Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 123

Výborná domácí horká čokoláda

Výborná domácí horká čokoláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hořké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 250 ml smetany ke šlehání, 500 ml mléka

Smetanu dáme do kastrůlku a zahřejeme. Postupně do smetany nalámeme obě čokolády a za stálého míchání na mírném ohni vaříme, dokud se čokolády nerozpustí (nesmí být ve smetaně žádné hrudky). Když máme čokolády rozpuštěné, tak přilijeme mléko a pov...

Houby v zelí

Houby v zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 600 g bílého zelí, 60 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 cibule, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Houby očistíme a pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém másle. Poté přidáme houby a dusíme asi 10 minut. Mezitím omyjeme a spaříme zelí a pokrájíme ho na tenké nudličky. Přidáme k houbám. Dusíme 15-25 min...

Kuře na cibulce

Kuře na cibulce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 6 velkých cibulí, 5 stroužků česneku, 3 dcl drůbežího vývaru, 2 lžičky Solamylu, špetka soli, 1 ml rostlinného oleje

Kuřecí prsa omyjeme, lehce osolíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky. Česnek na rozpáleném oleji dozlatova osmahneme, pak přidáme cibulku a necháme lehce zpěnit. Na cibuli dáme kuřecí prsa, zprudka osmahneme, pak ztlumíme "...

Sladký koláč z brambor

Sladký koláč z brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg cukr krupice, 30 dkg vařených brambor, 60 dkg polohrubé mouky, 20 dkg ztuženého pokrmového tuku, 2 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sklenka ovocné marmelády

Brambory oškrábeme a uvaříme ve vodě (nedávat do ní vůbec nic). V tlakovém hrnci vaříme 10 minut. Pak ze všech surovin vytvoříme těsto, které vyválené dáme na plech a upečeme v předehřáté troubě při 180°C po dobu 35 minut. Upečené těsto můžeme pot...

Cukroví na vodě

Cukroví na vodě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hrubé mouky, 30 dkg másla, 4 dkg droždí , 6 lžíc mléka

Ze surovin uděláme těsto, které necháme 2 až 6 hodin ve studené vodě. Po vyndání z vody těsto vyválíme a vykrajujeme z něho různé tvary, které dáme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při 150°C

Řezy od Nadi

Řezy od Nadi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg másla, 25 dkg cukru krupice, 2 vejce, 20 dkg polohrubé mouky, 1 balení ovocné marmelády, 10 dkg kokosové moučky, 1 balení vanilkového cukru

Máslo, 10 dkg cukru a žloutky utřeme a poté přidáme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný plech, na něj rozetřeme zavařeninu a posypeme směsí z kokosové moučky, 15 dkg cukru a 1 vanilkového cukru. Na vrch dáme ušlehaný sníh ze 2 bílků. Dáme do vyhřát...

Půlměsíčky

Půlměsíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 g másla, 4 vejce, 32 dkg cukru krupice, 12 dkg krupice, 6 dkg strouhané mléčné čokolády, 1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody

Utřeme máslo, žloutky a 12 dkg cukru do pěny. Poté přidáme tuhý sníh z bílků, krupičnou mouku a strouhanou čokoládu – lehce rozmícháme a těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou. Upečeme v teplejší troubě do růžova při 180°C na ma...

Zapékané brambory s česnekem

Zapékané brambory s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g cibule, 3-5 stroužků česneku, 3 lžíce slunečnicového oleje, 300 g brambor vařených ve slupce, 2 lžičky koření na americké brambory, 2 vejce, 50 ml mléka, špetka pepře

Brambory umyjeme a dáme vařit ve slupce. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a česnek si nastrouháme na jemné nudličky. Na oleji osmažíme cibuli do světlerůžova, do odstavené vmícháme česnek a promícháme. Přendáme jí do zapékací misky a...

Cukeťáčky se sójou a sýrem

Cukeťáčky se sójou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hrnku suchého sojového granulátu, 1 hrnek nastrouhané cukety, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička majoránky, 2 lžičky Solamylu, 30 g hladké mouky, 4 plátky sýru gouda, 3 špetky pepře, 1 dcl slunečnicového oleje na smažení

Sojový granulát uvaříme ve slané vodě 15 minut a scedíme. Necháme na sítku okapat a potom z něho vymačkáme vodu. Oloupanou cuketu nastrouháme na hrubo, vodu nesléváme. Smícháme cuketu, granulát, vejce, pepř, majoránku, solamyl a mouku. Přidáme sýr...

Dršťková polévka s kapií

Dršťková polévka s kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg drštěk, 3 velké cibule, 1-2 hlávky česneku, 1 lžička soli, 2 kostky masoxu, 1/4 lžičky mletého kmínu , 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 3 lžičky mleté papriky, 1 červená kapie, 4 g majoránky, 1/2 lžičky mletého černého pepře

Dršťky očistíme a okrájíme případné nečistoty. Dobře je omyjeme a celé dáme vařit do tlakového hrnce. Jakmile se začnou vařit, tak je vypneme. Vodu slijeme a dáme opět čistou. Jak začnou vařit, tak opět vypneme a vodu slijeme. Ve třetí vodě dršťky...

Vinná omáčka

Vinná omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml bílého vína, 4 žloutky, 15 g cukru krupice, 2 vejce, troška citronové kůry

Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem a postupně přidáváme ostatní přísady. Šleháme nad parní lázní, dokud nám omáčka nezhoustne (asi 15 minut).

Pikantní omáčka z vajec

Pikantní omáčka z vajec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg másla, 4 žloutky, 3 dcl hovězího vývaru, 5 lžic citronové šťávy, troška mletého pepře, špetka soli, 2 lžíce petrželové natě

Máslo a žloutky dáme do hrnce a šleháme ve vodní lázni asi 5 minut. Po troškách přidáváme vývar a nakonec přidáme citronovou šťávu. Na závěr přidáme koření (pepř a sůl) a nasekanou petrželku. Podáváme čerstvé.

Anglický biftek s vejci

Anglický biftek s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sádla, 4 vejce, 0,6 kg hovězí svíčkové, 3 g soli, 1 g pepře - mletý, 1 dkg hladké mouky, 1 hrneček vody

Maso očistíme a nakrájíme na asi 10 plátků, které lehce (opravdu lehce) naklepeme. Každý plátek osolíme a opepříme a pak ho na rozpáleném oleji v pánvi osmažíme z každé strany (uvnitř musí být růžové, nikoliv krvavé) - každý plátek smažíme dle pot...

Domácí mléčná čokoláda

Domácí mléčná čokoláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

35 dkg ztuženého pokrmového tuku, 15 dkg cukru moučka, 15 dkg sušeného mléka, 5 dkg kakaa, 1 balení vanilkového cukru, 1 lžíce rumu

Práškový cukr, kakao, sušené mléko a vanilkový cukr smícháme a prosejeme. Pomalu přidáváme do rozehřátého tuku, který rozehřejeme ve vodní lázni. Vše dobře promícháme, aby ve hmotě nebyly hrudky. Hotovou hmotu nalijeme do formiček a necháme vystyd...

Domácí tatarská omáčka 1

Domácí tatarská omáčka 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 žloutky, 3 ml rostlinného oleje, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžíce mléka, 1 kousek steril. okurky, troška cibule nadrobno

Do misky dáme žloutky, které třeme a přitom k nim přikapáváme olej (dle potřeby). Pak přidáme nadrobno nakrájenou okurku a trochu cibule (opravdu najemno). A dle chuti k směsi dáme hořčici. Můžeme přidat i trochu mléka.

Krůtí kýta na tymiánu

Krůtí kýta na tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg horního krůtího stehna, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 3 mrkve, 1 petržel, sůl, pepř, asi 6 snítek tymiánu , lžíce hladké mouky, olej

Použijeme jen horní část krůtího stehna, bez spodní paličky. Maso vykostíme a rozkrojíme na menší kusy. Osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme olejem, na dno rozložíme cibuli, stroužky česneku, mrkev a petržel, vše pokrájené nadrobno. Zeleninu osol...

Chlupaté knedlíčky se slaninkou a červeným zelím

Chlupaté knedlíčky se slaninkou a červeným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Knedlíčky: 60 g anglické slaniny, 1 menší cibule, 750 g brambor, 2 vejce, 250 g hrubé mouky, 1 špetka soli, 2 lžíce sádla, Zelí: 1 menší červené zelí, 1 lžíce drceného kmínu, 50 g slaniny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, sůl dle chuti, špetka pepře, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Nejprve si uvaříme zelí. Zelí si nakrájíme na malé nudličky a dáme do velkého hrnce, aby mělo při vaření dostatek místa. Přisypeme kmín, podlijeme mírně vodou a vaříme asi 30 minut, dokud není zelí měkčí. Vodu případně doléváme. Mezitím co se nám ...

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700-900 g brambor, 1 pórek, sůl a pepř dle chuti

Brambory oloupáme a nakrájíme na kostky, dáme do hrnce. Pórek rozkrojíme podélně na polovinu a pořádně jej omyjeme. Nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborům. Do hrnce přilijeme asi 1,5 litru studené vody. Brambory i pórek by měli být asi 1cm pod...

Zapečené pomeranče

Zapečené pomeranče

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg pomerančů, 3 žloutky, 200 g tučného tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 65 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru

Pomeranče oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, které rozložíme na malý pekáček. Z tvarohu, moučkového a vanilkového cukru a žloutků vytvoříme hmotu, ke které přimícháme ušlehanou smetanu. Touto hmotou zalijeme pomeranče. Předehřejeme si troubu...

Americký koláč s lesní směsí

Americký koláč s lesní směsí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg hladké mouky, 5 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru krupice, 2 ml kravského mléka, 125 g másla, 2 vejce, 5 špetek cukru moučka, 15 dkg jahod, 15 dkg malin, 15 dkg ostružin

Na tento koláč jsou třeba dvě těsta. První těsto uděláme z hladké mouky, másla, mléka a moučkového cukru. Toto těsto se musí nechat v chladu odležet. Druhé těsto připravíme tak, že utřeme žloutky s krupicovým cukrem. Do pěny pak přidáme mouku a sn...

Dvoubarevný pohár

Dvoubarevný pohár

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce meruňkového džemu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 150 g tvarohu, troška cukru moučka, 3 lžíce kakaa, 0,25 kg meruněk

Ušleháme smetanu, do které pak zamícháme tvaroh (popř. můžeme dosladit). Směs rozdělíme na půlku – do jedné půlky dáme kakao a do druhé marmeládu. Vezmeme 4 skleněné mističky, na dno dáme opláchlé meruňky nakrájené na kostičky, na to dáme marmelád...

Zapékané brambory s cibulí

Zapékané brambory s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzeného bůčku, 40 dkg brambor vařených ve slupce, 5 menších cibulí, 1 lžička koření na americké brambory, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, troška mletého pepře

Dáme si vařit asi na 1 hodinu uzený bůček na pařák, nerozbalený, v původním obalu. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Menší cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Do menší dózy s víčkem dáme 3 lžíce oleje, 1 lžičku koření na americké b...

Kompot z dýně

Kompot z dýně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg dýně, 3 hřebíčky, 2 l studené vody, 2 citróny, 800 g cukru krystal, 2 lžičky kyseliny citronové, 1 lahvička ananasového aroma

Dýni oloupeme, vydlabeme semennou část a dužinu nakrájíme na menší kostky. Vložíme je do studené vody s hřebíčky a necháme (nemusíme) několik hodin stát. Potom přidáme nakrájené citróny na hrubší plátky i s kůrou, ale bez semen. Přidáme cukr a kys...

Chalupářské roštěnky

Chalupářské roštěnky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí roštěnky, 2 střední nebo větší cibule, 3 stroužky česneku, drcený pepř, sůl, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje

Maso umyjeme a osušíme. Zlehka naklepeme, osolíme a obalíme v mouce smíchané s pepřem. Zprudka pečeme na oleji. Po cca 1 minutě z každé strany, roštěnky vyndáme a přidáme na pánev máslo. Na něm pak orestujeme cibulku a prolisovaný česnek. Zvolna p...

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg červené řepy, 1 l vody, 3 dcl octa, 1 lžička soli, 100 g cukru krystal, 1 troška fenyklu

Červenou řepu dobře omyjeme i s kořenem a dáme vařit asi na 1 hodinu , menší bulvy méně. Uvaříme jí do měkka, scedíme, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Takto připravenou jí promícháme s uvařeným nálevem. Nálev - do vroucí vody dám...

stránka: