Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 18

Mrkvová pomazánka se sýrem

Mrkvová pomazánka se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Ramy , 100 g jemného tvarohu, 50 g strouhaného sýra, 200 g mrkve, 1 špetka soli, 1 lžíce petrželové naťi, 1 lžíce polotučného mléka

Omytou a očistěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Máslo, tvaroh, strouhaný sýr a mrkev v misce smícháme a ochutíme solí. Pokud je pomazánka hustá, zředíme jí lžící mléka. Mažeme na lámankový, nebo jiný zrníčkový chléb a zdobíme petržel...

Plněné bramborové šišky

Plněné bramborové šišky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 300 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 100 g uzeného masa

Omyté brambory oloupeme, zalijeme vařící vodou, přidáme sůl a uvaříme do měkka. Část vody slijeme, brambory rozšťoucháme, uděláme do nich několik otvorů a zasypeme polohrubou moukou. Necháme propařit na teple. Teplé těsto hned formujeme. Do ka...

Drůbeží játra se zeleným hráškem

Drůbeží játra se zeleným hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mraženého či čerstvého zeleného hrášku, 2-3 lžíce másla, přiměřené množství soli dle chuti, 1 střední cibule, 1 lžička kari koření, 1 lžička koriandru mletého, 1 lžíce sušené bazalky, voda, 400 g kuřecích jater, trocha rostlinného oleje či sádla na smažení

Hrášek chvilku podusíme v trošce horké osolené vody a přidáme máslo. Opraná a očištěná játra pokrájíme a osmahneme na tuku, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a přidáme koření. Posléze hrášek smícháme s játry a prohřejeme.

Perník s medovinovým krémem

Perník s medovinovým krémem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 balení prášku do pečiva, 20 g kakaa, 1 ks slepičího vejce, 250 g cukru krupice, 100 g Hery, 3 lžíce včelího medu, 250 ml kefíru, 250 g Hery máslové, 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 40 ml medoviny, 100 g vlašské ořechy

Těsto: Mouku prosejeme s kypřícím práškem a kakaem. Přidáme vejce, cukr, rozpuštěný tuk, med, kefír a vše promícháme. Do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku s vyšším okrajem rozetřeme těsto. Pečeme při 160 °C přibližně 45 minut. Po ...

Pečená kachna na zelí

Pečená kachna na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celá kachna (cca 1.8 kg), 2 lžičky soli, 1 lžička mletého kmínu, 1 kg kyselého zelí, 3 cibule, 3 jablka

Kachnu očistíme, omyjeme a zbavíme vnitřního tuku. Poté jí ze všech stran osolíme a okmínujeme. Oloupanou cibuli nakrájíme na čtvrtky a poté na plátky. Jablka zbavená slupek nakrájíme na drobné kousky a zelí překrájíme. Na dno skleněného pekáče ...

Sádlové koláčky s marmeládou

Sádlové koláčky s marmeládou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g sádla, 70 g cukru moučka, 100 g hladké mouky, 30 g kakaa, 2 lžíce ovocné marmelády

Sádlo, cukr, hladkou mouku a kakao zpracujeme v hladké těsto. Z těsta vyválíme kuličky, které na plechu promáčkneme tak, aby vznikl důlek. Do důlku dáme marmeládu a pečeme v troubě cca 20 minut.

Banány v županu

Banány v županu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 banánů, 4 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 2 lžičky koňaku, 2 dcl slunečnicového oleje, 4 lžíce hladké mouky

Banány oloupeme a pokrájíme na silnější kolečka. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, koňak a nakonec tuhý sníh z bílků. Kolečka banánů namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova.

Bůček se zeleninou

Bůček se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků bůčku, 1/2 sáčku mražené zeleninové směsi, 2 šálky drůbežího vývaru, 1 lžíce bílého vína, 2 lžičky Solamylu, špetka soli, 1-2 lžičky sádla

Zeleninu uvaříme ve kuřecím vývaru do měkka (místo vývaru můžeme použít i kostku slepičího bujonu). Uvařenou zeleninu vyjmeme a uložíme do velké mísy. Ve vývaru uvaříme plátky bůčku a poté je položíme na zeleninu. Do vývaru přidáme bílé víno a g...

Vepřové maso s květákem

Vepřové maso s květákem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřové kýty, 1 lžička Solamylu, 1 lžička mletýého zázvoru, špetka pepře, 2-3 lžičky sójové omáčky, 1 střední květák, špetka soli, 1 sušená feferonka, 2 lžíce slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na tenké plátky, zaprášíme solamylem, zázvorem a pepřem, pokapeme polovinou sojové omáčky, promícháme a necháme půl hodinky odležet. Mezitím očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Po scezení jej necháme vychladnout a n...

Barmské plátky

Barmské plátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 krůtí prsa , špetka soli, špetka pepře, 1 dcl slunečnicového oleje, 1 jablko, špetka mleté papriky, 4 žloutky, 2 lžíce kečupu

Krutí prsa naklepeme na tenké plátky, lehce osolíme, opepříme a z obou stran zprudka opečeme na pánvi s rozpáleným olejem. Jablko oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kolečka, které jemně posypeme paprikou. Poté jablka rychle opečeme,aby se...

Kynuté buchty s tvarohem a sušenými švestkami

Kynuté buchty s tvarohem a sušenými švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 50 g cukru krupice do těsta, 50 ml slunečnicového oleje do těsta, 1 vejce, špetka soli, 20 g droždí (kvasnic), 125 ml plnotučného mléka, 150 g jemného tvarohu ve folii, 3 lžičky cukru moučka, 50 g sušených švestek, 50 ml slunečnicového oleje na potření

Z mléka, kvasnic a části cukru připravíme kvásek. Po vykynutí kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, žloutek, špetku soli, olej a mouku. Vypracujeme těsto a přikryté utěrkou necháme v teple nejméně hodinu kynout. Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukre...

Kapr pečený po třeboňsku

Kapr pečený po třeboňsku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kapr, 6 stroužků česneku, 1/2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 80 g másla, 1/2 sklenka rybího vývaru nebo vody

Připravíme si filety z kapra, porce pečlivě osušíme papírovou utěrkou, potřeme je solí utřenou s česnekem, posypeme kmínem a v pekáči na rozehřátém másle pečeme v troubě cca 15 minut při 190°C. V průběhu pečení rybu občas přeléváme vypečenou šťá...

Zázvorový sirup proti nadýmání

Zázvorový sirup proti nadýmání

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g zázvoru, 900 ml destilované voda, 100 ml konzumního lihu (alkoholu), 150 g cukru krystal

Zázvor navlhčíme alkoholem, zalijeme destilovanou vodou a necháme 2 dny odležet. Potom tekutinu prolisujeme, přefiltrujeme a svaříme na hustý sirup s cukrem v poměru 100 g na výtažku na 150 g cukru.

Houbové placičky se sýrem

Houbové placičky se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnky hub, 1-2 cibule, 1 hrnek polotučného mléka, 2 rohlíky, 2 lžíce másla, 2 slepičí vejce, 15 dkg tvrdého sýru, 1 lžička soli, troška pepře, 3 lžíce strouhanky, 150 ml rostlinného oleje

Cibuli omyjeme, oloupeme, nakrájíme na drobno a osmahneme na másle. Poté přidáme očištěné, nakrájené houby a dusíme dokud se neodpaří přebytečná voda. Rohlíky nakrájíme na kostky, vložíme do misky, přelijeme vlahým mlékem a necháme vsáknout. Ná...

Drožďové knedlíčky do polévky

Drožďové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

42 g droždí (kvasnic), 50 g másla, 1 cibule, 5 lžic hrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 slepičí vejce, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli

Oloupanou,nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na másle a restujeme na mírném ohni. Přidáme rozdrobené droždí, které za stálého míchání rozpustíme a pánev odstavíme. K vychladlé směsi přidámejedno celé vejce, mouku, strouhanku a koření a ze...

Hovězí roláda s česnekovou šťávou

Hovězí roláda s česnekovou šťávou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g hovězího zadního, 50 g čerstvého Baby špenátu, 100 g libové anglické slaniny, 1 lžička slunečnicového oleje, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 vejce, 1/2 kostky hovězího bujónu, 5 stroužků česneku, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, špetka soli, špetka pepře

Anglickou a špenát nakrájíme na širší nudličky. Špenát spaříme vařící vodou a necháme na sítu okapat. Na lžičce oleje prohřejeme slaninu, přidáme vejce, osolíme, opepříme a připravíme míchaná vejce. Poté vmícháme špenát a ještě chvíli mícháme. ...

Domácí tvarohové knedlíky s jahodami

Domácí tvarohové knedlíky s jahodami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení jemného tvarohu, 200 g hrubé mouky, 1 slepičí vejce, špetka soli, 500 g jahod

Na vál nasypeme mouku se špetkou soli, tvaroh, celé vajíčko a pečlivě propracujeme. Z hotového těsta utvoříme váleček, který si nakrájíme na dílky. Omyté a osušené jahody pečlivě balíme do těsta, zakulatíme a dáme do hrnce s vroucí vodou. Když ...

Zapečený řízek se zakysanou smetanou

Zapečený řízek se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 2 balení zakysané smetany, 1 lžíce grilovacího koření, 2 stroužky česneku, 8 velkých brambor

Kuřecí prsa naklepeme, můžeme rozkrojit na tenčí plátky, rozložíme je po pekáči. Na ně položíme na plátky nakrájené brambory. Česnek prolisujeme a smícháme se zakysanou smetanou a grilovacím kořením. Vzniklou směs nalijemena brambory. Dáme péci na...

Žemlovka

Žemlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 rohlíků, 1/4 l polotučného mléka, 5-6 jablek, 120 g cukru krupice, 100 g másla, 5 slepičích vejec, 5 lžic rumu, 1 balení skořicového cukru, 1/2 hrnku rozinek, 1 balení vanilkového cukru, 1 lžíce citronové kůry

Rohlíky z minulého dne nakrájíme na slabé plátky a navlhčíme ve směsi našlehaných vajec a mléka. Omytá jablka oloupeme, zbavíme jadřince, nakrájíme na slabé plátky a pokapeme rumem. Pekáček vymastíme máslem, na dno rozložíme vrstvu rohlíků, na to ...

Jikrové karbanátky

Jikrové karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 dkg jiker, 2 brambory, 1 lžíce petrželové natě, troška máty peprné, 1 lžička soli, troška pepře, 3 lžíce hladké mouky, 1 dcl rostlinného oleje, 1 cibule

Jikry z kapra povaříme 10 minut ve vodě, odblaníme a rozmixujeme. Přidáme uvařené, rozmačkané brambory, na kostičky pokrájenou cibuli, petrželku a mátu, dle potřeby osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Uděláme karbanátky, obalíme je v hladké mouc...

Tvarohové neplněné knedlíky

Tvarohové neplněné knedlíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g jemný tvaroh, 1 lžíce krupice, 1 ks slepičí vejce, 1 špetka sůl

V míse promícháme měkký tvaroh s vejcem a krupicí a vypracujeme těsto, které necháme nejméně 2-3 hodiny v lednici (nejlépe však přes noc) odpočinout. Poté si těsto rozdělíme na menší kousky, vytvarujeme z nich knedlíčky o průměru cca 6 cm, které v...

Kapr na česneku

Kapr na česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kapr, 6-8 stroužků česneku, 1 lžíce soli, 1 lžíce mleté papriky, 1 hrnek hladké mouky, 1 dcl rostlinného oleje

Očistěného a osušeného kapra s kůží nakrájíme na porce, které na povrchu nařízneme, potřeme utřeným česnekm se solí, posypeme červenou paprikou a obalíme v hladké mouce. Porce smažíme na horkém oleji dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami syp...

Noky z vepřových jater

Noky z vepřových jater

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g jater, 100 g mletého vepřového masa, 1 rohlík, 3 lžíce hrubé mouky, 6 lžic vody, 1 lžička soli, troška pepře, 1 slepičí vejce, 2-3 lžíce strouhanky, špetka majoránky

Očištěná játra naškrábeme nožem, smícháme s masem a namočeným rohlíkem, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku majoránky a zahustíme strouhankou na mírně tuhou masu. Lžičkou vykrajujeme noky a vaříme v mírně osolené vodě cca 20 až 25 minut.

Makovec

Makovec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g máku, 150 g cukru moučka, 3 lžíce sádla, 1 slepičí vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1/4 l polotučného mléka

Nejdříve si umeleme mák. Do šlehače dáme cukr, vejce, mák, rozpuštěné sádlo, vlažné mléko a šleháme. Postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jakmile je vše rozmícháno, vylijeme směs do předem vymazané a vysypané formy a pečeme ...

Cuketové rolky

Cuketové rolky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 2 balení žervé, 2 jarní cibulky, špetka soli

Cuketu nakrájíme na tenké proužky a necháme odvodnit. Nakrájíme jarní cibulku, smícháme ji s žervé a kdo chce, může ještě trošku osolit. Směs namažeme na cuketu a tu poté srolujeme a propíchneme párátkem, aby držela tvar. Rolky vyskládáme na pečíc...

stránka: