Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 105

Salát po švýcarsku

Salát po švýcarsku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvrdého sýra, 250 g šunky, 200 g višní, 2 řapíky celeru, 250 g vařených těstovin, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, 1 žloutek, 50 g jader vlašských ořechů, sůl a pepř dle chuti

Ze sýra oloupeme kůrku a stejně jako šunku nakrájíme na menší kostičky. Višně opereme,zbavíme stopek a odpeckujeme. Celerové řapíky omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Všechny pokrájené suroviny vložíme do větší salátové mísy, přidám...

Fazolová polévka od maminky

Fazolová polévka od maminky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrsti fazolí, 1 cibule, 80 g slaniny, 2 klobásy, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky

Fazole si namočíme do kastrůlku nejlépe den dopředu. Vodu slijeme a napustíme novou, až jsou fazole ponořené (závisí také na tom, kolik chceme polévky). Vaříme, dokud fazole nezměknou. Než jsou fazole měkké, na suché pánvi si osmažíme na jemno n...

Jogurtová polévka s koprem

Jogurtová polévka s koprem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g bílého jogurtu, 3 dcl vody, 50 g šunky, 1 natvrdo uvařené vejce, 100 g okurky, hrst kopru, sůl

Jogurt rozmícháme se studenou vodou. Šunku, vejce uvařené natvrdo a očištěnou okurku bez semen nakrájíme na kostičky. Kopr nasekáme nadrobno a vše přidáme do rozmíchaného jogurtu, osolíme a promícháme. Podáváme vychlazené.

Brynzová pomazánka II.

Brynzová pomazánka II.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, 250 g tvarohu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 100 g bílého jogurtu, 1 hrst kopru

Tvaroh, brynzu, hořčici, bílý jogurt a kopr vyšleháme do hladké pomazánky. Podáváme s čerstvým tmavým pečivem.

Želé Ptačí mléko

Želé Ptačí mléko

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml vody, 40 g želatiny, 10 vajec, 1 šálek cukru krupice, 200 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 300 g másla, 50 g strouhané čokolády

Želatinu namočíme na 30 minut do studené vody. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme v hrnci s cukrem do pěny, postupně přilijeme mléko a vmícháme mouku. Hrnec vložíme do horké vodní lázně, uvedeme do varu a necháme přejít varem. ...

Kyselý rus

Kyselý rus

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl vodky, 2 cl limetové šťávy, 1 cl Curacaa blue, sklenka ledu

Do sklenky s ledem nalijeme vodku a limetovou šťávu. Pak opatrně vlejeme přes lžičku curacao ať má koktejl správný pruhovaný efekt.

Blesk

Blesk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl Becherovky, sklenka ledu, sklenka Sprite, 3 plátky pomeranče

Do sklenky s ledem dáme plátky pomeranče. Nalijeme na ně becherovku a dolijeme sprite.

Hlávkový svítek

Hlávkový svítek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 hlávkových salátů, 1 cibule, stroužek česneku, 1 konzerva Luncheon Meatu, 3 vejce, špetka muškátového květu

Hlávkové saláty omyjeme a umeleme spolu s cibulí. Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, malou plechovku lunchmeatu, trochu strouhanky a 3 žloutky. Osolíme a ochutíme muškátovým květem. Nakonec jemně vmícháme sníh ze tří bílku. Hmotu dáme do zapé...

Houby s hovězím masem

Houby s hovězím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 500 g brokolice, 400 g hovězího rostbífu, 200 g žampionů, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 250 ml zeleninového vývaru, 80 g ementalu

Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slupce přibližně 20 minut. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Brokolici opláchneme a rozebereme na malé růžičky. Houby také očistíme a nakrájíme na plátky. Maso omyje...

Vejce na hniličko s houbami

Vejce na hniličko s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hub dle vlastního výběru, 1 cibule, 3 lžíce másla, trocha citronové šťávy, 400 ml smetany, 4 vejce, svazek pažitky, sůl a pepř dle chuti

Čerstvé houby nejprve pečlivě očistíme a poté rozkrájíme na stejně velké kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, na němž pak opékáme cibuli s houbami po dobu 10 minut. Pokapeme citronovou šťávou, aby houb...

Kapřík z vodňanské fary

Kapřík z vodňanské fary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kapra, sůl, 3 stroužky česneku, 100 g schwarzwvaldské uzené šunky nebo anglické slaniny, 1 cibule, 2 lžíce másla, pepř

Kapra zbavíme velkých kostí a nakrájíme na úzké proužky. Osolíme ho, lehce opepříme a necháme krátce odležet. Po chvíli potřeme rozetřeným česnekem. Zatím si v pekáčku nebo v pánvi, která může přijít do trouby, rozpustíme máslo a necháme na něm z...

Výborná směs s rýží

Výborná směs s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojového masa (kostky), 1 kuřecí prso, 1/4 papriky (od každé - žluté, červené, oranžové), 1 cibule, 1/4 hlávky bílého zelí, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, lžíce kari koření, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, kostička taveného sýra, lžíce grilovacího koření, olej, 1-2 lžíce Solamylu, 2 sáčky uvařené rýže (směs rýže s indiánskou rýží)

Sojové maso si uvaříme dle postupu na balíčku a během vaření si nakrájíme kuřecí prso na nudličky. Nakrájíme si cibuli a papriky na menší kostičky. Zelí si nakrájíme na malé nudličky a česnek na plátky. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme vše...

Lilkovo-rajčatová omáčka pro nejmenší

Lilkovo-rajčatová omáčka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lilku, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce bazalky

Lilek oloupeme a nakrájíme na kolečka, jednotlivé kolečka mírně posolíme a necháme přibližně 10 minut takzvaně opotit. Poté suchým papírovým ubrouskem lilek osušíme. Na připravenou pánev si nalijeme olivový olej a necháme rozehřát. Lilek nakrájíme...

Kuřecí paprikáš

Kuřecí paprikáš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 větší cibule, 50 ml rostlinného oleje, 2 lžičky mleté papriky , pár kapek sojové omáčky, 1 l mléka, 250 ml sladké smetany na vaření, špetka soli, špetka pepře, 3-4 lžíce hladké mouky

Kuřecí maso opláchneme, očistíme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a maso, promícháme a orestujeme. Potom maso přikryjeme a ve vlastní šťávě dusíme doměkka. Dle potřeby podlijeme trochou vod...

Zapékané žampiony se smetanou

Zapékané žampiony se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibule, 40 g slaniny, 500 g žampionů, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička citronové šťávy, sůl a pepř dle chuti, 150 ml zakysané smetany, 1 žloutek, 1 lžíce posekané pažitky, 1 lžíce másla

Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žampiony pečlivě očistíme a oloupeme. Větší hlavičky rozpůlíme, menší necháme vcelku. Předehřejeme troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). V kastrolu rozehřejeme olej a s...

Škvarková  pomazánka s okurkou

Škvarková pomazánka s okurkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g škvarků, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 1 sterilovaná okurka

Škvarky umeleme na masovém mlýnku, přidáme nadrobno nakrájená vejce a jemně nakrájenou cibuli. Ochutíme hořčicí a solí a důkladně promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou okurku. Podáváme namazané na chlebu. Můžeme ozdobit paprikou, rajčete...

Papriková polévka

Papriková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 červené masité papriky, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 2 snítky tymiánu, 150 ml smetany, špetka cayenského pepře

Papriky rozčtvrtíme, jeden kousek odložíme na ozdobení a zbytek nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme papriky a nasekaný stroužek česneku, asi 2 minuty restujeme, pak zalijeme zeleninovým bu...

Uzené s hrachovou kaší

Uzené s hrachovou kaší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 - 300 g sušeného půleného hrachu, trochu soli, špetka pepře, asi 1 dcl rostlinného oleje, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 hrneček mléka, 8 plátků uzeného masa

Hrách opláchneme, zalijeme vodou a necháme několik hodin odstát, nebo i přes noc. Druhý den ho uvaříme úplně doměkka a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Z mouky, oleje a soli připravíme světlou zápražku, kterou zalijeme mlékem a uvařím...

Hovězí pečeně na víně s karlovarským knedlíkem

Hovězí pečeně na víně s karlovarským knedlíkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího zadního nebo falešné svíčkové, 40 g obyčejné bílé slaniny na proužky, 2 lžíce másla, 2 mrkve, 1 petržel, 1 kousek celeru, 1 cibule, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 lžičky cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 0,5 citrónu, 1 lžíce červeného vinného octa, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce brusinkového kopotu, 200 ml suchého červeného vína¨, karlovarský knedlík, sůl

Hovězí maso osolíme a prošpikujeme kousky slaniny, což uděláme tak, že nakrojíme nožem otvory do masa, které zvětšíme prsty a vložíme do nich proužky slaniny. Nakrájené proužky mrkve, petržele, celeru opékáme zvolna na másle a cibulce spolu s pepř...

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzených žeber, 3 listy libečku, majoránka, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lžíce sádla, 1 najemno nakrájená cibule, 300 g velkých krup, 2 střední mrkve, 1 kořen petržele, nasekaná petrželová nať

Uzená žebra povaříme s libečkem, bobkovými listy, novým kořením a pepřem do změknutí (cca 1 h - v tlakovém hrnci méně). Mezitím si uvaříme kroupy v neosolené vodě a nejlépe al dente. Po dovaření je řádně propláchneme. V hrnci si na sádle osmahneme...

Kuřecí prsa na hlívě ústřičné

Kuřecí prsa na hlívě ústřičné

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 100 g slaniny, 200 g hlívy ústřičné, 100 ml sladké smetany na vaření, 2-3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 150 ml drůbežího vývaru, trochu Vegety, 2 lžíce hladké mouky, 2,5 dcl zakysané smetany, trochu petrželové natě, trochu soli, 4-5 lžic rostlinného oleje

Očištěné maso jemně naklepeme a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a na menší kousky nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek, bobkový list a vývar. Dochutíme vegetou a přikryté dusíme doměkka. Mezitím si připravíme zá...

Paprikové lodičky s voňavou náplní

Paprikové lodičky s voňavou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 papriky (nejlépe každá jiné barvy), 80 g másla, 125 g měkkého tvarohu, 125 g Lučiny, sůl, špetka pepře, špetka mletého kmínu, špetka mleté sladké papriky, špetka provensálského koření, 1 menší červená cibule, 12 - 15 zelených oliv, troška pažitky, troška čerstvého kopru

Změklé máslo v misce dobře rozmícháme s tvarohem a Lučinou. Přidáme najemno nasekanou cibuli, nadrobno rozkrájené olivy, nasekanou pažitku a kopr, nakonec přimícháme všechno koření a podle chuti sůl. Provensálské koření předem v dlani rozemneme. ...

Houbové taštičky

Houbové taštičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, Náplň: 16 větších hub, 1 lžíce másla, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka šalvěje, 75 g sýru riccota, pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř dle chuti, 4 lžíce oleje na smažení

Rozehřejeme máslo. Oddělíme žloutky od bílků. Do mísy dáme mouku, žloutky, tekuté máslo, sůl a 5 lžic vlažné vody. Z přísad vypracujeme hladké vláčné těsto, zabalíme jej do fólie a necháme jej asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Houby o...

Piškotové bábovičky

Piškotové bábovičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g másla, 4 vejce, 300 g hladké mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 1/8 l mléka, 1 lžíce kakaa, 100 g cukru krupice

Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do hladka. Přidáme tuhý bílkový sníh a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto utřeme do hladka. Jednu třetinu oddělíme a obarvíme kakaem. Bílé těsto nalijeme do formiček na malé bábovičky do po...

Koktejlové třešně v čokoládové chilli krustě

Koktejlové třešně v čokoládové chilli krustě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 koktejlových třešní, 100 g hořké čokolády, 50 g kokosové moučky, 5 listů máty peprné, 1 lžička chilli

Mátu omyjeme a nasekáme nadrobno. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přidáme nasekanou mátu a chilli. V čokoládě namáčíme koktejlové třešně a ihned je obalujeme v kokosu. Necháme oschnout na pečícím papíře, nebo je můžeme uložit přes noc do le...

stránka: