Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 116

Bramborový salát s hráškem

Bramborový salát s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g kořenové petržele, 50 g mrkve, 100 g bulvového celeru, 2 vejce, 750 g brambor, 100 g moravského uzeného nebo jiné uzeniny, 1 menší cibule, 250 ml nakrájených sterilovaných okurek, 200 ml majonézy, 200 g sterilovaného hrášku, 1 necelá lžička soli

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit do osolené vody na 10 - 15 minut. Váha kořenové zeleniny je uvedená již očištěné. Cibuli, brambory a uvařená vejce oloupeme. Cibuli, zeleninu, uzené a okurky nakráj...

Vanilkové rohlíčky s neloupanými mandlemi

Vanilkové rohlíčky s neloupanými mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mletých neloupaných mandlí, 200 g tuku Stella, 240 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru + moučkový a vanilkový cukr na obalení

Mandle i se slupkou pomeleme, nebo dobře rozmixujeme. Na vál prosejeme mouku s cukrem a přisypeme mleté mandle. Vychlazený tuk dáme na mouku a rozsekáme ho nožem na menší kousky. Vypracujeme těsto a utvoříme bochánek, který zabalený ve fólii dáme ...

Oči

Oči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vařené žloutky, 60 g másla, 60 g kokosové moučky, 150 g cukru moučka, 1 lžíce čokoládové polevy na zdobení

Žloutky rozmačkáme, přidáme moučkový cukr, máslo a kokosovou moučku. Vypracujeme těsto, utvoříme kuličky, do kterých vmáčkneme malý důlek a do něho kápneme trochu rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout a podáváme. Nepečeme.

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 l mléka, 250 ml sladké smetany, 1 hrneček krup 8 vel., troška kmínu, lžička soli, 3/4 l vody, 3 lžíce hladké mouky, 1 kg brambor, 4 lžíce sádla

Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody s kmínem až do změknutí. Pak přilijeme mléko - dříve by se připalovalo, přilijeme za varu smetanu rozvedlanou v hrnku společně s hladkou moukou. Brambory uvaříme ve slupce doměkka - nepříliš, aby...

Kuřecí játrová paštika se šalvějí

Kuřecí játrová paštika se šalvějí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla (200g na paštiku+50 g na zalití), 500 g kuřecích jater, 1 červená cibule nakrájená nadrobno, 200 ml drůbežího vývaru, 1-2 lžičky provensálského koření, 1 lžička soli a špetka pepře dle chuti, 100 ml smetany ke šlehání, 12 listů šalvěje

Játra důkladně očistíme a pokrájíme na kousky. V pánvi na 2 lžících másla zpěníme cibuli, přidáme játra, poté co se zatáhnou podlijeme vývarem a případně trochou bílého vína. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky, přiklopíme a vaříme 10-15 minut domě...

Slezské vepřové na pivu

Slezské vepřové na pivu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 1 lžíce sádla, 1 větší cibule, sůl, pepř, 200 g žampionů, 1 sklenka leča (směs rajčat a paprik), 1-2 chilli papričky (kdo nemá rád ostrá jídla, může je zcela vynechat), 120 g hrášku, mletá paprika , 250 ml světlého piva

Maso nakrájíme na nudličky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme maso, osolíme, opepříme a za stálého míchání orestujeme. Přidáme lečo (lze použít i syrovou směs rajčat a paprik), žampiony nakrájené na klínky, nadrobno pokráje...

Sladké marcipánové brambory

Sladké marcipánové brambory

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Marcipán: 250 g dětské krupice, 15 ml mandlové esence, 4 lžíce vody, 120 g másla, 230 g cukru moučka, Náplň: 1 sáček dětských piškotů, 100 g jakéhokoliv krému co zbyde od pečení cukroví, 1 hrneček uvařeného černého čaje, 2 lžíce rumu, Obalení: 5 lžíc kakaa, 2 lžíce cukru moučka

Piškoty slepíme krémem a necháme stranou. Do uvařeného černého čaje si nalijeme rum a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme marcipán, tak že všechny suroviny na něj vypracujeme na hladké těsto. Poté odkrajujeme kousíčky a v rukou vytvoříme pl...

Skořicová poleva na cukroví

Skořicová poleva na cukroví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g cukru moučka, 1 lžíce mleté skořice, 3,5 lžíce horké vody

Prosejeme cukr, smícháme se skořicí, přidáme vodu a mícháme až do hladka. Natřeme na libovolné cukroví a necháme přes noc oschnout. Hotovo.

Zapékané artyčoky se šunkou

Zapékané artyčoky se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 artyčoky, 30 ml citronové šťávy, 100 g šunky, 5 vajec, 200 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 60 g strouhaného parmazánu

Z artyčoků odkrojíme spodní část a nůžkami ustřihneme špičaté konce listů. Artyčok potřeme citronovou šťávou a uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Scedíme a necháme okapat. Lžící vybereme "chmýří" a artyčoky narovnáme na plech, vzniklými dolíky naho...

Zapečená plněná ačokča

Zapečená plněná ačokča

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

16 ačokči, 400 g hovězího mletého masa, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky oregana, 1 lžíce plnotučné hořčice, 150 g uvařené rýže, špetka soli, špetka pepře

Maso a rýži (lepší je lehce rozvařená) smícháme a důkladně spojíme. Přidáme mezi dlaněmi promnuté oregano a tymián, hořčici a dochutíme solí a pepřem. Touto směsí plníme vydlabané ačokči, poklademe na pekáček, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme ...

Macešky podle Apetitu trochu jinak

Macešky podle Apetitu trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 250 g cukru moučka, 240 g másla, 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť), 200 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, Náplň: 150 g másla, 70 g cukru moučka, 5 lžíc rumu, 2 lžíce kakaa, Ozdoba: 100 g strouhaného kokosu na obalení, 50 ml čokoládové polevy

Cukr utřeme s máslem a žloutky do pěny a necháme chvíli odstát. Mezitím si vyšleháme tuhý sníh z bílků a necháme jej také chvíli odpočívat. Poté přisypeme k máslovému základu mouku, kypřící prášek a kakao a vypracujeme tužší těsto. Poté přidáme sn...

Opravdu opilé švestkové kuličky

Opravdu opilé švestkové kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sušených švestek, 50 ml slivovice, 100 ml rumu, 20 dětských piškotů, 30 g bílé čokolády, bílá čokoládová poleva, mandlové lupínky na ozdobu

Den předem naložíme švestky do rumu. Druhý den změklé švestky i s rumem rozmixujeme. Je lépe, když mixujeme jen nahrubo a zůstanou nám malé kousky švestek. Piškoty a bílou čokoládu nastrouháme a přidáme k umixovaným švestkám. Přilijeme slivovic...

Kakaové košíčky s likérovým krémem

Kakaové košíčky s likérovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 100 g hladké mouky, 20 g kakaa, 25 g cukru moučka, 70 g másla, 1 žloutek, Náplň: 85 g bílé čokolády, 20 ml vaječného likéru, cukrářské zdobení nebo griliáš na ozdobu, 120 g másla

Všechny suroviny na těsto zpracujeme na hladké těsto a necháme ho chvíli v chladu odležet. Do misky si připravíme trochu hladké mouky. Z těsta odebíráme stejnoměrné malé kousky, v dlani je zakulatíme, z jedné strany lehce "omočíme" v misce s hla...

Kakaové cookies

Kakaové cookies

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 50 g kakaa, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 150 g čokoládových vloček, 3 lžíce mléka, 2 vejce, 225 g másla

Troubu si rozehřejeme na 180°C. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience a v druhé míse si vypracujeme mléko, máslo, vejce a čokoládové vločky dohromady. Potom přes síto přesejeme suché ingredience k mokrým a jemně, ale důkladně vypracujeme...

Szoldra

Szoldra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílé klobásy, 20 g droždí (kvasnice), 100 ml polotučného mléka, 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 60 g másla, špetka soli, 1 lžíce petrželově natě, 1 jarní cibulka, lžíce pažitky

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi 100 g mouky a 5 lžic vlažného mléka a zaděláme kvásek. Necháme vykynout. Přimícháme 1 žloutek, rozpuštěné máslo, sůl a vypracujeme hladké těsto. Na deset minut ho odložíme a poté vyválíme na dva pláty silné...

Losos na sezamu

Losos na sezamu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 porce lososa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce sezamu, šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř, provensálské koření

Připravíme si marinádu: v misce smícháme oba oleje, lžíci sezamového semínka, šťávu z citronu, sůl, pepř a provensálské koření. Omyté porce ryby vložíme do marinády a necháme nejméně 2 hodiny v chladu marinovat. Odleželé porce lososa grilujeme n...

Koňaková omáčka k fondue nebo grilování

Koňaková omáčka k fondue nebo grilování

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml majonézy, 10 ml koňaku, 3 kapky vanilkové esence, 1 lžička cukru moučky

Majonézu (nejlepší je domácí), koňak, vanilkovou esenci a cukr utřeme dohladka. Nepoužíváme ruční šlehač. Hotovou omáčku necháme dobře vychladit.

Vrstvené trojhránky

Vrstvené trojhránky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, 100 g hladké mouky, 50 g škrobové moučky, 50 g oloupaných mletých mandlí, 1/2 lžičky skořice, 1 bílek, čokoládová poleva a kousky mandlí na ozdobu

Změklé máslo s cukrem a vanikovým cukrem našleháme do pěny. Pak po jednom vešleháme vejce. Přimícháme mouku, škrobovou moučku, mleté mandle a skořici. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílku. Menší pekáček (20 x 20 cm) vymažeme máslem a na dno...

Kuřecí se sýrovo - ořechovou náplní

Kuřecí se sýrovo - ořechovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší kuřecí prsa, 2 kousky taveného smetanového sýra, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, malý kousek pórku, sůl, pepř, troška hladké mouky, olej na smažení

Nejprve si připravíme náplň: pórek nakrájíme nadrobno a spolu s ořechy a špetkou pepře ho smícháme se sýrem. Do každého prsa ostrým nožem vyřízneme kapsu tak, abychom maso neprořízli, naplníme ji čtvrtinou nádivky a napovrchu maso osolíme, opepří...

Perníková srdíčka s voňavou náplní

Perníková srdíčka s voňavou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 lžička kypřícího prášku do perníku, 1 lžička perníkového koření, menší sklenka švestkových povidel, 100 ml červeného vína, 1 lžíce medu, čokoládová nebo cukrová poleva

Do prosáté mouky přidáme cukr, prášek do perníku, koření, přimícháme žloutky a změklé máslo a zpracujeme hladké těsto, které necháme v chladu chvíli odležet. Odpočinuté těsto rozválíme a vykrajujeme srdíčka. Polovině srdíček ještě vykrojíme ve st...

Kakaové ducánky plněné marcipánem

Kakaové ducánky plněné marcipánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 40 g kakaa, 120 g másla, 1 žloutek, 100 g marcipánu, lžíce Amareta, bílá čokoládová poleva

Mouku smícháme s moučkovým cukrem, kakaem, přidáme žloutek a máslo nasekané na kousky a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v chladu asi 30 minut odpočinout. Odleželé těsto přepůlíme a z každé půlky vyválíme obdélník. Marcipán propracujeme s A...

Cukrářské bramory

Cukrářské bramory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1. těsto: 2 žloutky, 60 g másla, 3 lžíce cukru moučka, 2-3 lžíce rumu, 2. těsto: 100 g mletých ořechů, 100 g nastrouhané čokolády, 100 g cukru moučka, 1 bílek, troška rumu, kakao na obalení

Suroviny z těsta č.1 smícháme, utřeme a dáme zchladit. Pak utovříme kuličky ( pomohla jsem si moučkovým cukrem, aby se mi nelepilo těsto na dlaně ) a opět dáme do chladna. Ořechy prohřejeme v kastrůlku na mírném ohni, promícháme se strouhanou čo...

Zapečené těstoviny s houbami

Zapečené těstoviny s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 3 lžíce másla, 1 větší cibule, 500 g žampionů, 3 vejce, 5 stroužků česneku, 200 ml mléka, 1 lžička kmínu, sůl dle chuti

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, po uvaření slijeme vodu, propláchneme těstoviny studenou vodou a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli posekáme nadrobno a orestujeme na dvou lžících másla. Přidáme houby a na tenk...

Houbový nákyp

Houbový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 120 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1/4 l mléka, 1/2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce másla, 2 lžičky petrželky, sůl a pepř dle chuti

Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vložíme do kastrůlku se silným dnem, zalijeme trochou mléka, osolíme, přiklopíme a necháme chvíli dusit. Poté necháme houby vychladnout. Mouku prosejeme do ...

Hruškový koláč s mandlovým krémem

Hruškový koláč s mandlovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 3 žloutky, 120 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, Náplň a poleva: 5-6 hrušek, 400 ml zakysané smetany, 2 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 3 lžíce jemně strouhaných mandlí, 3 bílky

Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, poté do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek a přidáme na kostky nakrájené máslo. Prsty hněteme dokud se z těsta nestane drobenka. Plech, nebo koláčovou formu si vymažeme máslem a drobenku nasypeme do formy a p...

stránka: