Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 115

Kuře na citrónu a medu

Kuře na citrónu a medu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 2 lžíce včelího medu, 2 citróny, pepř, sůl

Kuřecí prsa omyjeme a rozložíme do zapékací nádoby. Připravíme si marinádu z medu, jemně trouhané kůry ze dvou citrónů a šťávy z jednoho, soli a pepře. Marinádu nalijeme na maso a to v ní několikrát důkladně obalíme. Pečeme asi 20 minut, poté maso...

Hedvábné cibulkové zelí

Hedvábné cibulkové zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cibule, 3 lžíce sádla, 1 lžička cukru krupice, 10 ml octa, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli

Na sádle zpěníme jednu na jemná kolečka nakrájenou cibuli. Ostatní také nakrájíme na tenká kolečka a povaříme v osolené vodě. Po chvíli scedíme a přidáme k osmažené cibuli. Osolíme, osladíme, přidáme kmín a dusíme doměkka. Nakonec dochutime octem....

Mazanec netradičně

Mazanec netradičně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Základní těsto: 250 g hrubé mouky, špetka soli, 2 ks žloutků, 1 balení instantního droždí (kvasnic), 2 dcl mléka, 1 lžíce cukru, Drobenka: 200 g hladké mouky, 125 g cukru moučka, 125 g másla, špetka muškátového květu, Dále: vlašské ořechy, mandle, rozinky, 2 cl rumu, 1 vejce na potření, cukr moučka na posypání

Zpracujeme základní těsto a necháme ho řádně kynout. Mezitím si připravíme drobenku. Také si můžeme nasekat ořechy a mandle. Když těsto vykyne, zapracujeme do něj drobenku, přidáme rum a vytvarujeme 2 mazance, které dáme na plech vyložený pečícím ...

Chléb Bertík

Chléb Bertík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 70 g droždí (kvasnic), 1 kostka cukru, 2 lžíce vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 1/2 l 10% piva

Z droždí, vody a cukru necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky dáme sůl, kmín, vzešlý kvásek a pivem zaděláme těsto, které necháme hodinu na teplém místě kynout. Po hodině je promícháme a opět v míse necháme 20 minut kynout. Pak těsto přendáme na ...

Pletenky

Pletenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 10 g cukru, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 100 g Hery/tuku, 1 vejce, 1/2 šálku mléka, 1/2 lžičky soli

Do prosáté mouky s práškem do pečiva přidáme sůl, cukr, nastrouhaný tuk, vejce a mlékem zaděláme těsto. Dobře je zpracujeme, vyválíme slabší šišky (z uvedeného množství asi 10 kusů), každou v polovině přehneme a stočíme v pletenku. Klademe je na v...

Chléb bramborový

Chléb bramborový

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 100 g vařených strouhaných brambor, 10 g droždí (kvasnic), 10 g soli, troška vody na zadělání kvásku

Připravíme si kvásek z trochy vody a rozdrobeného droždí, přidáme trochu mouky a brambor a necháme do druhého dne stát. Ráno přidáme trochu vlažné vody, ostatní mouku s bramborami, sůl a kmín a vše řádně rukama hněteme tak dlouho, až se jich těsto...

Plněné chlebánky z žitné mouky

Plněné chlebánky z žitné mouky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, 2 lžičky soli, 300 g žitné celozrnné mouky, 200 g hladké mouky, 2 lžičky cukru krupice, 1 balení sušeného droždí , 2 lžíce sezamu, 2 lžíce lněného semínka, 1 lžíce hrubozrnné soli, 2 lžíce rostlinného oleje, 250 g anglické slaniny, 1 velká cibule, 2 lžíce sekané petrželky, 2 lžičky chlebového koření

Do nádoby pekárny nalijeme mléko, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, obě mouky, cukr, chlebové koření a nakonec droždí a zapneme program těsto. Než program skončí a těsto vykyne, připravíme si náplń: Slaninu nakrájíme na centimetrové kostičky, cibul...

Pomazánka s jablky

Pomazánka s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g Lučiny, 2 jablka, 2 lžíce včelího medu, 1 hrst vlašských ořechů, 2 lžičky cukru krupice

Jablka oloupeme a jemně nastrouháme, přidáme lučinu, med, cukr a nastrouhané ořechy. Vše dobře promícháme. Podáváme se sušenkami nebo s piškoty.

Sýrové toasty

Sýrové toasty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 100 g strouhaného sýra, 1 veka, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl

Změklé máslo utřeme s hořčicí a solí do pěny. Pomazánkou potřeme plátky veky, rozložíme na pečící plech, posypeme nastrouhaným sýrema prudce zapečeme v troubě.

Smaženky z nudlí

Smaženky z nudlí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg nudlí, 10 dkg tvrdého sýra, 10 dkg hladké mouky, 20 dkg strouhanky, 2 vejce, 1 dcl mléka, sůl, petržel

Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme, promícháme se strouhaným sýrem, strouhankou, hladkou moukou, dvěmi vejci s přidaným mlékem, zelené petrželky a soli. Toto rovnoměrně urovnáme na vál a zatížíme prkénkem. Po vychladnutí si na krájíme obdélníky...

Rajčatová polévka se sojovou omáčkou

Rajčatová polévka se sojovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 2 kostky drůbežího bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, špetka soli, 1 lžíce petrželky

V 1 litru vroucí vody rozpustíme bujón, přidáme nakrájená rajčata a vše vaříme asi 25 minut. Dochutíme a podáváme.

Rychlovka z česneku

Rychlovka z česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 plátků anglické slaniny, 1,5 l drůbežího vývaru, 2 vejce, 5 stroužků česneku, špetka soli, špetka pepře

Slaninu nakrájíme nadrobno a osmažíme. Zalijeme vývarem, vložíme lisovaný česnek a necháme povařit. Dochutíme a podáváme.

Rychlá celerová polévka

Rychlá celerová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 celeru, 4 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 lžíce instantní tmavé jíšky, 1 svazek petržele

Celer nakrájíme na tenké proužky a orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme vodou a vložíme masox. Povaříme a zahustíme jíškou. Vložíme nadrobno nakrájenou zelenou petrželku a podáváme.

Kuřecí prsa v alobalu

Kuřecí prsa v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 80 g Eidamu, 80 g šunky, 4 lžíce másla, pepř, sůl, 1 lžíce oregana

Kuřecí prsa lehce naklepe, posolíme, opepříme a poprášíme oreganem. Poklademe plátky šunky a sýra. Zabalíme do předem vymaštěného alobalu a pečeme asi 25 min. při 200°C.

Jessynčino kuře

Jessynčino kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kuřecích stehen, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 sklenice zavařené cukety (může být i čerstvá), 1 cibule, bazalka

Kuřecí stehna opereme a naskládáme na plech. Posypeme červenou sladkou paprikou a grilovacím kořením. Na každé stehno dáme vrstvu zavařené cukety, cibule, posypeme bazalkou a dáme péct. Vhodná příloha jsou brambory v jakékoliv úpravě. Přeji dobrou...

Jehněčí roláda s hráškem

Jehněčí roláda s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčí kýty, 150 g šunky, 100 g hrášku, 50 g čerstvých oliv, 1 vejce, 1 cibule, olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn

Jehněčí maso upravíme na plát, na kostičky nakrájenou šunku orestujeme s cibulí na oleji,přidáme hrášek,nakrájené olivy a vejce.Dáme na maso,srolujeme a svážeme.Pečeme asi 40 minut na másle a rozmarýnu.Maso opatrně otáčíme a podléváme.Výborná příl...

Jehněčí řízky

Jehněčí řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g jehněčí kýta (4 plátky), 50 g másla, 50 ml Borovičky, 2 vejce, strouhanka na obalení, olej na smažení, pepř, sůl

Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Opečeme je na másle, poté dusíme za občasného podlévání vodou a borovičkou. Necháme vychladnout a studené řízky obalíme v rozšlehaném vejci, strouhance - muže být i chleba a smažíme na oleji. Podáváme s vařenými...

Něco lehkého

Něco lehkého

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hlávkové saláty, 20 dkg šunky, 20 dkg vlašského salátu, 20 dkg bramborového salátu, 2 lžíce cukru, 1 lžíce octa, 0,5 l vody

Z vody, cukru a octu uděláme nálev. Salát rozebereme na jednotlivé listy, omyjeme a namočíme cca na 30 minut do připraveného nálevu. Vlašský a bramborový salát smícháme dohromady v misce a na talíř připravíme plátky šunky. Vyjmeme jednotlivé listy...

Jemná bublanina s jahodami

Jemná bublanina s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 120 g práškového cukru, 4 vejce, 3/4 l mléka, špetka soli, strouhaná citronová kůra, jahody

Žloutky rozšleháme v mléce, přidáme cukr, strouhanou citronovou kůru, prosátou mouku a špetku soli. Pak lehce vmícháme sníh z bílků. Větší formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme těsto a poklademe ovoce. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotovou...

Třená bublanina

Třená bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g polohrubé mouky, 100 g másla, 3 žloutky, 3 bílky, 150 g práškového cukru, 3/4 prášku do pečiva, 1/8 l mléka, ovoce

Máslo s cukrem a se žloutky utřeme do pěny. Pak střídavě vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílku. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech, poklademe ovocem a upečeme ve středně vyhřáté ...

Guláš z drůbežích žaludků

Guláš z drůbežích žaludků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg drůbežích žaludků, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, kmín, pepř

Očištěné a omyté žaludky prudce opečeme na cibulce, osmažené na oleji, zaprášíme moukou, přidáme kmín, pepř, osolíme, podlijeme a pod pokličkou dusíme doměkka. Před dokončením dochutíme sojovou omáčkou.

Plněné uzené maso

Plněné uzené maso

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 silnější plátky uzeného masa, 1 plátek balkánského sýra, petrželová nať, 2 vařená vejce, 1 cibule, pepř, kmín

Do masa ostrým nožem prořízneme kapsu, naplníme ji rozdrobeným sýrem, nasekanými vejci a nasekanou petrželkou. Maso spíchneme jehlou nebo ho sešijeme. Opepříme, okmínujeme, narovnáme do pekáčku, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mírně podlijem...

Plněné ledvinky

Plněné ledvinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vepřových ledvinek, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice, 4 plátky šunky, 2 plátky sýra, 1 paprika, 1 ostravská klobása, 2 žampiony, 1 cibule, 1 lžíce sojové omáčky

Ledvinky po délce nakrojíme tak, abychom dobře vykrojili žilky. Vznikne plát masa, který v několika vodách důkladně propláchneme a na 20 minut vložíme do mléka. Znovu ledvinky opláchneme, osušíme, rozložíme na prkénko, každý plát natřeme hořčicí, ...

Buchta všehochuť

Buchta všehochuť

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 0,5 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 200 g Nutely, 1 konzerva jahod, 200 g snehových pusinek, 1 banánový pudinkový prášek

Do misky dáme mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Řádně promícháme. Přidáme olej, vejce a mléko, promícháme a nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme dokud není zlatavá barvička asi 30 minut. Ještě teplou potřeme nutellou...

Sekaná na jogurtu

Sekaná na jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g mletého masa, 2 cibule, 2 lilky, 4 rajčata, 2 lžíce oleje, 4 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 1 bílý jogurt, sůl

Mleté maso osolíme a děláme v kastrolu na oleji a trošce vody tak dlouho, až zhnědne a vysouší se. Pak na ně položíme vrstvu nakrájených lilků, nasekané cibule a oloupaných nakrájených rajčat. Ve středně vyhřáté troubě to pak pečeme asi půl hodiny...

stránka: