Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 124

Zapečené špagety s mletým masem

Zapečené špagety s mletým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 600 g hovězího mletého masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, troška kmínu, troška majoránky, 3 kapky worcesterské omáčky, 3 lžičky polévkového tekutého koření , troška kečupu, kousek másla, 1 balení strouhaného sýru

Na usmaženou cibuli přidáme mleté maso a necháme podusit, než maso pustí šťávu. Dále přidáme česnek, papriku, kmín, majoránku, worčestrovou omáčku, maggi a kečup. Vše necháme podusit (asi 20 min). Pak směs vlijeme na uvařené a scezené špagety (do ...

Dukátové buchtičky z brambor

Dukátové buchtičky z brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 3 dkg cukru moučka, 5 lžíc citronové kůry, 1 žloutek, 1 vařený brambor, 3,5 dcl kravského mléka, 5 lžíc másla, 2 dkg droždí (kvasnic)

Uděláme kvásek z 1 dl mléka, lžíce cukru a droždí. Pak ho přidáme k ostatním ingrediencím a uděláme těsto na buchty. Z těsta děláme malé buchtičky, které dáváme na plech nebo do remosky (v té peču dukátové buchtičky nejraději). Při pečení v troubě...

Sterilovaná červená řepa se zelím a cibulí

Sterilovaná červená řepa se zelím a cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené řepy, 1 kg bílého zelí, 50 dkg cibule, 12 dkg cukru krystal, 1 lžíce soli, 500 ml vody, 2 dcl octa

Červenou řepu omyjeme, i s kořenem a dáme asi na 1 hodinu vařit. Scedíme jí, po vychladnutí jí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Očištěné zelí a oloupané cibule nakrájíme na tenké nudličky. Uvaříme si nálev, ve kterém zelí s cibulí chvíli povaříme....

Boule

Boule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vajec, 0,75 kg cukru krupice, 0,5 kg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa, 1 citrón, 20 lžic horké vody, 75 dkg másla, 1 l mléka, 3 pudinkové prášky vanilkové, 1 dcl rumu

Nejprve oddělíme u všech vajec bílek a žloutek. Ze všech bílků uděláme sníh. Ze žloutků, cukru, mouky, prášku do pečiva, horké vody a trocha citronové šťávy a kůry uděláme těsto. Pak přidáme sníh. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné přidáme...

Ostružinový džem s aronií

Ostružinový džem s aronií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml vody, 3 hřebíčky, 30 dkg aronie, 1,2 kg ostružin, 1 kg cukru krystal, 1 sáček Želírfixu 2:1, 1 lžička kyseliny citronové, 1/4 lžičky mleté skořice, 25 ml rumu

V 1/2 litru vody povaříme 15 minut 3 hřebíčky, které vyndáme. Potom do té vody dáme vařit 30 dkg aronie a po 5 minutách přidáme ostružiny. Vaříme asi 15 minut, potom ovoce rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Přichystáme si 1 kg cukru krystal a tro...

Lívance jako od babičky 1

Lívance jako od babičky 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení podmáslí, 1 lžíce sody bikarbóny, 250 g hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2 žloutky, špetka soli, 1 šálek rostlinného oleje, 1 sklenka ovocné marmelády

Do mísy dáme podmáslí, lžičku sody, mouku, cukr, žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme a necháme chvíli odstát. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm smažíme jednotlivé lívance (na pánev nalijeme vždy 1 malou naběračku těsta). Hotové lívance potř...

Fašírka z uzeného masa 1

Fašírka z uzeného masa 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzeného masa, 7 rohlíků, 3 slepičí vejce, hrst krupice, 5 stroužků česneku

Maso uvaříme ve vodě v hrnci (lepší je v tlakovém, protože je to rychlejší) cca 45 minut, pak ho necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Do části vývaru (vody, ve které se maso vařilo) namočíme rohlíky. K rohlíkům rozklepneme vejce, přidáme t...

Muffiny Spekulatius s ledovou polevou

Muffiny Spekulatius s ledovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g změklého másla, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 100 ml mléka, 180 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, 2 lžičky skořice, 4 lžíce rozinek, 150 g cukru moučka, 1 lžíce rumu, 1 lžíce horké vody, 4 lžíce mandlových lupínků, 125 g kořeněných sušenek Spekulatius

Sušenky dáme do mikroténového sáčku a paličkou roztlučeme. V misce ušleháme máslo s cukrem do pěny, přimícháme vejce a mléko. V druhé misce smícháme mouku, prášek do pečiva, mleté mandle, rozdrcené sušenky a lžičku skořice. Sypkou směs přidáme d...

Jahody pro dospělé

Jahody pro dospělé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g jahod, 1 balení jemného tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 ml vodky, 1 vanilka, 1 limeta, troška cukru moučka, 1 lžička mléka

Nejprve si připravíme směs vodky, šťávy z limetky a cukru. Touto směsí zalijeme omyté a nakrájené jahůdky a uložíme na půl hodiny do ledničky. Mezitím si ušleháme šlehačku, kterou dochutíme vanilkou. Ke šlehačce vmícháme tvaroh (je-li tvaroh příli...

Malinový jogurt

Malinový jogurt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

65 dkg malin, 300 ml bílého jogurtu, troška cukru krystal - dle chuti, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček želatiny

Připravíme si želatinu – postupujeme dle návodu na obalu. Připravíme si 3 misky a na dno dáme omyté maliny (nějaké si necháme na ozdobu). Do bílého jogurtu přidáme rozpuštěnou želatinu a vanilkový cukr (kdo chce, může dosladit i klasickým cukrem)....

Univerzální těsto na ovoce

Univerzální těsto na ovoce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 dkg Hery, 2 dcl kravského mléka, 15 dkg cukru krupice, 2 vejce, 30 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 50 dkg ovoce

Tuk rozpustíme ve vlažném mléce a promícháme s ostatními přísadami. Vyválíme a dáme na vymazaný plech. Na těsto dáme ovoce dle libosti (nebo dle sezóny). Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 40 minut.

Křehké jablkové řezy 1

Křehké jablkové řezy 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg hladké mouky, 15 dkg ztuženého pokrmového tuku, 7 dkg cukru moučka, 4 lžíce citronové kůry, 2 ml citronové šťávy, 2 žloutky, 0,5 kg strouhaných jablek, 5 lžic strouhanky

Do mísy přidáme nastrouhaná jablka, posypeme je trochou strouhanky, přidáme cukr a mouku, celé zalijeme rozpuštěným tukem a vypracujeme těsto, které dáme na vymazaný plech. Pak dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180°C po dobu cca. 40 minut.

Sekaná Polpettone Triestino podle Gurmetu

Sekaná Polpettone Triestino podle Gurmetu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 houska, 100 ml mléka, 1 vařená brambora, svazek petrželky, 1 lžíce kaparů, 250 g hovězího mletého masa, 250 g telecího mletého masa, 100 g pikantního salámu, 80 g sýra Gran Moravia (nastrouhaného na jemno), 2 vejce, 2 lžíce mouky, 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, 150 g jemně nařezané anglické slaniny

Troubu rozehřejeme na 180°C. Housku nakrájíme na kostičky a necháme rozmočit v mléce. Do mísy prolisujeme uvařenou bramboru a přidáme petrželku a kapary (na jemno nasekané). Salám umeleme a spolu s masem, sýrem, houskou, vejci a moukou promícháme ...

Cuketové zelí se salátem

Cuketové zelí se salátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg mladé cukety, 1 středně velká cibule, 2 lžičky cukru krystal, 1/2 hlávky ledového salátu, 1 lžička soli, 2 lžíce vody, 1 lžička instantní světlé jíšky, 1 lžička octa

Salát nakrájíme na drobno a mladou neoloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do hrnce, osolíme a zalijeme 2 lžícemi vody. Dusíme asi 10 minut, potom zahustíme lžičkou světlé instantní jíšky. Podle potřeby dosolíme, ochutíme 2 lžička...

Smažený vepřový jazyk

Smažený vepřový jazyk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřový syrový jazyk, 2 vejce, 1 hrneček hladké mouky, 2 hrnečky strouhanky, 2 dcl slunečnicového oleje, troška pepře

Jazyk omyjeme a dáme vařit do osolené vody v tlakovém hrnci na necelou hodinu, uvaříme doměkka. Vychladlý jazyk oloupeme, nakrájíme je na 1 cm široké plátky, které můžeme osolit a opepřit, nebo jemně posypat kořením Čína. Obalíme v trojobalu a ryc...

Nemíchaná povidla od babičky I.

Nemíchaná povidla od babičky I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 kg švestek, 0,5 l octa, 1,5 kg cukru krupice

Švestky umyjeme, vyloupeme a smícháme s octem a cukrem. Necháme stát přes noc a druhý den dáme vařit. Bez míchání vaříme na mírném ohni 4-5 hodin. Povidla odstavíme z ohně, teprve pak důkladně promícháme a dáme do sklenic.

Nevážená buchta I.

Nevážená buchta I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 sklenky polohrubé mouky, 1 sklenka cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 32 g másla, 1 sklenka mléka, 50 dkg ovoce

Suroviny na těsto smícháme, vyválíme a dáme na plech. Těsto posypeme ovocem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200°C do zrůžovění (cca 40 min.).

Koláč s malinami a zakysanou smetanou

Koláč s malinami a zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400-500 g malin, 150 ml zakysané smetany, 220 g hladké mouky, 170 g másla pokojové teploty, 3 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 170 g cukru krupice, 200 g tvarohu, 100 g cukru moučka

V míse rozmícháme máslo, cukr, vejce, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a prosátou mouku. Směs mícháme jemně vařečkou, dokud se ingredience krásně nespojí. Poté zamícháme polovinu malin a 4 lžíce zakysané smetany a opět opatrně promícháme. ...

Sardinková pomazánka

Sardinková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sardinek, 1/8 balení sádla, 1 lžíce polotučné hořčice, 1 cibule, 1 vejce

Vejce uvaříme na tvrdo, nakrájíme na kostičky, přidáme sardinky, sádlo, najemno nakrájenou cibuli a dle chuti hořčici. Zamícháme a mažeme na pečivo.

Domácí (nejen bazalkové) pesto

Domácí (nejen bazalkové) pesto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stroužek česneku, špetka soli, 1 lžíce pinií, 1 lžíce parmazánu, hrst čerstvě nasekané bazalky, 1 dcl olivového oleje, 5 kapek citronové šťávy

V třecí misce utřeme česnek se solí a poté přidáme pinie, parmazán, bazalku a zalijeme olivovým olejem. Nakonec přidáme pár kapek citronové šťávy.

Olivové muffiny plněné balkánským sýrem

Olivové muffiny plněné balkánským sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 70 g zelených oliv, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, sůl, pepř, 1 vejce, 80 ml olivového oleje, 300 g bílého jogurtu, 200 g balkánského sýra

V míse smícháme všechny suché přísady - mouku s kypřícím práškem, olivy nakrájené na kousky, nasekaný rozmarýn, sůl a pepř. V druhé misce prošleháme vejce s olejem a jogurtem, pak tekutou směs vmícháme do mouky, až nám vznikne hladké těsto. Form...

Pestré krůtí špízy

Pestré krůtí špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích prsou, 100 g šunky - plátky, 100 g listového špenátu, 4 žampiony, 3 papriky - různé barvy, 1 lžíce provensálského koření, sůl dle chuti, 150 ml drůbežího vývaru, 1/2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje

Krůtí prsa omyjeme, očistíme od případného tuku a jemně naklepeme. Špenát omyjeme a spaříme horkou vodou, ve které jej necháme přibližně minutu. Špenát z vody vyjmeme a rozprostřeme na krůtí prsa. Na špenát poklademe plátky šunky a prsa pevně srol...

Netradiční švestkový koláč

Netradiční švestkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 2/3 sklenky cukru krupice, 80 g hodně změklého másla, 2 balení (260 g) Bebe sušenek, 1 sklenka (250 ml) červeného vína, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, lžička skořice, 500 g švestek, 2 lžíce mandlových lupínků, 1 - 2 lžíce medu

V míse ušleháme žloutky s cukrem a měkkým máslem do pěny. Bebe sušenky rozmixujeme nebo umeleme a zalijeme vínem. Promícháme a necháme nasáknout. Vlhkou směs sušenek přišleháme spolu s kypřícím práškem do vaječné hmoty. Nakonec do těsta lehce vmí...

Skvěle vláčný jablečný koláč

Skvěle vláčný jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g jablek, 150 g másla, 2 vejce, 170 g cukru krupice, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžíce skořice, 200 g hladké mouky

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme si je na plátky a zakápneme citronovou šťávou, aby nehnědla. V míse rozšleháme máslo s cukrem do hladké bílé hmoty. Poté postupně přimícháváme obě vejce. V druhé míse si smícháme mouku, kypřící prášek ...

Domácí čokoláda s ořechy

Domácí čokoláda s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

17 dkg ztuženého pokrmového tuku, 12 dkg cukru krupice, 1 balení kakaa - nejlépe holandského, 1 troška strouhaných ořechů, 1 lžíce rumu, 1 vanilka, 2 lžíce Solamylu

Rozpustíme tuk s cukrem, přidáme kakao a vytvoříme hladkou směs. Pak přidáme ostatní přísady, promícháme a můžeme nalít do formiček na čokoládu.

stránka: