Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 112

Krůtí špízy v těstíčku

Krůtí špízy v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích prsou, 1/2 hlávky brokolice, 100 g žampionů, 200 g tvrdého sýra, 100 g slaniny, 2 cibule, 1 malá cuketa, 2-3 vejce, 2 sklenky hladké mouky, dle potřeby mléko, špetka soli, špetka pepře

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Sýr a slaninu nakrájíme na kostičky, cuketu a cibuli na půlkolečka, brokolici rozebereme na malé růžičky. Na špejle střídavě napichujeme připravené suroviny. Z mouky, vajec, mlé...

Treska na majoránce

Treska na majoránce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tresky, 1/2 citrónu, sůl, pepř, 1-2 lžíce majoránky, 100 g anglické slaniny, 1 velká cibule, kousek másla

Porce ryby pokapeme citrónovou šťávou a necháme krátce odležet. Zapékací misku vymažeme tukem a naskládáme do ní vrstvu anglické slaniny. Na ni dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Na cibuli položíme porce tresky, vše osolíme, opepříme a štědře...

Kedlubnová polévka se šunkovými knedlíčky

Kedlubnová polévka se šunkovými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kedlubny, 1 mrkev, 2 lžíce másla, 2 lžíce dětské krupičky, 1 kostka bylinkového bujónu, sůl, pepř, špetka muškátového květu, petrželová nať, 1 vejce, 50 g šunky od kosti, asi 2 hrsti strouhanky

Kedlubny a mrkev nastrouháme na hrubé slzy. Na 1 lžíci másla orestujeme krupičku, až začne zlátnout, přidáme nastrouhanou zeleninu a krátce dohromady osmahneme. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přidáme kostku bujónu. Necháme povařit. Šunku ume...

Pěna z granátových jablek

Pěna z granátových jablek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 granátové jablko, 3 žloutky, 3 lžíce cukru krupice, 1 lžička práškové želatiny, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Z granátového jablka nejprve vyloupeme zrníčka. Nejlépe se to dělá tak, že jablíčko rozkrojíme a ponoříme do misky s vodou. Těžká zrníčka klesnou ke dnu a slupky vyplavou nad hladinu. Získaná semínka propasírujeme přes síto. Vymačkanou šťávu přel...

Pagáčky z listového těsta

Pagáčky z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plátek listového těsta, 100 g škvarků, 6 lžic bílého vína, 1 vejce, 2 lžíce hrubozrnné soli

Škvarky umeleme na masovém strojku. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Posypeme škvarky a dobře zakápneme bílým vínem. Poté těsto přeložíme a znovu vyválíme. Zopakujeme asi třikrát. Vyválený silnější plát poté zakryjeme utěrkou a necháme chvíl...

Jarní pagáčky

Jarní pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g škvarků, 2 žloutky, 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí (kvasnic), 250 ml mléka, 1 lžička soli, 1 jarní cibulka

Škvarky rozemeleme na strojku nebo v mixéru. Vložíme je do misky a přilijeme vaječné žloutky a sůl. Přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a mléko. Dobře promícháme. Rozdrobíme droždí a po částech vmícháme mouku. Ručně zpracujeme v hladké těs...

Obložené vepřové řízky

Obložené vepřové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 4 vejce, 1/2 konzervy žampionů, 1/2 konzervy kukuřice, 150 g tvrdého sýra, pár kapek sojové omáčky, trochu soli, trochu pepře, několik lžic rostlinného oleje, dle potřeby masový vývar

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme sójovou omáčkou. Chvíli je necháme odležet. Na oleji je prudce opražíme z obou stran a pak je udusíme doměkka. Podle potřeby je podléváme vývarem. Měkké plátky masa přeložíme do zap...

Skládáné pïškoty

Skládáné pïškoty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sáčky dětských piškotů , 250 g jemného tvarohu, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, dle chuti cukr krystal, 1 lžička kakaa, trochu citronové kůry, 1 vanilkový cukr, 2,5 dcl kávy s trochou rumu /ovocná šťáva/, 1/3 tabulky mléčné čokolády

Z pudinkového prášku, mléka a krystalového cukru uvaříme pudink. Za občasného míchání ho vychladíme. Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pudink a tvaroh smícháme a 1/3 krému odebereme, do něj vmícháme kakao. Na tác rozložíme p...

Polévka se zakysanou smetanou

Polévka se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 brambory, 1 balení zakysané smetany, 1/2 l mléka, 1 vejce, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, špetka soli, špetka kmínu, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 lžíce hladké mouky

Do hrnce s vodou dáme vařit zeleninový bujón, koření, vaříme asi 15 minut. Brambory oloupáme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do polévky. Zakysanou smetanu rozmícháme s moukou a mlékem a vlijeme za stálého míchání do polévky, necháme povařit. N...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

18 dkg sádla, 20 dkg hrubé, možno i polohrubé mouky, 8 vajec, 2,5 dcl vody, špetka soli, 1 l mléka, 1,5 sáčku pudinkového prášku, 1 kostka másla, 10 dkg cukru moučky

Sádlo, možno i máslo, vložíme do vody, osolíme, rozpustíme na sporáku a když začne vařit, zmírníme plamen a vsypeme mouku. Všechno spojíme na středním ohni, až se vytvoří hrouda, kterou ještě chvíli "odpalujeme" a to tak dlouho, dokud se nechytá d...

Kynuté broskvové knedlíky

Kynuté broskvové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml vlažného mléka, 1 špetka cukru krupice, 15 g droždí (kvasnic), 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 špetka soli, 500 g broskví

Do 100 ml vlažného mléka vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Do mísy dáme mouku, vejce, máslo, sůl a kvásek. Zaděláme těsto, důkladně propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 hodinu. Vál posypeme moukou, lžící n...

Piškotová roláda s borůvkovou náplní

Piškotová roláda s borůvkovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 6 lžic hladké mouky, 6 lžic cukru moučka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 sklenka borůvkového kompotu, několik lžic jahodového džemu, 1/2 balení piškot dětských, trochu rumu

Žloutky a cukr ušleháme do pěny. Vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 12 minut. Upečenou piškotu překlopíme na čistou vlhkou a pocukrovanou u...

Babiččina fazolovice

Babiččina fazolovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g bílých fazolí, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 1/4 l sladké smetany, 1 kostka masoxu, 2 bobkové listy, 4-5 brambor, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety

Fazole namočíme přes noc, druhý den je dáme vařit s bobkovým listem a masoxem. Mouku, sůl, sladkou i kysanou smetanu smícháme s mlékem a přilijeme do uvařených fazolí. Spolu se zátřepkou přidáme i na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme 10-1...

Jablka se šunkou a sýrem

Jablka se šunkou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vařené šunky, 4 stejné plátky uzeného sýra, 1 kyselejší jablko, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky mleté papriky , 2 lžíce strouhaného sýra, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml olivového oleje, špetka soli, špetka skořice

Jablko olúpeme, zbavíme jaderníka a pokrájame na tenké kolieska. Každé koliesko položíme na plátok syra a prikryjeme šunkou (plátky šunky a syra by mali mať hrúbku aspoň 10 mm). Z múky, vajec, soli, papriky, strúhaného syra a rajčiakového pretlaku...

Pasta a la norma

Pasta a la norma

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 0.5 kg rajčatového protlaku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lilky, hladká mouka na obalení, 2 lžíce slunečnicového oleje na osmažení, 120 g solené tvrdé riccoty, pár lístků bazalky, 2 lžíce olivového oleje, špatka soli a pepře

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme a necháme stranou, až se vysráží přebytečná voda. Poté plátky lehce obalíme v mouce a osmažíme na slunečnicovém oleji do zlatova. Zvlášť v pánvi orestujeme na oliv...

Polévka z tvrdého sýra

Polévka z tvrdého sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g strouhaného sýru, 1/2 hrnečeku strouhanky, 1 lžíce másla, 4 hrnečky hovězího vývaru, 1 vejce, špetka soli, špetka muškátového květu

Strouhanku osmážíme na másle, přidáme strouhaný sýr a zalijeme vývarem. Když polévka vaří, zahustíme ji vajíčkem, osolíme a přidáme trošku muškátového květu.

Bratislavský kousek nebe

Bratislavský kousek nebe

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 ml rostlinného oleje, 200 ml vody, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 sáček vanilkového pudinku, 3 balení zakysané smetany, 3 lžíce cukru moučky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 balení skořicového cukru

Základní těsto vytvoříme tak, že smícháme vejce, cukr a vanilkový cukr a vyšleháme mixérem do lehké pěny. Poté přidáme olej, vodu, polohrubou mouku, prášek do pečiva a zase vyšleháme. Necháme odležet a zatím si vyložíme větší pekáč s vyšším okraje...

Nepečený makový dort

Nepečený makový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení dětských piškotů, 250 g máku, 250 g cukru moučka, 1 dcl rumu, 100 g strouhaných ořechů, 100 g másla, 1 balení smetany ke šlehání, 1 balení čokoládové polevy

Mák pomeleme. Utřeme máslo s cukrem, přidáme mák, rum, ořechy. Do formy klademe vrstu piškotů a překryjeme vrstou makového krému. Postup opakujeme dokud nám nedojde krém. Dáme ztuhnout, vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Ozdobíme šlehačkou.

Piškotový zákusek s pěnou

Piškotový zákusek s pěnou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vajec, 700 g cukru moučka, 5 lžíc vřelé vody, 250 g a 2 lžíce polohrubé mouky, 6 g kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 30 g strouhané čokolády na vaření, 0,4 l mléka, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 balení vanilkového cukru, 200 g másla, 1 lžíce citronové šťávy

5 žloutků a 150 g moučkového cukru dobře umícháme, postupně přidáváme vřelou vodu a vyšleháme do pěny. Potom vmícháme kakao, 250 g polohrubé mouky s práškem do pečiva a zlehka vmícháme tuhý bílkový sníh, který jsme vyšlehali z 5 bílků a 100 g mouč...

Ořechovo - karamelové řezy

Ořechovo - karamelové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 žloutků, 4 dcl cukru moučka, 1 a 1/2 dcl mletých vlašských ořechů, 1 a 1/2 dcl kávy, 3 dcl polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 4 bílky, 1 konzerva Salka /předem uvařené a vychlazené/, 250 g másla, 1/2 sklenky borůvkového džemu, 50 g strouhané čokolády

Žloutky, cukr a kávu vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme ořechy, prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec sníh z bílku. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme při 180°C. Vychlazený piškot potřeme borůvkovým džemem. Másl...

Mražené jahodové minikošíčky

Mražené jahodové minikošíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g jahod, 3 lžíce včelího medu, 60 ml bílého jogurtu, 1 lžíce čerstvé citronové kůry, 4 listy máty peprné

Jahody omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Vložíme do mixéru a přidáme omytou mátu, tekutý med, jogurt a citronovou kůru (čerstvě nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu). Vše rozmixujeme. Nyní si připravíme papírové košíčky. Budeme jich po...

Omáčka z bryndzy

Omáčka z bryndzy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček Brynzy, 20 ml mléka, 10 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce provensálského koření, 1 lžíce plnotučné hořčice

Z oleje a mouky připravíme v hrnci světlou jíškou. Tu zalijeme studeným vývarem a dobře prošleháme. Přidáme bryndzu, posekané provensálské bylinky a chvíli mícháme. Poté vypneme plamen. Za neustálého míchání počkáme, dokud omáčka nepřestane bubla...

Zeleninová polévka s noky

Zeleninová polévka s noky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1 bulvový celer, 1 kedluben, 1 pórek, 6 hrnečků vody, 1 lžíce másla, 1 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, 1 špetka soli, 1 lžička petrželové nati

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, osmažíme na másle a zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Do vařící polévky necháme po vidličce stékat noky z vejce rozmíchaného s hrubou moukou. Je-li těsto hustší můžeme noky vykrajovat lžičkou....

Kakaové sušenky s čokoládou

Kakaové sušenky s čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 100 g cukru krupice, 2 lžíce kakaa, 1/2 lžičky skořice, 100 g hořké čokolády, 2 žloutky, 200 g Hery, 3 lžíce kávového likéru

Smícháme si všechny sypké přísady - mouku s kypřícím práškem, cukrem, kakaem, skořicí a nadrobno nasekanou čokoládou. Do sypké směsi přidáme žloutky, likér a změklou Heru a vypracujeme hladké těsto. Na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme st...

Olomoucké harule

Olomoucké harule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 velkých brambor, sůl dle chuti, 6 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, 1 vejce, 1 balení tvarůžků, 1 dcl světlého piva, 50 g anglické slaniny, 1 hrneček hrubé mouky, sádlo na osmažení

Brambory oloupeme a nastrouháme - 3/4najemno a 1/4nahrubo, česnek oloupeme a prolisujeme, anglickou slaninu nadrobno nasekáme, syrečky nastrouháme. Vodu z brambor slijeme a necháme stát, aby zůstal na misce škrob. Do nastrouhaných brambor přidáme ...

stránka: