Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 127

Rajčatová marmeláda s melounem

Rajčatová marmeláda s melounem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l šťávy z rajčat, 1.5 l šťávy z melounu, 3 sáčky Želírfixu 2:1, 2 kg cukru krystal, 3 vrchovaté lžičky kyseliny citronové

Rajčata a meloun odšťavníme a šťávu dáme vařit. Želírfixy smícháme s trochou cukru a nasypeme do vařící šťávy. Povaříme 5 minut, potom vsypeme zbývající cukr a za stálého míchání opět povaříme dalších 5 minut. Odstavíme, asi 1 minutu necháme stát ...

Švestkový koláč od babičky

Švestkový koláč od babičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček mléka, 1 kostka droždí , 7 lžiček cukru , 2 vejce, 500 g polohrubé mouky, 2 špetky soli, citronová kůra, 100 g sádla, Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru krystal, 50 g sádla, 1/2 lžičky skořice, 2 vanilkové cukry, 50 g hrubé mouky

V zadělávací míse si připravíme kvásek z mléka, droždí a cukru. Potom přidáme vejce, polohrubou mouku, sůl, citrónovou kůru a rozpuštěné vychladlé sádlo. Řádně propracujeme a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Než nám těsto vyky...

Pomazánka z rybiček v tomatě

Pomazánka z rybiček v tomatě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rybiček v tomatě, 250 g tvarohu, 2 vejce uvařené natvrdo, 2 jarní cibulky, sůl, lžička najemno nastrouhaného křenu

Obsah celé plechovky rybiček i s nálevem vyklopíme do misky, přidáme tvaroh a spolu vše utřeme. Pomazánku osolíme, přimícháme vejce nasekané na malé kostičky a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Nakonec dochutíme lžičku strouhaného čerstvého křenu.

Roštěná v ostré směsi

Roštěná v ostré směsi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, hrst sušených hub, talířek čerstvých hub, 1 červená paprika , 1 zelená paprika , 1-2 chilli papričky, 2-3 lžíce ostrého kečupu, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule

Sušené houby předem namočíme. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji prudce opečeme, aby se zatáhlo. K masu přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Opečené maso zastříkneme kečupem, promícháme a podlijeme. Přimícháme...

Jogurtový salát z krabích tyčinek

Jogurtový salát z krabích tyčinek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední cibule, 150 g smetanového bílého jogurtu, 250 g krabích tyčinek, 100 g tatarské omáčky

Celý nerozmrazený balíček surimi tyčinek vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme 5 minut. Necháme vychladnout a potom odstraníme obal na jednotlivých tyčinkách. Do mísy dáme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme tatarskou omáčku, smetanový jogurt a z...

Jednoduché kuřecí závitky

Jednoduché kuřecí závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí řízky, 4 plátky sendvičové šunky, 4 plátky sýra, dle chuti sojová omáčka, špetka koření na kuře, lžíce rostlinného oleje

Kuřecí řízky jemně naklepeme, okořeníme, pokapeme sojovou omáčkou a olejem a necháme aspoň 2 hodiny uležet. Pak na každý plátek dáme šunku a sýr, pevně stočíme do závitků a smažíme na oleji. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší a zeleninovým sal...

Kokosové těsto

Kokosové těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g másla, 150 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 citrón (1 lžíce šťávy a citronová kúra), 350 g hladké mouky, 60 g kokosové moučky

V míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme žloutky a citronovou šťávu a kůru. Pak do směsi prosijeme mouku a přidáme kokos. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice.

Masové kuličky v cuketové omáčce

Masové kuličky v cuketové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g míchaného mletého masa, 2 kostky bujónu, 2 lžičky polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, pepř, 2 lžičky sušené petrželky, 300 g cukety, 2 hrsti nakrájeného ledového salátu, jíška dle potřeby, 2 lžíce cukru , 2 lžičky octa

Nejprve si připravíme masové kuličky. Mleté maso smícháme s vejcem, mletým pepřem, necelou lžičkou soli, sušenou petrželkou a polohrubou moukou. Utvoříme asi 14 - 16 kuliček, které vaříme jenom mírně potopené ve vodě s bujóny 30 minut. Oloupeme c...

Buchty z vesnice

Buchty z vesnice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 80 g cukru krupice, 80 g rostlinného oleje, 2 vejce, špetka soli, 250 ml mléka

Z droždí, lžičky cukru a lžíce vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku osolíme, přidáme cukr, olej, připravený kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme v teple vykynout. Z těsta vyválíme plát vysoký...

Sladkokyselá salátová omáčka

Sladkokyselá salátová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 2 hrsti ledového salátu, 2 lžičky octa, kostka bujónu, 2 lžíce cukru krystal, 100 ml sladké 10% smetany, světlá jíška dle potřeby

Hlávkový salát, nejlépe ledový, opláchneme od nečistot a zbavíme tuhých částí. Poté jej nakrájíme na tenké krátké nudličky a vhodíme do vroucí vody. Vaříme asi 10 minut, salát musí být měkký, ale nerozvařený. Omáčku zahustíme máslovou jíškou, neb...

Kuřecí ragů s hříbky a pečenými brambory

Kuřecí ragů s hříbky a pečenými brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,9 kg kuřecích prsou, 0,5 kg hřibů, 250 ml smetany, 200 ml zakysané smetany, 100 g másla, 200 ml drůbežího vývaru, asi 2 lžíce Solamylu, 50 ml oleje, 1 kg malých brambor, 100 g papriky (kapie), 100 g pórku, 100 ml Sherry, 3 dkg soli, 1 lžíce kmínu drceného, 3 špetky pepře, hrst ploché petrželové natě

Brambory dobře omyjeme a zlehka povaříme dopoloměka. Rozkrájíme na čtvrtky a vložíme na vymaštěný plech, osolíme, okmínujeme přidáme na drobné kousky nakrájenou kapii a pórek. Asi 10 minut grilujeme na 250°C. Na závěr posypeme nahrubo rozsekanou p...

Šunka chudých

Šunka chudých

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bůčku, 500 g Kabanosu, 8 vajec, špetka majoránky, špetka pepře, sůl, 4 stroužky česneku

Bůček umeleme. Čtyři vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme spolu s kabanosem na kostičky a přidáme k bůčku. Osolíme, opepříme. Přidáme prolisovaný česnek a čtyři syrová vejce a dobře promícháme. Ochutíme majoránkou. Dáme do tlačenkového střeva a vaříme...

Papriky plněné cuketovou směsí

Papriky plněné cuketovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

bílé papriky , 50 g plísňového sýra, 150 - 300 g cukety, 1 vejce, 1 lžička koření na mleté maso, 500 g míchaného mletého maso, Zálivka na pečení: 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžíce kečupu, 1 lžička hořčice, 200 ml vody, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička polévkového koření tekutého

Očistíme a omyjeme paprikové lusky. Cuketu oloupeme, může jí být až 30 dkg. Mleté maso smícháme s vejcem, pepřem, kořením na mletá masa, sýrem Niva 50% s modrou plísní a na hrubo nastrouhanou cuketou. Směsí naplníme papriky a naskládáme je do peká...

Maková omáčka

Maková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g máku, 1 l mléka, 2 lžíce perníku na pečení, troška skořice, troška citronové kůry, 4 lžíce cukru krupice

Mák jemně umeleme a uvaříme v mléce, okořeníme, osladíme a zahustíme strouhaným perníkem. Podáváme místo krému k dukátovým buchtičkám nebo s kynutými knedlíky. Do omáčky můžeme přidat rozinky nebo zavařené vypeckované třešně. Studenou ji můžeme jí...

Kachní prsa v zelenině

Kachní prsa v zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vykostěná kachní prsa, 1 cibule, 3 bobkové listy, 2 dcl červeného dezertního vína, snítka tymiánu , hrst petrželky, 1 konzerva sterilovaných rajčat, olej

Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Petrželku omyjeme a nasekáme. Vykostěná kachní prsa rozřízneme na poloviny, kůži nařízneme na čtverečky, lehce osolíme, polijeme dezertním vínem, které co nejvíce vetřeme do masa. Na pánvi rozpálíme olej a kachn...

Radoušova mlsnota

Radoušova mlsnota

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového ramínka, 2 menší cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 papriky, 1 střední pórek, sůl, pepř, 1 malá lžička Vegety, 100 g anglické slaniny, olej na smažení

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, které osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme najemno, česnek prolisujeme. Papriky vyjádříme a nakrájíme na nudličky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme nad...

Kotlety s cibulkou

Kotlety s cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vykostěné vepřové kotlety, sůl, pepř, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 lžičky mleté papriky , 1/2 l vývaru, 1 zakysaná smetana, olej na smažení

Kotlety omyjeme, osušíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Na pánev dáme olej, rozehřejeme a kotlety na něm po obou stranách zprudka opečeme. Po opečení kotlety vyjmeme a ve výpeku orestujeme obě cibule, při...

Čokoládový koláč s hruškami

Čokoládový koláč s hruškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 120 g změklého másla, 1 balení zakysané smetany, 100 g hořké čokolády, 100 ml mléka, 2 lžíce hruškovice, 250 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 50 g Solamylu, 3-4 velké hrušky, 2 lžíce kakaa

Nejprve rozpustíme čokoládu v mléce, dobře promícháme a necháme vychladnout. Vejce prošleháme s měkkým máslem a oběma cukry, přimícháme zakysanou smetanu, zchladlou čokoládu, hruškovici, mouku s kypřícím práškem, Solamyl a kakao. Těsto nalijeme ...

Kopr ve sladkokyselém nálevu

Kopr ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

kopr, 200 ml octa, 250 g cukru krupice, 850 ml vody, 35 g soli

Připravíme si vodu, sůl, cukr a ocet. Vše svaříme a připravíme si tak nálev. Kopr řádně propláchneme studenou vodou a poté nakrájíme nadrobno. Sypeme volně do připravených skleniček a zalijeme svařeným nálevem. Skleničky uzavřeme a sterilujeme p...

Mlsná mrkev

Mlsná mrkev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 100 g másla, 1 balení tvarohu, 100 g cukru krupice, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka)

Mrkev nakrájíme na kolečka a podusíme na másle doměkka. Přidáme tvaroh, rozmícháme a osladíme. Nakonec přimícháme šlehačku. Podáváme s pečivem nebo vánočkou.

Sambaro - indický zelný salát

Sambaro - indický zelný salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g bílého zelí, 1 mrkev, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce hořčičného semínka, 3 listy citronové trávy, 1 lžíce rozsekaných zelených chilli papriček, lžíce soli (dle chuti), 2 lžíce citronové šťávy, hrst listů koriandru, 1 lžíce asafoetidy - čertova lejna nebo worcesterové omáčky

Zelí rozsekáme nadrobno, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme hořčičná semínka, když vyprskají - (jako popcorn) přidáme čertovo lejno nebo worcester, citronovou trávu a rozsekané zelené čili papričky a ...

Vepřová játra s cuketou

Vepřová játra s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg vepřových jater, 1 velká cibule, 1 bílá paprika , 1 vrchovatá lžíce strouhané mrkve, 1 hrnek cukety, 1 lžička instantní tmavé jíšky, 2 lžičky kořenící směs na Čínu, 2 lžíce slunečnicového oleje

Játra nakrájíme na menší kousky, cibuli a papriku na proužky. Mrkev a cuketu nastrouháme na hrubé nudličky. Na oleji pomalu orestujeme játra, cibuli a papriku. Podlijeme vodou a dusíme asi 30 minut, až jsou játra skoro měkká. Přidáme vrchovatou ...

Rýže s pórkem

Rýže s pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti rýže, 1-2 vejce, 1-2 pórky, 1-2 lžíce oleje na smažení, sůl dle potřeby, mletý kmín dle chuti

Na pánev s trochou oleje dáme uvařenou rýži, zpravidla se osvědčí, když uvaříme větší množství a zbude. Předtím si na jiné pánvi dáme zesklovatět jemně nakrájený pórek, pozor, ne dohněda, jen zesklovatět! Smícháme na jedné pánvi a podle množství ...

Dalamánkové bagetky

Dalamánkové bagetky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

280 ml vody, 60 ml olivového oleje, 2 rovné lžičky cukru , 2 rovné lžičky soli, lžička drceného kmínu, 100 g celozrnné špaldové mouky, 400 g hladké mouky, 25 g droždí , 1 vejce na potření, semínka na posypání (sezam, mák, kmín, mohou být i jemné ovesné vločky), 2 lžíce instantní směsi na bramborák

Do nádoby pekárny nalijeme vodu a olej, přidáme cukr, sůl, kmín, směs na bramborák, obě mouky a nakonec rozdrobíme droždí. Nastavíme program na těsto. Po ukončení programu těsto přendáme na pracovní plochu a rozdělíme na 10 dílků. Z každého vyt...

Mleté maso s klobásou

Mleté maso s klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g míchaného mletého masa, 3 měkké klobásy, 2 lžičky koření na mleté maso, 50 ml studené vody, 2-3 stroužky česneku, 1 vejce, 6 - 12 plátků anglické slaniny, špetka pepře

Mleté maso dáme do mísy a přilijeme vodu, ve které jsme rozšlehali vejce. Promícháme a potom přidáme nastrouhaný česnek, pepř a koření na mletá masa. Nesolíme. Dobře zamíchanou směs necháme odležet. Mezitím si oloupeme klobásky. Zapékací formu sl...

stránka: