Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 36

Květákové špízy

Květákové špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g cibule, 1 troška grilovacího koření, 60 g květáku (uvařený do poloměkka), 15 g plátkového sýru, 40 g uzeniny, 10 g tuku

Na špízovou jehlu postupně napichujeme cibuli, květák, uzeninu, květák. Okořeníme, opečeme na rozpáleném tuku a dodusíme do měkka, popř. ještě zapečeme s plátkovým sýrem.

Hovězí maso zapečené se žampiony

Hovězí maso zapečené se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g zadního hovězího masa , 30 g přepuštěného másla, 1/2 lžičky mleté sladké papriky , 250 ml masového vývaru, 500 g žampionů, 2 lžíce citronové šťávy, 40 g másla, 75 g slaniny, 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, špetka pepře, špetka soli, 0,2 l bílého vína, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 125 g strouhaného ementalu, 2 lžíce pažitky

Maso omyjeme a nakrájíme na jemné plátky a opečeme ze všech stran na přepuštěném másle. Okořeníme a zalijeme masovým vývarem. Dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Na pánvi zahřej...

Jehněčí maso s kůrčičkou z brambor a sýra

Jehněčí maso s kůrčičkou z brambor a sýra

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g jehněčí kýty, 40 g přepuštěného másla, 1 cibule, špetka soli, troška pepře, 300 g mrkve, 500 g fazolek (zelené fazolové lusky), 1/4 lžičky tymiánu (Mateřídouška obecná), 250 ml masového vývaru, 400 g brambor, 150 g ementalu, 1/8 l smetany ke šlehání (šlehačka), 1/4 lžičky mleté papriky

Maso omyjeme a pokrájíme na kostky. V hlubší pánvi je opečeme ze všech stran na přepuštěném másle spolu s kostičkami cibule. Osolíme je a opepříme a poté přidáme 1/8 l vody. Necháme asi tak 30 minut dusit. Poté očistíme a omyjeme mrkev i fazole. M...

Zapečený nákyp z rýže a ovoce

Zapečený nákyp z rýže a ovoce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rýže, smetana či mléko dle potřeby, 1 vejce, 1 - 2 lžíce cukru krupice, voda dle potřeby, 2 - 3 balení skořicového cukru na posypání, 1/2 lžičky soli, švestky na povrch dle potřeby, 5 - 6 jablek

Rýži uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Ke skoro dovařené vlijeme smetanu či mléko a 2 lžíce másla, trochu přisladíme. Směs musí mít hustotu hustší kaše. Raději lehce mícháme, aby se rýže nepřipálila. Mezitím rozkrájíme neloupaná jablka na čtvr...

Smetanové prstýnky s eidamem na vepřové panence

Smetanové prstýnky s eidamem na vepřové panence

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 60 g másla, 2 žloutky, 150 g smetany, 150 g eidamu, špetka soli, špetka pepře, špetka muškátového ořechu, 2 kousky vepřové panenky po 350 g, 1,5 l zeleninového vývaru, 500 g listového špenátu, 40 g přepuštěného másla, 2 stroužky česneku

Brambory oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté je prolisujeme lisem na brambory a vymícháme dohladka spolu se žloutky, změklým máslem, smetanou a na jemno nastrouhaným eidamem. Maso vložíme asi na 15 minut do ...

Lasagně s chřestem

Lasagně s chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

9 plátků celozrných lasagní, 1 kg zeleného chřestu, 40 g másla, 2 lžíce celozrné mouky, 500 ml mléka, 100 g strouhaného sýra, špetka soli, špetka pepře, špetka nastrouhaného muškátového ořechu

Plátky lasagní uvaříme v lehce osolené vodě al dente. Vyjmeme je a propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Chřest oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Rozehřejeme máslo, osmahneme mouku a přidáme mléko, za stálého míchání přivedeme k varu a va...

Těstoviny s anglickou a sýrem

Těstoviny s anglickou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vařených těstovin, 100 g anglické slaniny, 1 lžíce slunečnicového oleje, 100 g mražené zeleninové směsi, špetka soli, špetka pepře, 100 g plísňového sýru, 3 vejce

Na oleji krátce orestujeme anglickou slaninu a poté přidáme zeleninu. Opékáme na mírném plameni tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Přidáme rozdrobený sýr, promícháme a vmícháme uvařené těstoviny. Do směsi vylijeme rozklepnutá vejce, osolíme, ope...

Gratinovaná pochoutka s třešněmi

Gratinovaná pochoutka s třešněmi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 100 g cukru krystal, 300 g třešní, 2 cl třešňovice, 25 g mandlí, 2 vajec, 30 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 1/8 l smetany, 1 lžíce cukru moučka

Menší formu na pečení vymažeme změklým máslem a vysypeme asi tak 2 lžícemi cukru. Třešně si omyjeme a vypeckujeme je a poklademe na dno formy a zalijeme je třešňovicí a posypeme mandlemi nakrájenými na hranolky. Z vajec, mouky, mléka, smetany a c...

Brukvová polévka se škrobem

Brukvová polévka se škrobem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g brukve, 20 g bílých, vařených fazolí, troška glutasolu, 10 g škrobové moučky, 1/2 lžička sójové omáčky, troška pepře, špetka soli, 5 g tuku, 2,3 dcl vývaru

Na nudličky pokrájené brukve osmahneme na tuku, osolíme, opepříme, přidáme glutasol, sójovou omáčku, fazole a zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Před koncem vaření přidáme v trošce vody rozmíchaný škrob a necháme ještě krátce povařit.

Pikantní těstovinový salát

Pikantní těstovinový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin, 1 konzerva fazolí, 1 cibule, 1 feferonka, 1 stroužek česneku, 2 papriky (kapie), 3 rajčata, 6 lžic slunečnicového oleje, 3 lžíce octu, špetka soli, špetka pepře

Nejprve si uvaříme těstoviny a necháme vychladit. Pak přidáme scezené červené fazole, nakrájenou cibuli a na jemno nakrájenou papriku a rajčata. V menším hrnci rozehřejeme olej, do kterého dáme očištěnou a semen zbavenou feferonku, necháme asi 3 m...

Květák s vepřovým masem

Květák s vepřovým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 g cibule, 60 g květáku, troška muškátového květu, troška pepře, špetka soli, 5 g tuku, 1/2 g vejce, 40 g vepřového masa

Na nudličky nakrájené, osolené a okořeněné maso osmahneme s drobnými růžicemi květáku na zpěněné cibulce a dusíme ve vlastní šťávě do měkka. Na závěr šťávu zahustíme vejcem a ochutíme zelenou natí.

Květáková musaka s těstíčkem

Květáková musaka s těstíčkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 g cibule, 60 g květáku (uvařený do poloměkka), 10 g másla, 0,15 dcl mléka, 30 g mletého masa, 20 g hladké mouky, troška pepře, špetka soli, 10 g tuku, 1,5 vejce, 0,15 dcl zakysané smetany

Menší růžice květáku a košťál rozkrájený na kolečka obalujeme v těstíčku z 1/2 vejce, mouky a mléka. Smažíme dozlatova na rozpáleném tuku. V tomtéž oleji osmahneme dobře pokrájenou cibulku, přidáme mleté maso, osmažíme je a do mírně prochladlé smě...

Okurkový salát s olivami

Okurkový salát s olivami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 okurky, 250 g balkánského sýru, 200 g oliv, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce kopru, špetka soli, špetka pepře

Okurky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř a zálivku nalijeme na okurky. Pak přidáme nasekané zelené olivy a kopr. Dáme vychladit do lednice a před podáváním přidáme balkánský sýr.

Brambory zapékané s čerstvým kyselým zelím

Brambory zapékané s čerstvým kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, špetka pepře, špetka muškátového ořechu, 2 lžíce petrželové natě, 1 cibule, 1 lžíce margarinu, 500 g kyselého zelí, 1 jablko, 1 šálek zeleninového vývaru, 50 g strouhaného parmazán/parmezán

Brambory uvaříme ve slupce v malém množství vody asi 30 minut, poté je slijeme a necháme vystydnout. Pak oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Smetanu dobře promícháme se solí, pepřem,muškátovým oříškem a na jemno nasekanou petrželkou. Cibuli olou...

Gratinované brambory se sýrem

Gratinované brambory se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 200 g cukety, 150 g žampionů, 200 g smetanového sýra, 2 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 75 g parmezánu, 1 vejce, špetka soli, špetka pepře

Brambory omyjeme a oloupeme. Oloupané brambory opláchneme a také si očistíme cuketu a žampiony. Všechny 3 druhy zeleniny si nastrouháme na stejně silné plátky, ale ne moc silné. Zapékací formu vymažeme a navrstvíme do ní plátky brambor, cuket a hu...

Borůvkový sníh

Borůvkový sníh

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 bílků, 400 g cukru krupice, 200 g cukru moučka, 4 lžíce borůvkového džemu

Bílky vyšleháme na vodní lázni nejdříve do pěny, pak postupně přidáváme krupicový cukr a šleháme dále dalších 10 minut. Vyjmeme z lázně a šleháme dále, až krém zhoustne a vychladne. Nakonec zlehka vmícháme moučkový cukr a džem. Ozdobně stříkáme cu...

