Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 122

Salát z lilků (Melitzanosalata)

Salát z lilků (Melitzanosalata)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lilky, špetka zeleného pepře, 2 cibule, 50 ml olivového oleje, 30 ml citronové šťávy, 10 ml vinného octa, 1 lžíce petrželové natě, špetka soli, 10 ml vody

Lilky omyjeme, osušíme, propícháme vidličkou a pečeme v troubě asi 15 minut. Poté je necháme vychladnout a oloupeme. Mezitím rozmixujeme v mixéru cibuli, zelený pepř a 1 lžíci vody. Lilky zbavíme semen, nakrájíme a přidáme do mixéru. Přidáme citr...

Vánoční kmen

Vánoční kmen

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g cukru moučka, 10 vajec, 200 g mletých vlašských ořechů , 2 banány, 4-6 lžic meruňkového džemu, KRÉM: 2 žloutky, 5 lžic cukru moučka, 150 g nastrouhané čokolády na vaření, 4 lžíce rumu, 250 g másla, 2-3 lžíce silné černé kávy

Práškový cukor vymiešame s 10 žĺtkami, pridáme pomleté orechy a zľahka primiešame tuhý sneh z 10 bielkov. Cesto vylejeme na plech a dáme upiecť do vyhriatej rúry. Ešte teple stočíme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť. Potom rozbalime, natrieme ...

Medailonky Martini

Medailonky Martini

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové panenky, 1 cibule, 50 g másla, 200 ml smetany ke šlehání, 50 ml Martini, 50 ml vepřového bujónu, špetka mletého pepře a soli, troška rozmarýnu

Bravčovú panenku nakrájame na približne 2 cm hrubé plátky. Zľahka ich naklepeme, osolíme, okoreníme a opekame na panvici pri miernom ohni asi 3 minúty. Odložíme na teple miesto. Nakrájanú cibuľu opečieme na masle do sklovita, pridáme Martini, tro...

Orientální Jehněčina

Orientální Jehněčina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g jehněčí kýty, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 1/2 lžičky skořice, troška mletého pepře, 1 lžička koriandru, sůl podle potřeby, 1 lžička nasekané pažitky, 2 lžičky citronové šťávy, 50 ml olivového oleje

Mäso odblaníme a prešpikujeme plátkami cesnaku. Potom ho osolíme, okoreníme a poprášime škoricou. Necháme chvíľu odležať a potom ho prudko opečieme zo všetkých strán na horúcom oleji. Mäso preložíme do pekáča, obložíme ho kolieskami cibule, pokva...

Jelení steaky ve fíkové omáčce

Jelení steaky ve fíkové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky jeleního steaku ( Po cca 150gr), 600 g růžičkové kapusty , 50 g másla, 200 ml červeného vína, 2 lžíce rybízového džemu, 1 lžička Solamylu, špetka skořice a mletého kardamonu, 4 plátky anglické slaniny, sůl a pepř podle chuti, 3 čerstvé fíky

Ružičkový kel očistíme a povaríme v osolenej vode asi 15 minút. Do vody pridáme asi 10 gr masla. Dve figy rozkrojíme a vydlabeme dužinu. Víno dužinu z fíg a ríbezľový džem spolu povaríme asi 5 minút. V troške studenej vody rozmiešame solamyl a omá...

Smažený kuřecí španělský ptáček

Smažený kuřecí španělský ptáček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kuřecích prsou, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 sterilovaná okurka, 1 natvrdo vařené vejce, 1 kousek slaniny, 1 plátek šunky, sůl a pepř dle chuti, 1 šálek hladké mouky, 1 vejce, 1 šálek strouhanky

Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a naplníme stejně jako klasického španělské ptáčka. Zamotáme a obalíme v těstíčku z vajec, mouky , soli a nálevu z okurek a nakonec ve strouhance. Smažíme pomalu v oleji rozpáleném na 150-1...

Quiche lorraine (Slaný koláč podle Mirky Slavíkové)

Quiche lorraine (Slaný koláč podle Mirky Slavíkové)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 90 g hladké mouky, 90 g celozrné mouky, špetka soli, voda dle potřeby, Náplň: 100 g anglické slaniny, 1 menší červená cibule, 100 g ementalu, 300-400 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř dle potřeby, špetka muškátového oříšku, 2 vejce

Ingredience na těsto, kromě vody, smícháme v míse a pořádně rukama propracujeme. Přilijeme trošinku vody, aby těsto bylo krásně hladké. Vodu přidáváme jen podle potřeby, aby se těsto nelepilo. Dáme do potravinové fólie a necháme v lednici asi 15...

Guláš Petra Voka

Guláš Petra Voka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hovězí klížky, 250 g vepřové plece, 80 g sádla, 150 dkg cibule, 40 g hladké mouky, 180 g leča, 3 lžičky mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 1 dcl červeného vína, 2 l vody

Lehce usmažíme na sádle cibulku nakrájenou na velmi jemno, přidáme papriku a přidáme kostky hovězího masa. Maso zprudka na cibulce osmahneme a pak ztlumíme plamen a hrnec přiklopíme. Maso dusíme a podle potřeby přidáváme horkou vodou. Dusíme asi 2...

Biftek Samson

Biftek Samson

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí svíčkové, 200 g šunky od kosti, 1 šálek rostlinného oleje, špetka soli, troška pepře, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 dcl červeného vína, troška kečupu

Očištěnou svíčkovou nakrájíme na plátky, které zprudka na oleji osmažíme (z každé strany cca 5 minut, záleží, jak kdo má rád bifteky). Osmažené plátky dáme na talíř, na každý plátek dáme silný plátek šunky a přelijeme směsí z vína, tatarské omáčky...

Kachna po staročesku

Kachna po staročesku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kachny, 150 g ostravské klobásy, špetka soli, 1/2 lžíce kmínu, 1 cibule, 120 g slaniny, 2 hrnečky vody, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku

Omytou kachnu osolíme a pokmínujeme. Dáme na pekáč a přidáme vodu a tuk. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 30 minut, pak ztlumíme na 180°C a pečeme 40 minut. Asi tak 20 minut před dopečením přidáme do pekáče cibuli na kostičky, klobásu n...

Bryndzový koláč se škvarky

Bryndzový koláč se škvarky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí (kvasnic), 1 lžička cukru krupice, 250 ml vlažné vody, špetka soli, kousek tuku na vymazání plechu, 1 vejce na potření, troška kmínu na posypání, Náplň: 150 g uvařených brambor, 150 g masitých škvarků, 120 g Brynzy, 60 g vepřoveho sádla, špetka soli

Z 1PL múky, cukru, droždia a 50 ML vlažnej vody pripravíme kvások. Múku osolíme, pridáme kvások a zvyšnú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát, polovicu na...

Utopencův zelný salát

Utopencův zelný salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 velké sklenice kyselého zelí, 1 cibule, 500 g silných libových párků nebo točeného salámu, 3 větší sterilované okurky, sůl, pepř, špetka mleté papriky , špetka cukru krupice

Scezené zelí překrájíme na menší kousky, cibuli a okurky nakrájíme nadrobno, vše dáme do mísy, přimícháme kolečka párků nebo točeného salámu, salát osolíme, opepříme, přidáme papriku a dochutíme špetkou cukru. V chladu ho necháme asi dva dny odle...

Jablečný páj s drobenkou podle Apetitu

Jablečný páj s drobenkou podle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 190 g hladké mouky, 125 g másla, 1 lžíce cukru krupice, špetka soli, 2 lžíce ledové vody, Náplň: 1.3 kg jablek, 100 g cukru krupice, 100 g propláchnutých a okapaných rozinek, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky nového koření, 1 špetka mletého muškátového oříšku, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rozpuštěného másla, Drobenka: 80 g másla, 80 g třtinového cukru, 90 g hladké mouky

Ingredience na těsto smícháme a jemně rukou vypracujeme hladké těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a dáme na hodinu odpočívat do lednice. Mezitím si oloupeme jablka a zbavíme je jadřinců. Nakrájíme na kostičky a vložíme do velké mísy. Přidá...

Houbová paštika - terina

Houbová paštika - terina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých žampionů, 150 g čerstvých hřibů, 150 g uvařených kuřecích prsou, 1 větší cibule, 70 g uvařené rýže, 80 g uzené slaniny, 2 vejce, troška pepře a soli, špetka sušeného tymiánu, lístky čerstvého tymiánu a polníčku na ozdobu , 4 plátky anglické slaniny, 2 lžíce olivového oleje

Na mäsovom mlynčeku pomelieme 160g šampiňónov, hríby a vychladnuté kuracie prsia. Zvyšnú časť šampiňónov pokrájame na plátky, ktoré orestujeme v panvici na oleji. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji spolu s nakrájanou slaninkou.Po vychladn...

Oštěpkové tyčinky

Oštěpkové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 150 g nastrouhaného uzeného sýru (Oštiepok), 300 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g uvařených brambor, sůl a pepř podle chuti, troška kmínu na posypaní

Do preosiatej múky primiešame postrúhaný oštiepok, prelisované zemiaky, vajcia, pokrájané maslo, korenie a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 až 2 hodiny odpočívať v chlade. Potom cesto rozvaľkáme, poskladáme na štvormo a dáme opäť na chvíľ...

Oštěpkové lívance

Oštěpkové lívance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g nastrouhaného uzeného sýru (Oštiepok), 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí (kvasnice), 400 ml mléka, 2 vejce, 20 g nastrouhaného parmazánu, 100 g na jemno nakrájené uzené šunky, 1 lžíce nasekané petrželové naťi, sůl , pepř a vegetu podle chuti

V 100 ml vlažného mlieka rozpustíme droždie, ktoré potom pridáme do misky spolu s múkou, so zvyšným mliekom, s nastrúhaným oštiepkom a s parmazánom. Pridáme žĺtky, petrželovú vňať, šunku a vyšľahaný sneh z bielkov. Ochutíme soľou, mletým čiernym ...

Princesky

Princesky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 bílků, 100 g cukru moučka, 100 g strouhaných ořechů, 50 g hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 200 g mléčné čokolády

Z bílků ušleháme sníh, přidáme práškový cukr a vyšleháme. Přidáme mouku a mleté oříšky. Plech vymažeme a vysypeme moukou, ze čtvrtky vystřihneme elipsu a obkreslíme ji špejlí na plech, elipsy vymažeme těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 30...

Falešné podvodnice

Falešné podvodnice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, špetka kypřícího prášku do pečiva, 30 g cukru moučka, 125 g ztuženého pokrmového tuku, 125 ml smetany ke šlehání (šlehačka), troška cukru moučka na obalení

Vše smícháme na těsto, které vyválíme na plát tlustý 1 cm. Z plátu vykrájíme různé tvary, které dáme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu max. 25 minut. Upečené obalujeme v cukru.

Knedlíky v hrnku

Knedlíky v hrnku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 rohlíků, 1 hrneček kravského mléka, sůl, 1 hrneček hrubé mouky, 2 vejce, kousek ztuženého pokrmového tuku

Rohlíky zalijeme mlékem, přidáme sůl, žloutky, mouku a přidáme sníh z bílků. Hrnky vymažeme tukem a do ¾ je naplníme těstem a vaříme 30 min. ve vodě pod pokličkou.

Ostružinový čaj

Ostružinový čaj

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti ostružin, 2 lžíce cukru krupice, 500 ml vody

Ostružiny opláchneme, dáme do menšího hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme 15 minut (snažíme se, aby ovoce neprošlo moc varem). Pak můžeme čaj scedit nebo dáváme do hrnečků i s ovocem. Dosladíme cukrem.

Brambory jachni (Řecko)

Brambory jachni (Řecko)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 ml olivového oleje, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka soli, 1 sklenka vody

Brambory oloupeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Vložíme je do mísy, zalijeme vodou a necháme 10 minut odstát. Mezitím si oloupeme cibuli a zesklovatíme ji na rozpáleném olivovém oleji. Potě přidáme zcezené brambory a důkladně zamícháme. Nech...

Houby s brynzou

Houby s brynzou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 50 g másla, 250 g Brynzy, 2 slepičí vejce, špetka soli, špetka pepře, 10 g kaparů

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm podusíme. Opepříme, osolíme a přidáme najemno nakrájené kapary. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi 15 minut (v případě tvrdých hub déle), dokud nejsou houby měkké...

Hlíva na kari koření

Hlíva na kari koření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hlívy ústřičné, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 5 ml bylinkového octa, 1,5 lžičky kari koření, špetka soli, 100 ml vody, 1/2 lžičky cukru krupice

Cibulku i hlívu očistíme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném oleji zpěníme nejdříve cibulku a pak ihned přisypeme hlívu. Chvíli mícháme a pak ochutíme kari kořením, solí a cukrem. Přilijeme ocet, vmícháme mouku a necháme dusit 15 minut. Pokrm hlí...

Hlívový špíz v těstíčku

Hlívový špíz v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čerstvé hlívy ústřičné, 1 slepičí vejce, 2 lžíce hladké mouky, 50 ml kravského mléka, 100 g tvrdého sýra, 100 g měkkého salámu, špetka soli

Klouboučky hlívy očistíme a povaříme 10 minut ve vroucí osolené vodě. Pak je nakrájíme na menší kousky. Sýr i salám také nakrájíme. Z vejce, mouky a mléka vymícháme těstíčko. Na grilovací jehlu nebo špejli navlékáme střídavě houby, sýr a salám. C...

Kuře s hříbky

Kuře s hříbky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti sušených hub, kousek sádla, 1 kuře, špetka soli, troška kmínu, 1,5 hrnečku vody

Dvě hodiny před pečením kuřete si namočíme houby do vody. Pak si kuře omyjeme a dáme do pekáčku, kam dáme trochu sádla, osolíme, pokmínujeme a přidáme houby i s vodou, ve které se máčely. Pokud bude vody málo, tak ještě trochu vody přilijeme (aby ...

stránka: