Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 184

Polévka z mozečku

Polévka z mozečku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mozečku, 50 g tuku, 1 cibule, 100 g kořenové zeleniny, 40 g hladké mouky, 1,5 l vody, špetka pepře, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky

Mozeček omyjeme, vložíme na chvilku do horké vody a poté ho odblaníme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, tuk rozpustíme v hrnci, dáme na něj orestovat cibuli. Když je cibule orestovaná, přidáme mozeček a necháme dusit. Poté přidáme omytou, na m...

Polévka z vepřových jater

Polévka z vepřových jater

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřových jater, 50 g tuku, 30 g hladké mouky, 1,5 l vývaru z kostí, 2 žloutky, špetka pepře

V hrnci rozpustíme tuk, játra omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme orestovat na rozpálený tuk a necháme dusit. Když jsou játra napůl udušená, posypeme je hladkou moukou, lehce osmažíme, přilijeme vývar, opepříme a vaříme doměkka. Když jsou já...

Vývar s mletým masem

Vývar s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 1,5 l hovězího vývaru, 1 cibule, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 2 žloutky, špetka pepře, špetka soli, 2 lžíce najemno nakrájené pažitky

Rozpustíme v hrnci máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Poté zalijeme vývarem, osolíme, přidáme mleté maso, cibuli a povaříme. V mléce rozmícháme žloutky a přilijeme do polévky, když je maso měkké. Krátce povaříme. Podáváme posypané najemno nakrá...

Boloňka pro nejmenší

Boloňka pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá konzerva rajčatového protlaku, 1 malý kořen petržele, 1 malá mrkev, 0,5 kuřecího prsa, 1 lžička olivového oleje, špetka majoránky, kousíček Eidamu, hrst celozrnných těstovin, 1 dcl vody

Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme maso a najemno nakrájenou zeleninu (já ji strouhám na struhadle), přidáme vodu a rajčatový protlak. Okořeníme majoránkou a dusíme. Podáváme s uvařenými těstovinami a dozdobíme najemno nastrouhaným sýrem.

Chlebíčková veka z domácí pekárny

Chlebíčková veka z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 30 g Hery, 2-3 lžičky soli, 2 lžička cukru krupice, 1 vařený brambor, 20 g droždí (kvasnice), 1 vejce

Do nádoby pekárny vlijeme mléko, přidáme změklou Heru, strouhaný brambor, mouku, sůl, cukr a droždí. Zapneme program těsto. Po skončení programu těsto rozdělíme na polovinu a z každé utvoříme veku. Veky dáme na plech,vyložený pečícím papírem, potř...

Zapečený kuřecí plátek

Zapečený kuřecí plátek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vykostěná kuřecí stehna, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1-2 lžičky koření Mexiko (Rossk), 1-2 lžičky hladké mouky, 1-2 lžíce Worcesterské (Worcesterová) omáčky, 1-2 lžíce koňaku, 100 g stouhaného sýra, 4 plátky sendvičové šunky, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením Mexiko. Necháme chvilku odležet. Na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme lehce dozlatova. Opečené maso rozložíme do zapékací misky. Do výpeku na pánvi přisypeme 1-2 lžičky hladké mouky, promích...

Slovenská zelňačka

Slovenská zelňačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček kysaného zelí, 1 balení rajčatového protlaku, 2 hrsti sušených hub, 2 klobásy , špetka soli, troška pepře (mletý nebo celý, dle chuti), 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy

Hned na začátku doporučuji zakoupit nejlépe dva druhy klobás - měkčí paprikovou například gombaseckou a druhou tužší, také paprikovou a pikantnější, třeba čabajku. Obě klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí tak, jak je v sáčku i s nálevem, dáme vařit...

Bratislavská kotleta

Bratislavská kotleta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové kotlety, 1 velká cibule, 2 lžíce rostlinného oleje (může být řepkový), 2 kostky hovězího bujónu, 3 špetky soli, 3 špetky pepře, 3 lžíce hrášku, 1 mrkev, kousek celeru, 1 lžíce octa, 1 sterilovaná okurka, 2 l vody, 2-3 lžíce polohrubé mouky, 3-5 dcl plnotučného mléka

Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme na plátky nakrájenou kotletu, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Přidáme vodu, hovězí bujóny, mrkev nakrájenou na kostky, celer nakrájený na kostky a hrášek. Vaříme cca 2h, dokud m...

Jemneho kotlety

Jemneho kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety bez kosti, troška česnekové drťi (Rossk), 100 ml olivového oleje, 1 lžička bazalkového pesta, 3 velmi tence nakrájená rajčata, špetka soli

Vepřové kotlety omyjeme a nemusíme naklepávat. Naložíme je do směsi olivového oleje a česnekové drti (dle chuti si přidejte, kolik máte rádi) cca na 2 hodiny. Pak je trošku nasolíme a zprudka osmahneme na pánvi. Poté ztlumíme oheň a podusíme cca 1...

Kapr dušený na víně

Kapr dušený na víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce kapra, 30 g másla, 3 lžíce oleje, 1/2 sklenky bílého vína, 1/2 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 20 g hladké mouky, 1/2 sklenky smetany, 1 žloutek, citronová šťáva, bobkový list, 2 kuličky pepře, sůl

Očištěné porce kapra osušíme utěrkou, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Na másle a na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme koření a osolené porce kapra a pomalu je opečeme po obou stranách. Přilijeme víno a několik lž...

Vepřové roládky plněné párkem

Vepřové roládky plněné párkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového masa - 2 válečky z kýty, 2 párky, sůl, pepř barevný (čtyř barev), máslo na opečení masa, olivový olej na opečení masa

Ostrým nožem vytvoříme do každého vepřového válečku hluboký zářez, kterým vytvoříme úzkou kapsu. Do ní vsuneme nožičku párku. Maso pak osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem 4 barev. Dáme rozpálit pánev a na ni nalijeme trochu olivového oleje a ...

Nescafé kostky

Nescafé kostky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 30 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru moučka, 10 dkg másla, 3 lžíce oleje, 2 ks vajec, 1 lžíce Nescafé, 3 lžíce kakaa, 0,25 l mléka, 1 lžíce rumu, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, Krém: 25 dkg másla, 20 dkg cukru moučka, 2 kostky měkkého tvarohu

Těsto: dáme si rozpustit máslo a počkáme, až bude vlažné. Pak všechny ingredience dámy do mísy a zamícháme dohladka. Těsto nalijeme do formy či do pekáčku, které jsme buď vyložili pečícím papírem, nebo vymazali tukem a vysypali moukou. Pečeme na 1...

Domácí müsli s možností obměn

Domácí müsli s možností obměn

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení ovesných vloček, 2-3 lžíce cukru krupice, 1 hrst mletých lískových oříšků , 1 hrst rozinek, 1 hrst sušeného ovoce

Na teflonovou pánev dáme ovesné vločky (možno smíchat s pšeničnými napůl), přidáme cukr a mícháme. Pozor, až se více rozpálí a zkaramelizuje cukr, hodně míchat a stáhnout teplotu, aby vločky nehořkly! Pak přidáme nasekané oříšky, mandle, rozinky, ...

Kuřecí salát s jablky

Kuřecí salát s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g grilovaného kuřete (příp.pečeného či vařeného), 6 ks jablek (z nich min. 1 červené a 1 žluté), 1 sklenka majonézy nebo bílého jogurtu, citronová šťáva dle chuti

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Čtyři jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Jedno červené a jedno žluté jablko zbavíme jádřince a nakrájíme i se slupkou na kostičky. Maso promícháme s jablky, majolkou a citronovou šťávou dle chuti. Podáváme.

Fazolový salát s pórkem

Fazolový salát s pórkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sterilovaných fazolí, 1 pórek, 10 ks baby mrkviček, sůl podle chuti, pepř podle chuti, 1 lžíce olivového oleje, troška octa, petrželka na ozdobení

Pórek a baby mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Fazole slijeme, propláchneme na sítu vodou a vložíme do mísy. Přidáme fazole, olej, ocet. Osolíme a opepříme dle chuti a dobře promícháme. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Špagetový salát s mrkví

Špagetový salát s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g špaget, 5 ks sterilovaných okurek, 2 větší mrkve, Zálivka: 1 bílý jogurt, 5 lžic smetany, sůl podle chuti, cukr moučka podle chuti, citronová šťáva z 1/2 citronu, 4 lžíce pažitky

Špagety uvaříme, scedíme a vložíme do mísy. Okurky najemno nastrouháme, mrkev nahrubo a promícháme s těstovinami. Stranou spojíme jogurt se smetanou, citronovou šťávou a nasekanou pažitkou. Osolíme a osladíme dle chuti. Zálivkou přelijeme salát, z...

Torti s rajčatovou omáčkou, sojovým masem a parmazánem

Torti s rajčatovou omáčkou, sojovým masem a parmazánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g těstovin(torti), 2 rajčata, půl papriky, 50 g sojového masa(granulátu), 100 ml rajčatového protlaku, trocha bílého vína, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička oregana, 1 cibule, 2 stroužky česneku, trocha olivového oleje, 1 lžíce parmazánu/parmezánu

Těstoviny si uvaříme al dente a zakápneme trochou olivového oleje. Na pánvi si osmahneme cibulku, přidáme předem uvařený sojový granulát a na kostičky nakrájená rajčata a papriku. Okořeníme solí, pepřem a oreganem a necháme chvíli smažit. Zalij...

Pohankové kroupy vařené

Pohankové kroupy vařené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g pohankových krup, špetka soli, trocha olivového oleje

Kroupy propláchneme, dáme vařit vodu, asi 1,5 x víc než máme krup. Do vroucí osolené vody dáme kroupy a vaříme asi 4 minuty (pokud jsme dali moc vody, tak trochu déle, aby se vyvařila) a necháme pár minut "dojít" a pak zakápneme olivovým olejem.

Nadívaný chléb krále Ječmínka

Nadívaný chléb krále Ječmínka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bochník chleba (já použila Bavorský z Globusu), 1/8 másla, 3 stroužky česneku, 5 dkg plátkového sýra, 10 dkg uzeného, 2 ks rajčat, 1 paprika, 1/2 cibule, troška soli, troška pepře

Rozpustíme si máslo a mezitím si nadrobno nakrájíme česnek, který pak na másle lehce osmahneme, maličko osolíme a opepříme. Bochníček chleba nakrájíme na asi 1 cm silné krajíčky, ale tak, abychom jej nedokrojili. Každý krajíček z obou stran potřem...

Tvarožník podle paní Zátopkové

Tvarožník podle paní Zátopkové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 dkg dětské krupice, 150 g másla, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 500 g tvarohu, 4 ks vajec, 180 g cukru moučky, 1 hrst rozinek

V míse smícháme tvaroh s dětskou krupičkou, promísenou s práškem do pečiva, podle chuti přidáme rozinky a vmícháme. Vejce oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky utřeme s máslem a cukrem, lehce vmíchám...

Tvarohový bramborák

Tvarohový bramborák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 250 g měkkého tvarohu, 2 ks vajec, 1 velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 2 stroužky česneku, olej na smažení

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme tvaroh, vejce a majoránku, nadrobno nasekanou cibuli a česnek, zahustíme moukou a dobře promícháme. Naběračkou naléváme na pánev s rozehřátým olejem a opékáme...

Delikatesní mačkané brambory

Delikatesní mačkané brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks brambor, 2 listy špenátu, 2 lžíce libovolné sterilované zeleniny, 2 lžíce pálivé sterilované zeleniny s kečupem

Brambory uvaříme, rozmačkáme. Špenát natrháme na kousky, spaříme a promícháme s brambory. Dáme na talíř a přidáme zeleninové směsi.

Panganius na grilu se sýrovou omáčkou

Panganius na grilu se sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rybího filé (Panganius), 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky soli, 1/2 l mléka, 15 dkg Nivy, 2 balení taveného sýra - větší obdélníkové, 1 lžička bazalky

Plátky rybího filé posolíme, pokmínujeme a ugrilujeme či opečeme na pánvi. Do mléka rozmělníme tavený sýr, nastrouháme Nivu a přivedeme k varu. Když se sýr řádně rozvaří, zahustíme hotovou bílou jíškou, případně dosolíme, ale to záleží na množ...

Domácí kmínový chléb do pekárny

Domácí kmínový chléb do pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml podmáslí, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 kg hladké mouky, 1/2 balení droždí (kvasnice), 1/4 lžičky cukru krupice

Do pekárny vlijeme podmáslí, přidáme postupně všechny ostatní přísady. Je dobré, pokud dáváme čerstvé droždí, přidat trochu cukru, pokud dáváme sušené droždí, dáme jeden sáček a cukr není potřeba přidávat. Zapneme na program dle typu pekárny,...

Játrová pomazánka

Játrová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g játrové paštiky, 60 g másla, 100 g taveného sýra, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku

Všechny ingredience řádně rozmícháme do tuhé pasty.

stránka: