Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Něco extra - stránka 33

Hovězí maso s ananasem a cuketami

Hovězí maso s ananasem a cuketami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího masa, 1 malá konzerva ananasu, 2 ks menších cuket, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce sojové omáčky, 1 ks mrkve, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej na smažení

Cukety nakrájíme na plátky, maso na nudličky, ananas na kousky. Na trošce oleje orestujeme osolené a opepřené maso a pak vyjmeme. Do pánve dáme cukety a ananas, přidáme sójovku, rajský protlak, zalijeme půl deci vody a šťávou z ananasu. Podusíme d...

Vánoční šunka

Vánoční šunka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5-2 kg šunky vcelku, 20 ks hřebíčků, 1 konzerva ananasu, 10 ks cherry rajčátek, petrželka, 10 ks koktejlových třešní

Do velkého hrnce dáme vařit vodu (můžeme se zeleninou – tu pak použít na polévku). Až bude vřít, vložíme do ní celou šunku kůží nahoru a mírným varem necháme „táhnout“ tři čtvrtě hodiny. Maso pak vyjmeme, necháme vychladnout a kůži šikmo nařízneme...

Krabí tyčinky na zázvorové cibuli

Krabí tyčinky na zázvorové cibuli

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krabích tyčinek, 2 cibule, 2 lžičky zázvoru, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 citrón

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji, přidáme mletý zázvor. Tyčinky nakrájíme na kousky a vložíme k cibuli. Chvilku osmahneme a pak podáváme s rýží. Ozdobíme kolečky citrónu.

Rybí filé s jablky a kešu

Rybí filé s jablky a kešu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce rybího filé, 2 jablka, 150 g kešu ořechů, 1 cibule, 3 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce pažitky, 150 ml rostlinného oleje, špetka mletého pepře, špetka soli

Plátky filé osolíme a opepříme, obalíme v mouce a zlehka opečeme po obou stranách, přidáme kolečka cibule a kostičky oloupaných a vyjádřincovaných jablek a kešu. Zlehka pečeme doměkka. Naservírujeme na talíř ozdobené jogurtem a nasekanou pažitkou.

Ananasový dort

Ananasový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 1,5 hrnečku polohrubé mouky, 1,5 hrnečku cukru krystal, 2 ks vajec, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 větší ananasový kompot (asi 600g), mleté mandle, oříšky nebo čokoládu, asi 4 lžíce ovocné marmelády, Krém: 2 balení pomazánkového másla, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 1 sáček vanilkového cukru do pudinku, 3 lžíce vaječného likéru

Nejprve si rozmixujeme ananasový kompot i se šťávou (pár kousků si necháme na ozdobu), vlijeme jej do mísy, přidáme ostatní suroviny a řádně zamícháme. Dortovou formu si vymažeme dobře máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a dá...

Žraločí steak vodníka Česílka

Žraločí steak vodníka Česílka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kousky žraloka, 1 citrón, špetka citronového pepře, špetka soli, 1 jarní cibulka, trocha sezamu

Žraločí maso si necháme rozmrazit a poté dáme do misky citronové šťávy na chvíli odležet, aby maso získalo delikátní citronovou chuť. Steaky popepříme a dáme péci na rozpálenou pánev. Pečeme, dokud steak není zlatavý za občasného polévání citronov...

Polévka šči

Polévka šči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vývaru z kostí, 300 g hlávkového zelí, 100 g hub, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 2 dcl zakysané smetany

Vývar z kostí přivedeme k varu, dáme do něj omyté zelí, které jsme nakrájeli na nudličky, dále přidáme omyté a na menší kousky nakrájené houby, osolíme a vaříme, dokud není zelí měkké. Mezitím si rozpustíme tuk, přidáme mouku a vytvoříme světlou j...

Segedínská rybí polévka

Segedínská rybí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg ryb, 1,5 l vody, 1 ks cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 100 g sterilovaného zelí, 2 ks zelených paprik

Rybu omyjeme, očistíme, vykucháme, obereme kosti, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Kousky masa dáme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu. Když se polévka vaří, přidáme rozpůlenou cibuli, mletou sladkou papriku, sterilované zelí, na nudli...

Polévka z mozečku

Polévka z mozečku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mozečku, 50 g tuku, 1 cibule, 100 g kořenové zeleniny, 40 g hladké mouky, 1,5 l vody, špetka pepře, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky

Mozeček omyjeme, vložíme na chvilku do horké vody a poté ho odblaníme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, tuk rozpustíme v hrnci, dáme na něj orestovat cibuli. Když je cibule orestovaná, přidáme mozeček a necháme dusit. Poté přidáme omytou, na m...

Polévka z vepřových jater

Polévka z vepřových jater

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřových jater, 50 g tuku, 30 g hladké mouky, 1,5 l vývaru z kostí, 2 žloutky, špetka pepře

V hrnci rozpustíme tuk, játra omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme orestovat na rozpálený tuk a necháme dusit. Když jsou játra napůl udušená, posypeme je hladkou moukou, lehce osmažíme, přilijeme vývar, opepříme a vaříme doměkka. Když jsou já...

Vývar s mletým masem

Vývar s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 1,5 l hovězího vývaru, 1 cibule, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 2 žloutky, špetka pepře, špetka soli, 2 lžíce najemno nakrájené pažitky

Rozpustíme v hrnci máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Poté zalijeme vývarem, osolíme, přidáme mleté maso, cibuli a povaříme. V mléce rozmícháme žloutky a přilijeme do polévky, když je maso měkké. Krátce povaříme. Podáváme posypané najemno nakrá...

Kapr dušený na víně

Kapr dušený na víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce kapra, 30 g másla, 3 lžíce oleje, 1/2 sklenky bílého vína, 1/2 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 20 g hladké mouky, 1/2 sklenky smetany, 1 žloutek, citronová šťáva, bobkový list, 2 kuličky pepře, sůl

Očištěné porce kapra osušíme utěrkou, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Na másle a na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme koření a osolené porce kapra a pomalu je opečeme po obou stranách. Přilijeme víno a několik lž...

Kuřecí salát s jablky

Kuřecí salát s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g grilovaného kuřete (příp.pečeného či vařeného), 6 ks jablek (z nich min. 1 červené a 1 žluté), 1 sklenka majonézy nebo bílého jogurtu, citronová šťáva dle chuti

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Čtyři jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Jedno červené a jedno žluté jablko zbavíme jádřince a nakrájíme i se slupkou na kostičky. Maso promícháme s jablky, majolkou a citronovou šťávou dle chuti. Podáváme.

Špagetový salát s mrkví

Špagetový salát s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g špaget, 5 ks sterilovaných okurek, 2 větší mrkve, Zálivka: 1 bílý jogurt, 5 lžic smetany, sůl podle chuti, cukr moučka podle chuti, citronová šťáva z 1/2 citronu, 4 lžíce pažitky

Špagety uvaříme, scedíme a vložíme do mísy. Okurky najemno nastrouháme, mrkev nahrubo a promícháme s těstovinami. Stranou spojíme jogurt se smetanou, citronovou šťávou a nasekanou pažitkou. Osolíme a osladíme dle chuti. Zálivkou přelijeme salát, z...

Torti s rajčatovou omáčkou, sojovým masem a parmazánem

Torti s rajčatovou omáčkou, sojovým masem a parmazánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g těstovin(torti), 2 rajčata, půl papriky, 50 g sojového masa(granulátu), 100 ml rajčatového protlaku, trocha bílého vína, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička oregana, 1 cibule, 2 stroužky česneku, trocha olivového oleje, 1 lžíce parmazánu/parmezánu

Těstoviny si uvaříme al dente a zakápneme trochou olivového oleje. Na pánvi si osmahneme cibulku, přidáme předem uvařený sojový granulát a na kostičky nakrájená rajčata a papriku. Okořeníme solí, pepřem a oreganem a necháme chvíli smažit. Zalij...

Nadívaný chléb krále Ječmínka

Nadívaný chléb krále Ječmínka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bochník chleba (já použila Bavorský z Globusu), 1/8 másla, 3 stroužky česneku, 5 dkg plátkového sýra, 10 dkg uzeného, 2 ks rajčat, 1 paprika, 1/2 cibule, troška soli, troška pepře

Rozpustíme si máslo a mezitím si nadrobno nakrájíme česnek, který pak na másle lehce osmahneme, maličko osolíme a opepříme. Bochníček chleba nakrájíme na asi 1 cm silné krajíčky, ale tak, abychom jej nedokrojili. Každý krajíček z obou stran potřem...

Tvarohový bramborák

Tvarohový bramborák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 250 g měkkého tvarohu, 2 ks vajec, 1 velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 2 stroužky česneku, olej na smažení

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme tvaroh, vejce a majoránku, nadrobno nasekanou cibuli a česnek, zahustíme moukou a dobře promícháme. Naběračkou naléváme na pánev s rozehřátým olejem a opékáme...

Delikatesní mačkané brambory

Delikatesní mačkané brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks brambor, 2 listy špenátu, 2 lžíce libovolné sterilované zeleniny, 2 lžíce pálivé sterilované zeleniny s kečupem

Brambory uvaříme, rozmačkáme. Špenát natrháme na kousky, spaříme a promícháme s brambory. Dáme na talíř a přidáme zeleninové směsi.

Panganius na grilu se sýrovou omáčkou

Panganius na grilu se sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rybího filé (Panganius), 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky soli, 1/2 l mléka, 15 dkg Nivy, 2 balení taveného sýra - větší obdélníkové, 1 lžička bazalky

Plátky rybího filé posolíme, pokmínujeme a ugrilujeme či opečeme na pánvi. Do mléka rozmělníme tavený sýr, nastrouháme Nivu a přivedeme k varu. Když se sýr řádně rozvaří, zahustíme hotovou bílou jíškou, případně dosolíme, ale to záleží na množ...

Rajčátková růžička

Rajčátková růžička

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 rajče

Vezmeme rajče s pevnou slupkou, omyjeme ho a otřeme. Pak ostrým tenkým nožem (například na krájení sýra), nejlépe s pilkou, začneme odkrajovat tenkou slupku. Začínáme na špici rajčete, a to tak, že nejprve vykrojíme - ale nedokrojíme, kolečko a pl...

Řezy na dortové oplatce

Řezy na dortové oplatce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

360 g cukru moučka, 6 vajec, 240 g vlašských ořechů (210 g do těsta a hrst sekaných ořechů navíc), 60 g strouhanky, 1/2 prášku do pečiva, 200 ml kávy, 1 vanilkový pudink, 250 g másla, 100 g čokolády na vaření, plátky oplatek dle formy

Těsto: Ze šesti bílků s 210 g moučkového cukru vyšleháme hustou pěnu. Lehce pak vmícháme 4 žloutky, 210 g mletých ořechů, 60g strouhanky a 1/2 kypřícího prášku. Na dno dortové formy nebo plechu dáme dortové oplatky, nalijeme připravené těsto a peč...

Vyprošťovák

Vyprošťovák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce octa, 2 dcl vody, špetka jedlé sody

Do vody přidáme ocet - chuť by měla být mírně kyselá, tuto kyselost zneutralizujeme jedlou sodou, zamícháme a vypijeme.

Vepřové kotlety Texas

Vepřové kotlety Texas

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřových kotlet, 1/2 sáčku grilovacího koření Texas Kotányi, 50 ml oleje, 2 avokáda, 2 hrušky, 1 ml citronové šťávy

Vepřové kotlety omyjeme, osušíme čistou utěrkou a po obou stranách lehce naklepeme. Směs koření promícháme s olejem a vzniklou marinádou přelijeme kotlety. Pak je necháme aspoň 60 minut odležet v chladu. Marinované maso položíme na olejem potřený ...

Gratinované krabí prsty

Gratinované krabí prsty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg krabích tyčinek, 0,5 kg domácí bramborové kaše, 2 ks vajec, 100 g Eidamu (Edam), 50 g petrželky, tuk na vymazání plechu

Na vymazaný plech naklademe krabí tyčky po 3 kusech. Do hotové bramborové kaše přidáme vejce, nastrouhaný sýr, petrželku. Hotovou směs plníme do zdobícího sáčku a stříkáme na krabí tyčinky. Pečeme cca 15 – 20 minut.

Jáhlový moučník s jahodovým tvarohem

Jáhlový moučník s jahodovým tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vařených jáhel, 2 sáčky vanilkového cukru, mléko podle potřeby, 250 g jahod, 250 g tvarohu

Ještě teplé jáhly dáme do mixéru, zalijeme horkým mlékem a mixujeme, dokud nevznikne hustší kaše. Osladíme jedním vanilkovým cukrem. Část jahod rozmačkáme vidličkou se zbývajícím cukrem, smícháme s tvarohem. Jáhlovou kaši dáme do pohárů, naneseme ...

stránka: