Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jídlo na každý den - stránka 38

Křupavé placky s kyselým zelím

Křupavé placky s kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1 vejce, 100 g sádla, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 500 g polohrubé mouky, 150 g anglické slaniny, 300 g kyselého zelí, hrubá sůl a celý kmín na posyp, 1 balení sušeného droždí

Do nádoby pekárny nalijeme mléko, přidáme vejce, změklé sádlo, sůl, koření, mouku a droždí a zapneme program těsto. Mezitím slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozehřáté pánvi lehce opečeme. Necháme vychladnout. Ze zelí vymačkáme přebytečnou ...

Mnichovská pivní polévka

Mnichovská pivní polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 1 l světlého piva, sůl, pepř, cukr , 1/2 lžičky kmínu, špetka muškátového květu, šťáva z 1 citrónu, 2 žloutky, 100 g šunky, zakysaná smetana

Rozehřejeme máslo, přilijeme pivo, dáme sůl, pepř, trochu cukru, kmín, muškát a citronovou šťávu. Směs necháme přejít varem, zamícháme a stáhneme z plotny. Rozkvedláme žloutky ve smetaně a vmícháme do polévky(ne vroucí). Podáváme s krutóny nebo os...

Kroupová placerka

Kroupová placerka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g drobných krup, 600 g brambor, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 slepičí vejce, 100 g uzené slaniny, lžička pepře bílého, lžička soli, lžička majoránky, lžíce sádla na vymazaní pekáče

Preplachnuté krúpy dáme variť do osolenej vody. Keď napoly zmäknú, pridáme k nim na kolieska pokrájané zemiaky a všetko spolu rozvaríme na kašu. Údenú slaninu pokrájame na kocky, rozpražíme, pridáme postrúhanú cibuľu a keď zružovie, primiešame roz...

Bryndzová polévka s brambory

Bryndzová polévka s brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 1 cibule, 1 lžička čerstvého kopru, 60 g másla, 150 ml kravského mléka, 250 g Brynzy, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce gulášového koření

Cibuľu pokrájanú na drobno speníme na masle. Pridáme gulašové korenie a zalejeme asi 1 litrom vody, osolíme, pridáme očistené zemiaky, pokrájané na kocky a uvaríme do mäkka. Pred dovarením pridáme bryndzu rozhabarkovanú v mlieku a hladkú múku a sp...

Zvolenské kuličky

Zvolenské kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 500 g uzeného masa, 4 stroužky česneku, 80 ml olivového oleje, 1 cibule, 2 slepičí vejce, 80 g hladké mouky, špetka bílého pepře, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli

Očistené surové zemiaky postrúhame, necháme na site odkvapkať, pridáme cibuľku, opraženú na oleji s cesnakom, soľ, korenie ,majorán a múku. Zamiešame k tomu zomleté alebo na jemno nakrájané údené mäso a vajcia. Z cesta formujeme guľky, obalíme ich...

Jehněčí kýta s brambory a fazolí

Jehněčí kýta s brambory a fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g jehněčí kýty, 80 ml olivového oleje, 80 g uzeného bůčku, 1 cibule, 250 g fazolí, 3 stroužky česneku, 1 lžička pepře bílého, 250 g brambor, 1 lžička soli

Fazuľu preberieme, umyjeme a večer ju namočíme do studenej vody, aby zmäkla. Ráno ju uvaríme. Umyté mäso pokrájame na kocky a dáme na olej, na ktorom sme rozškvarili údený bôčik pokrájaný nadrobno a spenili cibuľu. Osolíme, okoreníme a za občasnéh...

Telecí játra s jablky

Telecí játra s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g telecich jater, 100 ml olivového oleje, cibule, jablko, sladko-kyselá okurka, 50 ml kečupu, lžíce Worcesterské omáčky, 30 g hladké mouky, 30 g francouzské hořčice, špetka bílého pepře , lžička soli

Teľaciu pečeň nakrájame na rezne, mierne ich naklepeme, potrieme trochu horčicou a okoreníme, pomúčime a na horúcom oleji z oboch strán opečieme. Opečené vyberieme na tanier. Do oleja pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú trochu opražíme, pridáme jabĺko...

Ryzcová majonéza s křenem

Ryzcová majonéza s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g ryzců, 3 žloutky, 2 lžíce křenu, 100 ml zakysané smetany, olej, citronová šťáva, sůl, pepř

Pokrájané a osolené rýdziky udusíme na oleji, odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Potom prilejeme žĺtky rozšľahane s olejom a citrónovou šťavou, pridáme smotanu a postrúhaný chren, dobre premiešame a necháme odstáť. Podávame samostatne alebo ku...

Severská studená omáčka

Severská studená omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml majonézy, 150 g oloupaných jablek, 50 g křenu, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce bílého vína, špetka cukru moučka, špetka soli, 1 malá kyselá okurka, snítka kopru

Do majonézy zamiešame postrúhané jablka, chren, uhorku, pridáme soľ, cukor a primiešame biele víno a smotanu. Výborne chuti so studenými mäsami, ozdobiť môžme kôprom.

Vepřové s povidlovou krustou

Vepřové s povidlovou krustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety, 100 g Nivy, 4 lžíce švestkových povidel, špetka soli, špetka pepře

Kotlety osolíme, opepříme a vložím na 16 minut pod rozpálený gril. V polovině pečení obrátíme. Potom na kotletky naneseme povidla a posypeme nakrájeným sýrem. Vrátíme pod gril, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne.

Bramborové krokety se sýrem

Bramborové krokety se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, uvařených ve slupce, 400 g tvrdého sýra, špetka muškátového ořechu, 2 vejce, 2 žloutky, 200 g strouhanky, 80 g hladké mouky, 150 ml oleje, 50 ml mléka, sůl, petrželka

Zemiaky olúpeme, pretlačíme a premiesime so strúhaným syrom, pridáme žĺtky, soľ, muškátový orech, hladkú múku a mlieko. Z vypracovaného cesta tvoríme válčeky, obalíme ich v rozšľahanom vajci a strúhanke. Vyprážame ich na horúcom oleji. Hotové posý...

Uzená krkovička s ananasem

Uzená krkovička s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzené krkovice, 5 cibulí, 500 g ananasového kompotu, 3 lžíce francouzské hořčice, 1 lžička zázvoru, 1 lžíce cukru, 1 lžíce kari , špetka soli, 4 lžíce másla, 250 ml ananasové šťávy

Ananás nakrájame na kúsky,šťavu zlejeme. Cibuľu nakrájame na kolieska.Horčicu, zázvor, cukor, soľ, a 1/2PL kari vymiešame na pastu. Mäso potrieme pastou a vložíme do vymasteného pekáča. Okolo mäsa rozložíme nakrájaný ananás a kolieska cibule. Posy...

 Uzená kuřecí stehna dle hospodyně

Uzená kuřecí stehna dle hospodyně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 uzených kuřecích stehen, 20 plátků slaniny, 800 g kysané kapusty, 500 g na plátky nakrájených brambor

Stehna umyjeme, osušime a obalíme plátkami slaniny. Do pekáča dáme kyslú kapustu, na to navrstvíme zemiaky a nakoniec stehna. Pečieme v horúcej rúre cca 60minút.

Koláč z olomouckých tvarůžků

Koláč z olomouckých tvarůžků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 125 g olmouckých tvarůžků, 300 g bílého jogurtu, 1 vejce, 100 g anglické slaniny, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, špetka kmínu, špetka oregana

Mouku promícháme s kypřícím práškem, do mísy dáme vejce a jogurt, promícháme a přisypáváme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Formu vymažeme olejem a navlhčenou rukou do ní rovnoměrně rozložíme vypracované těsto, po celé pl...

Zvolenské roštěnky

Zvolenské roštěnky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 hovězích roštěnek, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 párky, 100 g slaniny, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky , 2-3 papriky , 200 g hrášku, 1 lžíce hladké mouky, kostka masoxu na vývar, špetka soli, špetka pepře

Roštenky opláchnite, osušte a naklepte. Na krajoch narežte, aby sa neskrútili. Osoľte, okoreňte a na oleji prudko z oboch strán opečte. Potom pridajte párky nakrájané na polovice a na okrajoch prerezané do kríža, na plátky nakrájanú a na dlhšom ok...

Krůtí špíz se zeleninou a kukuřicí

Krůtí špíz se zeleninou a kukuřicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích prsou bez kostí a kůže, 2 ks kukuřičných klasů, 1 ks cukety, 12 ks cherry rajčátek, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce citronové kůry bio, 2 stroužky česneku, 4 snítky rozmarýnu, sůl, pepř

Maso nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přilejeme olej, citornovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, drcený česnek, pepř, rozmarýn, všechno důkladně promícháme a necháme odležet v chladnu alespoň hodinku. Mezitím si nakrájíme cuketu na plát...

Rychlá želva

Rychlá želva

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hovězí hamburger, 1 nožička párku, 3 plátky anglické slaniny, 2 hřebíčky

Anglickou slaninu nakrájíme na 6 proužků a propleteme jako rohož, tj. ze tří proužků vyrobíme osnovu a tou napříč protáhneme zbylé tři proužky. Nožičku párku naporcujeme tak, že konec odkrojíme v délce asi 2-3 cm, ve špici provedeme 2 vpichy a do ...

Rybí kousky v báječné marinádě

Rybí kousky v báječné marinádě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kapr nebo amur, 100 ml tatarské omáčky, 1 vrchovatá lžíce plnotučné hořčice, 80 ml piva, 2 lžíce bramborového škrobu, 3 stroužky utřeného česneku, šťáva z 1/2 citrónu, lžička mleté papriky (podle chuti sladké nebo pálivé), lžička drceného kmínu, lžička pepře, lžička soli, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 šálek polohrubé mouky, 2 lžičky grilovacího koření, olej

Nejdříve si připravíme marinádu: smícháme tatarku, hořčici, pivo, škrob, přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, po lžičce papriky, kmínu, pepře a soli a nakonec sekanou petrželku. Rybu naporcujeme na menší kousky, je lépe, stáhneme-li kůž...

Bezlepková bublanina

Bezlepková bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 250 g Hery, 250 g cukru krystal, 250 g bezlepkové mouky, 1 prášek do pečiva

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme tuk, postupne múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na tukom vymastený plech a na vrch poukladáme ovocie. Pečieme vo vyhriatej rúre.

Mleté kuličky z králíka

Mleté kuličky z králíka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

400 g vykoštěného králičího masa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, špetka soli, troška pepře, 1 vejce, 1 lžíce petržky, 1/2 lžička mleté papriky, 40 g slaniny, 20 dkg hladké mouky, 1 celer, 50 ml rostlinného oleje, 250 ml masového vývaru

Vykostěné maso nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme, překrojíme a umeleme spolu s masem na mlýnku. Přidáme oloupaný utřený česnek, sůl, mletý pepř, vejce, nasekanou petrželku, mletou papriku a na malé kostičky nakrájenou slaninu:to vše dobře...

Králík na tymiánu

Králík na tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 menší králík, 500 ml podmáslí, 150 ml červeného vína, 100 ml smetany (12%), 100 g pomazánkového másla, 3 lžíce oleje, 1 svazek tymiánu, špetka pepře, špetka soli

Králíka omyjeme , osušíme a rozdělíme na porce. Tymián opláchneme a jednotlivé lístečky otrháme. Smícháme víno s podmáslím, vmícháme lístky tymiánu, osolíme a pepříme. Naporcovaného králíka naskládáme do mísy, zalijeme marinádou, zakryjeme fólií a...

Bohatá neděle

Bohatá neděle

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové plece, 200 g žemle, 300 g másla, 300 ml mléko, 5 vajec, 10 g muškátu, 20 g pepře, 30 g soli, 1 kostka masoxu, 400 g žampionů, 1 citrón, 500 ml zakysané smetany

Maso rozemeleme, přidáme máčenou prolisovanou žemli v mléce, vajíčka, pepř, muškát, sůl a trochu citrónové kůry. Vše promícháme a tvoříme řízky a na másle opečeme. Výpek podlijeme trochou vývaru a smetanou a necháme podusit. Do šťávy dáme žampióny...

"Bašta" řezy

"Bašta" řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 250 g cukru krupice, 10 lžic vody, 1 kypřící prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky, 1/2 hrnečku rybízového džemu, 180 g mletých ořechů, 2 šlehačky, 2 pomazánková másla, 6 lžic cukru moučka, 100 ml čokoládové polevy, 150 ml rozpustné kávy s rumem

Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme vodu, prášek, mouku a ořechy a vše vyšleháme do hladké hmoty, kterou rozdělíme stejnou měrou na dva plechy a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 15-20 minut. Placky necháme vychladnout a připravíme náplň: ...

Lahůdkové kotletky pro přátele

Lahůdkové kotletky pro přátele

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 libové vepřové kotlety, 1 velká cibule, 1 velká červená cibule, 1 zelená paprika , 1/2 červené papriky , 2 lžíce hladké mouky, 200 g uzeného sýra, kostka masoxu, 200 ml bílého vína, špetka soli, špetka pepře, špetka mleté sladké papriky, 2-3 snítky čerstvého tymiánu , 2 lžíce sojové omáčky, 2-3 lžíce oleje

Kotlety naklepeme, lehce osolíme, opepříme, posypeme paprikou a obalíme v mouce. Na rozehřátém oleji je prudce osmahneme dozlatova. Připravíme si zapékací misku a na dno rozložíme obě cibule, nakrájené na měsíčky, papriky, nakrájené na proužky a ...

Rýžový salát s olivovým olejem

Rýžový salát s olivovým olejem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dlouhozrnné rýže, 1 okurka, 4 rajčata, hrst rukoly, 10 - 12 oliv, 1 cibule, 8 lístečků bazalky, 3 špetky soli, špetka mletého pepře, šťáva z 1 citrónu

Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Potom přidáme na kostky nakrájenou salátovou okurku, rajčata, nakrájenou rukolu, olivy, cibuli, nakrájenou bazalku, osolíme, opepříme, přidáme šťávu z jednoho citronu a olivový olej (kreme balsamico). Vše důklad...

stránka: