Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 83

Teplý bramborovo - cibulový salát

Teplý bramborovo - cibulový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší brambory, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa, 2 lžičky cukru krupice, sůl a pepř dle potřeby, hrst petrželky

Brambory uvaříme ve slupce. Do hrnce dáme cibuli, nakrájenou na tenké proužky, přidáme trošku vody, olej, ocet a cukr. Cibuli necháme povařit, až zesklovatí. Ještě teplé brambory oloupeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky. Povař...

Ernstbrunnerský jablkový moučník

Ernstbrunnerský jablkový moučník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 250 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 120 g másla, 80 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 1 lžíce mléka, Náplň: 800 g jablek, 5 lžic medu, 2 lžičky skořice, 2 lžíce rumu, 50 g rozinek, Krém: 250 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 50 g cukru krupice, 2 vejce, na posypání hrst mandlových lupínků, 2 lžíce rumu, 1 lžíce másla

Mouku smícháme s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, změklé máslo, lžíci mléka a zpracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut chladit. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Do hrnce dáme ...

Prezidentská bábovka

Prezidentská bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 300 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 200 g másla, 100 g čokolády (mléčné, nebo i na vaření), 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Nejprve si rozehřejeme máslo a necháme jej malinko zchladnout. Dále si připravíme čokoládu, kterou nastrouháme na jemném struhadle. Potom oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přidáme cukr a utřeme do pěny. Vmícháme rozehřáté máslo. Když je máslo ...

Sladké loupáčky s medem

Sladké loupáčky s medem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1 žloutek, 2 lžíce rozehřáté Hery, malá špetka soli, 5-6 lžic medu, 520 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí (20 g), 1 vejce na potření, mák na posyp

Do pekárny vlijeme mléko, přidáme žloutek, rozpuštěnou Heru, malou špetku soli, med (máme-li med zcukernatělý, musíme ho předem trošku rozehřát, aby se rovnoměrně zapracoval do těsta). Přisypeme mouku a navrch nadrobíme droždí. Zapneme program "...

Rýže se zeleninou a mandlemi

Rýže se zeleninou a mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

11/2 hrnečku rýže basmati, sůl, pepř a kari koření, 1/2 červené papriky, 1 menší pórek, hrst mandlových lupínků, 1 lžíce olivového oleje

Propláchnutou rýži uvaříme podle návodu na obalu. Papriku nakrájíme na malé kostičky a pórek na nudličky. Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, vhodíme nakrájenou zeleninu a malou chvilku restujeme. Asi za 2 minuty přisypeme 2 lžičky kari ...

Rákosníček

Rákosníček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl peprmintového likéru, 1 cl citronové šťávy, 1 cl Grenadiny, 1 sklenka Sprite, 1 sklenka ledu

Do sklenice s ledem nalijeme citronovou šťávu, grenadinu, likér a dolijeme spritem. Můžeme ozdobit snítkou máty.

Duha v plamenech

Duha v plamenech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cl 70% Absinthu, 1 cl Curacao blue, 1 cl Ginu, 1 cl Grenadiny

Opatrně přes lžičku nalévámé Grenadinu, Gin, Curacao a Absinth. Absinth před konzumací zapálíme, pijeme brčkem.

Waikiki

Waikiki

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cl Malibu, 2 cl Kahluai, 5 cl ananasového džusu, 15 cl minerálky, 1 kopeček vanilkové zmrzliny

Do vychlazené sklenice nalijeme postupně malibu, kahulu, džus a minerálku. Na závěr přidáme zmrzlinu.

Pomerančový granád

Pomerančový granád

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl vodky, 1 hrst ledu, 1 plátek pomeranče, 1 lžíce pomerančového tangu

Do sklenice s ledem nasypeme tang a zalijeme vodkou. Ozdobíme plátkem pomeranče.

Veselí velikonoční zajíčci

Veselí velikonoční zajíčci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g másla, 100 ml mléka, 1 vejce, 16 mandlí, 1 žloutek, 75 g rozinek, 30 g cukru moučka, 1 lžíce šlehačky, 1 lžička citronové šťávy

Droždí, mouku, cukr a vanilkový cukr promícháme. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a vmícháme změklé máslo a vejce. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec přidáme 50 g rozinek. Z těsta připravíme 16 stejně velkých placek a 32 válečků. Na pečící pap...

Tiramisu s mascarpone

Tiramisu s mascarpone

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 500 g Mascarpone, 2 sáčky cukrářských piškotů, 120 g cukru moučka, 200 ml uvařené kávy, 3 lžíce rumu, 2 sáčky vanilkového cukru, hrst kakaa

Nejprve si uvaříme hrnek instantní kávy (tak 200ml), aby nám trochu vystydla. Sýr mascarpone utřeme s moučkovým cukrem do hladka. Smetanu ke šlehání vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha. Můžeme přidat i ztužovač šlehačky. Smetanu lehce vmícháme...

Kysané zelí dušené

Kysané zelí dušené

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kysaného zelí, 1 střední brambor, 1 střední cibule, 1 - 2 lžíce sádla, 2 - 3 lžičky cukru krupice, 1 lžička octa, sůl

Ze sáčku kysaného zelí odstřihneme růžek a nálev slijeme do hrníčku. Sáček nemačkáme, jenom necháme nálev volně vytéci. Poté sáček zcela otevřeme, zelí vysypeme do kastrolu a zalijeme asi 300 ml vody. Zelí rozmícháme, osolíme, kastrol přiklopíme p...

Bleskové těstoviny s uzeným masem

Bleskové těstoviny s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml smetany ke šlehání , 100 g uzené kýty, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 100 g strouhaného parmazánu, 2 lžičky nasekaného bouquet garni (nebo 1 kostka bylinkového bujonu), sůl dle chuti, 500 g těstovin

Do malého rendlíčku dáme rozpustit máslo. Česnek si nakrájíme na tenké plátky (je lepší vytáhnout "srdce" česneku) a vhodíme na rozpálené máslo. Chvíli smažíme. Jakmile se nám česnek rozvoní přihodíme na kostičky nakrájené uzené. Ještě chvíli smaž...

Šátečky s oříškovou náplní

Šátečky s oříškovou náplní

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rozinek, 20 ml rumu, 450 g listového těsta, 1 vejce, 150 g strouhaných lískových oříšků, 1 lžíce cukru krupice, troška skořice, 2 lžíce medu, 1 žloutek

Rozinky namočíme asi na 2 hodiny do rumu. Plátky listového těsta necháme rozmrazit. Předehřejeme troubu na 200°C. Smícháme rumové rozinky s oříšky, cukrem, skořicí, medem a žloutkem. Listové těsto vyválíme a rozkrájíme na čtverečky. Rozšlehaným bí...

Jehněčí plec s fazolkami a zapečenými rajčaty

Jehněčí plec s fazolkami a zapečenými rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 malých raných brambůrek, 2 cibule, 2 mrkve, 1 stroužek česneku, 1 kg jehněčí kýty, sůl a pepř dle chuti, 3/8 l masového vývaru, 8 plátků slaniny, 375 g zelených fazolek, 40 g másla, 0.5 svazku řapíkatého celeru, 4 rajčata, 25 g parmazánu

Bramborky pořádně umyjeme a nejlépe okartáčujeme. Poté je vaříme ve slupce asi 15 minut. Vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Oloupeme. Rozehřejeme 30 g másla a oloupané brambory na něm opečeme dozlatova. Osolíme a opepříme. Cibuli i č...

Velikonoční kuřátka

Velikonoční kuřátka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml mléka, 1 kostka droždí (42g), 500 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 50 g másla, 2 vejce, 12 oloupaných mandlí, 24 rozinek, špetka soli

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Z mouky, cukru, másla, soli a kvásku důkladně uhněteme těsto, které poté necháme na teplém místě vykynout. Těsto rozdělíme na 12 dílů. Z každého vypracujeme jednu větší a jednu menší k...

Králík ve smetanové omáčce s červenou řepou

Králík ve smetanové omáčce s červenou řepou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, 2 bobkové listy, 4 cibule, 5 lžíc rostlinného oleje, 2 lžíce majoránky, 250 ml smetany ke šlehání, 1 kg červené řepy, 100 g křenu, 1 lžíce bílého vína, 1/4 l zeleninového vývaru, sůl a pepř dle chuti

Králíka pořádně omyjeme, osušíme a naporcujeme. Cibuli oloupeme a každou nakrájíme na 8 měsíčků. Na pánvi rozehřejeme tři lžíce rostlinného oleje. Porce králíka v něm namočíme, posolíme a popepříme maso, posypeme jej majoránkou a vložíme do pekáčk...

Jablečné mojito

Jablečné mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl bílého rumu, 1 sklenka ledu, 1 hrst máty, 2 kousky limety, 1 cl limetové šťávy, 1 sklenka jablkového džusu, 1/2 ks jablka, 2 lžičky třtinového cukru

Do sklenice dáme cukr, mátu, limetu, rum a šťávu, promícháme a dáme led. Přidáme kousky jablka a dolijeme džusem. Zdobíme plátkem jablka.

Bramborový guláš na neděli

Bramborový guláš na neděli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí prso, 1 střední cibule, 4 střední brambory, česnek dle chuti, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1 lžička mleté papriky, 2 lžičky rajského protlaku, 1 drůbeží bujón nebo sůl, hladká mouka, 1 lžička majoránky, 1 lžička sušené petrželky

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno, oloupaný česnek nasekáme na menší kousky a prso nakrájíme na kostky. Na oleji osmažíme cibuli do sklovita a poté na ní opékáme nakrájené kuřecí maso dokud n...

Kuřecí chlebíček s okurkou

Kuřecí chlebíček s okurkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velké kuřecí prso, 7 plátků tvrdého sýra, 3 vejce, 100 g šunkového boku nebo anglické slaniny, 1 lžička koření na mleté maso, 1 lžíce kukuřičného škrobu, kousek červené papriky nebo sterilované kapie, 2 sterilované okurky, sůl dle potřeby

6 plátků sýra nastrouháme na hrubo. Kuřecí prso omyjeme a naporcujeme. Oddělíme krátký sval a prso podélně rozkrojíme na 3 díly, které dobře naklepeme a mírně osolíme. Silikonovou formu na biskupský chlebíček vyložíme šumavským bokem a kuřecími pl...

Dvoubarevný koláč s tvarohem a pudinkem

Dvoubarevný koláč s tvarohem a pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 šálky hladké mouky, 2 ks vejce, 1 šálek cukru krupice, 1/2 šálku slunečnicového oleje, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 750 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 2 sáčky pudinkového prášku, 2 balení tvarohu, 1 lžíce rumu, 1 balení másla

Vejce, cukr, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 250ml mléka smícháme dohromady a polovinu těsta vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Do druhé půlky dáme kakao a nalijeme na světlé těsto. Pečeme při 180-200°C 15 - 20 minut. ...

Beránek s kokosem

Beránek s kokosem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g margarinu nebo másla, 100 g cukru krystal, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 100 g polohrubé mouky, špetka soli, 25 g Solamylu, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 oloupaná mandle přepůlená, 1 pistáciový oříšek přepůlený, 125 g cukru moučka, 2 lžíce citronové šťávy, 30 g kokosové moučky

Žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem, máslem a rumem do světlé pěny. Poté přidáme kypřící prášek do pečiva, mouku a solamyl. Jemně zamícháme a opatrně zamícháme také sníh z...

Mrkvový krém se šafránem

Mrkvový krém se šafránem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 středních mrkví, 3-4 hrnky vody, 1 lžička soli, 1 lžička másla, 1-2 špetky šafránu, bílý pepř dle chuti

Mrkve omyjeme, očistíme, ale neloupeme. Slupka obsahuje nejvíce vitamínů. Do maléko kastrůlku si nalijeme vodu, vhodíme mrkev, kterou jsme si nakrájeli na kolečka a vaříme, dokud nezměkne. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme, opepříme a vh...

Strouhané řezy

Strouhané řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 6 lžíc polotučného mléka, 2 lžíce kakaa, 750 g jemného tvarohu, 2 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g cukru moučka, 3 lžíce másla, 50 ml polotučného mléka, sníh ze 4 bílků

Těsto: 500 g hladké mouky, 1 máslo (250 g), 150 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, 5 lžic mléka, 2-3 lžíce kakaa Náplň: 750 g tvarohu, 2 žloutky, 1 vanilinový cukr, 150 - 200 g cukru (dle chuti), 3 lžíce rozehřátého másla, mléko (ta...

Drožďová polévka

Drožďová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml vody, 70 g kořenové zeleniny, 20 g másla, 40 g droždí (kvasnice), 1 ks cibule, 1 špetka soli, 1 troška petrželové nati

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, potom přidáme rozdrobené droždí. Jakmile začne tmavnout, zalijeme je vodou, přidáme nastrouhanou zeleninu, osolíme a vaříme a si 10 minut. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

stránka: