Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 79

Domácí tortila

Domácí tortila

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 šálky celozrnné špaldové mouky, 3 lžíce másla, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli, 0,5 šálku vody

Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vodu použijeme teplou, spíše vlažnou. Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme v těsto. To rozdělíme na cca 6 kousků - vytvoříme si malé koule, které necháme tak 10 minut odležet. Poté je rozválíme na p...

Kapr zapečený se zeleninou

Kapr zapečený se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce kapra, 1 lžíce jablečného octa, troška sladké mleté papriky, špetka soli, 30 g másla, 50 g rajčat, 50 g květáku, 50 g mrkve, 50 g hrášku, 4 lžíce mléka, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce petrželové naťi, 100 g strouhaného sýra

Jednotlivé porce kapra osolíme, posypeme paprikou a pokapeme octem. Poté vložíme do vymazaného pekáčku. Spaříme a oloupeme rajčata. Do pekáčku přidáme nakrájenou mrkev, květák, rajčata a hrášek. Nepatrně podlijeme vodou a dusíme asi 30 minut v tr...

Pikantní pomazánka z lososa

Pikantní pomazánka z lososa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg lososa, 2-3 lžíce crème fraîche, 1-2 lžičky citronové šťávy, 1 hrst kaparů, 1-2 špetky soli

Lososa nakrájíme na drobné kousky a s ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladka. Mažeme na topinky - velmi dobře chutná k vínu, pivu.

Kapr po židovsku

Kapr po židovsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celý kapr, 6 stroužků česneku, špetka soli, 1 lžíce hladké mouky, troška mleté papriky , 3 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce nastrouhaného křenu

Kapra si připravíme na jednotlivé porce. Porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí a necháme je v chladu odležet a nejlépe přes noc. Potom porce kapra obalíme v mouce smíchané s paprikou, vložíme do pánve na rozehřáté sádlo a přidáme k nim cibu...

Vepřové maso s jablky a zázvorem

Vepřové maso s jablky a zázvorem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lžíce rostlinného oleje, 300 g vepřové panenky, 1 stroužek česneku, 5 cm zázvoru, 1 zelená chilli, 2 malá jablka, 2 mrkve, 150 g brokolice, 300 g rýžových nudlí, šťáva z jedné limetky

Rozehřejte olej na pánvi a osmažte vepřové maso při vysoké teplotě cca 6 až 8 minut. Přidejte rozdrcený česnek, na nudličky nastrouhaný zázvor, nasekané chilli, jablka nakrájená na čtvrtinky, mrkev nakrájenou/nastrouhanou na delší tenké plátky, ma...

Ovocný salát s kokosovými lupínky

Ovocný salát s kokosovými lupínky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g jahod, 1 menší ananas, citrónová šťáva z jednoho citrónu, 1 hrst kokosových lupínků

Jahody a ananas nakrájíme na menší kousky a důkladně promícháme s citrónovou šťávou. Rozdělíme do misek, posypeme kokosovými lupínky a můžeme podávat.

Sladké probuzení

Sladké probuzení

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g müsli, 450 g jahodového jogurtu, 8 lžiček jablečného džusu, 175 g borůvek, 175 g jahod

Rozdělte müsli do 4 skleniček na víno a do každé nalijte dvě lžičky jablečného džusu. Poté přidejte lžíci jogurtu a ovoce.

Ostružinovo-kokosový koktejl

Ostružinovo-kokosový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g ostružin, 400 ml nízkotučné kokosové mléko, 600 ml polotučného mléka, 2 lžíce cukru krupice

Rozmixujte očištěné čerstvé ostružiny, kokosové mléko a mléko, dokud nebudete mít požadovanou konzistenci. Nalijte do 4 sklenic, okraj ozdobte cukrem a pár ostružin dejte do koktejlu.

Variace s roquefortem a pažitkou

Variace s roquefortem a pažitkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tmavého toastového chleba, 100 g sýru typu roquefort, svazek čerstvé pažitky

V jednoduchosti je síla! Z toastového chleba vykrajovátky tvořte hvězdičky a poskládejte je vedle sebe na plech potažený pečicím papírem. Na každou hvězdičku položte kousek sýru a celý plech následně nasměrujte do trouby rozpálené na 180°C. Nechte...

Hovězí kližka na hořčici

Hovězí kližka na hořčici

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězí klížky, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 - 2 lžičky hrubozrnné hořčice, sůl, 200 ml vody, 2 lžičky sladkého kečupu, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1 lžička sójové omáčky

Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Kližku nakrájíme na plátky nebo na kousky. Na rozehřátém oleji orestujeme maso a cibuli a poté osolíme. Podlijeme vodou, přidáme česnek a plnotučnou hořčici. Za občasného zamíchání a podlévání dusíme dokud mas...

Salát z mladého zelí

Salát z mladého zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka mladého zelí, 1 lžička soli, 1 lžička drceného kmínu, 2 karotky, 1 citrón, 1 lžíce přírodního cukru, 2 lžíce panenského řepkového oleje, špetka čerstvě mletého pepře

Hlávku zelí překrojte nejdřív na polovinu a půlky rozdělte na čtvrtky. Podél řezné strany krájejte na velmi slabé nudličky a dejte je do velké mísy. Přidejte sůl s kmínem a rukou promněte. Nechte chvilku odležet v chladu. Mezitím očistěte a nastro...

Jablečný salát s ořechy a hruškami

Jablečný salát s ořechy a hruškami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrušky, 2 jablka, šťáva z půlky citrónu, 200 g salátu, 100 g baby špenátu, 200 g strouhaného sýru feta, 50 g vlašských ořechů, 2 vařené červené řepy, Na dresing: 2 lžíce ořechového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 drceného česneku

Vložte nakrájené kousky jablek a hrušek do citrónové šťávy a dejte na bok odležet. Smíchejte všechny přísady na dresing a dochuťte podle vaší chuti. Opražte na kousky nasekané ořechy a řepu nakrájejte na proužky. Dejte všechny ingredience na salát...

Jahodový nápoj s bílou čokoládou

Jahodový nápoj s bílou čokoládou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g jahod, 150 ml jablečného džusu, 3 kousky bílé čokolády

Umyjte jahody a odstraňte jejich stonky. Nakrájejte je na půlky a dejte do mixéru. Rozlámejte bílou čokoládu a vložte také do mixéru, doplňte jablečným džusem a řádně rozmixujte (nesmí zůstat žádný kousek vcelku).

Jahodovo-rajčatový salát s fetou

Jahodovo-rajčatový salát s fetou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g jahod, 250 g cherry rajčátek, 100 g feta sýru, hrst lístků bazalky, 20 ml olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce dijonské hořčice, špetka mořské soli a pepře

Nakrájejte rajčátka i jahody na půlky a vložte do mísy. Nakrájejte sýr feta na kostičky a přidejte do misky. Smíchejte citronovou šťávu, hořčici, olej, přidejte do mísy a promíchejte. Rozdělte salát do jednotlivých misek a ozdobte je lístky bazalky.

Bublanina s borůvkami

Bublanina s borůvkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml borůvek, 250 ml polohrubé mouky, 125 ml cukru krupice, 50 ml vody, 50 g majonézy, 5 vajec, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce rumu, špetka soli

Formu o rozměru 25x35 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme majonézu a po zašlehání vodu a rum. Nakonec vmícháme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Va...

Koktejl z jablek a meruněk

Koktejl z jablek a meruněk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 4 meruňky, 300 ml nízkotučného mléka, 2 lžíce medu, špetka mleté skořice

Jablko zbavíme slupky a jadřince a nakrájíme na kousky. Dáme ho společně s nakrájenými meruňkami do mixéru, přidáme třetinu mléka, med a skořici. Rozmixujeme na pyré a postupně přidáme zbytek mléka. Podáváme chlazené.

Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a zeleninou

Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové, očištěné krkovice, 2 mrkve, 1/2 celeru, 2 bobkové listy, 1 petrželový kořen, lžička soli, 5 kuliček černého pepře, jarní cibulka na ozdobení, Křenová houska: 6 housek , 2 lžíce nastrouhaného křenu, lžička nasekané petrželky, 900 ml mléka, špetka soli, mletého muškátového oříšku a bílého mletého pepře, 2 lžíce smetany

Vepřové maso opláchneme a společně s očištěnou zeleninou a kořením vložíme do vroucí vody. Vaříme do měkka, asi 45 minut. Housky (nejlépe z předešlého dne) nakrájíme na kostičky o hraně asi 2 centimetry. Křen oloupeme a nastrouháme. Petrželku nase...

Mořský ďas ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem

Mořský ďas ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 medailónků z očištěného filé z mořského ďasa, 200 g na jemné plátky nakrájené anglické slaniny, pepř z mlýnku dle chuti, Rizoto: 1 šalotka , 50 ml olivového oleje, 250 g rýže arborio (neproprané), 100 ml bílého vína, 1 bobkový list, 500–600 ml zeleninového vývaru, 100 g strouhaného parmazánu, 1 stonek čerstvé šalvěje, 50 g másla, sůl, pepř z mlýnku na dochucení, 1 pomeranč, 12 cherry rajčátek, 1 lžička olivového oleje

Medailónky opepříme a zabalíme do anglické slaniny. Vložíme do pekáčku a v troubě předehřáté na 160°C pečeme cca 15 minut. Šalotku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Zpěníme ji na oleji, přidáme rýži a krátce orestujeme. Poté zalijeme bílým...

Jahodoví mužíčci

Jahodoví mužíčci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 velkých jahod, hrst čokoládových vloček, 1 sklenička tvarohu nebo šlehačky, máta na ozdobení

Očištěné velké jahody rozkrojte na půlky (menší část bude jako čepička viz. foto). Vnitřek spodní části jahody opatrně vydlabejte a vyplňte jej tvarohem nebo šlehačkou. Ozdobte čokoládou a mátou.

Ovocný špíz pro děti

Ovocný špíz pro děti

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 jahod, 1 banán, 2 palačinky, ovocná marmeláda na potření palačinek, 1 lžička čokoládové rýže

Nakrájejte banán na větší kousky a jahody na půlky. Připravte si špejli a začněte napichovat ovoce - první bude půlka jahody, poté banán, jahoda, banán... Postupujte až do půlky špejle, kde napíchněte kousek srolované a marmeládou natřené palačink...

Mango nápoj

Mango nápoj

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velké zralé mango, 1 zralý banán, balení bílého jogurtu, 1 sklenka drceného ledu, špetka kardamomu (nepovinné), máta na ozdobu

Oloupejte banán i mango a nakrájejte je na malé kousky. Vložte všechny ingredience (kromě máty) do mixéru a důkladně rozšlehejte až se vám objeví pěna. Ochutnejte a případně dochuťte cukrem. Ozdobte mátou a podávejte, dokud je nápoj chladný.

Kukuřičná polévka se špetkou chilli

Kukuřičná polévka se špetkou chilli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 palice čerstvé kukuřice, litr zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 1 větší brambor, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, muškátový oříšek, špetka chilli

Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte ji dozlatova na troše oleje. Zalijte ji vývarem, přidejte na kostičky pokrájenou bramboru a nechte asi 5 minut vařit. Mezitím nožem okrájejte z omytých palic kukuřice šťavnatá zrna. Ta přidejte do polévky a ne...

Kachní játra na jalovci

Kachní játra na jalovci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kachních jater, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 10 kuliček jalovce, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli, špetka pepře, troška čerstvého tymiánu

Kachní játra omyjeme a nakrájíme na kousky. Nesolíme, protože játra by ztvrdla. Šalotku a česnek nasekáme nadrobno. Játra opečeme asi 2 minuty na oleji, přidáme šalotku s česnekem, rozdrcený jalovec, tymián a pepř. Zmírníme teplotu a opékáme další...

Játrový chlebíček

Játrový chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g jater, 100 g slaniny, 1 lžička sardelové pasty, 2 vejce, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžička petrželové naťi, 2 lžíce strouhanky

Játra umeleme na masovém strojku, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, dva žloutky, nakrájenou cibuli, 1 lžíci másla, sardelovou pastu a podle potřeby strouhanky. Nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Těstem naplníme máslem vymazanou a strouhankou ...

Bezvaječný mazanec

Bezvaječný mazanec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

27 dkg polohrubé mouky, 10 dkg Hery, 140 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, špetka soli, 1 hrst rozinek, 1 hrst plátkových mandlí, 1 lžička instantního droždí, 1 lžička citronové kůry, 1 vejce na potření

Rozpustíme si Heru a necháme ji trochu zchladnout, pak ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Poté smícháme všechny suché přísady, k nim přidáme Heru i mléko a zpracujeme v těsto, které se nelepí. Zpracované těsto dáme kynout (1-2 hodinky, záleží na...

stránka: