Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 351

Zeleninový salát

Zeleninový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g listového salátu, 150 g mrkve, 150 g salátové okurky, 150 g rajčat, 1 lžička soli, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml vody, 1 lžíce cukru krystal

Listový salát opereme a nakrájíme na menší kousky. Okurku oloupeme, rajče očistíme a nakrájíme. Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle. Vše vložíme do mísy, osolíme a promícháme. Zálivku si připravíme zamícháním octa, olivového oleje, vody a cuk...

Salát Caesar

Salát Caesar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hlávky římského salátu, 4 kusy bílého pečiva, 50 g parmazánu, 400 g uzené slaniny, 5 lžic olivového oleje, 1 stroužek česneku, 3 lžíce bílého vinného octa, 3 vejce, 250 ml slunečnicového oleje, sůl, pepř, 1 konzerva sardelek

Parmazán si nastrouháme na hrubém struhadle. Vytvoříme si zálivku. Ze dvou vejcí oddělíme žloutky od bílků. Do mixéru vložíme dva žloutky, jedno celé vejce, vinný ocet a celý stroužek česneku. Vše rozmixujeme, až se začne tvořit pěna. Za stálého m...

Okurkový salát s rajčaty

Okurkový salát s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g salátové okurky, 200 g rajčat, 150 ml vody, 3 lžíce octa, 1 lžička cukru krystal, sůl, pepř

Oloupeme okurky a nakrouháme na tenké plátky nebo nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Okurky a rajčata dáme do mísy a opepříme. Zálivku vytvoříme z vody, octu, soli a cukru a polijeme okurky a rajčata. Vše lehce promícháme.

Hlávkový salát se sladkokyselým nálevem

Hlávkový salát se sladkokyselým nálevem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 listové saláty, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml vody, 5 lžic octa, 1 lžíce cukru krystal, sůl, pepř

Hlávkový salát opereme a rozdělíme na jednotlivé listy nebo na menší dílky, vložíme do mísy a pokapeme olejem. Připravíme si zálivku z vody, octa, soli a pepře a polijeme listy salátu.

Cibulovo-pórkový koláč

Cibulovo-pórkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 140 g másla, 1 lžička soli, 200 ml vody, 4 větší cibule, 2 vejce, 150 ml zakysané smetany, 2 pórky, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1 lžička bazalky

Mouku zpracujeme se změklým máslem (100 g), solí a vodu v těsto. Necháme ho chvíli odpočinout. Rozpustíme 30 g másla, zpěníme na něm na kolečka nakrájenou cibuli a 1 pórek. Přidáme smetanu, koření, zahustíme lžičkou hladké mouky. Necháme mírně zc...

Rajčatový salát s fazolemi

Rajčatový salát s fazolemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1 větší cibule, 250 g bílých fazolí, 2 lžíce olivového oleje, 60 ml citrónové šťávy, pepř, 50 ml vody, sůl

Přebrané fazole namočíme na cca 8 hodin do hrnce s vodou a necháme je bobtnat. Poté vodu slijeme, nalijeme vodu novou a dáme vařit. Vaříme dokud nejsou fazole měkké cca 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na ...

Rajčatový salát s cibulí

Rajčatový salát s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rajčat, 8 cibulí, 100 ml octa, 100 ml vody, 30 ml olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce pažitky

Rajčata omyjeme a nařežeme na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Rajčata a cibuli dáme do mísy a zalijeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním octa, vody, oleje, cukru, špetky soli a pepře. Opatrně promícháme a podáváme posypané nasekanou...

Krevetový salát s rýží

Krevetový salát s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vařených krevet, 2 jarní cibulky nebo jedna menší cibule, 150 g dlouhozrné rýže, nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř, 1 lžička citrónové šťávy, 150 ml olivového oleje, petrželka na ozdobení, špetka šafránu

Rýži uvaříme v osolené vodě. Až je rýže uvařená, vodu pořádně slijeme. Smícháme olej, bazalku, citrónovou šťávu, šafrán, sůl a pepř. Takto vytvořenou zálivku promícháme s rýží, dokud je rýže stále teplá a necháme vychladnout. Cibulku nakrájíme na ...

Ovocný salát se sýrem a s jogurtovou zálivkou

Ovocný salát se sýrem a s jogurtovou zálivkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml bílého jogurtu, 2 lžíce polotučné hořčice, 60 ml bílého vína, sůl, pepř, 250 g uzeného eidamu (Edam), 250 g bílého hroznového vína, 2 sladká jablka, 1 lžíce citrónové šťávy, 250 g šunky, 1 pomeranč

Nejdříve si vytvoříme zálivku z jogurtu. Smícháme hořčici, jogurt a víno. Opepříme a osolíme a důkladně promícháme. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Vložíme je do mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Bobulky hroznového vína...

Řecký salát

Řecký salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, 2 různobarevné papriky, 250 g feta, 100 g oliv, 2 lžíce citrónové šťávy, 80 ml olivového oleje, 1 lžíce oregana, sůl, pepř

Rajčata, okurku a papriky omyjeme, okurku oloupeme, papriku zbavíme jádřince a vše nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Všechno dáme do mísy. Přidáme oregano, vsypeme olivy, osolíme a opepříme. Vymačkáme šťávu z poloviny ci...

Ovocný salát s cukrovou zálivkou

Ovocný salát s cukrovou zálivkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml vody, 150 g cukru krystal, 200 g banánů, 200 g sladkých jablek, 200 g kiwi, 200 g pomerančů, citrónová kůra

Nejdříve si vytvoříme cukrovou zálivku. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme vodu a cukr rozpustíme. Postavíme hrnec na mírný plamen a přivedeme opatrně k varu. Vaříme cca 5 minut. Postupně odebíráme pěnu, která vzniká za varu. Do horkého roztoku nast...

Vlašský salát s jablky

Vlašský salát s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 250 g brambor, 250 g šunky, 200 g kyselé okurky, 100 g cibule, 100 g jablek, sůl, pepř, 1 lžíce octu, 450 g majonézy, 50 g hrášku

Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme. Vařené brambory, šunku, cibuli a jablka nakrájíme na kratší nudličky. Nakrájíme kyselé okurky na nudličky a trochu je vymačkáme. Vše dáme do misky, přidáme hrášek a pokapeme worcesterskou omáčkou, octem, osolí...

Bramborové krokety

Bramborové krokety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 100 g strouhanky

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a propláchneme ve studené vodě. Poté je vložíme do osolené vody a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Vodu slijeme. Poté brambory prolisujeme a necháme vychladnout. Smícháme s mouk...

Pečené brambory ve slupce

Pečené brambory ve slupce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, sůl

Brambory pečlivě omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 200 stupňů asi jednu hodinu dokud nezměknou. Hotové brambory nařízneme a necháme ještě na 5 minut dopéct v troubě. Podle chuti osolíme.

Dvakrát pečené brambory

Dvakrát pečené brambory

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 250 ml mléka, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička oregana, 200 g eidamu (Edam)

Brambory pečlivě omyjeme (nejlépe kartáčkem) a několikrát propíchneme vidličkou. Pečeme v troubě na 280 stupňů přibližně jednu hodinu. Poté brambory vyndáme z trouby, necháme je vychladnout, podélně je rozkrojíme napůl a vnitřek vydlabeme lžičkou....

Minestra - zeleninová italská polévka

Minestra - zeleninová italská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g hlávkové kapusty, 1 menší bulvový celer, kousek petržele, hrst fazolek (zelených fazolových lusků), 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 60 g rýže, sůl, 1 kostka drůbežího bujónu, 1,5 l vody, 1 stroužek česneku, 50 g ementalu, 1 mrkev

Zeleninu dobře očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a rýži, vše zlehka osmahneme. Přidáme vodu, bujon, osolíme a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme česnek utř...

Dalamánky z brambor

Dalamánky z brambor

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g droždí (kvasnic), 400 ml mléka, 500 g žitné mouky, 100 g brambor, sůl, kmín

Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme. K vlažnému mléku přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme kvásek, který necháme vykynout. Mezitím nastrouháme brambory a vložíme je do misky společně s moukou, špetkou soli a zkynutým kváskem. Vypracujeme peč...

Domácí housky

Domácí housky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí (kvasnic), 2 vejce, 60 g másla, 250 ml mléka, sůl, kmín

K trošce vlažného mléka přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme tak kvásek, který necháme vykynout. Poté přidáme zbytek mléka, zbytek mouky, 1 vejce, změklé máslo a sůl. Vypracujeme těsto, které by mělo být tužší a necháme ho kynout. Vykynuté tě...

Italský domácí chléb

Italský domácí chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (kvasnic), 1 lžička olivového oleje, sůl, 150 ml vody

Do vody rozdrobíme kvasnice a přidáme trochu mouky. Vytvoříme tak kvásek, který necháme vykynout. Ke zkynutému kvásku přidáme zbytek mouky, olivový olej. Vypracujeme těsto, které by mělo mít střední hustotu. Těsto necháme kynout. Po vykynutí jej p...

Kari rýže

Kari rýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček dlouhozrné rýže, 1 lžička kari koření, 1 malá cibule, sůl

Na oleji zpěníme nadorobno nakrájenou cibuli s kořením kari. Poté přidáme rýži, asi minutu ji pražíme, poté zalejeme dvojnásobným množstvím vody (než bylo rýže) a osolíme. Vaříme přibližne 15 minut, dokud není v hrnci již žádná voda a rýže je měkk...

Recept na bramborovou kaši

Recept na bramborovou kaši

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 250 ml mléka, sůl, kmín

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a propláchneme ve studené vodě. Poté je vložíme do osolené vody, přidáme špetku kmínu a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu a přidáme 1/4 litr...

Vařené brambory

Vařené brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, sůl, kmín, 2 lžíce másla

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a opláchneme ve studené vodě. Pak je vložíme do osolené vody, se špetkou kmínu a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Vodu slijeme a na horkých bramborech necháme rozpustit kousek ...

Bramborové hranolky

Bramborové hranolky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, rostlinný olej, sůl

Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na hranolky (středně silné proužky). Nakrájené hranolky opláchneme ve vodě, abychom vymyli přebytečný škrob. Poté osmažíme na oleji na pánvi, popřípadě ve fritovacím hrnci. Hranolky smažíme po menších částec...

Mřížkový jablkový či hruškový koláč

Mřížkový jablkový či hruškový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 130 g cukru krupice, 130 g Hery, 50 ml mléka, 1 vejce, 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1/2 kg jablek, 1 balení vanilkového cukru, hrst rozinek, špetka skořice, 3 lžíce cukru krystal

Jablka či hrušky oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. V kastrůlku s trochou hody a cukrem krystal je podusíme doměkka. Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem. Na vále pak do směsi nakrájíme kousky změklé Hery, do důlku uprostřed vlož...

Papriky plněné rýží

Papriky plněné rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 papriky, 200 g dlouhozrné rýže, 1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 1-2 lžičky soli, 2 stroužky česneku, hrst čínských (postačí i naše sušené) hub, 150 g eidamu (Edamu), 150 g anglické slaniny pro masožravce

Papriky vyčistíme, seřízneme vršek. Cibuli nasekáme nadrobno, orestujeme, přidáme lisovaný česnek, rýži, předem namočené houby. Vše smícháme s nastrouhaným sýrem. Osolíme, opepříme, plníme papriky, které pečeme, dokud nezměknou nebo nezezlátnou. ...

stránka: