Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 12

Sladkokyselé dušené cibulky s roštěnou

Sladkokyselé dušené cibulky s roštěnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce vinného octu, 10 dcl hovězího vývaru, 4 plátky hovězí roštěnky, 1 ks chilli papričky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 lžíce petrželové natě, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Cibulky oloupeme, větší kusy přepůlíme. Celé je osmažíme ze všech stran na másle, poté zalijeme octem, krátce osmahneme, přidáme vývar a dusíme doměkka. Smícháme sůl, čerstvě drcený pepř a chilli papričku nakrájenou najemno. Každý plátek roštěnky ...

Řecká omeleta

Řecká omeleta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vajec, 1 cibule, 3 rajčata, 3 lžíce petrželové natě, 2 lžíce olivového oleje, 1 hrst oliv, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 100 g fety

Petrželku nasekáme, cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, olivy na plátky, rajčata na kostičky a fetu nastrouháme. Vejce prošleháme s petrželkou, solí a pepřem. Cibuli opečeme na oleji (trvá to asi 4 minuty), poté přidáme rajčata a olivy a minutu...

Pečeně v pomerančové marinádě

Pečeně v pomerančové marinádě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřová pečeně, 5 pomerančů, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce aceta balsamica, 2 lžíce zázvoru, 1 lžíce rozmarýnu

Smícháme šťávu ze čtyř pomerančů, sójovou omáčku, ocet, strouhaný zázvor a nasekaný rozmarýn. Vepřovou pečeni nařízneme shora do kříže a nalijeme na ni marinádu. Necháme přes noc marinovat. Poté pečeme přiklopené 90 minut na 200°C a pak hodinu na ...

Špízy

Špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g vepřové kýty, 200 g anglické slaniny, 2 ks ostravské klobásy, 2 ks papriky (kapie), 3 ks cibule, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje

Vepřové maso nakrájíme na kostky, obalíme v oleji, osolíme a opepříme. Anglickou slaninu, cibuli a papriku nakrájíme na zhruba stejné kostky a klobásku na kolečka. Na jehlu nebo špejli napichujeme střídavě cibuli, maso, slaninu, papriku a klobás...

Zelný koláč

Zelný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 balení listového těsta, 250 g anglické slaniny, 500 g sterilovaného zelí, 100 g uzeného špeku, 1 vejce, 2 cibule, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce včelího medu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Listové těsto si vyválíme a koláčovou formou (doporučuji vysokou aspoň 4 cm) s ní vykrojíme kolečko těsta (to bude horní díl koláče), aby byla náplň celá pokrytá. Zbylé těsto znovu zpracujeme a vyválíme. Připravíme si koláčovou formu – vymažeme ...

Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 vejce, 2 sterilované okurky, 1 kostka masoxu, 2 cibule, 60 g slaniny, 400 g dlouhozrnné rýže, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sádla, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout a rozčtvrtíme. Okurky podélně přepůlíme. Slaninu nakrájíme na čtyři špalíčky. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a z jedné strany potřeme hořčicí (jednu lžíci hořčice si necháme do omáčky). N...

Těstoviny s rukolovým pestem a masovými kuličkami

Těstoviny s rukolovým pestem a masovými kuličkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 100 g Mozzarelly, 10 ks sušených rajčat, 300 g vepřového mletého masa, 150 g parmazánu, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička koření na mleté maso, 8 lžíc olivového oleje, 30 g vlašských ořechů, 1 stroužek česneku, 1 hrst rukoly

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu Připravíme si kuličky: mleté maso smícháme s nastrouhaným parmazánem(100 g), pepřem, kořením na mleté maso a dosolíme podle chuti. Ze směsi vytvarujeme kuličku o průměru 1,5 – 2 cm a osmažíme je na oleji do...

Sekaná Tex-Mex

Sekaná Tex-Mex

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg mletého masa, 1 malá cuketa, 2 lžíce koření Tex-Mex Taco, 1 lžíce sušené smažené cibule, 1 lžíce medvědího česneku, sůl, pepř, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky

Cuketu nastrouháme na nudličky. Mleté maso osolíme, opepříme a smícháme s cuketou. Přidáme koření Tex-Mex Taco, smaženou sušenou cibuli, sušený medvědí česnek a vajíčko. Promícháme a směs zahustíme strouhankou. Utvoříme šišku, dáme do pekáče a pov...

Pečená jehněčí kýta

Pečená jehněčí kýta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

3 kg jehněčí kýty, 6 stroužků česneku, 1 citrón, 4 lžíce oregana, 6 lžíc olivového oleje, 1 hrst oliv, 400 g sterilovaných rajčat, 1,5 kg brambor

Smícháme utřený česnek, polovinu oregana, citrónovou šťávu a kůru, olej a špetku soli. Jehněčí kýtu nařízneme na několika místech a marinádou ji potřeme – vetřeme i do naříznutých míst. Do velkého pekáče dáme nakrájené brambory a smícháme je se...

Řecký jehněčí salát

Řecký jehněčí salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lžičky oregana, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce máty peprné, 1/2 citrónu, 3 rajčata, 1/2 okurky, 560 g jehněčí kýty, 50 g oliv, 75 g fety

Smícháme oregano, olivový olej, šťávu z citronu a sůl. Okořeníme pepřem. Do této marinády dáme jehněčí maso nakrájené na steaky a necháme 5 minut odležet. Poté maso opečeme 5 minut z každé strany. Poté necháme odpočívat v pokojové teplotě asi ...

Řecký kuřecí kebab

Řecký kuřecí kebab

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

12 ks kuřecích stehenních řízků, 2 stroužky česneku, 1 citrón, 1 lžička skořice, 1 lžička nového koření, 2 lžičky mleté papriky , 1 lžíce oregana, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce petrželové natě

Připravíme si marinádu: smícháme utřený česnek s citrónovou šťávou a kůrou, nasekanou cibuli, skořici, nové koření, oregano, papriku a olivový olej. Osolíme a opepříme. Přidáme kuřecí stehna vykoštěná, ale jinak nenaporcovaná a necháme přes noc ...

Řecký těstovinový salát

Řecký těstovinový salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 225 g špenátu, 250 g cherry rajčátek, 100 g oliv, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce olivového oleje

Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme vychladit. Špenát povaříme 2 minuty (anebo nemusíme vařit, skvělý je i čerstvý). Rajčátka rozpůlíme. Těstoviny smícháme se špenátem, rajčátky, olivami a fetou. Osolíme a opepříme a dobře promícháme....

Jehněčí špízy s rozmarýnem a česnekem

Jehněčí špízy s rozmarýnem a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jehněčí kotlety, 1 citrón, 20 stroužků česneku, 3 ks papriky (kapie), 2 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce rozmarýnu

Jehněčí maso nakrájíme na kostky a smícháme je s citrónovou šťávou a kůrou, utřeným česnekem a nasekaným rozmarýnem. Necháme odpočívat přes noc. Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky o hraně stejné délky jako jehněčí maso. Jehněčí maso napich...

Jehněčí maso s citrónem a tymiánem

Jehněčí maso s citrónem a tymiánem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčí kotlety, 200 g řeckého jogurtu, 2 stroužky česneku, 2 citróny, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Jehněčí kotlety rozdělíme na jednotlivé porce podle kostí. Potřeme je citrónovou šťávou a kůrou, tymiánem a prolisovaným česnekem. Necháme 15 minut marinovat. Řecký jogurt promícháme s citrónovou šťávou a tymiánem. Jehněčí kotlety vyjmeme z ma...

Křupavý řecký koláč

Křupavý řecký koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g špenátu, 17,5 dkg sušených rajčat, 100 g fety, 125 g těsta Filo, 2 vejce

Špenát dáme na pánev, zalijeme vodou a podusíme. Poté necháme trochu vychladnout a vyždímáme přebytečnou vodu. Poté špenát nakrájíme na kousky. Rajčata nakrájíme na kousky a smícháme se špenátem, vejci a nadrobenou fetou. Pořádně promícháme. ...

Pečené kuře na řecký způsob

Pečené kuře na řecký způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 300 g cherry rajčátek, 100 g oliv, 200 g fety, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce oregana, 2 lžíce vinného octu, 8 ks kuřecích stehen

Brambory nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do pekáčku a zalijeme polovinou oleje. Na brambory naskládáme kuřecí maso a zalijeme zbylým olejem. Okořeníme dle chuti. Pečeme 30 minut na 200°C. Přidáme cherry rajčata, olivy, oregano a rozdroben...

Ryba na řecký způsob

Ryba na řecký způsob

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 200 g tresky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 citrónu, 2 rajčata, 1 lžíce oregana, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové natě

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Do pekáčku dáme brambory, cibuli, česnek, oregano, olej a pořádně zamícháme. Pečeme 15 minut na 200°C poté promícháme a pečeme ještě 15 minut. Poté přidáme citr...

Šípková omáčka

Šípková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g anglické slaniny, 2 cibule, 1 kg kančího masa na guláš, 2 mrkve, 1 kořenová petržel, 1/2 celeru, 2 rajčata, 2 lžičky skořice, 8 kuliček jalovce, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička majoránky, 30 g cukru krupice, 50 g švestkových povidel, 200 ml šípkového pyré, 300 ml červeného vína, 1,5 l zeleninového vývaru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 citrón

Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a společně je opékáme v hrnci. Přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. Poté ho dáme stranou. Ke slanině přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a cukr. Necháme zkaramelizovat. Poté při...

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 kg hovězího zadního, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 60 g octa, 1 lžička soli, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 30 g kopru

Maso vaříme vcelku dvě hodiny doměkka. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a připravíme si jíšku. Poté postupně přilíváme vývar z masa. Vaříme 20 minut. Přidáme ocet, cukr, sůl podle chuti a smetanu. Povaříme 5 minut. Přidáme kopr, zamíc...

Křenová omáčka podle sonizny

Křenová omáčka podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g uzeného masa, 75 g sádla, 100 g hladké mouky, 2 mrkve, 2 kořenové petržele, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1 křen, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Mrkev a petržel oloupeme a necháme v celku. Dáme je do hrnce, přidáme maso, nové koření, pepř a bobkový list a vaříme hodinu. Poté vývar necháme lehce zchladnout, maso vylovíme a nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme, zeleninu a koření vyhodíme. ...

Smažené šproty s dipem

Smažené šproty s dipem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g šprotů, 7 g soli, 7 g pepře, 100 g hladké mouky, 200 g cornflakes, 150 g bílého jogurtu, 3 vejce, 1 citrón, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce kopru, 1 lžíce koriandru, 50 ml slunečnicového oleje

Šproty zbavíme hlaviček, ploutví a páteře. Osolíme a opepříme. Obalíme je v mouce, ve vejci a v drcených cornflakes. Smažíme tři minuty v oleji. Smícháme olej, nasekaný koriandr i kopr a utřený stroužek česneku. Šproty podáváme s připravený...

Pstruh v hořčičné omáčce

Pstruh v hořčičné omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g pstruhu, 7 g soli, 7 g pepře, 7 g muškátových ořechů, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 70 g plnotučné hořčice, 250 ml plnotučného mléka, 1 citrón, 1/2 lžičky mleté papriky

Máslo necháme rozpustit na pánvi a zasypeme ho moukou. Chvíli opékáme a poté naředíme vlažným mlékem. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Chvíli povaříme. Poté dochutíme hořčicí a citrónovou šťávou (množství dle chuti). Pstruha osolíme...

Bramborové košíčky

Bramborové košíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 100 g sýru cheddar, 6 vajec, 40 g uzeného masa

Brambory si uvaříme den předem. Poté je oloupeme a nastrouháme nahrubo. Brambory osolíme, opepříme, přidáme většinu nastrouhaného sýru a olivový olej. Směs rozdělíme do košíčků na muffiny (uprostřed uděláme důlek) a pečeme 15 minut na 200 °C. Po...

Segedínský guláš podle sonizny

Segedínský guláš podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g sádla, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kg vepřové plece, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 30 g hladké mouky, 1 lžička kmínu, 20 g mleté papriky , 3 bobkové listy, 400 g kyselého zelí, 250 g zakysané smetany

Cibuli a česnek nakrájíme na jemno, maso na kostky. Cibuli a česnek osmažíme na sádle dozlatova, přidáme maso, krátce je opečeme a zasypeme moukou. Zalijeme vodou, přidáme koření a dusíme asi 60 minut. Poté přidáme zelí a smetanu. Povaříme 15...

Rajská omáčka podle sonizny

Rajská omáčka podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 50 g uzeného špeku, 1 ks cibule, 2 ks mrkve, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 ks bobkového listu, 115 g rajčatového protlaku, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 citrón, 60 g cukru krupice, 1 lžička skořice

Hovězí maso uvaříme doměkka - trvá to asi dvě hodiny. Uzený špek a cibuli nakrájíme na kostičky - smažíme je dozlatova. Poté přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a krátce opečeme. Přidáme koření a sůl a podlijeme vývarem. Vaříme až je mrkev měk...

stránka: