Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 24

Špenátová kaše

Špenátová kaše

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g špenátu, špetka soli, 15 g másla

Do měkka uvařený špenát prolisujeme, promícháme s malým množstvím špenátového vývaru a polovinou rozpuštěného másla a osolíme.

Zapečený špenát

Zapečený špenát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g dušeného špenátu, 1 vejce, 0,3 dcl smetany, špetka soli, špetka pepře, troška zeleninové natě

Dušený špenát osolíme, okořeníme, vmícháme polovinu zelené natě, zalijeme vejcem rozšlehaným se smetanou a zapečeme. Podáváme sypané druhou polovinou zelené natě.

Bramborový nákyp s mletým masem a jablky

Bramborový nákyp s mletým masem a jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 1 houska, 2 vejce, 250 g jablek, 500 g vařených brambor, 2 cibule, 50 g strouhanky, 30 g másla, špetka soli, troška pepře, 3 lžíce plnotučného mléka

Housku pokrájíme a pokapeme mlékem a necháme zvlhčit. Do mísy dáme mleté maso, zvlhčenou housku, vejce, sůl, pepř a zpracujeme do vláčného těsta. Jablka omyjeme, oloupeme a nakonec zbavíme jadřinců. Nakrájíme jablka na kostičky, stejně tak i bramb...

Bramborový nákyp s česnekem

Bramborový nákyp s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml mléka, 3 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 2 lžíce celozrnné mouky, 2 vejce, špetka soli, špetka muškátového ořechu, 2 stroužky česneku, 500 g brambor, 2 lžíce sezamových semínek

Důkladně rozkvedláme mléko, smetanu, mouku, vejce a koření. Do vytvořené směsi nahrubo nastrouháme oloupané brambory. Vymažeme zapékací formu a vysypeme je sezamovým semínkem, poté ji naplníme bramborovou hmotou. Pečeme v předehřáté troubě 30-40 ...

Kuřecí stehna na pomerančích

Kuřecí stehna na pomerančích

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 3 pomeranče, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce včelího medu, 2 bobkové listy, špetka soli, 2 lžíce másla

Kuřecí stehna opečeme na másle ze všech stran a vložíme do pekáčku. Vymačkáme šťávu ze 2 pomerančů, přidáme víno, med a koření. Vše smícháme a stehna podlijeme. Osolíme a poslední pomeranč nakrájíme na tenké plátky, které přidáme ke stehnům. Maso ...

Sýrový nákyp s kyselím zelím

Sýrový nákyp s kyselím zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 šalotky, 150 g slaniny, 200 g kyselého zelí, 1 lžíce petrželové natě, 3 lžíce bílého vína, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, špetka pepře, 100 g staršího chleba, 3 vejce, 150 g tvrdého sýra, 50 g másla, špetka muškátového ořechu

V hrnci podusíme nadrobno nakrájenou šalotku spolu s pokrájenou slaninou. Přidáme kyselé zelí, posekanou petrželovou nať, bílé víno a 1/8 l smetany. Ochutíme solí a pepřem a muškátovým oříškem a necháme na mírném plameni vařit asi 10-15 minut. Bíl...

Bramborový nákyp s hruškami

Bramborový nákyp s hruškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g brambor, 50 g šunky, 3 hrušky, 250 ml mléka, 2,5 lžíce instantní jíšky, špetka soli, troška pepře, 75 g sýra gorgonzola

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky. Šunku nakrájíme na kostičky. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a rozkrájíme na osminky. Do vymazané formy na koláče vložíme vrstvu brambor, kterou osolíme a opepříme. Brambory poklademe pok...

Mini řízečky v nivovo-smetanovém strouhankovém kabátku

Mini řízečky v nivovo-smetanovém strouhankovém kabátku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kuřecí prsa, 1 balení pomazánkového másla s příchutí nivy, 3 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce sušené pažitky, troška grilovacího koření, koření na kuře, stejkové koření, 3 lžíce bílého jogurtu (smetanového), 1-2 slepičí vejce, strouhanka na obalení, rostlinný olej na smažení

Prsa omyjeme a osušíme. Nakrájíme široké nudličky. Do misky nalijeme olej, přidáme koření, pažitku, smetanový jogurt a ochucené nivové pomazánkové máslo. Vše vyšleháme do hladké hustší marinády. Kousky kuřecího masa (neklepeme!), lehce osolíme a v...

Zapečené maso po Švýcarsku

Zapečené maso po Švýcarsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové pečeně, 100 g zakysané smetany, 50 ml slunečnicového oleje, 250 g strouhaného sýru EIDAM, GOUDA, EMENTÁL, 200 g pórku, 150 ml polotučného mléka, 1 lžička petrželové natě

Pečeni nakrájíme na kostky, které vložíme do vymaštěného pekáčku, proložíme nakrájeným pórkem a libečkem nahrubo pokrájeným (podle chuti) a zalijeme kysanou smetanou rozmíchanou v mléce. Povrch posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do trouby. Pečeme ...

Jehněčí kýta ve šťouchaných pažitkových bramborech, přelitá omáčkou z kořenové zeleniny

Jehněčí kýta ve šťouchaných pažitkových bramborech, přelitá omáčkou z kořenové zeleniny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g jehněčí kýty , 3 stroužky česneku, 2 g rozmarýnu , 10 g mrkve, 10 g celeru, 5 g cibule žluté , 1,5 dl červeného vína, 20 g brusinek , 150 g šťouchaných brambor, 5 g pažitky, sůl, pepř, 5 cl olivového oleje

Jehněčí kýtu osolíme a opepříme a naložíme do olivového oleje. Přidáme rozmarýn a česnek, celé přikryjeme a pečeme do rozpadnutí při cca 110°C (3 až 4 hodiny). Uvaříme brambory do měkka ve vroucí osolené vodě a rozmixujeme s pažitkou. Podusíme koř...

Šťavnatý mix gril s tomatovou salsou a pečenou bramborou v alobalu s creme fraiche

Šťavnatý mix gril s tomatovou salsou a pečenou bramborou v alobalu s creme fraiche

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g hovězí roštěné , 70 g vepřové panenky, 60 g kuřecích prsou, 1 větší brambora, 1 crème fraiche, čerstvé bylinky, Salsa - červená cibule, 1 paprika (kapie), troška chilli, 1 rajče, sůl, pepř

Očištěné maso nakrájíme na malé steaky, přidáme sůl a pepř a posypeme čerstvými bylinami. Zprudka opečeme na olivovém oleji na pánvi nejprve kuřecí maso a po dvou minutách přidáme zbylá dvě masa. Masa můžeme dopéct v troubě nebo na mírnějším ohni ...

Guláš z ryb

Guláš z ryb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g očištěného rybího masa, 1 cibule, 80 g másla, 3 rajčata, 2 papriky (kapie), podle chuti mletá paprika , špetka soli, 6-8 vařených brambor, 1/8 l sladké smetany, 30 g hladké mouky

Drobně nasekanou cibuli osmažíme na tuku, přidáme na nudličky nakrájené, očištěné papriky a když změknou, přidáme na čtvrtky nakrájená a oloupaná rajčata. Na druhé polovině tuku postupně opečeme očištěné naporcované ryby, které jsme předem osolili...

Mexická rýže

Mexická rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 400 g vepřového mletého masa, 3 šálky hovězího vývaru, 1 konzerva rajčatového protlaku, špetka kari koření, špetka soli, špetka pepře, špetka mleté papriky, špetka cukru krupice, 300 g rýže

Cibuli nakrájenou nadrobno osmažím na oleji, pak přidám mleté maso a chvíli podusím. Pak přidám rýži (musíte jí přebrat), zaliji vývarem, ochutím rajským protlakem a kořením a v troubě dusím, až je rýže měkká.

Vepřové plátky v pikantérii

Vepřové plátky v pikantérii

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky vepřové pečeně, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kapary, 4 sterilované okurky, 1 lžíce cibulové natě, 5 lžic slunečnicového oleje, podle chuti sůl, podle chuti pepř, 1/2 l vývaru z kostí

Plátky vepřové pečeně (bez kosti), naklepu, osolím, opepřím, potřu olejem a nechám v chladu rozležet. V pánvičce rozehřeju 3 lžíce oleje, maso zvolna opeču a dám stranou. Do pánve dám lžíci másla, zpěním nakrájenou cibuli, lžíci hladké mouky, lech...

Pstruh vařený s bylinkovým máslem

Pstruh vařený s bylinkovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi (o váze asi 1kg), 150 g másla, podle chuti sůl, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, 1/2 lžičky kapary, 1 sardelka (ančovička), 1-2 lžičky citronové kůry, 2 lžička petrželové natě

Ryby uvaříme v osolené vodě, opatrně vyjmeme na nahřáté talíře. Čerstvé máslo utřeme s kašičkou usekanou z cibule, okurky, citronové kůry, petržele, kaparů a sardelí. Na každou porci dáme kuličku bylinkového másla a okolo brambory s petrželí.

Vepřové karé na brusinkách

Vepřové karé na brusinkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové pečeně, 150 g brusinkového džemu, 50 g cukru krupice, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), šťáva z 1/2 citrónu, 2-3l žíce slunečnicového oleje, podle chuti sůl, podle chuti pepř

Vepřovou pečeni bez kosti osolím, opepřím, opeču na pánvi ze všech stran, vložím do pekáčku, posypu tymiánem, podliji horkou vodou a zakryté peču skoro do měkka. Vypečenou šťávu nalévám na maso. Rozehřeji cukr s brusinkovým džemem a šťávou z půlky...

Brambory zapečené s česnekem

Brambory zapečené s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 120 g másla, 1/2 l polotučného mléka, 1 hlávka česneku, špetka soli, špetka pepře

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací misku vymažeme tukem, do ní naskládáme na kolečka brambory. Mezi ně dáme drobně nasekaný česnek, kousky másla, sůl, pepř. Zalijeme mlékem, dáme do trouby a zvolna pečeme asi 30 minut.

Makrela pečená na kmíně

Makrela pečená na kmíně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 makrely (o váze asi 60g), 100 g másla, podle chuti kmín, podle chuti sůl, 1 cibule, 1 citrón, podle chuti petrželová nať

Do vymazaného pekáčku dáme očištěné, vykucháné, bez hlav makrely. Osolíme, posypeme drcením kmínem, sekanou petrželí a zakapeme citronem. Přidáme loupanou na kolečka krájenou cibuli. Ryby pečeme prudšeji v troubě, potíráme tukem během pečení.

Chalupářský guláš

Chalupářský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 2 papriky (kapie) červená a zelená, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 50 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžičky pepře, 1 klobása, 1 balení gulášové omáčky Maggi, špetka soli

Kostky masa opečeme s cibulí na oleji dozlatova, přidáme sůl, pepř, protlak, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Přilijeme gulášovou omáčku (maggi) a lehce povaříme. Klobásu nařízneme po celé délce do hloubky asi 2 cm a nakrájíme na plátky. Zelenin...

Ohnivá krkovička

Ohnivá krkovička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové krkovice, 8 stroužků česneku, 1 cibule, 1 feferonka, 1 šálek masového vývaru, ostrý kečup podle chuti, podle chuti g sůl, podle chuti g pepř, 100 ml slunečnicového oleje

Vepřovou krkovičku nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, olejem a necháme rozležet. Pak opečeme maso z obou stran na pánvi, přeložíme do pekáče s olejem, přidáme nakrájenou cibuli, česnek na plátky (4 stroužky), feferonku, zal...

Štika s fenyklovým zelím

Štika s fenyklovým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g štiky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 300 g hlávkového zelí, 1 fenykl, 1 lžíce Vegety, 2 lžíce másla, 100 ml zeleninového vývaru, 1 svazek kopru, 1 lžíce koření na ryby

Podkovy štiky (vykuchaná a očištěná štika naporcovaná na podkovy) pokapeme kořením, dáme do pekáčku s olejem, zprudka opečeme ze všech stran, přendáme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Na másle orestujeme na nudličky zelí a fenykl, podlijeme vý...

Těstoviny s cuketou a slunečnicí

Těstoviny s cuketou a slunečnicí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 2 stroužky česneku, 2-3 hrnky polotučného mléka, 1 lžíce olivový olej, 2 lžičky koření na grilovanou zeleninu, 30 g slunečnicového semínka, 50-100 ml kečupu, 100 g čerstvého sýra

Na olivovém oleji osmahneme slunečnicová semínka dokud nezačnou zlátnout. Přihodíme na jemno nasekané stroužky česneku. Zalijeme mlékem a zasypeme čerstvým sýrem nakrájeným nebo nastrouhaným nahrubo a zahřejeme. Odstavíme. Cuketu pořádně umyjeme a...

Kebab na grilu

Kebab na grilu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 500 g hovězího masa, špetka chilli, špetka soli, špetka pepře, 2-4 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička petrželové natě

Na strojku semeleme dvakrát maso a cibuli. Umleté maso osolíme, opepříme, přidáme chilli, petrželku a důkladně promícháme. Z masa utvoříme válečky, do každého vpíchněte špejli a maso namočte v oleji do válečku. Upečte na grilu .Při pečení potírejt...

Smažená rajčata

Smažená rajčata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

troška hladké mouky, troška pepře, 10 rajčat, troška strouhanky, špetka soli, 1 vejce

Tvrdá rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Osolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Smažíme na pánvi a podáváme s bramborovou kaší.

Čočka pikantní

Čočka pikantní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čočky, 1 cibule, 1 lžíce kapary, 2 sterilované okurky, podle chuti špetka soli, podle chuti ks pepř, 2 lžíce sádla, 1-2 lžíce pažitky

Čočku přes noc namočíme do vody nebo aspoň 1 hodinu. Uvařenou čočku scedíme. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme čočku, kapary, nakrájené okurky, pažitku, sůl, pepř, promícháme a chvilku prohříváme.

stránka: