Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 345

Maminčina buchta ze sodovky

Maminčina buchta ze sodovky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 300 g cukru krupice, 2 kypřící prášky do pečiva, 10 lžic rostlinného oleje, 3 vejce, 500 ml žluté sodovky, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka) na ozdobu, jahody na ozdobu, borůvky na ozdobu

Cukr smícháme s moukou a kypřícím práškem do pečiva. Přidáme vejce, olej a žlutou sodovku. Vše důkladně promícháme a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Necháme vychladnout, nakrájíme a před ...

Vafle

Vafle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 80 g cukru moučky, 500 ml mléka, 2 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 100 g másla

Vejce utřeme s cukrem a rozpuštěným máslem. Přidáme mléko, mouku s kypřícím práškem a trochu soli. Vše důkladně promícháme a necháme chvilinku odstát. Těsto postupně lijeme do vaflovače a tvoříme vafle.

Kávová roláda

Kávová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 130 g cukru krupice, 130 g hladké mouky, 1 lžíce vody, 5 lžiček mleté kávy, 250 ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, ovocná marmeláda na namazání

Ve vodní páře ušleháme vejce a cukr krupici, dokud směs není dostatečně hustá. Směs odstavíme a za stálého míchání přidáme hladkou mouku, 2 lžičky mleté kávy a horkou vodu. Promícháme a nalijeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečem...

Bezvaječný piškot

Bezvaječný piškot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g celozrné mouky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 200 g cukru krystalu, 7 lžic rostlinného oleje, 250 ml vody

Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, vodu a olejem. Vše důkladně promícháme a vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 350 °C.

Jahodový dezert se smetanovým krémem

Jahodový dezert se smetanovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 vejce, 60 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 250 g jahod, 2 pudinky se smetanovou příchutí, 250 ml mléka, 1 máslo, 120 g cukru moučky, 2 lžičky rostlinného oleje, sůl

Z bílků, cukru, soli ušleháme tuhý sníh a pomalu postupně zašleháme žloutky a mouku. Šleháme na nejnižším stupni rychlosti. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Upečený korpus poznáme tak, že...

Kuře se sladkou nádivkou

Kuře se sladkou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velké kuře, 200 g sušeného ovoce, 400 ml vody, 1 lžíce másla, pepř, sůl, 1 lžíce sladké papriky, 3 lžíce sladké smetany, drcená kukuřice na ozdobu, hrášek na ozdobu

Sušené ovoce přelijeme 150 ml horké vody a necháme 30 minut máčet. Mezitím kuře důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, vyjmeme játra a srdce. Kuře uvnitř posypeme 1/2 sladké papriky a naplníme odkapaným ovocem. Kuře uzavřeme párátky, vložíme na pekáč...

Omeleta se šunkou

Omeleta se šunkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g šunky, 2 cibule, 3 vejce, 50 ml mléka, sůl, 2 plátky eidamu (Edam), nať petržele na ozdobu, 2 lžíce rostlinného oleje, pepř

Na oleji osmažíme nakrájenou šunku. Přidáme rozšlehané vejce s mlékem a vlijeme na šunku. Osolíme a opepříme dle chuti. Přikryjeme pokličkou a smažíme 5-10 minut. Posypeme nakrájenou cibulí, rozčtvrcenými plátky eidamu a nasekanou natí petržele. J...

Bramborové knedlíčky s cibulkou a uzeninou

Bramborové knedlíčky s cibulkou a uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 2 cibule, 2 kousky uzeniny, 2 lžíce rostlinného oleje

Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vroucí vody na 15-20 minut do měkka. Mezitím na oleji osmažime nakrájenou cibuli a uzeninu. Brambory slijeme a rozmačkáme. Přidáme mouku, vejce a sůl dle chuti. Vypracujeme vláčné těsto a tvořím...

Karbenátky z kapra

Karbenátky z kapra

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kapřího masa, sůl, pepř, 4 vejce, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžička kari koření, 300 g strouhanky, 100 g polohrubé mouky, 1 lžička kmínu

Kapra očistíme, vykucháme a naporcujeme. Dáme vařit do osolené vroucí vody na 10-15 minut. Necháme vychladnout a maso obereme od kostí. Vybíráme pouze větší kosti. Maso pomeleme, osolíme a opepříme dle chuti. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, ro...

Špenátová roláda s lehkou žampionovou omáčkou

Špenátová roláda s lehkou žampionovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 250 g žampionů, 500 ml smetany, 100 ml vody, pepř, sůl, 500 g mletého špenátu, 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky

Z másla, hladké mouky, žampionů, smetany, vody, soli a pepře připravíme lehkou žampionovou omáčku (viz. související recepty). Ke špenátu přidáme žloutky, hrubou mouku, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně promícháme a opatrně ručně vmícháváme ušleha...

Míchaná vejce na slanině

Míchaná vejce na slanině

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, špetka soli, troška mletého černého pepře

Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky, dáme ji pražit na pánev. Když je vypražená, orestujeme na pánvi se slaninou cibulku. Ta pustí šťávu. Bokem si rozšleháme vejce se solí a pepřem, vlijeme na pánev a mírně mícháme. Vaječinu připravujeme ...

Penne s kuřecím masem

Penne s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin typu penne, 1/2 kg kuřecích prsou, 2 lžičky soli, 1/2 lžička mletého černého pepře, 1 menší pórek, 3 stroužky česneku, 1/2 červené papriky, 4 listy listového salátu, 150 g parmazánu, 2 lžičky sojové omáčky, 1-2 lžičky směsi koření gyros

Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě. Maso omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji orestujeme česnek nakrájený na plátky, vložíme maso, osolíme, opepříme a chvíli restujeme. Dokořeníme gyros kořením, zakápneme sójovou omáčkou ...

Lehká žampionová omáčka

Lehká žampionová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g žampionů, 3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl, 500 ml smetany, 2 lžíce másla, 100 ml vody

Na másle osmažíme očištěné a nakrájené žampiony. Přidáme vodu a dusíme asi 10 minut do měkka. Zasypeme moukou, zalijeme smetanou a důkladně rozmícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Osolíme, opepříme dle chuti.

Zapékané lilky s mrkví

Zapékané lilky s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g lilků, 500 g mrkve, 150 g parmazánu, 250 ml zakysané smetany, sůl, pepř

Lilky a mrkev nakrájíme na kolečka a dámme vařit do vroucí vody na 5 minut. Necháme okapat a 1/2 zeleninové směsi rozložíme do vymazané formy. Osolíme a opepříme dle chuti. Zalijeme 1/2 smetany a posypeme 1/2 nastrouhaným parmazánem. Postup ještě ...

Netradičně plněné papriky

Netradičně plněné papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké papriky, 100 g másla máslo, 150 g žampionů, 3 brambory, sůl, pepř, 1 cibule, hořčici na ozdobení, kečup na ozdobení, 1 lžička tymiánu, 1 ks malý lilek, 200 ml vody

Uřízneme vršky paprik a vykrojíme jádra, která vyhodíme. Uříznuté vršky zbavíme stopek a nakrájíme na kousky. Na másle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme sůl, pepř, tymián, nakrájené žampiony, brambory, lilek a vršky paprik. Zalijeme v...

Rajčata plněná drcenou pšenicí

Rajčata plněná drcenou pšenicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 velkých rajčat, sůl, pepř, 250 g drcené pšenice, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička kmínu, 2 lžíce citrónové šťávy, 50 ml vody, mozzarella na ozdobu, špenátové listy na ozdobu

Drcenou pšenici namočíme dle návodu na obalu. Mezitím si připravíme rajčata k plnění tak, že uřízneme vršky a opatrně lžičkou vydlabeme dužinu, kterou posekáme na kousky. Uříznuté vršky zbavíme stopek a také nasekáme na kousky. Na oleji osmažíme d...

Plněné kapie rýžovou směsí

Plněné kapie rýžovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 rajčata, sůl, 250 g dlouhozrné rýže, 2 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce petrželové natě, 100 ml vody

Rýži dáme vařit do osolené vroucí vody na 10-15 minut. Mezitím si připravíme kapie k plnění tak, že uřízneme vršky a opatrně vykrojíme jádra, která vyhodíme. Uříznuté vršky zbavíme stopek a nakrájíme na kousky. Na oleji osmažíme nakrájené cibule d...

Španělská hustá omáčka

Španělská hustá omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 50 g hladké mouky, 400 g rajčat, 300 ml hovězího bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 žlutá paprika, 1 lžíce hrášku, 1 menší pórek, 1 fenykl, 2 bobkové listy, 50 g anglické slaniny

Veškerou zeleninu nakrájíme na kousky. Do roztopeného másla přidáme mouku, smažíme 1 minutu do hněda. Přidáme nakrájená rajčata, hovězí bujón, ocet, sójovou omáčku a vaříme 2 minuty. V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu, cibul...

Bešamelová omáčka

Bešamelová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 5 hřebíčku, 1 bobkový list, 25 g másla, 25 g hladké mouky, sůl, pepř

Do mléka přidáme hřebíčky, bobkový list a pomalu přivedeme k varu. Sejmeme z plamene a odstavíme na 15 minut. Mazitím v jiné pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a vmícháme jíšku, kterou za stálého míchání smažíme 1 minutu. Poté sejmeme z plame...

Tortellini s kuřecím masem

Tortellini s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kuřecích prsíček, 50 g hub, 1 cibule, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, 5 vejcí, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari koření, 450 g polohrubé mouky, 1 lžíce rostlinného oleje

Vykostěná kuřecí prsa dáme vařit na 10 minut do osolené vroucí vody. Mezitím si z mouky, oleje, 4 vajec, soli vypracujeme Italské těsto (viz. související recepty) a rozválíme. Kuřecí maso necháme vychladnout a společně s cibulí, parmazánem, houbam...

Italské těsto

Italské těsto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g polohrubé mouky, sůl, 4 vejce, 1 lžíce rostlinného oleje

Vše důkladně promícháme a 15 minut spracujeme, aby vzniklo vlášné těsto. Necháme 25 minut odležet. Vyválíme co nejtenčí placku, kterou rozřežeme podle potřeb.

Nepečený tvarohový dort

Nepečený tvarohový dort

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tvarohu, 250 g másla, 120 g cukru moučky, kakao na posypání, 1 konzerva broskví, 2 balení dětských piškotů

Zcedíme broskve a necháme je okapat. Mezitím utřeme máslo s cukrem a přidáme tvaroh. Vše důkladně promícháme tak, abychom ve hmotě neměli kousky másla. Každý piškot namáčíme ve šťávě z broskví a postupně klademe na dno dortové formy. Posypeme 1/2 ...

Tuňákový koláč z brambor

Tuňákový koláč z brambor

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 2 lžíce olivového oleje, 300 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, 2 zelené papriky, 350 g konzervovaného tuňáka, 300 ml mléka, 50 g másla, 5 vajec, sůl, pepř, eidam (Edam) na zapékání, 2 cibule

Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, dokud nezměknou. Brambory necháme okapat a pomačkáme. Přidáme sůl, máslo, 1 vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozválíme, vtlačíme do vymazané formy a propícháme vidličkou. Pečeme 2...

Zapékané brambory

Zapékané brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 500 g brambor, 3 stroužky česneku, 200 ml mléka, sůl, pepř, eidam (Edam) na zapékání

Brambory 10 minut vaříme ve vroucí slané vodě. Necháme okapat, nakrájíme je na kousky a dáme do zapékací formy. Přidáme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, osolíme a opepříme dle chuti. Zalijeme mlékem a hrubě posypeme nastrouhaným eidamem. Zapék...

Houbová omáčka s kuřecím masem

Houbová omáčka s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 250 g kuřecích stehenních řízků, 2 stroužky česneku, 100 ml mléka, sůl, pepř, 2 lžičky kari koření, 50 g žampionů, 2 lžíce husté smetany

Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a dáme smažit na rozehřátý olej. Smažíme asi 10 minut, dokud se maso neprohřeje. Přidáme rozpůlené žampiony a smažíme další 2 minuty. Zalijeme mlékem, přidáme smetanu, rozetřený če...

stránka: