal

Mouku a sůl prosejeme, do vlažného mléka přisypeme cukr, droždí a necháme vykynout. Kvásek přilijeme k mouce, přidáme vejce, zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto. Přikryté dáme na teplé místo a necháme vykynout. Těsto na pomoučeném válu prohněte...

Smažené rybí filety

Smažené rybí filety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 filety z pangasiuse, 2 vejce, špetka soli, špetka barevného pepře, 100 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky + hrnek na obalování, pár kapek citronové šťávy, špetka koření na ryby /nebo jen vegety/, 2 hrnečky strouhanky

Filety důkladně osušíme, osolíme, opepříme a posypeme kořením na ryby nebo vegetou. Vejce, mléko, sůl a mouku rozšleháme na řidší těstíčko /skoro jako na palačinky/ a filety nakrájené na porce obalíme v mouce, těstíčku a ve strouhance. Filety vklá...

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Fazolový hrnec se zeleninou a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílých fazolí, 250 g uzeného masa, 100 g domácí pikantní klobásy, 400 g kořenové zeleniny, 200 g brambor, 1 kostka masoxu, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, několik lžic rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře

Fazole přes noc namočíme do studené vody. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, klobásu na kolečka, maso a brambory na malé kostičky. Fazole dáme vařit spolu s masoxem. Mouku, olej, sůl, nahrubo nakrájenou cibuli a prolisovaný česn...

Domácí pečené buchty

Domácí pečené buchty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnice), 2 lžíce cukru krystal, 250 ml mléka, 50 g másla + trochu na potírání buchet, 2 žloutky, špetka soli

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme kvásek, žloutky, zbylé mléko, cukr a rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto /dle potřeby přidáme ještě trochu m...

stránka: