Zelňačka se šťouchanými brambory
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak již stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také vodu a zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při slabší teplotě. Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou chuť. Ke konci vaření přidejte ocet a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte. Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.
Tip k receptu
Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto jednoduchá a chuťově výborná i druhý den, když se přes noc rozleží.
K přípravě tohoto receptu je doporučeno poslouchat The Prostitutes - Sunshine.
16. 05. 2012
Ingredience
- Na brambory: 8 středně velkých brambor
- 1/2 l vody
- Na polévku: 2 větší cibule
- 80 g špeku
- 400-500 g kyselého zelí v nálevu
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžíce sádla
- 1-2 lžíce hladké mouky
- kousek nakrájené chilli papričky
- mořská sůl a čerstvě umletý pepř dle potřeby
- 50 g másla
- mořská sůl a čerstvě umletý pepř dle chuti
- špetka muškátového květu (popř. oříšku)
- 1/2 pokrájené klobásky
- Na servírování: 1/2 pokrájené klobásky
- 2 bobkové listy
- několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky
- hrst čerstvé hladkolisté petrželky
- zbytek hladkolisté petrželky
- 2 menší cibule
- několik kapek bílého vinného octa
Kategorie
Další recepty
Recenze
Přidat recenziLucie 03. 10. 2012, 23:07