Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Magazín - stránka 23

Jaké jsou ztráty nutričních látek během přípravy pokrmů II

Jaké jsou ztráty nutričních látek během přípravy pokrmů II

09. 07. 2010

K vysokým nutričním ztrátám dochází zejména při tepelném opracování potravin. Tepelné opracování se používá nejčastěji za účelem prodloužení trvanlivosti potravin. Zároveň se mění barva, konzistence a další senzorické znaky potravin. Při tepelném ...

Ztráty nutričních látek během přípravy pokrmů I

Ztráty nutričních látek během přípravy pokrmů I

24. 06. 2010

Mezi nejdůležitější příčiny nutričních ztrát na potravinách patří nutriční ztráty vznikající při prvotním opracování, při skladování, při tepelném opracování nebo jsou příčinou jiné faktory. Na působení těchto faktorů jsou citlivé především vitami...

Startuje soutěž CZECH BAR AWARDS 2010

Startuje soutěž CZECH BAR AWARDS 2010

23. 06. 2010

Od 21. června do 15. září 2010 probíhá hlasování veřejnosti ve třetím ročníku soutěže CZECH BAR AWARDS 2010, která představuje nejlepší bary, kluby a kavárny České republiky v těchto kategoriích: Julius Meinl Coffee Nejlepší cafe bar/kavárna ...

Ochutnávka skandinávské kuchyně

Ochutnávka skandinávské kuchyně

15. 06. 2010

Norská, finská, dánská a švédská kuchyně byla ještě nedávno velice střídmá. Základ skandinávské kuchyně tvořily především ryby, mořští raci, mléko a mléčné výrobky. Díky moderním technologiím došlo v těchto zemích ke změně v potravinářského průmys...

Pečeme a vaříme z jiné než pšeničné mouky

Pečeme a vaříme z jiné než pšeničné mouky

09. 06. 2010

Pšeničná mouka je už léta nejpoužívanější moukou v české kuchyni. Ale v poslední letech se rozšiřuje i používání mouky, kde základem není pšenice, ale jiné obilí, případně i jiné základní suroviny než obilí. Tyto změny vedou postupně nejenom ke zm...

Kvalitní paprika

Kvalitní paprika

31. 05. 2010

Na českém trhu je na výběr mnoho různých druhů paprik a také ochucených paprikových kořenících přípravků. Pro laika je docela obtížné si vybrat nebo poznat opravdu kvalitní papriku, protože pravděpodobně netuší podle jakých kritérií kvalitní papri...

Letní nabídka koření Rossk

Letní nabídka koření Rossk

28. 05. 2010

Nedosáhne-li vaše objednávka 200 Kč, domluvte se s přáteli a udělejte hromadnou objednávku za 350 Kč, což už se vyplatí, protože koření k vám dorazí zcela zdarma. Nezaplatíte ani korunu za poštovné! Kvalita služeb koření Rossk je vyhlášená, p...

Soutěžte s INTERSPARem o DVD kuchařku Z. Pohlreicha

Soutěžte s INTERSPARem o DVD kuchařku Z. Pohlreicha

28. 05. 2010

Potravinový řetězec INTERSPAR odstartoval v polovině dubna ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem velmi úspěšnou kampaň s názvem  „Vsaďte se, že uvařím za stovku“. Po dobu 12 týdnů najdou zákazníci INTERSPARu každou středu ve speciálním stojanu...

Zdravý olej - olivový olej

Zdravý olej - olivový olej

19. 05. 2010

Olivový olej je velice zdravý a to především proto, že panenský olivový olej je jediný absolutně přírodní tuk. Získává se lisováním oliv bez přídavku chemických látek a jiných přísad.  Jiné oleje jako například slunečnicový, řepkový a další se zís...

Italské těstoviny

Italské těstoviny

12. 05. 2010

Italské těstoviny jsou základní potravinou nejen Italů, ale dá se říci, že dnes už jsou rozšířené po celém světě. O jejich původu se traduje, že návod na jejich přípravu původně přivezl ve 13. století Marco Polo ze svých cest po Dálném východě, ov...

Chutnají vám brusinky?

Chutnají vám brusinky?

06. 05. 2010

Brusinky jsou červené bobulovité plody stále zelených keřů. Jsou rozšířeny ve střední a severní Evropě, v Pyrenejích, Apeninách, na Balkáně, také v Asii a Americe. U nás se vyskytují ve vyšších polohách. Zrají od července do září, největší léčebné...

Česnek medvědí

Česnek medvědí

21. 04. 2010

Medvědí česnek je bylina vyskytující se ve střední a západní Evropě, lze jej najít také v severní Itálii, Španělsku, na severu Balkánu, v jižních částech zemí Skandinávie, v evropském Rusku a na Kavkazu. U nás se česnek medvědí objevuje nerovnom...

Gratinování

Gratinování

16. 04. 2010

Gratinujete? Že ne? Ale jistě že ano. Gratinování je jenom občas používaný francouzský název pro zapékání pokrmů. Ne nadarmo se jedná o jídla, která patří i u nás k oblíbeným. Zapékat lze téměř cokoliv a to včetně základní potraviny, která by jina...

Soutěž Czech Food Cup – poslední regionální kolo v Plzni

Soutěž Czech Food Cup – poslední regionální kolo v Plzni

15. 04. 2010

Gastronomická soutěž Czech Food Cup se bude konat tuto sobotu 17. 4. 2010 v Plzni. V tomto západočeském městě se uskuteční již poslední regionální kolo tohoto gastronomického klání.    V tomto kole se mezi sebou utkají kuchaři z regionů Sever...

31.7. - Melounový festival se změnami

31.7. - Melounový festival se změnami

07. 04. 2010

V tomto roce čeká nejznámější carvingovou akci u nás několik zásadních změn.  První a pro mnohé největší je změna místa konání.  Melounová show putuje do známého Centra BABYLON v Liberci. Návštěvníci, doprovod i samotní účastníci si tak kromě melo...

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

29. 03. 2010

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po zimním odpočinku. Dnes jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem připomínající zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Každý rok slavíme Ve...

Ve Zlíně nejvíce zabodovala Moravská chalupa

Ve Zlíně nejvíce zabodovala Moravská chalupa

24. 03. 2010

Praha, 22. 3. 2010 Sobotní Zlín byl ve znamení gastronomie. Uskutečnilo se tu totiž druhé kolo soutěže Czech Food Cup a čtvrtý ročník klání o nejlepší český knedlík. Nejvíce zabodovala brněnská restaurace Moravská chalupa, která si odnesla celkem ...

Salátové zálivky

Salátové zálivky

22. 03. 2010

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a proto je pro naši výživu velmi cenná. Nejlepší způsob jejího využití je ten, kdy ji konzumujeme pouze očištěnou a v syrovém stavu. Ale ne v...

Soutěž Czech Food Cup dorazí na Moravu

Soutěž Czech Food Cup dorazí na Moravu

18. 03. 2010

Praha, 16. 3. 2010 Gastronomická soutěž Czech Food Cup dorazí tuto sobotu na Moravu. Ve Zlíně se bude konat v pořadí druhé regionální kolo, během kterého mohou lidé zdarma degustovat koprovou omáčku a další regionální speciality. Tato soutěž ...

Známý-neznámý Rakytník

Známý-neznámý Rakytník

08. 03. 2010

K rodu rakytník z čeledi hlošinovitých lze zařadit několik opadavých keřů nebo stromů rostoucích v Evropě a Asii. U nás se vyskytují dva poddruhy Rakytníku řešetlákového. Pozitivní zdravotní účinky rakytníku byly využívány již v indické, mongolsk...

Fotograf doporučuje...

Fotograf doporučuje...

02. 03. 2010

Náš externí fotograf, Jan, se rozhodnul vyzkoušet pro sRecepty.CZ koření našeho partnera a svůj výtvor i nafotit. Ke svému kulinaření si vybral méně známé koření Rossk, česnekovou drť. Ispirujte se jeho jednoduchým, ale netradičním receptem, Jem...

Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

28. 02. 2010

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy se zdá že děti najednou nejí. Po 2. roce děti zjevně projevují svůj názor na jídlo, může se objevit také odmítání jídla, tzv. negativismus. ...

Pánev - užitečný pomocník

Pánev - užitečný pomocník

23. 02. 2010

Aby byla pánev skutečně užitečným pomocníkem při vaření, musí být kvalitní, s dobrým dnem a nepřilnavým povrchem. Na takové pánvi můžeme smažit a opékat a má-li pánev dobře přiléhající pokličku, tak i vařit a dusit pokrmy z nejrůznějších surovin. ...

Pojďme se setkávat aneb dubnové výstavy Biostyl a další

Pojďme se setkávat aneb dubnové výstavy Biostyl a další

19. 02. 2010

Veletrhy ESOTERIKA, BIOSTYL a ECOWORLD pro Vás každoročně připravujeme jako místo setkání všech, kteří mají zájem o sebe, své okolí a prostředí, ve kterém žijeme. Místo, kde se navazují osobní kontakty, potkáváte zajímavé lidi, kupujete hezké věci...

Co nevíme o zeleném čaji

Co nevíme o zeleném čaji

08. 02. 2010

Zelený čaj je nejoblíbenějším čajem v Číně a Japonsku. Má lahodnou chuť, vůni a silné fyziologické účinky. Nálev těchto zelených čajů je čirý, slámově žlutý, zelený a může být až načervenalé barvy. Zelených čajů je nepřeberné množství. Druhy se ...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...