Marinované Pangasové řízečky

Marinované Pangasové řízečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g pangasiuse, 1 slepičí vejce, 3 lžíce Řeckého jogurtu, 1 lžíce majonézy, 1 lžička pažitky, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička limetové šťávy 100%, 4 jehličky-lístečky rozmarýnu

Z bílého jogurtu, majonézy, pažitky, citronové a limetové šťávy si vytvoříme marinádu. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme nasekané 4 tenké jehličky - lístečky rozmarýnu. Filety Pangase omyjeme a osušíme, osolíme. Nakrájíme na řízečky a vloží...

Brukvová kaše s cibulkou

Brukvová kaše s cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vařené brukve , 10 g cibule, 2,5 g cukru moučka, špetka soli, 10 g tuku

Vařené brukve prolisujeme, vmícháme na polovině tuku osmaženou cibulku, osolíme, popř. přisladíme a podáváme polité druhou polovinou tuku.

Smažená brukev po přírodnu

Smažená brukev po přírodnu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g brukve, 2,5 g cukru moučka, 5 g hladké mouky, 0,5 dcl tatarské omáčky, 0,3 dcl kečupu, špetka soli, 10 g tuku

Na větší tenké plátky pokrájené brukve osolíme, poprášíme cukrem a moukou a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme polité tatarskou či jinou studenou omáčkou nebo kečupem.

Pangasová pěna

Pangasová pěna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g pangasius uvařený, 100 g Taveného sýra s pažitkou a cibulí, 100 g taveného sýra smetanového, 2 lžíce másla, 1 lžíce tatarské omáčky, troška rozmarýnu, špetka soli, 2 špetky pepře, 1 lžíce pažitky

Pangase vaříme v osolené vodě s přidáním 4 jehliček rozmarýnu a jedné lžíce citronové šťávy 5- 8 minut. Rozmarýn vyjmeme. Scedíme a necháme vychladnout. Ze sýrů a másla si vyšleháme pěnu, přidáme 1 lžíci tatarské omáčky a Pangase. Šleháme do hladk...

Bublanina se skořicovou dýní

Bublanina se skořicovou dýní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 100 ml slunečnicového oleje, 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 150 ml vody, 1 kousek dýně, na dýni - 1 lžička kyseliny citronové, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 50 g cukru krupice

Dýni očistíme a nakrájíme na menší kousky - 1 talíř. Do vroucí vody s kyselinou citrónovou nasypeme dýni a od bodu varu jí 2 minuty povaříme. Poté jí vylijeme na síto a necháme okapat. V míse promícháme oba cukry se skořicí a směsí obalíme prochla...

Plněné citronové lodičky s krémem a ovocem

Plněné citronové lodičky s krémem a ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tučného tvarohu, 150 g Řeckého jogurtu, 1 lžíce vaječného likéru, kůra z 1 citronu, 1 lžička citronové šťávy, 1 balení vanilkového cukru, 5 citrónů, 4 lžíce malin, 4 třešně

Tvaroh vymícháme s jogurtem a vaječným likérem. Přidáme citronovou šťávu a kůru z 1 citronu. Dochutíme vanilkovým cukrem. Necháme vychladit. Z omytých citronů si vytvoříme lodičky, které vydlabeme. Pocukrujeme a plníme krémem. Zdobíme malinami a t...

Brukvové zelí

Brukvové zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brukve, 10 g cibule, 5 g cukru moučka, troška kmínu, 0,05 dcl octu, troška pepře, špetka soli, 10 g tuku, 0,5 dcl vývaru

Nastrouhanou brukev osmahneme na zpěněné cibulce s kmínem, osolíme, okořeníme, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Před koncem dušení okyselíme, popř. přisladíme.

Brukvové opečenky

Brukvové opečenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g vařené brukve, 30 g krupice vařené v mléce, troška pepře, 10 g strouhanky, špetka soli, 10 g tuku, 1/2 vejce

Na hrubo nastrouhané brukve smícháme s krupicí, žloutkem, osolíme, opepříme a vmícháme z bílku tuhý sníh. Vytváříme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme je po obou stranách dozlatova.

Aspik z nožiček

Aspik z nožiček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílky, troška bobkového listu, 30 g celeru, 30 g cibule, 30 g mrkve, troška nového koření, 0,5 dcl octu, troška pepře, 30 g petržele, špetka soli, 1 vepřových nožiček, 1/2 l vody

V osolené a okyselené vodě vaříme nožičku se zeleninou a kořením do měkka (vodu stále doléváme na 1/2). Procedíme, necháme ztuhnout a sebereme z povrchu všechnu mastnotu. Pak dáme aspik rozehřát a můžeme dochutit octem a solí. Necháme vychladit a ...

stránka: