Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 124

Slané taštičky s tvarohem

Slané taštičky s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g vařené šunky, 1 vejce, 1 svazek pažitky, 100 g tučného tvarohu, špetka soli, špetka pepře, 2 balení těsta na bagety, 1 lžička kmínu

Do náplně najemno nasekáme šunku. Oddělíme žloutek od bílku, opereme pažitku a nakrájíme na kousíčky, promícháme s tvarohem, přidáme žloutek, osolíme a opepříme. Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto rozválíme na tenké čtverce, do středu umístíme hr...

Dušená jablka s křupavou náplní

Dušená jablka s křupavou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velká kyselá jablka , 1/8 l bílého vína, 100 g oříškové čokolády, 1/2 lžíce másla, 2 lžíce mandlových plátků, 1 lžíce cukru krupice

Omyjeme jabllka a oloupeme pouze horní poloviny. Vyřízneme jádřince. V dostatečně velkém hrnci uvedeme do varu víno, vložíme jablka a přikrytá poklicí 10 minut vaříme. Jablka se nesmí rozvařit. Mazitím čokoládu nahrubo nasekáme, na pánvičce rozpá...

Taštičky z listového těsta

Taštičky z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky listového těsta, 2 jarní cibulky, 1 velký plátek sendvičové šunky, 100 g Lučiny, 1 lžička rajčatového protlaku, 2-3 lžíce smetany, špetka soli, špetka bílého pepře

Plátky listového těsta necháme asi 20 minut roztát. Omyjeme jarní cibulku, očistíme ji a i se zelenou natí nakrájíme na jemné proužky. Šunku nakrájíme na malé kostičky. Lučinu smícháme s jarními cibulkami, šunkou, rajčatovým protlakem, 1-2 lžícem...

Ryba se zeleninou na středomořský způsob

Ryba se zeleninou na středomořský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 400 g brambor, 500 g cukety, 500 g pórku, 1/2 citrónu, 3/4 l zeleninového vývaru, 400 g sterilovaných rajčat, troška šafránu, 600 g rybího filé, 2 lžíce olivového oleje, troška pepře (česnekového), špetka soli, 2 lžíce petrželové natě (petrželky), 2 lžíce Eidamu (nastrouhaného)

Omyjeme a oloupeme mrkev a brambory a nakrájíme je na drobné hranolky. Omyjeme cukety a nakrájíme je na 1 cm silné plátky. Očistíme pórek, omyjeme ho a nakrájíme na jemné proužky. Zeleninu spolu s 2 plátky citronu, vývarem, rajčaty a šafránem uved...

Rychlá minestronka

Rychlá minestronka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 1 malá cibule , 2 stroužky česneku, 250 g fazolí (bílých), 2 lžíce olivového oleje, 3/4 l zeleninového vývaru, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička tymiánu (sušeného), 150 g těstovin (kolínek), 1 svazek bazalky, 4 lžíce parmazánu/parmezánu (strouhaného), 150 g fazolek (zelené fazolové lusky)

Rajčata spaříme vroucí vodou a zbavíme slupky, rozpůlíme a bez tuhé části okolo stopky nakrájíme na kousky. Oloupeme česnek a cibuli a jemně je nasekáme. Bílé fazole necháme okapat. V hrnci rozpálíme olej a na středním plameni smažíme 3 minuty ci...

Těstovinový salát s fazolemi

Těstovinový salát s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g těstovin, 300 g fazolí (mražených nebo nakládaných), 2 mrkve, špetka soli, 100 g sterilovaných okurek, 1 malá cibule , 3 lžíce vinného octa, 1 lžička kremžské hořčice, 100 ml masového vývaru, špetka bílého pepře, 4 lžíce kukuřičného oleje (nebo pšeničného)

Nudle a fazole vaříme společně v dostatečném množství osolené vody podle údajů na balení. Dáme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Omyjeme mrkev, oškrábeme a nastrouháme na jemné proužky. Okurky nakrájíme najemno. Vše smícháme...

Houbové carpaccio

Houbové carpaccio

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub (žampiony), 1 lžíce citronové šťávy, 1 svazek bazalky, 1 rajče, 1 lžíce octa, špetka soli, troška celého pepře, 30 g parmazánu/parmezánu (v celku)

Houby očistíme, nakrájíme na jemné plátky, rozdělíme na čtyři talíře a pokapeme citronovou šťávou. Opereme bazalku, lístky nakrájíme na jemné proužky. Omyjeme rajčata a bez tvrdé části kolem stopky nakrájíme na malé kostičky. Ocet smícháme se solí...

Námořnické rybí filé

Námořnické rybí filé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybího filé, troška citronové šťávy, sůl, pepř, 1 pórek, 100 g strouhaného sýra, 200 ml zakysané smetany

Naporcované filé pokapeme citronovou šťávou, opepříme, osolíme. Rozložíme do vymazaného pekáče, poklademe kolečky pórku, nahrubo nastrouhaným sýrem a zalijeme kysanou smetanou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s bramborovou kaší nebo bra...

Charčo sup - Gruzínská polévka

Charčo sup - Gruzínská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g skopového masa, 100 g dlouhozrnné rýže, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 zelené papriky, 1 lžíce sádla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce petrželové natě, sůl podle potřeby, 2000 ml vody

Mäso pokrájame na menšie kúsky a dáme variť s bobkovým listom, cesnakom a celým korením do posolenej vody. Pred dovarením pridáme umytú sparenú alebo predvarenú ryžu a nadrobno pokrájanú cibuľu, predtým podusenú s pokrájanou zelenou paprikou. Pri...

Kachní prsa se šalotkou

Kachní prsa se šalotkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kachních prsou, trocha soli, trocha pepře, 5 šalotek, 100 ml sladké smetany na vaření, 2 lžíce zakysané smetany, trochu petrželové nati, 1,5 - 2 dcl drůbežího vývaru, trochu hladké mouky na zahuštění

Maso zbavíme kůže, nakrájíme na kousky, osolíme a necháme 10 minut odpočinout. Šalotky nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme prsíčka, prudce opečeme, podlijeme trochou vývaru, přikryjeme a dusíme doměkka. Maso vyndáme a uložíme na teplé místo. ...

Jehněčí na mátě

Jehněčí na mátě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g jehněčího masa, 4 stroužky česneku, 1 lžíce kremžské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 citróny, trochu soli, trochu pepře, 1/2 svazku máty peprné

Maso očistíme, umyjeme a uděláme do něj nožem 2 cm zářezy. Prolisovaný česnek smícháme s hořčicí, olejem, šťávou z 1 citrónu a půlkou nasekané máty. Přes noc necháme maso marinovat. Na druhý den zbylý citrón nakrájíme na kolečka a vložíme je do z...

Houbové placičky s citronovou šťávou

Houbové placičky s citronovou šťávou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 a 1/2 ks housky (tvrdé), 600 g hub (žampiony), 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželové natě (petrželky), 1 vejce, 1 žloutek, 75 g tvrdého sýra (nastrouhaného), špetka soli, špetka bílého pepře, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 šalotka, 200 g sladké smetany, 1/2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy

Housky necháme změknout ve vlažné vodě, dobře je vymačkáme a roztráme na kousky. Očistíme houby a nasekáme je najemno. Česnek prolisujeme a přidáme k houbám. Opereme petrželku a lístky nasekáme na velmi jemné kousky. Smícháme s houskami, vajíčkem...

Rajčatový salát s rýží

Rajčatový salát s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dlouhozrnné rýže, 250 g rajčat, špetka soli, 125 g hub (žampiónů), 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce estragonu, špetka bílého pepře, 1 lžíce destilovaného octa

Rýži vaříme 18 minut v 700 ml osolené vody. Mezitím spaříme rajčata vroucí vodou, oloupeme a oddělíme tuhé části okolo stopky. Poté je rozpůlíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na větší kousky. Očistíme žampiony a smažíme je pouze na vymazané pánvi,...

Dušené hovězí nudličky se zeleninou

Dušené hovězí nudličky se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, olivový olej, máslo, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1 žlutá paprika, 2 rajčata

Na směsi olivového oleje a másla zprudka krátce osmahneme na tenké nudličky nakrájené hovězí maso. Poprášíme ho sladkou paprikou a kořením (dle chuti - např. Solčankou) a podlijeme malým množstvím vody, aby se podusilo doměkka. Ke konci dušení při...

Kuskusový nákyp s brokolicí

Kuskusový nákyp s brokolicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuskusu (nejlíp celozrnného), slunečnicový olej, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, kurkuma, zeleninový bujón (nejlépe bez GS), voda, sušené droždí, 1 balení Rama Cremefine

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kurkumu a rozdrobený zeleninový bujon. Pak přidáme na růžičky rozebranou brokolici, košťál také pokrájíme. Vše zalijeme vodou tak, aby brokolice byla skoro potopená. Chvíli vaříme, pak přisype...

Segedín ze sójového masa

Segedín ze sójového masa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojových kostek, 2 lžíce sojové omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu (doporučuji bez GS), 1 cibule, 300 g kysaného bílého zelí, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky

Sójové kostky nasypeme do mísy, rozdrobíme na ně zeleninovou kostku, pokapeme je sójovou omáčkou a zalijeme vroucí vodou, aby nasákly. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slité sójové kostky, posypeme je mletou sladkou paprikou...

"Golubce" s houbami a vejcem

"Golubce" s houbami a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hlávka zelí, cca 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rozpuštěného másla, 200 ml sladké smetany, špetka soli (stejně tak dáme i do náplně), Náplň: 300 g čerstvých nebo zamražených hřibů, 3 vejce uvařené natvrdo, 1 cibule , 30 ml olivového oleje, 1 lžíce petrželové nati

Kapustu umyjeme, listy rozoberieme a sparíme vriacou vodou, aby zmäkli. Tvrdšie žilky môžeme narezať. Do stredu každého listu vložíme plnke, okraje zahneme a stočíme tak, aby list plnku úplne obalil. Takto naplnené listy obalíme v múke, poukladáme...

Králičí nudličky se žlutou rýží

Králičí nudličky se žlutou rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g králičího masa, 1 lžíce másla, 1 lžička bylinkové soli, 150 g parboiled rýže, 1/2 lžičky kurkumy, pár kapek sojové omáčky, 2 cherry rajčátka (na ozdobu)

Na másle krátce osmahneme na nudličky nakrájené králičí maso. Ochutíme ho bylinkovou solí, nasypeme k němu suchou rýži a přidáme kurkumu a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme, zalijeme 500 ml vody a pod pokličkou na nejmenším plameni uvaříme vše ...

Indická mrkev

Indická mrkev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g mrkve, 4 lžíce zakysané smetany, 20 g másla, 2 lžičky kari koření, 3 cm strouhaného čerstvého zázvoru, 200 g špaget, špetka petržele

Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Na pánvi rozehřejeme tuk a mrkev na něm osmahneme, přidáme kari, strouhaný zázvor a vše dusíme asi 5 minut. Do směsi pak vmícháme smetanu, osolíme a posypeme petrželk...

Přírodní vepřový řízek

Přírodní vepřový řízek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřové kýty (3 plátky), olej, 1/2 kostky masoxu, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžíce másla

Vepřové řízky si naklepeme, osolíme, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na oleji, trochu podlijeme vodou (ale jen trochu aby byla jenom šťáva na polití), přidáme 1/2 masoxu a pod pokličkou dusíme doměkka. Když jsou měkké, rozšleháme si asi v...

Jablka s karamelem

Jablka s karamelem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jablka, 3 lžíce másla, 3 lžíce cukru krupice, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce cukru moučka, 200 g smetany ke šlehání (šlehačky)

Omyjeme jablka a zbavíme je jadřinců. Poté jablka nakrájíme na tenké plátky. Troubu rozehřejeme na 220°C. Plochou formu vymažeme 1 lžící másla, rovnoměrně do ní rozložíme jablka, posypeme cukrem krupice smíchaným se skořicí a obložíme plátky zbylé...

Bylinková polévka s knedlíčky

Bylinková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1 svazek bazalky, 1 svazek řeřichy, 2 cibule, 5 lžíc másla, 50 g strouhanky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 3 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru

Opereme bylinky a lístečky nasekáme na drobnější kousky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné kostičky. V hrnci rozpálíme máslo na středním plameni a na něm 3 minuty smažíme cibulku, až zesklovatí. Poté odejmeme třetinu kostiček cibule a přim...

Něco na zub - sladká rýže

Něco na zub - sladká rýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení dlouhozrnné rýže (záleží na vás, kolik sáčků), 1 balení jogurtu (může být i ochucený), jablko, pomeranč, mandarinka, rozinky, 1 lžička skořice (podle chuti)

Uvaříme rýži a necháme ji vychladnout, pak přidáme jakýkoliv jogurt, rozinky, jablko a mandarinku, pomeranč. Skořici a dosladíme podle chuti (nebo vůbec). Když je to pro dospělé a starší děti, můžeme přidat nastrouhanou čokoládu.

Námořnické ragú

Námořnické ragú

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězí roštěnky, 1 cibule, 1 dcl oleje, 4 lžíce kečupu, 3 lžíce červeného vína, petrželka dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 vejce uvařené natvrdo

Roštěnku mírně naklepeme a nakrájíme na nudličky. Promícháme jí s několika kapkami oleje a necháme chvíli v ledničce odpočinout. Vložíme do pánve s rozehřátým olejem a zprudka, za stálého míchání opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smaží...

Vařené pirožky s kyselým zelím

Vařené pirožky s kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 ml teplého mléka, 250 ml teplé vody, 2 lžíce rozpuštěného máslo, sůl podle potřeby, 1 cibule, Naplň: 6 lžic kyselého zelí, 3 uvařené a pomleté brambory, 2 lžíce opečené a pokrájené slaniny, troška mletého pepře, špetka soli

Z hladkej múky, mlieka, vody, soli a masla vypracujeme cesto a necháme ho asi 1/2 hodiny stáť. Rozvaľkáme, vykrojíme z neho štvorce, dáme na ne plnku, spojíme dva protiľahlé rohy štvorca tak, aby vznikol trojuholník, a okraje dobre zatlačíme. Varí...

stránka: