Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 247

Povidlová omáčka

Povidlová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic švestkových povidel, 1 lžíce pudinkového prášku s jahodovou příchutí, mletá skořice, hřebíček, citronová šťáva, cukr, špetka soli

V půl litru vody rozvaříme povidla, přidáme 1/4 lžičky skořice, roztlučený hřebíček, lžičku citronové štávy, trošku soli a svaříme dohladka. V 1 dl studené vody rozmícháme pudinkový prášek, který vlijeme do základu a za stálého míchání svaříme na ...

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g tvrdého sýra, 1 kostka masoxu slepičího, troška pažitky

V půl litru vlažné vody rozpustíme kostku slepičího bujonu a povaříme. Nastrouháme si sýr, přidáme do vývaru a necháme rozvařit. Omáčka je vhodná na zbytky pečeného kuřete, ale také na vařený květák.

Ryba v marinádě od mé tchýně-výborná

Ryba v marinádě od mé tchýně-výborná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 50 g celeru, 100 g mrkve, 20 g petržele, 1 dcl vinného octa, 1 cibule

Do 1 dcl vody dáme ocet a špetku soli a dáme vařit - vložíme porce kapra, necháme přejít varem a vyndáme. Zeleninu nakrájenou na kolečka nasypeme do vody a uvaříme do poloměka. Přidáme cibuli, povaříme a hned vyndáme. Do sklenice vložíme porce ry...

Kedlubny plněné drůbežím masem

Kedlubny plněné drůbežím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks kedlubnů, 50 g másla, 1 cibule, 300 g pečeného drůbežího masa, strouhaný muškátový ořech, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce hladké mouky, 50 g anglické slaniny, 150 g dušených hub, 1 šálek vývaru, sůl, pepř

Maso nakrájíme na kostičky, přidáme kostičky anglické slaniny, podušené houby, osolíme, opepříme a na másla opečeme. Pak zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, opepříme, osolíme, okořeníme muškátovým květem a povaříme. Do zahoustlé směsi ...

Rigatoni s klouzky

Rigatoni s klouzky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g klouzků, 0,5 kg rajčat, 1 cibule, 3 lžíce másla, 3-6 listů šalvěje, sůl, pepř bílý, 400 g těstovin rigatoni, 75 g strouhaného parmazánu

Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, rajčata spaříme horkou vodou, zbavíme slupek a semen a nakrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na pánvi s rozehřátým máslem. Přidáme houby a vše asi 3 minuty dusíme. Šalvěj umyj...

Námořnické plátky

Námořnické plátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího, sůl, hladká mouka na obalení, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 100 g sušených hub, celý pepř, tymián, nové koření, jalovec, bobkový list

Plátky naklepeme a osolíme. Lehce je obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, předem namočené pokrájené sušené houby a všechno koření. Podlijeme a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou...

Ostrá polévka na kocovinu

Ostrá polévka na kocovinu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g vepřového sádla, 350 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 ks feferonek, 0,5 l masového vývaru, 1,5 l rajské šťávy, 1 láhev Sangrita, pepř, sůl, sladká mletá paprika , Tabasco, Worcesterská (Worcesterová) omáčka

Rozehřejeme sádlo. Přidáme mleté maso a na jemné kostičky nakrájenou cibuli. Dusíme doměkka. Nakrájený česnek a velmi jemně nakrájené feferonky promícháme a dochutíme kořením do ostra. Přidáme k masu a dolijeme vývarem a rajčatovou šťávou. Nakonec...

Plněné hovězí plátky

Plněné hovězí plátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího, sůl, pepř, 60 g slaniny, 50 g šunky, 1 cibule, kousek mrkve, celeru a petržele, bobkový list, tymián, celý pepř, ocet

Plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku a zeleninu nakrájíme na nudličky, promícháme a asi polovinu navršíme na připravené plátky. Mírně osolíme, přehneme na polovinu a zachytíme párátky. Na slanině zpěníme cibuli, přidáme zbytek zeleniny a ko...

Babiččin paprikáš

Babiččin paprikáš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g telecího masa, sůl, 60 g másla, 80 g cibule, 3 ks mrkve, 3 ks bulvových celerů, 20 g zeleného hrášku, 100 g žampionů, 0,8 l sladké smetany, 20 g hladké mouky, 1 kapie, 5 ks paprik, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačky), citrón

Očistíme si celer, mrkev a se žampióny nakrájíme na plátky. Papriky nakrájíme na kostky. Telecí maso nakrájíme na kostky. Opečeme na zpěněné cibuli s paprikou a osolíme. Když je maso napůl měkké, tak přidáme celer, mrkve, žampióny, hrášek, zalijem...

Vepřové řízky s jogurtem

Vepřové řízky s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřových řízků, 20 g hladké mouky, sůl, 4 stroužky česneku, 50 g tuku, 50 g cibule, 4 ks papriky, 6 ks rajčat, pepř, 1 bílý jogurt, nasekaná petrželka

Řízky naklepeme, potřeme česnekem, osolíme, poprášíme moukou, opečeme. Cibuli zpěníme a přidáme pepř. Na to dáme řízky a z obou stran opečeme. Podlijeme, dusíme skoro doměkka. Nakrájíme si papriky na nudličky, rajčata na čtvrtky a přidáme k řízkům...

Petrželové pyré

Petrželové pyré

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

velký kořen petržele, 1 menší šalotka, 100 ml smetany, 200-300 ml zeleninového vývaru, sůl, máslo

Petržel nakrájíme na menší kostky a společně se šalotkou nakrájenou na jemno lehce orestujeme na pánvi. Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Až je tekutina odpařená, rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou. Ochutíme solí a přimí...

Brokolice zapečená v bešamelu

Brokolice zapečená v bešamelu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší brokolice, troška hladké mouky, anglická slanina, 1 ks taveného sýra, 10 dkg tvrdého sýra, muškátový ořech, sůl, Vegeta, troška mléka, kousek másla na vymazání pekáčku a na zhotovení bešamelu

Brokolici uvaříme v osolené vodě - krátce, aby se nerozpadla. Uvařenou brokolici nakájíme na větší kusy, které naskládáme do máslem vymazaného pekáčku. Navrch rozprostřeme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a zalijeme bešamelem, do kterého j...

Kohout (kuře) na víně

Kohout (kuře) na víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

červené víno, kuře (kohout), pepř, bobkový list, tymián, 1 cibule, mrkev, petržel, bulvový celer, sůl

Kuře rozdělíme na kousky a marinujeme v nálevu z výše uvedených surovin 24 hod. Nesolíme! Vyjmeme, osolíme a opečeme na pánvi. Pak vložíme zpět do láku a v něm dusíme doměkka za stálého podlívání vínem. Hotové maso vyndáme, omáčku zahustíme moukou...

Špagety s tofu a mrkví

Špagety s tofu a mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g špaget, 30 g Tofu, 1 lžička lněného semínka, 1 lžička oregana, kousek Eidamu, lžička olivového oleje, špetka soli, 150 g baby mrkve

Špagety uvaříme klasickým způsobem a přidáme do nich trochu olivového oleje (aby se nelepily i pro chuť). Tofu si nastrouháme a zamícháme ho se lněným semínkem a oreganem. Mrkev si podusíme v páře (asi tak 15 minut pokud máte mraženou). Vše smíchá...

Cizrna v rajčatové omáčce

Cizrna v rajčatové omáčce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g cizrny, 150 ml rajčatového protlaku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička oregana

Cizrnu uvaříme podle běžného návodu. Na pánvičce necháme zesklovatět nakrájenou cibulku a opéci nadrobno nasekaný česnek, poté přidáme scezenou cizrnu, chvilku opékáme a zalijeme protlakem a okořeníme oreganem. Necháme asi 8 minut vařit, aby se n...

Vařená cizrna

Vařená cizrna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g cizrny, troška majoránky

Cizrnu si nejříve přebereme a dáme namočit do většího množství vody, nejlépe přes noc. Vodu nevyléváme, ale vaříme v ní cizrnu a to asi 45 minut. Protože je cizrna jednou z luštěnin, je nadýmavá, abychom to trochu eliminovali, přidáme k ní něja...

Staročeská bílá polévka s kroupami

Staročeská bílá polévka s kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg brambor, 1/2 l mléka, 1 balení šlehačky, 1/4 sáčku velkých krup, 1 lžíce soli, 1 lžička kmínu, 3-4 lžíce sádla, 2-3 lžíce hladké mouky

Propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vodu případně doléváme, dost se vsákne a vyvaří. Když jsou kroupy měkké, zalijeme mlékem, rozkvedláme mouku ve šlehačce a zahustíme. Mezitím dáme vařit brambory ve slupce. Na pánvičce rozpálíme sá...

Bábovka s tvarohem

Bábovka s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 17 dkg cukru moučka, 1 balení Hery (250 g), 1 balení tvarohu (250 g), 25 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, hrst rozinek, 5 lžic kakaa, 1 vanilkový cukr

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Změklou Heru dobře promícháme se žloutky a cukrem (dělám to raději elektrickým šlehačem)a přimícháme tvaroh, pořádně našleháme. Vyndáme do mísy, kde lehce vmícháme sníh, mouku smísenou s práškem do pečiva a rozinky. ...

Lasagne s kuřecím masem a špenátem

Lasagne s kuřecím masem a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení lasagní, 3 ks kuřecích prsou, 300 g špenátu (celé listy, čerstvé nebo mražené), 1 konzerva sterilovaných rajčat, 1 balení balkánského sýra, 200 g Eidamu (Edam), 2-3 lžíce hladké mouky, 600 ml mléka, 50 g másla, 50 ml sladké smetany, 2-3 stroužky česneku, 2-3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžičky koření na kuře, 1 ks cibule, 2-3 lžíce rostlinného oleje

Nejprve si připravíme bešamel: Máslo rozpustíme v kastrolu, zasypeme moukou, připravíme světlou jíšku, kterou hned zalijeme mlékem a za stálého míchání rozvaříme na hladký bešamel. Dále si připravíme „zelenou" vrstvu: Na lžíci oleje zpěníme dro...

Těstoviny s vajíčkem

Těstoviny s vajíčkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100-150 g vařených těstovin (vrtule, kolínka), 1-2 vejce (podle hustoty, jak má kdo rád), sůl, pepř, olej, kečup (nemusí být)

Do kastrůlku dáme pár kapek oleje, přidáme těstoviny, dáme trošku osmažit (míchat aby se nepřipálily), po chvilce syčení těstovin přidáme rozkleplé vajíčko a umícháme (jako míchaná vejce). Přisolíme a připepříme. Maminka nám to dělala jako malým ...

Sýr po pastýřsku

Sýr po pastýřsku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, 1 vejce, troška hladké mouky, tuk na smažení

Rozmícháme vajíčko s moukou, aby vzniklo hladké těstíčko. Mezi plátky šunky dáme sýr, namočíme do těstíčka a zprudka osmažíme z obou stran. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem, případně s okurkou.

Fit špagety

Fit špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 1 pórek, 1 rajče, 1 paprika, 100 g šunky, 1 konzerva žampionů, 150 g Nivy, 200 ml smetany na vaření

Pórek, šunku, rajče, papriku a žampióny nadrobno nakrájíme, vložíme do pánve a orestujeme. Poté směs zalijeme smetanou, necháme povařit a přidáme strouhanou nivu a počkáme, až se rozpustí a zahustí omáčku. Mezitím si uvaříme špagety na skus, scedí...

Vepřové na tymiánu

Vepřové na tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřových řízků, 1/2 cibule (nakrájené na drobno), slanina nebo špek na chuť, 1 klobása nebo špekáčky nakrájené na kostičky, tymián, 4 ks plátkového sýra, olej, sůl, pepř

V menším kastrůlku na trošce oleje osmažíme cibuli se slaninou (nakrájenou na kostičky) a s nakrájenou klobásou nebo špekáčkem. Maso jemně naklepeme, osolíme, opepříme a dáme špetku tymiánu (je aromatický) a dáme na pánev s olejem smažit (pomalu, ...

Vanilková rychlopěna

Vanilková rychlopěna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva kondenzovaného neslazeného mléka (nejlépe 9% tuku), 4 lžíce cukru moučka, 1 lžička vanilkové esence

Do hlubší mísy vylijeme kondenzované mléko a do mísy též vložíme metly. Přikryjeme potravinářskou fólií. Vše dáme do lednice a necháme vychladit nejméně 3 hodiny. Poté šleháme ručním mixérem na nejvyšší obrátky tak dlouho, dokud kondenzované mléko...

Krupicové ovocné knedlíky

Krupicové ovocné knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g krupice, 3/4 l mléka, 1 vejce, špetka soli, 40 g cukru, asi 400 g hrubé mouky, 500 g ovoce, 80 g másla, 80 g tvrdého tvarohu , 60 g cukru moučka

Z krupice a mléka uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme do ní vejce, sůl, cukr a hrubou mouku. Zpracujeme husté, nelepivé těsto. Vyválíme, nakrájíme na čtverečky a do každého zabalíme kousek ovoce. Vhazujeme do vařící vody a vaříme 5...

stránka: