Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Léto - stránka 8

Jahodové a broskvové nanuky

Jahodové a broskvové nanuky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká vyzrálá broskev, 500 ml broskvového džusu, 200 g jahod, 50 ml jahodového nektaru

Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nekt...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Grilovaná kotletka s česnekovo-citronovou pomazánkou

Grilovaná kotletka s česnekovo-citronovou pomazánkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 libové vepřové kotlety, sůl, pepř a chilli koření podle chuti, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1/2 citrónu, 2 lžíce nasekané petrželky, 2-3 lžíce vody

Kotletky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme podle chuti chilli kořením a nasucho z obou stran grilujeme, až je maso měkké, ale stále ještě šťavnaté. V misce smícháme olivový olej, rozmačkaný česnek, šťávu z půlky citronu a přilijeme asi ...

Těstoviny s cuketovo - nivovou omáčkou

Těstoviny s cuketovo - nivovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin, 2 lžíce olivového oleje, 2 středně velké cukety, sůl, pepř a drcený kmín podle chuti, 100 ml bílého vína, 2-3 stroužky česneku, 100 - 150 ml mléka, 100 g Nivy, petrželka, na každou porci 2-3 plátky anglické slaniny, 1/2-1 chilli paprička

Těstoviny dáme vařit do osolené vody podle návodu na obalu. Zatím oloupeme cukety a nastrouháme je na velké slzy. V pánvi rozehřejeme olej a cuketu krátce na oleji orestujeme. Osolíme ji, opepříme, přidáme i drcený kmín a podlijeme vínem. Přiklopí...

Bedly na víně

Bedly na víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

talíř bedel, olej, sůl a pepř podle chuti, 100 g libové anglické slaniny, 200 ml bílého vína

Houbám oloupeme kloboučky, větší rozkrojíme na dílky a na lžíci oleje je krátce osmahneme. Opečené houby narovnáme do zapékací mísy, osolíme je a opepříme. Na lžíci oleje orestujeme anglickou slaninu nakrájenou na malé kostičky, po chvíli zalijeme...

Barevný špíz

Barevný špíz

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsíček pokrájených na kousky, 100 g slaniny, sklenička Hořčice s koprem případně Křenové (nebo jiné podle chuti) od SPAK, pepř a sůl dle potřeby, paprika zelená, červená, žlutá, větší cherry rajčátka, 1 cibule bílá, červená, 1 lilek, 1 cuketa, 1 kukuřice podélně nakrájená

Kuřecí maso naložíme minimálně na 4 hodiny do omáčky. Vyzkoušejte originální příchutě, maso díky nim získá netypickou chuť. Kopřík v omáčce Hořčicová s koprem ho krásně ovoní, Křenová mu zase dodá grády. Těsně před grilováním nakrájejte papriku na...

Jablečné želé s bílým rumem

Jablečné želé s bílým rumem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek (čistá váha po oloupání a vyříznutí jádřinců), 500 g želírovacího cukru 2:1, 50 ml bílého rumu

Olupaná jablka nasrouháme najemno, dobře promícháme s želírovacím cukrem a přivedeme za stálého míchání k varu. Želé povaříme podle návodu na obalu cukru, když začne želírovat, kápneme pár kapek želé na malý talířek, abychom zjistili, jaestli je ž...

Džem z broskví a letních jablíček

Džem z broskví a letních jablíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

650 g broskví (čistá váha po vypeckování a oloupání), 350 g letních jablek (váha ovoce po oloupání a vykrojení jádřinců), 500 g želírovacího cukru 2:1, šťáva z 1/2 citrónu

Oloupané a vypeckované broskve nakrájíme na malé kousky, oloupaná jablka nastrouháme najemno. Oboje v hrnci dobře smícháme s želírovacím cukrem, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme podle návodu na obalu cukru. Když nám džem začíná tuhn...

Rebarborový moučník

Rebarborový moučník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rebarbory do krému, 150 g rebarbory do těsta, 300 ml vody, 2 vejce, 200 ml krupicového cukru, 125 ml slunečnicového oleje, 125 ml plnotučného mléka, 375 ml polohrubé mouky, 1 lžíce rumu, 1 kypřící prášek do pečiva, Krém - 1 jemný tvaroh, 1 pudink Créme Olé kokos, 50 g šlehačky v prášku, 3 vanilkové cukry, 1 Smeta - fix

Očistíme rebarboru a 200 g nakrájené rebarbory povaříme v 300 ml vody asi 5 minut. 150 g rebarbory nakrájíme na menší kousky a jemně obalíme v polohrubé mouce. Žloutky vyšleháme s cukrem, olejem, mlékem a moukou. Poté vmícháme rum, ušlehaný sníh z...

Kuřecí prsa na liškách

Kuřecí prsa na liškách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa s kůží, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 - 4 hrsti lišek, 100 ml bílého vína, několik snítek čerstvého tymiánu , 150 ml smetany, 1-2 lžičky Solamylu

Do pánve na rozehřáté máslo vložíme prsíčka kůží dolů a opečeme dozlatova. Maso obrátíme a přisypeme cibuli a česnek nasekané nadrobno. Když je cibule i maso pěkně zlatavé, přihodíme houby, osolíme, opepříme a přilijeme víno, které necháme na odkr...

Čokoládovo cuketový koláč

Čokoládovo cuketový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 50 g kakaa, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička soli, 175 ml olivového oleje, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 2 lžičky vanilkové esence, 2 střední cukety nakrájené nahrubo, 150 g nahrubo nasekaných lískových oříšků, Poleva: 200 g čokolády na vaření, 100 ml smetany ke šlehání

V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek, koření a sůl. V druhé míse smícháme olej, vanilkovou esenci, cukr, vejce. Trochu vyšleháme. Přímícháme opatrně cuketu a jemně stěrkou, promícháme. Přimícháme nasekané lískové oříšky. Vlijeme do dortové ...

Zelný salát v letním provedení

Zelný salát v letním provedení

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky mladého zelí, 3 rajčata, 2 jablka, 1 bílá cibule, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř a tymián podle chuti, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 lžička cukru krupice

Omyté zelí překrojíme, tuhý košťál vyřízneme a zelí nakrájíme na jemné nudličky, osolíme, dobře promačkáme a necháme chvíli v klidu. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jaderník a čtvrtky nakrájíme na plátky. Rajčata nakrájíme na kousíčky a c...

Bublanina s černým rybízem

Bublanina s černým rybízem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 150 g rostlinného oleje, 3 vejce, 250 ml mléka, 250 g rybízu

Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme vejce, olej, mléko a vyšleháme těsto. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a rozetřeme těsto. Omytý černý rybíz obalíme v moučkovém cukru a nasypeme na těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě...

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 100 g cukru krupice, 70 g cukru moučka, 3 vejce, 125 g másla, 1 sáček instantního droždí, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 50 ml mléka, 50 - 100 ml citronové šťávy, 1 lžíce citronové kůry, 100 ml rumu, 4-5 skleniček borůvek, 12 lžíc olivového oleje, 250 g jemného tvarohu

Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obé vlažné), olej (pokojové teploty), rum a polovinu citronové šť...

Rýžová směs s liškami a vepřovým masem

Rýžová směs s liškami a vepřovým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček směsi rýže parboiled s indiánskou rýží, 2 šalotky, 250 g vepřové kýty, 300 g lišek obecných, asi 10 cherry rajčátek, sůl a pepř podle chuti, asi 4 snítky čerstvého tymiánu , 3 lžíce Worcesterové omáčky, 4 lžíce bílého vína, olivový olej

Rýži dáme vařit podle návodu na obalu. Mezitím si na rozehřátém oleji začneme restovat maso nakrájené na malé kostičky. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, za další chvilku přihodíme lišky, směs osolíme, opepříme, přidáme lístečky tymiá...

Fazolky na rajčatech a česneku

Fazolky na rajčatech a česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g fazolek (zelených fazolových lusků), 1 cibule, 6 velkých zralých rajčat, 3 - 4 stroužky česneku, sůl, pepř a oregano podle chuti, asi 1 lžíce Worcesterové omáčky, lžička cukru krupice, olej, kousek parmazánu k podávání

Fazolky překrájíme na menší kousky a dáme vařit lehce podlité dopoloměkka. Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do vařící vody, po malé chvilce vyndáme, sloupneme slupku a rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájenou nadrobno zpěníme na oleji...

Letní chatařský salát

Letní chatařský salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1/2 salátové okurky, 1-2 zelené papriky, 2 jarní cibulky, 2 nohy silného libového párku, 3 vejce uvařená natvrdo, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu

Očištěnou zeleninu, oloupaná vejce i párky nakrájíme na plátky, vše vložíme do mísy, osolíme a opepříme. Majonézu smícháme s bílým jogurtem a směs vmícháme do salátu. Před podáváním necháme chvilku vychladit v lednici. S čerstvým pečivem je vh...

Citrónový sorbet s ovocným coulis a čokoládou

Citrónový sorbet s ovocným coulis a čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g citrónu, 10 g limety, 1 bílek, 50 g jahod, 30 g čokolády, 20 g másla

Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr citrón a limetu, vše svaříme, necháme vychladnout a ve vodní lázni pomalu vmícháváme vyšlehaný sníh z bílku. Tuto směs dáme zamrazit. Do rendlíku vložíme jahody máslo a cukr. Vše necháme pozvolna rozvařit. P...

Letní zeleninová se zelenými fazolkami

Letní zeleninová se zelenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 1 cibule, kousek celeru, 1-2 mrkve, 1 střední cuketa, asi 3 hrsti fazolek (zelených fazolových lusků), 3 lžíce rajčatového protlaku, 1,25 l zeleninového vývaru, sůl a pepř podle chuti, 1/2 šálku rýže , 1 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka

Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme slaninu nakrájenou nadrobno, orestujeme a pak přihodíme připravenou zeleninu. Po chvilce přimícháme protlak, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme asi 5 mi...

Rebarborovo - vanilkové muffiny

Rebarborovo - vanilkové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stonky rebarbory, 160 g hnědého cukru, 200 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 vejce, 2 lžíce rumu, 100 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Očištěné stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na plátky. Z hnědého cukru odebereme 1 lžíci, zasypeme s ní nakrájenou rebarboru, promícháme a necháme chvilku marinovat. Ze zbylého hnědého cukru si odložíme stranou 1 lžíci, zbytek dáme do mísy spo...

Letní citronovo-jablečný koláč

Letní citronovo-jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rozváleného listového těsta, 4 jablka, šťáva a kůra ze dvou citrónů, 3 vejce, 100 g cukru krupice, 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku, 40 g másla

Jablka oloupeme a ve velké míse nastrouháme. Zalijeme citronovou šťávou a přidáme citronovou kůru, pořádně promícháme. K jablečné směsi přidáme vejce, cukr, rozpuštěné máslo a vanilkový pudinkový prášek. Opět promícháme. Těsto si připravíme na v...

Reveňový koláč s drobenkou

Reveňový koláč s drobenkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 140 g máslo + 40g na drobenku, 300 g rebarbory, 100 g cukru krystal na karamel + 40g na drobenku, 1 dcl smetany, 80 g polohrubé mouky, 1 dcl rumu

Z hladké mouky, cukru moučky a 100g másla umícháme těsto. Dáme do formy a na několika místech ho propíchneme. Rebarboru očistíme, nahrájíme na kostičky a dáme na těsto. Posypeme drobenkou z 40g másla, 40g cukru a polohrubé mouky. Necháme péct při ...

Lilkový kaviár

Lilkový kaviár

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké lilky, olivový olej, 1 větší červená paprika (kapie), 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce husté zakysané smetany

Lilky zbavíme stopek, přepůlíme a každou půlku nakrojíme šikmými zářezy tak, aby vznikla mřížka. Dáváme pozor, abychom neprokrojili i slupku. Nakrojené půlky dáme na plech řeznou stranou nahoru a hojně pokapeme olivovým olejem. Pečeme v rozehřáté...

Karamelový dort s jahodami

Karamelový dort s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 bílků, 6 žloutků, 150 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 300 ml kravského mléka, 40 g cukru krupice, 1 sáček pudinkového prášku, 200 g másla, 200 g jahod (nakrájené), 100 g cukru krupice, 100 ml sladké smetany, 100 g cukru moučka, 20 ml rumu, 60 g mandlových pražených lupínků, 100 g jahod, 2 lžíce horké vody

Karamel si připravíme den předem. Cukr (100 g) utavíme na karamel, vlijeme do něj horkou smetanu. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Korpus: Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Tě...

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení křehkého těsta, 250 g rebarbory, 300 g jablek, 2 lžíce třtinového cukru, šťáva z jednoho pomeranče, Krém: 200 ml smetany ke šlehání, 100 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, nebo 1 lžička mleté vanilky, 3 vejce, 80 g cukru krupice, kůra z jednoho pomeranče

Hotové těsto položíme do koláčové formy, kterou jsme předtím vymazali máslem. Trochu utlačíme a na těsto položíme pečící papír, který zasypeme fazolemi, aby se nám těsto nezvedalo. Předpékáme ve vyhřáté troubě na 190°C asi 15 minut. Předpečené těs...

stránka: