Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Labužník - stránka 5

Makrely v exotické marinádě

Makrely v exotické marinádě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 makrely, 150 g ananasu, 1 chilli paprička, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku, 1 citrón, špetka soli, 150 ml olivového oleje

Makrely očistíme, odstřihneme ploutve, omyjeme a osušíme. Ananas rozmixujeme do misky, přidáme k němu hořčici, kečup, prolisovaný česnek a nasekanou chilli papričku. Dobře promícháme a osolíme. Marinádou potřeme ryby a necháme v chladu odležet do ...

Siven na mandlích

Siven na mandlích

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g ryby Siven, 50 g máslo, 1 hrst mandlí, 200 g brambor, 1 stroužek česneku, 1 lžíce soli, špetka pepře bílého, 1 lžíce hladké mouky, 2 kapky vinného octa, troška petrželové naťě

Rybu vykucháme, odstraníme šupiny a osušíme. Rybu lehce nasolíme a mírně opepříme a zaprášíme hladkou moukou. V oválné litinové pánvi rozpustíme máslo a sivena opékáme podle váhy 10 až 14 minut (rybu obracíme pouze jednou). Současně si připravíme ...

Pstruh na mandlích

Pstruh na mandlích

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruhy, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 pomeranč, 100 ml bílého vína, 100 g loupaných mandlí, 1 lžíce hladké mouky, 50 ml rostlinného oleje, 2 lžíce másla, 1 citrón, špetka soli, 1 lžíce petrželové naťi

Pstruhy omyjeme a osušíme. Pak je osolíme a pokapeme citronovou šťávou, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Pak oheň zmírníme, přidáme máslo a pstruhy dopečeme. Pstruhy vyjmeme a do výpeku přidáme pomerančo...

Luxusní tatarák z lososa po francouzsku

Luxusní tatarák z lososa po francouzsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g lososa, 1 lžička polotučné hořčice, 1 lžička Dijonské hořčice, 0,5 malé cibule, 0,5 malé červené cibule, 1,5 špetky soli, špetka pepře bílého, 1 lžička citronové šťávy

Kousek lososa (bez kůže) naškrábeme co nejjemněji a dáme do mísy. Postupně přidáme ostatní ingredience - cibuli nakrájenou velmi na jemno, hořčice po částech a ochutnáváme, abychom je dali přiměřeně a zachovali tak dominantní chuť chuť lososa. Při...

Pikantní pomazánka z lososa

Pikantní pomazánka z lososa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg lososa, 2-3 lžíce crème fraîche, 1-2 lžičky citronové šťávy, 1 hrst kaparů, 1-2 špetky soli

Lososa nakrájíme na drobné kousky a s ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladka. Mažeme na topinky - velmi dobře chutná k vínu, pivu.

Mořský ďas ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem

Mořský ďas ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 medailónků z očištěného filé z mořského ďasa, 200 g na jemné plátky nakrájené anglické slaniny, pepř z mlýnku dle chuti, Rizoto: 1 šalotka , 50 ml olivového oleje, 250 g rýže arborio (neproprané), 100 ml bílého vína, 1 bobkový list, 500–600 ml zeleninového vývaru, 100 g strouhaného parmazánu, 1 stonek čerstvé šalvěje, 50 g másla, sůl, pepř z mlýnku na dochucení, 1 pomeranč, 12 cherry rajčátek, 1 lžička olivového oleje

Medailónky opepříme a zabalíme do anglické slaniny. Vložíme do pekáčku a v troubě předehřáté na 160°C pečeme cca 15 minut. Šalotku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Zpěníme ji na oleji, přidáme rýži a krátce orestujeme. Poté zalijeme bílým...

Banán smažený v kokosovém těstíčku

Banán smažený v kokosovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 banány, 2 vajíčka, 4 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžíci medu, olej na smažení

V misce rozšlehejte vajíčko s kokosem a trochou medu a na pánvi rozehřejte na mírném až středním plameni olej na smažení. Banán nakrájejte na zešikmená kolečka, ta obalte v kokosovém těstíčku a rovnou vkládejte do rozpáleného tuku a smažte z obou ...

Polévka Pho Bo

Polévka Pho Bo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 l vody, 500 g hovězích kostí, 2 cibule, 2 šalotky, 5 stroužků česneku, 5 cm zázvoru, 1 ananas, 2 skořice, 2 kardamomy, 2 hvězdičky anýzu, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 400 g hovězí svíčkové, 10 listů máty peprné, 10 listů bazalky, 10 listů koriandru, 250 g rýžových nudlí, 1 citrón, 2 thajské chilli papričky

Nejprve nakrájejte cibuli, šalotku, česnek, zázvor a ananas. Omyjte hovězí kosti a dejte je vařit společně s nakrájenou cibulí, šalotkou, česnekem, zázvorem a ananasem. Přidejte skořici, kardamom, anýz, sůl a cukr. Nechte vařit dvě hodiny a v příp...

Pečená panenka se sušenými švestkami

Pečená panenka se sušenými švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové panenky, 2 hřebíčky, 1/2 hvězdičky badyánu, 1/4 lžičky skořice, 1 lžíce řepkového oleje, 2 mrkve, 2 pastináky, 4 plátky sušené šunky, 8 stroužků česneku, 8–12 sušených švestek bez pecky, sůl a pepř

Panenku pečlivě očistěte od blány. Hřebíčky a badyán utlučte v hmoždíři nebo umelte a smíchejte se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Nechte chvilku marinovat. Mezitím očistěte mrkev, pastináky a překrojte je na poloviny. Do kastrůlku dejte va...

Králík Braillon podle Apetitu

Králík Braillon podle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 naporcovaný a očištěný králík, 6 lžíc dijonské hořčice, sůl a pepř dle chuti, 2-3 lžíce rostlinného oleje, 300 ml bílého vína, 200 ml smetany ke šlehání

Omytého, očištěného a naporcovaného králíka opepříme. Po všech stranách potřeme hořčicí a necháme v chladu jeden den odležet. Stačí i přes noc. Poté si na velké pánvi rozehřejeme olej a porce králíka si zprudka opečeme, aby se zatáhl, ale šťáva zů...

Čokoládové variace

Čokoládové variace

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g 70% čokolády, 50 g másla, 400 g Nutely, 100 g burizónů, 700 g pralinkové pasty, 150 g másla, 500 ml smetany ke šlehání, 700 g másla, 700 g bílé čokolády, 6 bílků, 200 ml smetany ke šlehání, 1 banán

1. Rozpusťte čokoládu s máslem a smíchejte s rýžovými burizony a nutellou. Pak hmotu nalijte do nádoby s rovným dnem, ideálně o rozměrech 20 x 40 centimetrů, aby vznikla vrstva vysoká 1 centimetr. Vložte na 20 minut do mrazáku. 2. Rozpusťte máslo...

Lososová tortila

Lososová tortila

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tortila, 50 g uzeného lososa, 40 g římského, hlávkového, ledového salátu, 20 g okurky, 15 g sýru s bylinkami (dobrá je Philadelphia), 10 g cibule

Pokrájejte lososa, cibuli a okurku na malé kousky. Vezměte si tortilu a potřete její vnitřek sýrem s bylinkami, dejte do ní salát a poté přidejte lososa, cibuli a okurku. Zarolujte ji a můžete podávat.

Domácí kachní paštika

Domácí kachní paštika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg játry, 200 g másla, 0,4 cl Brandy, 0,6 cl Marsala, 2 špetky soli, špetka pepře bílého

Játra necháme na den namočit do mléka. Poté játra vyndáme, vycévkujeme a přemeleme. Necháme si rozpustit máslo a potom všechno tyčovým robotem rozmixujeme dohladka. Vezmeme formu na pečení a vyložíme jí potravinářskou fólií. Poté vše vylijeme do n...

Dýňová krémová polévka s praženými dýňovými semínky

Dýňová krémová polévka s praženými dýňovými semínky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dýně Hokkaidó, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany (30%), 50 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, dýňový olej, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Dýni rozpůlíme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kostky, které vhodíme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do rozpálené trouby na 180°C. Po upečení vložíme do hrnce, zalijeme vývarem, přisolíme a zvolna vaříme do úplného ...

Filírovaná kachní prsíčka pečená se švestkovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší

Filírovaná kachní prsíčka pečená se švestkovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kachních prsou, 80 g švestkových povidel, 80 g sušených švestek, 50 ml slivovice, 50 ml oleje, sůl a pepř dle potřeby, 8 brambor, 25 g másla, 250 ml mléka, čerstvé bylinky

Kachní prsa odblaníme a očistíme. Kůži nakrojíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Kachní prsa položíme kůží na rozpálenou pánev a restujeme postupně z obou stran bez tuku, protože samotná nakrojená kůže vypustí dostatek tuku. Po orestování prs...

Medailonky z hovězí svíčkové na dýňovém krémovém rizotu

Medailonky z hovězí svíčkové na dýňovém krémovém rizotu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g chlazené hovězí svíčkové z mladého býčka (očištěné), sůl a pepř dle potřeby, 200 g rýže Arborio, 10 g upečené dýně, 30 g italské zauzené panchetty, 5 g červené cibule, 1 dcl vývaru, čerstvé bylinky podle chuti, hrudka másla

Nejprve si dýni vydlabeme (vyjádříme) a zbavíme slupky. Dýni rozkrájíme na větší kusy cca 0,5 – 1 kg, vložíme na plech, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, vložíme do mírně předehřáté trouby při teplotě 120 – 140°C a pečeme do změknutí. ...

Špikovaná kančí kýta se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem

Špikovaná kančí kýta se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kančí kýty, 100 g špeku, 100 g šípkové marmelády, 100 ml červeného vína, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g cibule, sůl a pepř dle chuti, divoké koření, trocha cukru, trocha octu, Na knedlíky: 50 g perníku na strouhání, 3 hrnky mléka, 3 rohlíky nakrájené na kostky, 3 vejce, 50 g sádla

Prošpikovanou kančí kýtu naložíme do zeleniny, divokého koření, červeného vína a trochy vody. Druhý den maso vyjmeme, nálev scedíme a ponecháme pro zalití omáčky. Maso zprudka opečeme, vyjmeme a vložíme zeleninu. Orestujeme dozlatova, zasypeme cuk...

Španělská pražma v mandlové krustě

Španělská pražma v mandlové krustě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pražma, špetka soli, troška pepře bílého, 2 lžíce hladké mouky, 1 balení slunečnicového oleje, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, 500 ml rybího vývaru, 200 g mandlí, 2 hrsti petrželové natě

Ryby vykuchejte, očistěte a omyjte pod studenou vodou. Pak je osušte, lehce opepřete, osolte a obalte v hladké mouce. Na větší pánvi rozehřejte olej a připravené pražmy po obou stranách opečte. Můžete je také osmažit ve fritovacím hrnci. Potom je ...

Koláč s tvarůžky

Koláč s tvarůžky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 3 jarní cibulky, 150 g bílého jogurtu, 120 g uzené slaniny, 120 g olomouckých tvarůžků, 1 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, mletý pepř a sůl dle chuti, kmín, tuk a hrubou mouku na zapékací formu

Mouku, prášek do pečiva a sůl prosejte do mísy. Přidejte jogurt s vejcem. Vymíchejte hladké těsto. Omyté a osušené cibulky nakrájejte na kolečka i s natí. Misku nebo zapékací formu vymažte rozpuštěným tukem a vysypte moukou. Těsto rozetřete do for...

Švestkové pralinky s červeným vínem

Švestkové pralinky s červeným vínem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sušených švestek bez pecek (asi 15 kusů), 75 ml červeného vína, 150 g marcipánu Dr.Oetker, 50 g prosátého moučkového cukru, Na ozdobení: 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker

Na přípravu pralinek švestky podélně rozpůlíme. Červené víno v malém hrnku uvedeme do varu, přidáme švestky a povaříme na mírném plameni po dobu asi 3 minut. Asi na 1 hodinu uložíme do chladu. Marcipán a moučkový cukr spolu propracujeme, aby vzni...

Houbová cuketa

Houbová cuketa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 1 cibule, 1 hrst lesních hub, směs, 1 stroužek česneku, 15-20 dkg hovězího mletého masa, 1-2 rajčata, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1-2 špetky soli, špetka pepře bílého, špetka oregana, špetka kmínu, 10-15 ml olivového oleje, 1 lžíce petrželové natě, 4 lžíce parmazánu

Cuketu vydlabeme a vydlabanou dužinu si nakrájíme na drobné kousky. Stejně tak pokrájíme i cibuli (menší), rajčata, houby. Nadrobno nasekáme česnek a petrželku. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme hovězí mleté ...

Mascarpone zabaglion s lesními plody

Mascarpone zabaglion s lesními plody

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků, 1/3 hrnku krupicového cukru, 1/3 hrnku vína Marsala, 1 hrnek šlehačky, 5 ¼ hrnku čerstvých lesních plodů, 2 hrnky mascarpone, čokoláda

Připravíme si vodní lázeň (horní nádoba se nesmí dotýkat vody, aby se nám vejce nesrazila). Do vodní lázně dáme žloutky a cukr a pomalu vyšleháváme (cca 3 minuty). Pomalu zašleháme víno Marsala, povaříme za stálého šlehání 10-15 minut, dokud žlout...

Teplý krevetový salát

Teplý krevetový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g krevet, 20 g česneku, 30 g červené cibule, 30 g rukoly, 80 g brambor, 50 g cherry rajčátek, olivový olej, sůl a pepř dle chuti

Na olivovém oleji orestujeme česnek a červenou cibuli, přidáme krevety, poté brambory, které jsme si předtím uvařili ve slupce. Prohřejeme a podáváme na lůžku z rukoly a cherry rajčátek.

Vepřové karé uzenáře Vondry

Vepřové karé uzenáře Vondry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového karé, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce sádla, 50 g anglické slaniny, 1 cibule, lžička drceného kmínu, 1 noha staročeské klobásy, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml světlého piva

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a na rozehřátém sádle opékáme z obou stran skoro doměkka. Poté maso vyndáme, odložíme stranou do tepla a ve výpeku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, kostičky slaniny a klobásu nakrájenou na slabá kolečka...

Paella „mixta“

Paella „mixta“

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti celých krevet (velikost cca 30-40), 100 g kalamára (sépie) na kroužky, 100 g mořských plodů, 100 g kuřecího masa, 100 g králičího masa, 6 slávek v poloviční schránce, 150 g čerstvé červené papriky, 20 g zeleného hrášku, 1 lžíce jemně krájené cibule, 1 lžička česneku, 0,02 g šafránu, ½ lžíce rybího vývaru, 150 g rýže (arabika)

Na olivovém oleji osmahneme slávky a krevety cca 8 minut. Odložíme stranou na připravený talířek. Do oleje dáme masa a o chvilku později přidáme šafrán, cibuli, česnek a kroužky z kalamára (sépie) a nakrájené proužky z červené papriky. Osmahneme c...

stránka: