Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jídlo na každý den - stránka 29

Bramborová kaše zapečená s mletým masem

Bramborová kaše zapečená s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžíce oleje, 0,5 kg hovězího mletého masa, 1 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla, kousek nastrouhaného eidamu, 3 lžíce strouhanky, pepř, sůl, 0,5 kg brambor

Brambory uvaříme ve slané vodě a ušťoucháme s máslem. Dle chuti dosolíme. Na pánvi zahřejeme olej a orestujeme cibulku. Přidáme mleté maso a petželku, nastrouhanou trošku muškátového oříšku a sůl. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C a do vymaza...

Pečínka na medu

Pečínka na medu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové pečeně, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce grilovacího koření, 200 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 300 ml bílého vína, 600 ml zeleninového vývaru, 8 brambor, 4 lžíce včelího medu

Rozmícháme med s olivovým olejem a potřeme jím maso. Na talíři smícháme šalvěj, kmín, grilovací koření a maso v něm obalíme. Dáme na pekáč a podlijeme trochou vody. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 50 minut. Teplotu stáhneme na 160°C a pečeme...

Tvarohové halušky s jahodami

Tvarohové halušky s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrubá mouka dle potřeby, 1 kg tučného tvarohu, 2 lžíce másla, špetka soli, 3 vejce, trocha cukru moučky na posypání, 4 hrsti jahod, dle potřeby mléko

Mouku /dle potřeby/, tvaroh, máslo, vejce, špetku soli a mléko /dle potřeby/ zpracujeme na těsto. Těsto nemá být husté, ale řidší, aby se dalo protlačit přes haluškovač. Do vroucí vody přidáme sůl. Těsto přeložíme do haluškovače a pomocí vařečky p...

Nudle se zeleninou

Nudle se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rajčat, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 1 cuketa, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř dle chuti, 1 lžička cukru krupice, 1/2 lžičky octa balsamico, 400 g širokých nudlí

Rajčata opláchneme a nařízneme křížkem, krátce ponoříme do horké vody, přelijeme studenou a stáhneme slupku. Pak je rozčtvrtíme, vybereme zrníčka a dužinu pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Rozpálíme lžíci olivového oleje...

Rybí sekaná

Rybí sekaná

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g rybího filé, sůl a pepř dle chuti, 100 g rohlíků, 50 ml mléka, 1 žloutek, 100 g zakysané smetany, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička muškátového květu, 2 cibule, 100 g žampionů, 100 g másla, 2 vařená vejce

Omyté a osušené filé nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme do mléka. Rybí filé dvakrát umeleme na masovém strojku, přidáme namočené a vymačkané rohlíky, žloutek, polovinu zakysané smetany, důkladně promíc...

Zapékaná rýže se šunkou, květákem a hráškem

Zapékaná rýže se šunkou, květákem a hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky dlouhozrnné rýže, 1 menší květák, 1/2 hrnečku čerstvého nebo mrazeného hrášku, 10 plátků sendvičové šunky, špetka soli, 1/2 hrnečku mléka, 1 žloutek, 2 lžíce másla, 2 lžíce strouhaného sýra, trochu oleje, trošku Vegety

Omytou rýži necháme okapat. Máslo rozpustíme, rýži orestujeme, osolíme, posypeme vegetou a podlijeme vodou nebo vývarem. Na nejslabším plameni dusíme přikryté 25 minut. Květák rozebereme na růžičky, očistíme, opláchneme, šunku nakrájíme na kostky....

Vegetariánský houbový Kuba

Vegetariánský houbový Kuba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti sušených hříbků, 250 g krup, 1 cibule, 2 lžíce tuku, 3 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, troška nového koření, pepř, sůl

Hříbky namočíme přes noc, stejně jakou kroupy (zkrátí se tak doba jejich vaření). Houby pak uvaříme s troškou soli do poloměkka. Kroupy uvaříme zvlášť s troškou soli a kmínem. Mezitím rozehřejeme troubu na 170°C. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadr...

Kuřátko s česnekem a mateřídouškou

Kuřátko s česnekem a mateřídouškou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pěkné kuře, sůl, hrst mateřídoušky, 1 palička česneku, 50 g plátků anglické slaniny, lžíce oleje na vymazání pekáčku, 20 ml koňaku, 200 ml smetany

Omyté kuře naporcujeme asi na 10 menších dílů a osolíme. Pekáček vymažeme olejem, plátky slaniny nakrájíme na proužky a nasypeme na dno pekáče. Na slaninu rozložíme porce kuřete a vše zasypeme nadrobno nasekanou mateřídouškou. Do mezer mezi kuře...

Šištičky s vůní česneku a mateřídoušky

Šištičky s vůní česneku a mateřídoušky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 1 vejce, 4 lžíce smetany, 3 lžíce strouhanky + trocha na obalení, 3 stroužky česneku, sůl, špetka pepře, asi 2 lžíce mateřídoušky, olej na smažení, hrst petrželky

Do masa vklepneme vejce, přidáme smetanu, strouhanku, sůl, pepř, utřený česnek a nakonec vmícháme nasekanou mateřídoušku. Ze směsi utvoříme šištičky, které lehce obalíme ve strouhance a usmažíme dozlatova v rozehřátém oleji. Usmažené šištičky o...

Fazolová polévka od maminky

Fazolová polévka od maminky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrsti fazolí, 1 cibule, 80 g slaniny, 2 klobásy, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky

Fazole si namočíme do kastrůlku nejlépe den dopředu. Vodu slijeme a napustíme novou, až jsou fazole ponořené (závisí také na tom, kolik chceme polévky). Vaříme, dokud fazole nezměknou. Než jsou fazole měkké, na suché pánvi si osmažíme na jemno n...

Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kg meruněk, 1 kg cukru krystal, 2 l vody, 1 lžíce hřebíčku

Umyté meruňky rozpůlíme a pecky vyjmeme. Meruňky uložíme do umytých sklenic řezem dolů, do každé sklenice dáme i 2-3 pecky a 1-2 hřebíčky. Cukr ve vodě rozpustíme a vaříme asi 5 minut. Sirupem meruňky zalijeme, sklenice uzavřeme a dáme sterilizova...

Bazalková majonéza

Bazalková majonéza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce bílého vinného octa, 100 ml olivového oleje, 200 ml slunečnicového oleje, 2 žloutky, 1 lžička Dijonské hořčice, sůl, 2 stroužky česneku, 2 hrst bazalkových lístků

Limetkovou šťávu smícháme s octem. V jiné misce promícháme oba oleje. Prošleháme žloutky a hořčici a mírně osolíme. Po malých dávkách do šlehače přidáváme smíchané oleje, pak postupně vmícháme limetku s octem, utřený česnek a nakonec jemně nasekan...

Hlávkový svítek

Hlávkový svítek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 hlávkových salátů, 1 cibule, stroužek česneku, 1 konzerva Luncheon Meatu, 3 vejce, špetka muškátového květu

Hlávkové saláty omyjeme a umeleme spolu s cibulí. Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, malou plechovku lunchmeatu, trochu strouhanky a 3 žloutky. Osolíme a ochutíme muškátovým květem. Nakonec jemně vmícháme sníh ze tří bílku. Hmotu dáme do zapé...

Houby s hovězím masem

Houby s hovězím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 500 g brokolice, 400 g hovězího rostbífu, 200 g žampionů, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 250 ml zeleninového vývaru, 80 g ementalu

Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slupce přibližně 20 minut. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Brokolici opláchneme a rozebereme na malé růžičky. Houby také očistíme a nakrájíme na plátky. Maso omyje...

Výborná směs s rýží

Výborná směs s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojového masa (kostky), 1 kuřecí prso, 1/4 papriky (od každé - žluté, červené, oranžové), 1 cibule, 1/4 hlávky bílého zelí, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, lžíce kari koření, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, kostička taveného sýra, lžíce grilovacího koření, olej, 1-2 lžíce Solamylu, 2 sáčky uvařené rýže (směs rýže s indiánskou rýží)

Sojové maso si uvaříme dle postupu na balíčku a během vaření si nakrájíme kuřecí prso na nudličky. Nakrájíme si cibuli a papriky na menší kostičky. Zelí si nakrájíme na malé nudličky a česnek na plátky. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme vše...

Zapékané žampiony se smetanou

Zapékané žampiony se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibule, 40 g slaniny, 500 g žampionů, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička citronové šťávy, sůl a pepř dle chuti, 150 ml zakysané smetany, 1 žloutek, 1 lžíce posekané pažitky, 1 lžíce másla

Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žampiony pečlivě očistíme a oloupeme. Větší hlavičky rozpůlíme, menší necháme vcelku. Předehřejeme troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). V kastrolu rozehřejeme olej a s...

Paprikové lodičky s voňavou náplní

Paprikové lodičky s voňavou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 papriky (nejlépe každá jiné barvy), 80 g másla, 125 g měkkého tvarohu, 125 g Lučiny, sůl, špetka pepře, špetka mletého kmínu, špetka mleté sladké papriky, špetka provensálského koření, 1 menší červená cibule, 12 - 15 zelených oliv, troška pažitky, troška čerstvého kopru

Změklé máslo v misce dobře rozmícháme s tvarohem a Lučinou. Přidáme najemno nasekanou cibuli, nadrobno rozkrájené olivy, nasekanou pažitku a kopr, nakonec přimícháme všechno koření a podle chuti sůl. Provensálské koření předem v dlani rozemneme. ...

Pikantní brambory v trojobalu

Pikantní brambory v trojobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 velké brambory, 16 lžíc strouhanky, 8 lžíc strouhaného sýru, 2 vejce, 1,5 lžičky mleté papriky

Brambory i se slupkou nakrájíme na silné plátky a uvaříme je ve slané vodě dopoloměkka, slijeme vodu a necháme vychladnout. Strouhanku, sýr a mletou papriku smícháme na talíři. V misce rozšleháme vejce. Plátky brambor namáčíme do rozšlehaných vaje...

Mrkvový guláš na černém pivu

Mrkvový guláš na černém pivu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce sádla, 0,5 kg hovězího zadního, 1 cibule, 5 mrkví, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml černého piva, 1 kostka hovězího bujónu, 2 bobkové listy, 1 snítka tymiánu, špetka cukru, sůl, pepř

Na jedné lžičce sádla si do hněda osmahneme maso a dáme do zapékací mísy. Na druhé lžíci sádla osmahneme cibuli nahrubo a mrkev, dokud nezhnědnou. Pak zasypeme moukou a přimícháme k masu. Přidáme rozdrobenou kostku bujónu a koření a cukr. Zalijeme...

Pečené kotletky se šalotkami, rozmarýnem a tymiánem

Pečené kotletky se šalotkami, rozmarýnem a tymiánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety (nejlépe s kostí), 10 šalotek, 5 větviček rozmarýnu, 1 svazeček tymiánu, 1 malá chilli paprička , olivový olej, pepř, sůl

Troubu rozehřejeme na 180°C. Do pekáčku nebo zapékací mísy naskládáme omyté a osušené kotlety. Přidáme 5 šalotek. Vše osolíme, opepříme a poklademe bylinkami a nakrájenou chilli papričkou (klidně ji můžete vynechat a přidat jen trochu chilli kořen...

Lilkový gratin

Lilkový gratin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední lilky, 300 g mletého masa, sůl, pepř, tymián , 1 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 200 g rýže, 1 kostka masoxu, 100 g Mozzarelly, 100 g ovčího sýra, hrst petrželové natě

Omyté lilky podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme tymián a vmícháme vejce. Lilkové plátky otřeme a na každý dáme dvě lžíce ochuceného masa. Plátky zavineme do roládek...

Bazalkové rizoto s králíkem a hříbky

Bazalkové rizoto s králíkem a hříbky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 uvařený králičí hřbet, 2 hrsti jasmínové rýže, 1 hrst sušených hříbků (změklých ve vodě), 3 dcl drůbežího nebo králičího vývaru, 1 hrst hrášku čerstvého nebo mraženého, 1 lžíce nasekané bazalky, 1 lžička bazalkového pesta, pepř, sůl, kousek pórku, 1 lžíce nasekané petrželové nati, olivový olej, 1 cibule

Na olivovém oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, ke které později přidáme rýži, králíka a koření včetně pesta a podlijeme vývarem. Přidáme hříbky vaříme, dokud není rýže měkká. Pak přidáme na jemno nakrájený pórek a ještě chvíli vaříme, dok...

Krůtí maso na víně s červenými fazolkami

Krůtí maso na víně s červenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 krůtí prsa, 2 dcl červeného vína, 2 lžíce koriandru (nať), 2 lžíce nasekané bazalky, 1 balení sterilovaných loupaných rajčat, sůl, chilli koření nebo celé chilli papričky, 2 dcl drůbežího vývaru, 1 balení červených fazolí (konzerva), olivový olej

Krůtí prsa omyjeme a nakrájíme. Naložíme do červeného vína, nasekané nati koriandru a bazalky. necháme do druhého dne uležet. Pak maso vyndáme a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme zbytek koření a fazolky s loupanými rajčaty. Chvíli restujeme a p...

Krůtí kousky s rajčatovo - bazalkovou omáčkou

Krůtí kousky s rajčatovo - bazalkovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 krůtí prsa, 2 lžičky bazalkového pesta, 3 lžíce nasekané čerstvé bazalky, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 lžička koření na pizzu, sůl, pepř, olivový olej, 5 žampionů

Na pánvi osmahneme osolená a opepřená na kousky nakrájená krůtí prsa, dokud se maso nezatáhne. Přidáme pesto a koření na pizzu, na kousky nakrájené žampiony a nasekanou bazalku. Krátce restujeme a nakonec podlijeme loupanými rajčaty. Vaříme, dokud...

Kuřecí kousky v jablečném moštu

Kuřecí kousky v jablečném moštu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí čtvrtky, 25 g másla, 1 lžíce oleje, špetka soli, špetka pepře, 2 jablka, 1-2 lžíce nasekaného tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 cibule, 100 g plátků uzené slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml jablečného moštu, 4 lžíce sladké smetany, 150 ml drůbežího vývaru

Troubu předehřejeme na 200°C. Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozpáleném oleji a másle. Vyjmeme, přeložíme do ohnivzdorné mísy. Maso obložíme osminkami jablek a posypeme tymianem. Ve výpeku opražíme nadrobno nasekan...

stránka: