Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 105

Jogurtová polévka s koprem

Jogurtová polévka s koprem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g bílého jogurtu, 3 dcl vody, 50 g šunky, 1 natvrdo uvařené vejce, 100 g okurky, hrst kopru, sůl

Jogurt rozmícháme se studenou vodou. Šunku, vejce uvařené natvrdo a očištěnou okurku bez semen nakrájíme na kostičky. Kopr nasekáme nadrobno a vše přidáme do rozmíchaného jogurtu, osolíme a promícháme. Podáváme vychlazené.

Brynzová pomazánka II.

Brynzová pomazánka II.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, 250 g tvarohu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 100 g bílého jogurtu, 1 hrst kopru

Tvaroh, brynzu, hořčici, bílý jogurt a kopr vyšleháme do hladké pomazánky. Podáváme s čerstvým tmavým pečivem.

Želé Ptačí mléko

Želé Ptačí mléko

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml vody, 40 g želatiny, 10 vajec, 1 šálek cukru krupice, 200 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 300 g másla, 50 g strouhané čokolády

Želatinu namočíme na 30 minut do studené vody. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme v hrnci s cukrem do pěny, postupně přilijeme mléko a vmícháme mouku. Hrnec vložíme do horké vodní lázně, uvedeme do varu a necháme přejít varem. ...

Kyselý rus

Kyselý rus

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl vodky, 2 cl limetové šťávy, 1 cl Curacaa blue, sklenka ledu

Do sklenky s ledem nalijeme vodku a limetovou šťávu. Pak opatrně vlejeme přes lžičku curacao ať má koktejl správný pruhovaný efekt.

Blesk

Blesk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl Becherovky, sklenka ledu, sklenka Sprite, 3 plátky pomeranče

Do sklenky s ledem dáme plátky pomeranče. Nalijeme na ně becherovku a dolijeme sprite.

Hlávkový svítek

Hlávkový svítek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 hlávkových salátů, 1 cibule, stroužek česneku, 1 konzerva Luncheon Meatu, 3 vejce, špetka muškátového květu

Hlávkové saláty omyjeme a umeleme spolu s cibulí. Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, malou plechovku lunchmeatu, trochu strouhanky a 3 žloutky. Osolíme a ochutíme muškátovým květem. Nakonec jemně vmícháme sníh ze tří bílku. Hmotu dáme do zapé...

Houby s hovězím masem

Houby s hovězím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 500 g brokolice, 400 g hovězího rostbífu, 200 g žampionů, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 250 ml zeleninového vývaru, 80 g ementalu

Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slupce přibližně 20 minut. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Brokolici opláchneme a rozebereme na malé růžičky. Houby také očistíme a nakrájíme na plátky. Maso omyje...

Vejce na hniličko s houbami

Vejce na hniličko s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hub dle vlastního výběru, 1 cibule, 3 lžíce másla, trocha citronové šťávy, 400 ml smetany, 4 vejce, svazek pažitky, sůl a pepř dle chuti

Čerstvé houby nejprve pečlivě očistíme a poté rozkrájíme na stejně velké kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, na němž pak opékáme cibuli s houbami po dobu 10 minut. Pokapeme citronovou šťávou, aby houb...

Kapřík z vodňanské fary

Kapřík z vodňanské fary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kapra, sůl, 3 stroužky česneku, 100 g schwarzwvaldské uzené šunky nebo anglické slaniny, 1 cibule, 2 lžíce másla, pepř

Kapra zbavíme velkých kostí a nakrájíme na úzké proužky. Osolíme ho, lehce opepříme a necháme krátce odležet. Po chvíli potřeme rozetřeným česnekem. Zatím si v pekáčku nebo v pánvi, která může přijít do trouby, rozpustíme máslo a necháme na něm z...

Výborná směs s rýží

Výborná směs s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojového masa (kostky), 1 kuřecí prso, 1/4 papriky (od každé - žluté, červené, oranžové), 1 cibule, 1/4 hlávky bílého zelí, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, lžíce kari koření, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, kostička taveného sýra, lžíce grilovacího koření, olej, 1-2 lžíce Solamylu, 2 sáčky uvařené rýže (směs rýže s indiánskou rýží)

Sojové maso si uvaříme dle postupu na balíčku a během vaření si nakrájíme kuřecí prso na nudličky. Nakrájíme si cibuli a papriky na menší kostičky. Zelí si nakrájíme na malé nudličky a česnek na plátky. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme vše...

Lilkovo-rajčatová omáčka pro nejmenší

Lilkovo-rajčatová omáčka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lilku, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce bazalky

Lilek oloupeme a nakrájíme na kolečka, jednotlivé kolečka mírně posolíme a necháme přibližně 10 minut takzvaně opotit. Poté suchým papírovým ubrouskem lilek osušíme. Na připravenou pánev si nalijeme olivový olej a necháme rozehřát. Lilek nakrájíme...

Kuřecí paprikáš

Kuřecí paprikáš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 větší cibule, 50 ml rostlinného oleje, 2 lžičky mleté papriky , pár kapek sojové omáčky, 1 l mléka, 250 ml sladké smetany na vaření, špetka soli, špetka pepře, 3-4 lžíce hladké mouky

Kuřecí maso opláchneme, očistíme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a maso, promícháme a orestujeme. Potom maso přikryjeme a ve vlastní šťávě dusíme doměkka. Dle potřeby podlijeme trochou vod...

Zapékané žampiony se smetanou

Zapékané žampiony se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibule, 40 g slaniny, 500 g žampionů, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička citronové šťávy, sůl a pepř dle chuti, 150 ml zakysané smetany, 1 žloutek, 1 lžíce posekané pažitky, 1 lžíce másla

Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žampiony pečlivě očistíme a oloupeme. Větší hlavičky rozpůlíme, menší necháme vcelku. Předehřejeme troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). V kastrolu rozehřejeme olej a s...

Škvarková  pomazánka s okurkou

Škvarková pomazánka s okurkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g škvarků, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 1 sterilovaná okurka

Škvarky umeleme na masovém mlýnku, přidáme nadrobno nakrájená vejce a jemně nakrájenou cibuli. Ochutíme hořčicí a solí a důkladně promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou okurku. Podáváme namazané na chlebu. Můžeme ozdobit paprikou, rajčete...

Papriková polévka

Papriková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 červené masité papriky, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 2 snítky tymiánu, 150 ml smetany, špetka cayenského pepře

Papriky rozčtvrtíme, jeden kousek odložíme na ozdobení a zbytek nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme papriky a nasekaný stroužek česneku, asi 2 minuty restujeme, pak zalijeme zeleninovým bu...

Uzené s hrachovou kaší

Uzené s hrachovou kaší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 - 300 g sušeného půleného hrachu, trochu soli, špetka pepře, asi 1 dcl rostlinného oleje, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 hrneček mléka, 8 plátků uzeného masa

Hrách opláchneme, zalijeme vodou a necháme několik hodin odstát, nebo i přes noc. Druhý den ho uvaříme úplně doměkka a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Z mouky, oleje a soli připravíme světlou zápražku, kterou zalijeme mlékem a uvařím...

Hovězí pečeně na víně s karlovarským knedlíkem

Hovězí pečeně na víně s karlovarským knedlíkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího zadního nebo falešné svíčkové, 40 g obyčejné bílé slaniny na proužky, 2 lžíce másla, 2 mrkve, 1 petržel, 1 kousek celeru, 1 cibule, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 lžičky cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 0,5 citrónu, 1 lžíce červeného vinného octa, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce brusinkového kopotu, 200 ml suchého červeného vína¨, karlovarský knedlík, sůl

Hovězí maso osolíme a prošpikujeme kousky slaniny, což uděláme tak, že nakrojíme nožem otvory do masa, které zvětšíme prsty a vložíme do nich proužky slaniny. Nakrájené proužky mrkve, petržele, celeru opékáme zvolna na másle a cibulce spolu s pepř...

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzených žeber, 3 listy libečku, majoránka, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lžíce sádla, 1 najemno nakrájená cibule, 300 g velkých krup, 2 střední mrkve, 1 kořen petržele, nasekaná petrželová nať

Uzená žebra povaříme s libečkem, bobkovými listy, novým kořením a pepřem do změknutí (cca 1 h - v tlakovém hrnci méně). Mezitím si uvaříme kroupy v neosolené vodě a nejlépe al dente. Po dovaření je řádně propláchneme. V hrnci si na sádle osmahneme...

Kuřecí prsa na hlívě ústřičné

Kuřecí prsa na hlívě ústřičné

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 100 g slaniny, 200 g hlívy ústřičné, 100 ml sladké smetany na vaření, 2-3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 150 ml drůbežího vývaru, trochu Vegety, 2 lžíce hladké mouky, 2,5 dcl zakysané smetany, trochu petrželové natě, trochu soli, 4-5 lžic rostlinného oleje

Očištěné maso jemně naklepeme a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a na menší kousky nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek, bobkový list a vývar. Dochutíme vegetou a přikryté dusíme doměkka. Mezitím si připravíme zá...

Paprikové lodičky s voňavou náplní

Paprikové lodičky s voňavou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 papriky (nejlépe každá jiné barvy), 80 g másla, 125 g měkkého tvarohu, 125 g Lučiny, sůl, špetka pepře, špetka mletého kmínu, špetka mleté sladké papriky, špetka provensálského koření, 1 menší červená cibule, 12 - 15 zelených oliv, troška pažitky, troška čerstvého kopru

Změklé máslo v misce dobře rozmícháme s tvarohem a Lučinou. Přidáme najemno nasekanou cibuli, nadrobno rozkrájené olivy, nasekanou pažitku a kopr, nakonec přimícháme všechno koření a podle chuti sůl. Provensálské koření předem v dlani rozemneme. ...

Houbové taštičky

Houbové taštičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, Náplň: 16 větších hub, 1 lžíce másla, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka šalvěje, 75 g sýru riccota, pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř dle chuti, 4 lžíce oleje na smažení

Rozehřejeme máslo. Oddělíme žloutky od bílků. Do mísy dáme mouku, žloutky, tekuté máslo, sůl a 5 lžic vlažné vody. Z přísad vypracujeme hladké vláčné těsto, zabalíme jej do fólie a necháme jej asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Houby o...

Piškotové bábovičky

Piškotové bábovičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g másla, 4 vejce, 300 g hladké mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 1/8 l mléka, 1 lžíce kakaa, 100 g cukru krupice

Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do hladka. Přidáme tuhý bílkový sníh a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto utřeme do hladka. Jednu třetinu oddělíme a obarvíme kakaem. Bílé těsto nalijeme do formiček na malé bábovičky do po...

Koktejlové třešně v čokoládové chilli krustě

Koktejlové třešně v čokoládové chilli krustě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 koktejlových třešní, 100 g hořké čokolády, 50 g kokosové moučky, 5 listů máty peprné, 1 lžička chilli

Mátu omyjeme a nasekáme nadrobno. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přidáme nasekanou mátu a chilli. V čokoládě namáčíme koktejlové třešně a ihned je obalujeme v kokosu. Necháme oschnout na pečícím papíře, nebo je můžeme uložit přes noc do le...

Srbské vepřové kotlety

Srbské vepřové kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vepřové kotlety, 1 cibule (nejlépe červená), 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 hrst nasekané petrželové nati, 0,5 lžičky cukru krupice, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce sádla

Kotlety lehce naklepeme a zprudka opečeme na lžíci sádla. Vyndáme je, osolíme, opepříme a necháme v teple pod pokličkou. Mezitím si ve výpeku osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit, pak přidáme na kostičky nakrájenou papriku a na ...

Knedlíčky s houbovou omáčkou

Knedlíčky s houbovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Knedlíky: 8 housek (ne čerstvých), 350 ml mléka, 1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1/2 svazku majoránky, sůl a pepř dle chuti, 3 vejce, Omáčka: 1 lžíce másla, 500 g žampionů, 400 ml zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce instantní světlé jíšky, 1 svazek petrželky

Housky v míse nadrobíme a pokapeme horkým mlékem. Necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se mléko nasáklo do housek. Bylinky opereme, osušíme a nakrájíme nadrobno. K houskám přidáme nasekané bylinky a vejce. Osolíme, opepříme a vše dobře promíc...

stránka: