Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Něco extra - stránka 36

Játra na rajčatech a paprikách

Játra na rajčatech a paprikách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuřecích jater, 1 paprika , 3 rajčata, 1 cibule, 2 lžíce červené kari pasty, 1 lžíce oregana

Na rozehřátém oleji osmažíme nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme omytá játra, posypeme oreganem a zprudka restujeme. Když jsou už játra lehce opečená, přidáme rajčata a papriku nakrájené na kousky a kari pastu a necháme směs péct, dokud nebude p...

Dušená perlička s liškami

Dušená perlička s liškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 perlička (asi 1 kg), 300 g čerstvých lišek obecných, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 100 g másla, 200 ml červeného vína, 1 bobkový list, 1 lžička sušené šalvěje, špetka soli, špetka pepře

Perličku naporcujeme na 4 díly. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Šalotku a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pekáči rozehřejeme 50 g másla, kousky perličky na něm zprudka osmažíme ze všech stran. Přidáme šalotku, česnek a chvíli dus...

Červené zelí s brusinkami

Červené zelí s brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká sklenice červeného zelí, 2-3 lžíce brusinkového kompotu, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2-3 lžičky hladké mouky, 1 lžíce cukru krupice, 100-150 ml červeného vína, 1-2 lžičky soli

Do kastrolu dáme rozehřát sádlo a vhodíme najemno nasekanou cibuli. Smažíme, až cibule začne zlátnout, zasypeme ji cukrem a necháme trochu zkaramelizovat. Pak vmícháme mouku a ze sklenice vyklopíme zelí. Dobře promícháme a zalijeme vínem. Necháme ...

Taramasalata

Taramasalata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků bílého chleba, 1 ks cibule, 1 ks citrónu, 6 lžic olivového oleje, 4 kuličky oliv, 1 hrst petrželky, 60 g tresčích jiker

Z jiker vyškrábeme blány, jikry dáme do mixéru. Chléb ponoříme do vody. Poté z chleba vymačkáme přebytečnou tekutinu a přidáme ho k jikrám. Dále k jikrám přidáme šťávu z citrónu, na kousky nakrájenou cibuli a mixujeme. Poté po kapkách přiléváme ol...

Hermelínové kouličky

Hermelínové kouličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks Hermelínu, 100 g másla, špetka soli, hrst oliv, pár kousků ananasu, pár měsíčů mandarinek, troška sekané petrželky

Hermelín nastrouháme a utřeme ho s máslem, které jsme mírně posolili. Vezmeme kousek takto vzniklé směsi a zabalíme do ní tu olivu, tu kousek ananasu či mandarinky. Vytvarujeme kouličky a ty obalíme v nasekané petrželce.

Sýrové koule

Sýrové koule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g strouhaného sýra, 100 g měkkého salámu, 50 g másla, 1 lžička sardelové pasty, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 lžíce hořčice

Máslo utřeme se sardelovou pastou, hořčicí, vmícháme ostatní suroviny. Tvarujeme koule a obalujeme ve strouhaném sýru, necháme v chladu ztuhnout.

Pepřovo-limetkový steak z lososa

Pepřovo-limetkový steak z lososa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kousky lososa, 1 limetka, kapka olivového oleje, troška citronového pepře

Kusy lososa opláchneme a necháme trochu rozmrazit, poté na ně vymačkáme šťávu z limetky a necháme je v ní aspoň 10 minut (nebo kolik nám čas dovolí). Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a položíme na ně okapané plátky lososa, které jsme okořenili...

Celozrnné hřebeny s tvarohovou náplní

Celozrnné hřebeny s tvarohovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g celozrnné mouky (můžete smíchat více druhů), 40g olivového oleje, 1 vejce, špetka soli, 250 ml mléka, 1 hrst rozinek, 1 lžička skořice, 250 g odtučněného tvarohu, 2 lžíce včelího medu

Tvaroh smícháme s umytými rozinkami, skořicí a medem (možná Vás trochu potrápí, ale odměna ve formě hřebenů bez bílého cukru za to stojí). Smícháme mouku s mlékem, olejem a solí ve vláčné těsto. Pomoučenýma rukama jej předáme na pomoučený vál a...

Avokádový salát s pomerančem

Avokádový salát s pomerančem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 pomeranče, 2 avokáda, 20 kuliček oliv, 1 cibule, pár čerstvých lístků bazalky, 1 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky plnotučné hořčice

Pomeranče oloupeme a rozebereme na dílky. Avokádo překrojíme napůl a vyjmeme pecku. Oloupeme avokádo a nakrájíme na plátky. Olivy nakrájíme na polovinu a poté překrájíme půlky oliv na nudličky. Na talíř servírujeme plátky avokáda, dílky pomeranče,...

Květák s olivami

Květák s olivami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks květáku, 4 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 140 ml vody, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce rajčatového protlaku, 90 g černých oliv, 2 lžíce nasekané petrželky, špetka pepře, špetka soli

Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Olej rozpálíme a růžičky květáku na něm smažíme asi 2 minuty. Poté je vyndáme na talíř a na pánvi orestujeme nadrobno nasekanou cibuli. Když je cibule orestovaná, přilijeme trochu vody a citrónovou šťávu a p...

Salát z okry

Salát z okry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 6 ks rajčat, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 hrst nasekané petrželky, špetka pepře, špetka soli, 250 g okry (ibišek jedlý)

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozpálíme olej, orestujeme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Z okry odřízneme stonky a přidáme okru k cibuli a necháme smažit cca 10 minut. Rajčata nakrájíme na kolečka a přidáme po 10-ti minutách do...

Citrónová polévka s vejci

Citrónová polévka s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vývaru z kostí, 2 ks vajec, 2 ks citrónů, 60 g rýže

Vývar přivedeme k varu, když se vývar vaří, přidáme rýži a necháme povařit cca 10 minut. Poté sejmeme z plotny a necháme stranou. Žloutky ušleháme s 1 lžící vody do jemné pěny. Postupně přišleháme šťávu z jednoho citrónu. Dále do žloutkové pěny př...

Smažené olihně

Smažené olihně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g čerstvých olihní, 60 g hladké mouky, trochu oleje na smažení, špetka pepře, špetka solli, 1 ks citrónu, 1 hrst petrželky na ozdobu

Z olihně odstraníme hlavu, vnitřnosti a osten, zbylé tělo olihně omyjeme pod vodou, odřízneme chapadla a rozdělíme je na kousky. Z těla odřízneme kůži a maso nakrájíme na nudličky. V misce smícháme mouku se solí a pepřem a v této směsi obalíme nud...

Nakládané maso s krabími tyčinkami

Nakládané maso s krabími tyčinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600-700 g kuřecích prsou, 8-10 ks krabích tyčinek, Marináda: 6 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička kari koření, 2 lžíce oleje + 1 lžíce oleje na smažení, 1 lžíce Solamylu, 2 lžíce polohrubé mouky + 1 lžíce polohrubé mouky na zahuštění, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1/2 l (i více) drůbežího vývaru na dušení

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky nebo naklepeme na medailonky, krabí tyčinky pokrájíme na malé kousky a naložíme nejlépe přes noc do marinády, kterou jsme si připravili z již vypsaných surovin. Rozehřejeme olej na pánvi, přidáme maso s krabími t...

Krůtí kostky na jehlu

Krůtí kostky na jehlu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g krůtího masa, 2 lžičky šalvěje, 1 snítka rozmarýnu, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 150 g anglické slaniny, pár celých lístků šalvěje, špetka pepře, špetka soli

Krůtí maso nakrájíme na kostičky. Do mísy dáme nasekanou šalvěj, rozmarýn, citrónovou šťávu, olej, sůl, pepř, promícháme a přidáme krůtí maso. V této marinádě necháme maso přes noc. Druhý den maso vyjmeme, slaninu nakrájíme na polovinu a některé k...

Smažený sýr po indicku

Smažený sýr po indicku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g taveného přírodního sýra, 1 vejce, 1 lžička kari koření, 1 cibule, troška strouhanky, 4 ks chilli papriček, 2 lžíce tymiánu, 4 lžíce hladké mouky, troška oleje na smažení, špetka soli, špetka pepře

Ze sýru, vejce, strouhanky, špetky soli a kari vytvoříme kuličky a obalíme je v mouce smíchané s trochou soli a pepře. Cibuli nakrájíme nadrobno, chilli papričky zbavíme jader a drobně pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a kuličky v něm ze všech ...

Vepřové řízky v kari omáčce s pomeranči

Vepřové řízky v kari omáčce s pomeranči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřových řízků, 20 g másla, 2 dcl zakysané smetany, troška oleje, troška polohrubé mouky, 2 ks pomerančů, sekané mandle, špetka soli, troška kari koření

Řízky naklepeme, osolíme a malinko posypeme kari. V oleji po obou stranách opečeme, olej slijeme, do pánve dáme 2/3 másla, mouku a trochu kari. Osmahneme a zalijeme smetanou. Krátce za občasného míchání povaříme. Pomeranče oloupeme a rozebereme je...

Zuppa Inglese

Zuppa Inglese

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

570 ml mléka, 2 lžíce kukuřičné mouky, 2 ks vajec, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce citrónové kůry, špetka muškátového oříšku, 1 kg jahod, 16 cukrářských piškotů, 1 sklenka Amareta, 140 ml smetany

Kukuřičnou moučku smícháme s trochou mléka. Ušleháme vejce, přidáme cukr, citrónovou kůru, muškátový oříšek a zbytek mléka. Tuto směs smícháme s kukuřičnou směsí a na mírném ohni mícháme, dokud není hmota hustá. Tuto směs poté odložíme z plotny a ...

Karamelizované pomeranče

Karamelizované pomeranče

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg pomerančů, 300 g cukru, 400 ml vody, 2 lžíce pomerančového likéru

Pomeranče oloupeme a kůru ze dvou pomerančů si nakrájíme na velmi slabounké nudličky. Tyto slabounké nudličky pomerančové kůry dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivede k varu. Oloupané pomeranče nakrájíme na kolečka a rozložíme na talíře. V pánvi s...

Telecí řízky se šunkou

Telecí řízky se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks telecích řízků, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 1 snítka rozmarýnu, 8 plátků šunky, 150 ml hovězího vývaru, špetka pepře, špetka soli

Telecí řízky jemně naklepeme, potřeme najemno nastrouhaným česnekem, na pánvi si rozpustíme máslo a na něm osmahneme z obou stran telecí řízky. Poté na každý plátek položíme plátek šunky, přilijeme do pánve vývar, přidáme rozmarýn, osolíme, opepří...

Amatriciánské špagety

Amatriciánské špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 350 g špaget, 2 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 100 g uzené slaniny, 1 ks chilli papričky, špetka soli

Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Olej rozpálíme na pánvi, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme slaninu, poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata, na kostičky nakrájenou chilli papričku, osol...

Paprikové těstoviny se špenátem

Paprikové těstoviny se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g těstovin, 250 g špenátu, 2 stroužky česneku, 1 ks cibule, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, špetka pepře, špetka soli

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a odložíme do mísy, posypeme je mletou paprikou a promícháme. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, na pánvi si rozpálíme olej a na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Když je cibule zpěněná, přidáme naje...

Caponata

Caponata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks lilku, 150 ml olivového oleje, 1 ks cibule, 2 ks paprik, 2 hrsti celerové natě, 500 g rajčat, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 1 stroužek česneku, 12 kuliček oliv, 1 lžíce kapary, špetka pepře, špetka soli

Lilky překrojíme na půlku, prostředek lilků prořízneme nožem, osolíme a necháme cca půl hodiny schnout. Poté lilky opláchneme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej, cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji, poté přidá...

Citrónovo-limetková polévka

Citrónovo-limetková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g citrónů, 250 g limetek, 1 l vody, 4 lžíce cukru krupice

Nejdříve si 4 citróny omyjeme a nastrouháme z nich citrónovou kůru, kterou poté při podávání posypeme polévku. Zbytek citrónů oloupeme, limetky oloupeme. Dáme si 4 citróny, ze kterých jsme ostrouhali kůru, stranou, zbytek citrónů nakrájíme na men...

Třešňová polévka

Třešňová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g třešní, 1 l vody, 4 lžíce cukru krupice, 1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1 kelímek smetany, 2 lžíce citrónové šťávy

Třešně omyjeme, vypeckujeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 lžíce cukru krupice a vaříme. Když jsou třešně měkké, dáme je do mixéru a umixujeme. Tuto směs nalijeme opět do hrnce, přisypeme ½ sáčku pudinku v prášku, aby byla směs hustější...

stránka: