Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 109

Celerový salát

Celerový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední bulvový celer, 1 cibule, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce oleje, 1 lžíce medu, špetka pepře, špetka bylinkové soli, 2 lžíce petrželové nati na ozdobu

Bulvový celer oloupeme, vložíme do hrnce s vodou a asi 20 minut povaříme. Poté necháme vychladnout a nastrouháme jej na hrubém struhadle. Vložíme do mísy. Z oleje, zakysané smetany, nadrobno nakrájené cibule, medu, pepře a soli umícháme zálivku, n...

Pečené kotletky na bylinkách

Pečené kotletky na bylinkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky bílého toastového chleba, 4 vepřové kotlety, 2 snítky tymiánu, 5 lístečků bazalky, 3 listy hladké petrželové nati, sůl, olivový olej, 1 citrón (šťáva i kůra), citronový pepř (může být i normální), 6 cherry rajčátek

Nejdříve si předehřejeme troubu cca na 180°C. Pak si narychlo orestujeme na pánvi z obou stran toastový chléb. Vyjmeme jej a do rozehřáté pánve vlijeme olivový olej (ne moc!) a orestujeme na něm maso také z obou stran, až se zatáhne. Orestovaný ch...

Florida řezy

Florida řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků + 5 žloutků do krému, 5 lžic cukru moučka + 250 g do krému, 5 lžic hrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 5 bílků + 5 bílků do sněhu, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 300 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 250 g cukru krupice, 50 g čokolády na vaření

Žloutky a moučkový cukr vyšleháme do pěny, opatrně přimícháme tuhý sníh z bílků, prosátou mouku s kypřícím práškem a kakaem. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, v předehřáté troubě na 180°C pečeme asi 17 minut. Necháme vychladnout....

Zapečené farfalle

Zapečené farfalle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva sterilovaných loupaných rajčat, 600 g uvařených těstovin, 200 g žampionů, 150 g šunky, 150 g cukety, trochu oregana, špetka soli, špetka pepře, špetka cukru krystal , 100 g strouhaného sýra

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Žampiony nakrájíme na plátky, cuketu na nudličky a šunku na pásky. Na oleji orestujeme houby a cuketu, později přidáme i šunku. Do směsi přidáme nakrájená loupaná rajčata, sůl, pepř, špetku cukru a oregano. Do o...

Vepřová kýta z Prešova

Vepřová kýta z Prešova

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové kýty, 50 g rozinek, 3 stroužky česneku, 30 g sádla, sůl, 1 lžička mleté papriky (i pálivé), 1/2 lžičky mletého koriandru, 1 lžička drceného kmínu, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 4 velké brambory, 1 velká cibule, 200 ml červeného vína

Do masa uděláme ostrým tenkým nožem hlubší otvůrky, do kterých střídavě zatlačíme rozinky a nudličky česneku. Maso potřeme změklým sádlem, osolíme, rovnoměrně posypeme veškerým kořením a vložíme do pekáčku. Oloupané brambory nastrouháme nahrubo a...

Losos na víně se žampióny

Losos na víně se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kousky lososa (podkovy nebo plátky), 0,5 dcl suchého bílého vína, hrst kadeřavé petrželky, 3 žampiony (může být i více), sůl, 1 lžíce hladké mouky, kousek citrónu, máslo

Lososa omyjeme a vysušíme. Přichystáme si víno, do kterého zamícháme najemno nakrájenou petrželku a do této směsi vložíme nasoleného lososa. Uložíme jej na 2 hodiny do lednice. Pak jej vyjmeme a obalíme v mouce a osmažíme zprudka na másle i s nakr...

Kakaové řezy s borůvkovou polevou

Kakaové řezy s borůvkovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g másla, 360 g cukru moučka + na polevu, 4 žloutky, 500 g hrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 150 g mletých vlašských ořechů /nebo sekaných/, 400 ml mléka, 4 bílky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 sklenka borůvkového džemu

Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme žloutky, prosátou mouku s kypřícím práškem a kakaem, mléko a ořechy. Pořádně vyšleháme a nakonec vařečkou lehce vmícháme sníh z bílků. Hlubší plech vyložíme papírem na pečení. Těsto vylijeme na...

Vepřové nudličky ve smetanovo - okurkové omáčce

Vepřové nudličky ve smetanovo - okurkové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 1 cibule, 6-7 sterilovaných okurek, 150 g hladké mouky, 1 lžička Vegety, 1/2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky barevného pepře , 250 ml sladké smetany

Maso opláchneme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Mouku smícháme se solí, vegetou, pepřem, majoránkou, paprikou a nudličky v ochucené mouce obalíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso, opražíme a podlijeme vodou. Přikryté dus...

Telecí maso se špenátem

Telecí maso se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 tenké plátky telecích řízků, 500 g listového zmrazeného špenátu, 1 dcl smetany, 50 g zakysané smetany, 1 cibule, 40 g másla, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 citrón, špetka muškátového oříšku, špetka soli, špetka pepře

Na pánvi rozehřejeme olej a lehce naklepané, osolené a opepřené telecí řízky na ní zprudka opečeme. Řízky vyjmeme a osolíme. Na další pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme špenátové listy, krátce j...

Krém Karamel

Krém Karamel

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cukru krupice, 3 lžičky vody, 750 ml mléka, sáček pudinkového prášku, sáček vanilkového cukru, 5 vajec, 300 ml smetany ke šlehání , 20 g cukru moučka, lžíce másla na vymazání formiček

Půlku krupicového cukru nasypeme na ocelovou pánev, pokropíme vodou a zvolna, za stáleho míchání, necháme zkaramelizovat do mírně hnědé barvy. Polovinu karamelu hned rozlijeme do předem máslem vymazaných formiček, tak aby to bylo mírně pokryto kar...

Závin z pomazánkového másla

Závin z pomazánkového másla

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g pomazánkového másla, 200 g hladké mouky, 400 g jablek, cukr krupice dle chuti, 1 lžička skořice, 2 lžíce strouhanky

Z hladké mouky a pomazánkového másla vypracujeme hladké těsto. Vyválíme plát /z této dávky jsou dva záviny/ posypeme strouhankou, nakrájenými jablky, pocukrujeme cukrem se skořicí a zavineme. Pečeme ve vyhřáté troubě 200°C až zrůžoví.

Zapečená lilkovo - bramborová kaše s mletým masem

Zapečená lilkovo - bramborová kaše s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení hovězího mletého masa, 4 brambory uvařené ve slupce, 1 malý lilek nebo 0,5 velkého, 1 na jemno nasekaná cibule, 1 stroužek česneku (utřený), 5 cherry rajčátek, 2 lžíce másla, 1 balení rajčatového pyré nebo protlaku (středně velké), troška oregana, troška koření na pizzu, sůl, 20 dkg eidamu

Brambory uvařené ve slupce si oloupeme a z lilku vydlabeme dužinu, kterou krátce orestujeme s oloupanými brambory (můžeme posolit). Směs na hrubo umixujeme a vyplníme dno zapékacích misek nebo větší mísy. Na másle pak orestujeme cibulku a maso, př...

Sojové nudličky s ananasem

Sojové nudličky s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojového masa - nudliček, 1 mrkev, 100 g zmrazené brokolice, 1 šálek ananasové šťávy z kompotu, 1-2 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce oleje, sůl dle chuti, 4 plátky kompotovaného ananasu

Do připraveného hrnce si nalijeme vodu, kterou ochutíme sojovou omáčkou a vložíme do něj sojové nudličky. Povaříme 20 minut, vodu slijeme a sojové maso dobře vymačkáme. V hlubší pánvi, například ve woku, rozpálíme olej, přidáme nudličky a krátce...

Salát s vejci a slaninou

Salát s vejci a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec uvařených natvrdo, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce bílého jogurtu, 1/4 salátové okurky, sůl a pepř dle chuti

Na připravené pánvi si rozškvaříme najemno nakrájenou anglickou slaninu. Slijeme tuk a slaninu necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibuli i oloupaná vejce na plátky, okurek na kostičky a vše vložíme do mísy. Přidáme slaninu a zlehka zamíchám...

Smetanovo - bramborová polévka

Smetanovo - bramborová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužky česneku, 1 kg brambor, 100 g celeru, 100 g petržele, 150 g mrkve, 200 ml smetany ke šlehání, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře, troška majoránky, 1 lžíce másla

Mrkev, petržel i celer očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle, nebo můžeme i nakrájet na menší kostičky. Na rozpuštěné máslo dáme připravenou zeleninu, kterou necháme trochu zpěnit. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience. Polévku vařím...

Salát s hovězím masem

Salát s hovězím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, 4 sterilované okurky, 1 žlutá paprika , 2 velká rajčata, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, asi 1/2 lžičky cukru , sůl, pepř, 4 vejce uvařená natvrdo, hrst petrželové nati

Omyté maso uvaříme v osolené vodě doměkka. Maso vyndáme a necháme zchladnout. Z vývaru můžeme uvařit polévku. Rajčata nařízneme do kříže a vložíme na chvilku do vařící vody, vyjmeme je a sloupneme slupku. Studené maso nakrájíme na nudličky, vlož...

Svatební koláče od Jany

Svatební koláče od Jany

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 250 g másla, 50 g sádla, 5 žloutků, 4 lžíce rumu, 1 balení droždí, 1 špetka citronové kůry, 0,5 dcl smetany, 10 g soli, 2,5 dcl mléka

Z mléka, droždí a špetky cukru zaděláme kvásek. Do mísy dáme obě mouky, cukr, rozpuštěné máslo a sádlo, citronovou kůru, rum, sůl, smetanu a vykynulý kvásek a zaděláme těsto a necháme asi 1 hodinu kynout. Pokud máme pekárnu můžeme zadělat těsto v ...

Banánový tvaroh

Banánový tvaroh

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 10 ml suchého Martini, 2 lžičky citronové šťávy, troška citronové kůry, 50 g hnědého cukru, 100 g zakysané smetany, 2 banány

Banány nakrájíme na kolečka a zakapeme citronovou šťávou. Tvaroh našleháme, přidáme martini, cukr, citronovou kůru. Přidáme smetanu a promícháme. Rozdělíme do misek a přidáme banány.

Plněná rajčata

Plněná rajčata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 80 g Lučiny, 1 balení bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, troška bazalky, špetka soli, troška pepře

Z rajčat odkrojíme špičky a vydlabeme vnitřek. Lučinu smícháme s vydlabaným zbytkem rajčat, česnekem, bazalkou, solí, pepřem a naředíme jogurtem. Směsí plníme rajská jablíčka a podáváme.

Salát z jablek

Salát z jablek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kořenového celeru, 750 g jablek, 2 lžíce citronové šťávy, 50 ml jemně perlivé vody, 1 troška bílého pepře, 1 balení bílého jogurtu, 30 g nasekaných pekanových nebo lískových ořechů

Oloupeme celer a jablka zbavíme jadřinců. Jablka i celer nastrouháme na hrubším struhadle - zakapeme citronovou šťávou. Přidáme minerálku a dobře promícháme. Dochutíme bílým pepřem, přidáme jogurt a ořechy.

Měkký turecký med

Měkký turecký med

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 bílky, 100 g včelího medu, 180 g cukru moučka, 120 g vlašských ořechů

Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Rozehřejeme med /nesmí vařit/ a za neustálého míchání tenkým pramínkem přiléváme do bílkové směsi. Nakonec zlehka vmícháme nasekané vlašské ořechy. Necháme prochladnout a namažeme na dortovou op...

Zapékané  plněné papriky s kečupem

Zapékané plněné papriky s kečupem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 papriky, 350 g mletého masa, 1 hrst povařené rýže, špetka soli, špetka pepře, Zapékací omáčka: 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 balení rajčatového protlaku, 2 dcl červeného vína, špetka oregana, 1-2 lžíce cukru, 2 lžíce kečupu

Papriky očistíme, vyjádříme. Rýži uvaříme a necháme vychladnout, potom smícháme s mletým masem, osolíme, opepříme a papriky naplníme masovou směsí. Naplněné papriky dáme do pekáčku dnem dolů. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno. Do hrnce dáme trochu...

Vepřové závitky s nivou a pivem

Vepřové závitky s nivou a pivem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, 100 g šunky, 100 g Nivy, 1/2 l černého piva, 100 g žampionů, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje na osmažení

Maso omyjeme, osušíme, naklepeme natenko, osolíme, opepříme a poklademe plátky šunky a na kousky nakrájenou nivou, potom zarolujeme, popřípadě převážeme, aby se nerozevřely, obalíme v mouce. Poté osmažíme dozlatova v hodně oleji. Maso vyjmeme, dám...

Vepřové nudličky trochu jinak

Vepřové nudličky trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového masa, 250 g žampionů, 1 cibule, 2-3 lžičky sojové omáčky, 1 lžíce medu, špetka soli, špetka pepře, 3 lžíce oleje na osmažení, 1 konzerva kompotovaných mandarinek

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Uděláme marinádu ze sojové omáčky a medu a maso na nudličky dáme do této marinády asi na hodinu odležet. Na pánev dáme olej, rozehřejeme, dáme oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli a lehce orestujeme,...

Zapečená štika

Zapečená štika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 štika (asi 1200-1500 g), 150 g másla, 30 g hladké mouky, 150 g čerstvých žampionů, 200 ml smetany, 2 žloutky, 1 lžička čerstvého kopru, troška kmínu, 1 lžička čerstvé petrželová natě, sůl podle potřeby, 1 pokrajený citrón na ozdobu

Šťuku očistíme, vypitveme, umyjeme, osušíme, nakrájame na porcie, posolíme a spolu so šampiňónmi nakrájanými nadrobno opečieme na troške masla. Keď sú šampiňóny mäkké, pripravíme si omáčku z masla, múky a smotany, pridáme do nej posekaný kôpor, ...

stránka: