Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Magazín - stránka 22

Topinkovač a toustovač

Topinkovač a toustovač

13. 11. 2010

Topinkovač a toustovač, někdy nazývaný i sendvičovač, by neměly chybět v žádné domácnosti, protože oba umožňují snadnou přípravu zdravých snídaních i chutných přesnídávek. Dnes prodávané přístroje jsou kvalitní, rychlé a snadno se ovládají, proto ...

Evropské pálenky z anýzu

Evropské pálenky z anýzu

04. 11. 2010

Jistě anýzové pálenky znáte, patří mezi ně pastis, raki, sambuca nebo ouzo. Anýz bedrník je jednoletá rostlina, jež se po dlouhá léta využívá v potravinářství i v lékařství. Pomáhá při střevních potížích, urychluje trávení, stimuluje tvorbu mateřs...

Chléb v hlavní roli

Chléb v hlavní roli

29. 10. 2010

Potravina, která neodmyslitelně patří do našich životů, a bez které by se většina z nás neobešla. Ano, řeč je o chlebu. Pro někoho samozřejmost, pro jiného pochoutka, která nezevšední. Lidé po celém světě jej připravují již více než tisíc let a zm...

Něco málo o těstovinách

Něco málo o těstovinách

25. 10. 2010

Historie těstovin začíná v období antického Říma. Podle některých starých spisů prý pochází těstoviny z Číny a do Itálie byly dovezeny ve 13. století. V Itálii jsou považovány za národní potravinu a nazývají je tam pasta. Ať to bylo tak či onak, o...

Novinka! Zdravé chipsy Tretter´s

Novinka! Zdravé chipsy Tretter´s

22. 10. 2010

Málokdo jim dokáže odolat, k oslavám, posezení v baru nebo sledování televize chipsy patří. Nyní si na nich můžou pochutnat bez výčitek děti i dospělí! Společnost Chips Praha jako první český výrobce uvádí na trh novinku - zeleninové lupínky Tr...

Laskavec - obilovina třetího tisíciletí

Laskavec - obilovina třetího tisíciletí

11. 10. 2010

Amarant je jednoletá rostlina patřící do čeledi Amaranthaceae, jde o jednu z nejstarších kulturních plodin. Laskavec pěstovali již před třemi tisíciletími Mayové, Inkové a Aztékové. Byl pro ně posvátnou plodinou, proto jej nazývali zlatým zrnem. N...

Brambory a brambůrky

Brambory a brambůrky

09. 10. 2010

Brambory patří k našim základním potravinám. Jsou dodavatelem sytícího škrobu a vitamínu C. Vitamínu C mají sice méně než některé zeleniny nebo ovoce, zato se v nich jeho obsah udržuje i přes určité ztráty po celý rok. Kromě těchto dvou význačných...

Co byste měli vědět o rybách

Co byste měli vědět o rybách

05. 10. 2010

Lidé loví a jedí ryby od nepaměti. Sladkovodní ryby se u nás v dávných dobách těšily obrovské oblibě a rybí hody nebyly žádnou výjimkou. Ostatně o tom hovoří i historie rybníků na našem území, a to už od 11. století. Z druhů vzpomeňme především ka...

Velké a levné porce pro Čechy

Velké a levné porce pro Čechy

29. 09. 2010

Je všeobecně známo, že Češi holdují nezdravým potravinám a nápojům. S čistým svědomím si k obědu dáme polévku, velkou porci hlavního jídla a vše to završíme pivem nebo sladkou limonádou. V horším případě lidé vynechají oběd úplně. Varování odbo...

Co si dopřát před, během a po těhotenství

Co si dopřát před, během a po těhotenství

26. 09. 2010

Ženy v průběhu těhotenství nemusejí jíst jak se říká za dva, úplně postačí lehké zvýšení příjmu kalorií a dbát na kvalitu stravy. Pokud bude v těhotenství příjem kalorií nadměrný či nedostatečný, hrozí riziko předčasného porodu a jiné těhotenské p...

Co (ne) můžeme strávit

Co (ne) můžeme strávit

13. 09. 2010

V moderní době se vyskytují i moderní kombinace surovin pro přípravu pokrmů. Naše babičky a dědečkové si takové kombinace neuměli ani představit, natož aby je připravovali či dokonce jedli. Otázka je, zda jsou tyto nové kombinace pro lidské tělo p...

Koření na sýry

Koření na sýry

09. 09. 2010

Koření, které používáme na sýry a do sýrů existuje v nepřeberném množství. Koření se do sýrů a jejich následnou úpravu snad používá od pradávna. Koření sýrům dodává vůni, příjemnou chuť a proto pro Vás máme pár tipů, jaké koření na sýry použít. ...

Právě vychází první z dvanácti kuchařek EDICE Apetit

Právě vychází první z dvanácti kuchařek EDICE Apetit

03. 09. 2010

V knižní novince pojmenované jednoduše Koláče najdete stovku nejlepších receptů na koláče, buchty či řezy, které vybrala zkušená redakce časopisu Apetit. Všechny vybrané recepty byly vyzkoušeny v pověstné redakční kuchyni a dotaženy k dokonalosti!...

Polévky odjinud

Polévky odjinud

26. 08. 2010

Polévky jsou součástí jídelníčků všech národů. A nejméně tolik, kolik je na světě národů, nalezneme lahodných polévek. Samozřejmě se tyto polévky liší podle místního zdroje surovin a podle různých národních zvyklostí a není jednoduché se v těchto ...

Zmrzlinové pokušení

Zmrzlinové pokušení

19. 08. 2010

Ledovou pochoutku prý měl v oblibě již Alexandr Veliký a Hippokrates. V dobách dávno minulých vyráběli zmrzlinu z ovocných šťáv, medu a vína a chladili ji sněhem. Byla určena jen pro bohatou vrstvu lidí. Teprve po vynálezu mrazáku a stroje na výro...

Nahlédnutí do kuchyně Francouzů

Nahlédnutí do kuchyně Francouzů

14. 08. 2010

Každá země má své gastronomické speciality a chutná národní jídla, Francie je ovšem kolébkou kuchařského umění. Francouzská klasická kuchyně je ojedinělá díky své staleté tradici, přírodním a klimatickým podmínkám. Francii proslavilo po celém svět...

Tipy na teplé předkrmy

Tipy na teplé předkrmy

09. 08. 2010

Nejčastěji se teplé předkrmy připravují z vajec upravených na nejrůznější způsoby, dále z jemné zeleniny, z masa a drobů připravených lehkou tepelnou úpravou, z těstovin, rybího masa a plodů moře. Technologické úpravy Mezi technologické úpra...

Vítězové melounového festivalu

Vítězové melounového festivalu

04. 08. 2010

Melounový festival doznal ve svém 7. ročníku několik změn. Místem konání melounových soubojů se 31. července stalo CENTRUM BABYLON Liberec a absolutního vítěze určil bodový součet všech tří kategorií. Tentokrát nebyl aplikován duelový systém, kter...

Bylinky jako koření

Bylinky jako koření

27. 07. 2010

Správné a dobré koření dodá většině připravovaných pokrmů chuť a jistě není pochyb o tom, že se tak činilo již odedávna. Jeho používání však vždy omezovala jeho dostupnost, týkající se zvláště exotického koření dováženého z různých koutů světa. Al...

Evropský Melounový festival – 31. 7. 2010

Evropský Melounový festival – 31. 7. 2010

21. 07. 2010

V tomto roce čeká nejznámější carvingovou akci u nás několik zásadních změn.  První a pro mnohé největší je změna místa konání. Melounová show putuje do známého Centra BABYLON v Liberci. Návštěvníci, doprovod i samotní účastníci si tak kromě melou...

Noví "Heinz pomocníci" do kuchyně

Noví "Heinz pomocníci" do kuchyně

20. 07. 2010

Dovolujeme si Vám představit novou spolupráci mezi společností Heinz a Filipem Sajlerem, která přináší spoustu nových originálních i klasických receptů.  TV-kuchař, známý z dua Kluci v akci, použil při jejich přípravě unikátní produkty Heinz a vyt...

O vínu z Portugalska

O vínu z Portugalska

16. 07. 2010

Většina vín je pojmenována podle regionu svého původu. Portské víno nese název po přístavu Porto, které leží při ústí řeky Douro do Atlantiku. Na světě se vyrábí mnoho vín portského typu, ale název Porto smí nést pouze víno vyrobené v této oblasti...

Jaké jsou ztráty nutričních látek během přípravy pokrmů II

Jaké jsou ztráty nutričních látek během přípravy pokrmů II

09. 07. 2010

K vysokým nutričním ztrátám dochází zejména při tepelném opracování potravin. Tepelné opracování se používá nejčastěji za účelem prodloužení trvanlivosti potravin. Zároveň se mění barva, konzistence a další senzorické znaky potravin. Při tepelném ...

Ztráty nutričních látek během přípravy pokrmů I

Ztráty nutričních látek během přípravy pokrmů I

24. 06. 2010

Mezi nejdůležitější příčiny nutričních ztrát na potravinách patří nutriční ztráty vznikající při prvotním opracování, při skladování, při tepelném opracování nebo jsou příčinou jiné faktory. Na působení těchto faktorů jsou citlivé především vitami...

Startuje soutěž CZECH BAR AWARDS 2010

Startuje soutěž CZECH BAR AWARDS 2010

23. 06. 2010

Od 21. června do 15. září 2010 probíhá hlasování veřejnosti ve třetím ročníku soutěže CZECH BAR AWARDS 2010, která představuje nejlepší bary, kluby a kavárny České republiky v těchto kategoriích: Julius Meinl Coffee Nejlepší cafe bar/kavárna ...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...