Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 115

Polévka z mrkve a kapie

Polévka z mrkve a kapie

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce nastrouhané mrkve, 2 lžíce hrubé mouky, 1 plátek másla, 1/2 žluté kapie, 1 zeleninový bujón, 1 lžíce sušené petrželky, 750 ml vody, 1 houska, 2 lžíce slunečnicového oleje

Housku z předešlého dne nakrájíme na kostičky a na teflonové pánvi s rozehřátým olejem osmažíme. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Kapii rozkrojíme, zbavíme semen, umyjeme a nakrájíme, nebo nasekáme na menší kousky. Na plátku ...

Bramborová polévka s tatarkou

Bramborová polévka s tatarkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké brambory, 2 lžíce mrkve, 1 vejce, 50 ml světlé instantní jíšky, 2 lžíce tatarské omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, čerstvá nebo sušená petrželka

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev také oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem studené vody, přidáme trochu soli a vaříme 15 minut. Jakmile jsou kostičk...

Zeleninová pánev s kuřecími prsíčky

Zeleninová pánev s kuřecími prsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 1 svazek naťové cibule, 200 g malých žampionů, 1 žlutá paprika, 1 bílá paprika, 2 červené kapie, 3 - 4 cibule, 3 malé mrkve, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kremžské hořčice, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 velká rajčata, 2 lžíce slunečnicového oleje

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupané středně velké cibule nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm...

Brokolicová polévka s vločkami

Brokolicová polévka s vločkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá brokolice, 5 lžic ovesných vloček, 1 plátek másla, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, 1500 ml vody, 2 lžíce nastrouhané mrkve

Ovesné vločky přebereme. V hrnci rozehřejeme máslo a vločky na něm osmažíme a poté zalijeme vodou. Brokolici opláchneme pod studenou tekoucí vodou a rozdělíme na menší kousky. Košťál od růžiček nakrájíme a růžičky rozebereme na drobné kousky. Po 1...

Pečená bažantí stehýnka na divoko

Pečená bažantí stehýnka na divoko

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 bažantích stehýnek, 1 dcl olivového oleje, 1 větší cibule, 6-8 stroužků česneku, 6 bobkových listů, 10 kuliček pepře celého, 8 kuliček nového koření, 5 jalovcových kuliček , 1 lžíce soli - dle chuti a potřeby, 8 dkg anglické slaniny, 2 mrkve, 2 plátky bulvového celeru, 1 kořen kořenové petržele

Bažantí stehýnka pečlivě odblaníme a zbavíme nežádoucích kousků popř. tuku a zbytků opeření. Omyjeme, naskládáme do mísy, osolíme, zalijeme olivovým olejem, cibuli nakrájíme na kostičky či kroužky a dáme do pekáče, kam přidáme i pokrájený česnek...

Okurkový salát s kapií

Okurkový salát s kapií

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 1 - 2 stroužky česneku, 1 červená kapie, 1 střední cibule, 3 lžičky cukru krupice, 2 lžičky octa, 1/4 lžičky soli, 2 kapky slunečnicového oleje

Větší salátovou okurku oloupeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Česnek oloupeme a nasekáme na velmi drobné kousíčky. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Červenou kapii omyjeme, odstraníme z ní semennou část a vnitřní blány. Pod tekoucí vo...

Knedlíky z rohlíků s bylinkami

Knedlíky z rohlíků s bylinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 starší rohlíky, 1 lžička polohrubé mouky, 1 lžíce směsi čerstvé petrželky a majoránky, 1 lžíce sádla, 125 ml mléka, 1 vejce, 1 špetka soli do rohlíků, 1 lžička soli do vody na vaření

Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Majoránku a petrželku umyjeme pod tekoucí studenou vodou a nasekáme. Mléko dáme vařit, rozpustíme v něm 1 lžíci sádla a přidáme špetku soli. Nakrájené rohlíky zalijeme vroucím mlékem se sádlem a...

Krevety na másle s česnekem

Krevety na másle s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g zmražených malých krevet, 1 lžíce másla, 1-2 stroužky česneku, sůl dle chuti

Krevetky necháme volně rozmrazit. Na pánvi rozpálíme máslo a vhodíme krevety. Dusíme dokud se máslo s tekutinou zpět nevsákne do krevet. Poté přihodíme prolisovaný česnek (můžou být i plátky) a špetku soli. Necháme ještě minutku smažit a krevety v...

Bramborový knedlík s cuketou

Bramborový knedlík s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukety, 1 vejce, 1 balení bramborových knedlíků v prášku, 1 lžíce hrubé mouky, 2 lžičky soli

Mladou cuketu podélně rozkrojíme na 4 části. Prsty vyškrábeme střed se semeny a nožem odkrojíme zelenou část. Cuketu rozmixujeme se 100 ml vody na kaši. Přelijeme do odměrky a doplníme vodou na 400 ml. Cuketu vylijeme do zadělávací mísy, rozmíchám...

Luxusní svačinka

Luxusní svačinka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg vepřové panenky, 1 cibule, 20 ml olivového oleje, 0,5 lžičky kari koření, 0,5 lžičky zázvoru, 10 ml worcesterské omáčky, 5 ml sojové omáčky, půl malé chilli papričky, 2 hrsti polníčku, 2 plátky chléba, 1 lžička Solamylu

Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se solamylem, zázvorem, nadrobno nakrájenou chili papričkou a kari kořením. Cibuli nakrájíme na čtvrkolečka. Rozpálíme olej a krátce na něm osmahneme ochucené maso, přidáme nakrájenou cibuli a krátce restujeme...

Štědrovečerní polévka

Štědrovečerní polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 větší mrkve, 3 hrsti domácích nudlí, 1,5 l vývaru, 200 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 4 lžičky petrželové nati, 1 petržel, 1 malý celer

Očistíme si mrkev a nakrájíme ji na drobné nudličky, které krátce osmahneme na rozupuštěném másle (cca 50 g). Zalijeme vývarem, přidáme sůl, cibuli (sloupneme jen svrchní slupku), oloupané stroužky česneku, kořen petržele a celeru, nové koření, bo...

Novoroční čočková polévka

Novoroční čočková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čočky, 4 větší brambory, 2 velké mrkve, 200 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, špetka muškátového květu, troška šafránu, 1,5 l vývaru, 12 plátků paprikáše, 4 lžičky petrželové nati

Brambory si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkve rovněž očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté rozpustíme 50 g másla a na něm nakrájenou mrkev krátce osmahneme. Zalijeme ji vývarem, přidáme na...

Klužské ( Sedmihradské) zeli

Klužské ( Sedmihradské) zeli

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kyselého zelí, 300 g vepřové plece, 200 g uzeného masa, 100 g domácí uzene klobásy, 50 g uzené slaniny, 50 g sádla, 1 větši cibule, 100 g rýže, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálive papriky , 250 ml sladké smetany, sůl podle potřeby, trochu strouhanky na vysypani pekáče

Údenú slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Škvarky vyberieme a odložíme. V masti, ktorá sa vyškvarila, udusíme na drobno pokrájanu kapustu, ktorú trošku podlejeme vodou. Na masti zapeníme cibuľu, pridáme červenú sladkú papriku aj podla chuti p...

Makrela na dijonské hořčici ma bílém víně

Makrela na dijonské hořčici ma bílém víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 střední makrely, 2 cibule, 4 lžíce dijonské hořčice, 200 ml suchého bílého vína, sůl, pepř, olej na vymazání pekáčku, 4 snítky petrželky

Pekáček vymažeme nebo vystříkáme olejem a na dno rozprostřeme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Ryby očistíme, lehce osolíme, každé makrele vložíme do bříška snítku petrželky a rybky narovnáme do pekáčku na cibuli. Smícháme hořčici s vínem, přidá...

Kotleta se sýrem a šunkou

Kotleta se sýrem a šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší plátky vepřové kotlety, 1 plátek uzeného sýra Krolewski 45%, 2 plátky vepřové královské šunky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 špetky soli, 2 špetky mletého černého pepře, Na šťávu - 1/4 kostky hovězího bujónu, 1 lžička sladkéko kečupu, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička kukuřičného škrobu, 100 ml vody

Smícháme si šťávu na přelití masa. Nakrájenou kotletu naklepeme a okraje nepatrně nařízneme. Mírně osolíme z obou stran, z jedné strany opepříme a potřeme hořčicí. V pánvi na rozpálený olej klademe maso potřené hořčicí dolů. Kotlety opečeme, obrát...

Langoše s eidamem

Langoše s eidamem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení droždí, 500 g hladké mouky, 400 ml mléka, 0,5 lžičky cukru moučka, 0,5 lžičky soli, 1 šálek slunečnicového oleje, 1 hlávka česneku, 15 dkg eidamu, 8 lžíc kečupu, 8 lžíc tatarské omáčky

Kvasnice najemno rozdrobím do čtvrtiny vlažného mléka smíchaného s cukrem a nechám vyběhnout. Tuto směs přidám k mouce smíchané se zbytkem vlažného mléka, dosypu sůl a vypracuji těsto. Těsto si dám na teplé místo (např. do peřin) na půl hodiny kyn...

Smažená hruška

Smažená hruška

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká středně zralá hruška, 1/2 lžičky koření na americké brambory, Na obalení - 1 vejce, 1 lžíce tatarské omáčky, 1 hrneček hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, 2 dcl slunečnicového oleje

Větší hrušku ne moc zralou omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Rozkrájíme jí na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec a okrájíme slupku. Každou čtvrtku rozpůlíme, takže máme 8 dílků. Dle chuti posypeme kořením na americké brambory. Vejce rozšleháme vidličk...

Slunečnicový chléb se sýrem z domácí pekárny

Slunečnicový chléb se sýrem z domácí pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 dcl vody, 2 lžíce olivového oleje, 2,5 lžičky soli, 1 hrst kmínu, 1 hrst oregana, 2 hrsti lněného semínka, 60 dkg hladké mouky, 2 lžičky cukru moučka, 0,5 balení droždí, 2 hrsti slunečnicového semínka, 15 dkg eidamu

Do pekárny nalijeme 4 dcl vlažné vody a olej. Přidáme sůl, kmín, oregáno a lněné semínka. Nasypeme mouku, cukr a přidáme půlku droždí (pokud máme sušené, tak dvě lžičky). Zapneme program 1 (basic) a ve chvíli, kdy časovač ukazuje 2:17, přidáme do...

Roztocká bašta

Roztocká bašta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1.2 kg hovězí klížky, 4 cibule, 1 malá konzerva nakládaných žampionů, 1 červená a 1 zelená paprika, 3 lžíce worcesterské omáčky, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce Solamylu, 100 ml vody, sůl a pepř dle chuti

Maso očistíme a nakrájíme na kostičky jako na guláš. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a papriku očistíme a nakrájíme na asi centimetrové proužky. Maso s cibulí vložíme bez omastku do tlakového hrnce a lehce osmahneme, až pustí šťávu. Poté vlož...

Snídaňová miska

Snídaňová miska

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky veky, nebo toastového chleba , 50 g kozího sýru, 50 g Nivy, 50 g anglické slaniny, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžička tymiánu, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce brusinkové marmelády, troška másla na vymazání

Zapékací misku vymažeme máslem a na dno vložíme plátek veky, nebo toastového chleba. Smetanu smícháme s tymiánem, solí a pepřem a dvěma lžícemi zalijeme veku. Na plátek veky naskládáme polovinu anglické slaniny a polovinu obou sýrů nakrájené na pl...

Polévka z kukuřice

Polévka z kukuřice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1500 ml drůbežího vývaru, 3 cibule, 500 g mražené kukuřice (zrníček), 100 g sendvičové šunky, 10 ml sojové omáčky, 30 ml bílého vína, 1 lžíce Solamylu, špetka soli, špetka pepře, špetka chilli, 2 bílky

Do kuřecího vývaru dáme vařit na nudličky nakrájenou cibuli. Když je téměř měkká, přidáme kukuřici, na nudličky nakrájenou šunku, špetku pepře a chilli (nemusí být), lehce provaříme. Přidáme sojovou omáčku, víno. Ve 2 lžících vody rozmícháme solam...

Pstruzi po indicku

Pstruzi po indicku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi, 100 g mandlových lupínků, 2 drcené hřebíčky, 1 citrón, 40 ml rostlinného oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička kari koření, špetka soli, špetka pepře

Vykuchané pstruhy umyjeme a osušíme. Mandle spaříme vařící vodou, oloupeme, nasekáme na malé kousky a osmahneme v rozpáleném tuku, jen lehce, mandle nesmí příliš zhnědnout, jinak by zhořkly. Z mouky, hřebíčků, soli, kari a pepře připravíme směs na...

Hráškový salát s estragonem

Hráškový salát s estragonem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g rýže, 2 vařené kuřecí křídla, 2 papriky, 2 lžičky lístků estragonu, 250 g hrášku, 10 ml rostlinného oleje, 10 ml octa, špetka pepře, špetka soli, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce plnotučné hořčice

Rýži uvaříme v osolené vodě, pak ji propláchneme pod proudem studené vody, necháme okapat a vychladit. Studená křidélka zbavíme kůže, odkostíme a maso nakrájíme na kostičky. Papriky dáme na chvilku pod gril, oloupeme je a také nakrájíme na kostičk...

Šunkové brambory s pohankou

Šunkové brambory s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 100 g šunky od kosti, 100 g eidamu (Edamu), 200 g pohanky, 50 g sádla, 4 stroužky česneku, 1 cibule, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Pohanku propláchneme pod tekoucí vodou a uvaříme. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Vše smícháme, přidáme utřený česnek, kmín a podle chuti osolíme a opepříme...

Zelí z dýně

Zelí z dýně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kilová dýně Hokkaidó, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžíce octa, 3 lžíce krupicového cukru

Dýni omyjeme, rozkrájíme na díly a odstraníme semena. Nožem ještě jemně oškrábeme měkké části, okrájíme slupku a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Na rozehřátém oleji osmažíme oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění. Přisyp...

stránka: