Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 23

Bramborové košíčky

Bramborové košíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 100 g sýru cheddar, 6 vajec, 40 g uzeného masa

Brambory si uvaříme den předem. Poté je oloupeme a nastrouháme nahrubo. Brambory osolíme, opepříme, přidáme většinu nastrouhaného sýru a olivový olej. Směs rozdělíme do košíčků na muffiny (uprostřed uděláme důlek) a pečeme 15 minut na 200 °C. Po...

Segedínský guláš podle sonizny

Segedínský guláš podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g sádla, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kg vepřové plece, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 30 g hladké mouky, 1 lžička kmínu, 20 g mleté papriky , 3 bobkové listy, 400 g kyselého zelí, 250 g zakysané smetany

Cibuli a česnek nakrájíme na jemno, maso na kostky. Cibuli a česnek osmažíme na sádle dozlatova, přidáme maso, krátce je opečeme a zasypeme moukou. Zalijeme vodou, přidáme koření a dusíme asi 60 minut. Poté přidáme zelí a smetanu. Povaříme 15...

Pomazánka z krůtích jater

Pomazánka z krůtích jater

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích (kuřecích) jater, 4 vejce, 2 polévkové lžíce vegety, 1 čajová lžička pepře, 1 dcl sádla, 1 smetana ke šlehání , 1 a 1/2 kostky másla

Krůtí nebo kuřecí játra očistíme, nakrájíme na menší kousky a buď pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme v mixéru. Přidáme vajíčka (trochu je vyšleháme), vegetu, pepř, rozpuštěné sádlo, šlehačku. Promícháme. Dáme do zapékací misky a pečeme a...

Rajská omáčka podle sonizny

Rajská omáčka podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 50 g uzeného špeku, 1 ks cibule, 2 ks mrkve, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 ks bobkového listu, 115 g rajčatového protlaku, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 citrón, 60 g cukru krupice, 1 lžička skořice

Hovězí maso uvaříme doměkka - trvá to asi dvě hodiny. Uzený špek a cibuli nakrájíme na kostičky - smažíme je dozlatova. Poté přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a krátce opečeme. Přidáme koření a sůl a podlijeme vývarem. Vaříme až je mrkev měk...

Bombajské brambory s fazolkami

Bombajské brambory s fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 2-3 ks chilli papričky, 1/4 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky soli, 350 g brambor, 300 g fazolků (zelené fazolové lusky), 50 g másla, 4 lžíce koriandru

Brambory uvaříme, nejlépe den předem. Na oleji osmažíme hořčičná semínká, kurkumu a nasekané chilli papričky. Poté vmícháme na kousky nakrájené brambory a smažíme 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí a necháme dojít. Fazolky spaří...

Knedlíčky jiaozi

Knedlíčky jiaozi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hladké mouky, 200 g čínského zelí, 250 g vepřové plece, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce Shao-sing (rýžové víno), 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce chilli omáčky

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku, špetku soli a hrnek vody. Vypracujeme kuličku, kterou dáme na 30 minut odležet do ledničky. Mezitím si nakrájíme cibuli na jemno, zelí na proužky, zázvor nastrouháme, maso nakrájíme na tenké proužky, ...

Šumavská bramboračka

Šumavská bramboračka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti hub, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 g hladké mouky, 1,5 l drůbežího vývaru, 1 kg mrkve, 2 ks kořenové petržele, 1/2 ks bulvového celeru, 6 ks brambor, 2 hrsti majoránky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme na sádle. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek. Zasypeme moukou a chvíli smažíme. Zalijeme vývarem a 15 minut povaříme. Poté přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, brambory, houby). Oc...

Couračka

Couračka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g uzeného masa, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 l drůbežího vývaru, 3 ks brambor, 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 lžičku kmínu, 2 stroužky česneku, 200 g kyselého zelí, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Uzené maso povaříme vcelku 40 minut ve vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle. Zasypeme moukou a chvíli smažíme. Poté zalijeme drůbežím i uzeným vývarem a přivedeme k varu. Poté teplotu ztlumíme, přidáme brambory nakrájené na...

Pacovský kapr

Pacovský kapr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 150 g hub, 40 g másla, 500 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks šalotky, 3 stroužky česneku

Kapra osolíme, opepříme a okmínujeme dle chuti. Dáme ho do pekáčku, přidáme houby, máslo a pár cherry rajčátek. Pečeme 15 minut přiklopené na 180 °C, poté ještě 5 minut odkryté. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a smažíme na pánvi. Přidáme ...

Staročeský báč

Staročeský báč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 40 g droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru krupice, 750 g brambor, 250 g slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 3 lžíce sádla

Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se. Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramb...

Sezamky s datlemi a skořicí

Sezamky s datlemi a skořicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g sezam, 100 g datle, 1 lžíce skořice, 250 g včelího medu

Datle nakrájíme na drobné kousky. V hrnci smícháme datle, med, sezamová semínka i skořici a za stálého míchání vaříme až je hmota zlatavá. Pak ji přeneseme na hlubší plech vyložený pečícím papírem, upěchujeme a necháme aspoň 5 hodin vychladit.

Moje čínské nudle s kuřecím masem

Moje čínské nudle s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší kuřecí prso, 1 lžička Solamylu, olej, 1 lžička sójové omáčky světlé i tmavé, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička ústřicové omáčky, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1/2 lžičky sambaly (Sambal oelek), 1 hrst bílého zelí, 1/2 červené papriky (kapie), 1 lžíce bambusových výhonků, 1/2 sáčku čínské zeleninové směsi, 1 lžička bylinkového koření, 200 g instantních čínských nudlí

Kuřecí prso nakrájíme na malé kousky, promícháme se solamylem a dáme osmažit do pánve WOK na rozehřátý olej. Až zbělají, přidáme sójovou omáčku světlou i tmavou, rybí omáčku, ústřicovou omáčku, sladkou chilli omáčku a lžičku sambal oelek. Dusíme a...

Marinovaná vepřová kýta

Marinovaná vepřová kýta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 řízky z kýty, sůl, 1 lžička pepře, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce worcesterové omáčky, 2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky , 1/2 lžičky sladké papriky , 2 vejce, 3 lžičky kečupu, 1 lžička chilli omáčky, olej

Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme, přidáme do něj všechny přísady a důkladně promícháme. Do marinády vložíme řízky a necháme v chladu odležet nejméně 24 hodin (čím déle je maso naloženo, tím je křehčí). Naložené maso osmahneme...

Saté z kachních prsou s rýží

Saté z kachních prsou s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kachních prs, 2 lžíce kari pasty, 400 g jasmínové rýže, 1/2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1/2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky řepkového oleje

Kachní prsa podélně přepůlíme, osolíme, opepříme a orestujeme je na oleji. Poté je necháme 5 minut vychladit a nakrájíme na větší kusy. Připravíme si marinádu. Smícháme kari pastu, sůl, pepř, kmín a sójový olej. Kachní maso do této marinády naloží...

Hanácký salát

Hanácký salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 červeného zelí, 3 lžíce octu, 3 ks šalotky, 200 g sterilované okurky, 20 g křenu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g zakysané smetany, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička cukru moučky

Zelí nakrouháme a spaříme horkou vodou. Dáme do misky a ochutíme octem. Okurky a šalotky nakrájíme na jemno a vmícháme do zelí. Křen nastrouháme a spolu s olejem a zakysanou smetanou vmícháme k zelí. Osolíme a opepříme dle chuti, dochutíme cukrem,...

Králík na špeku

Králík na špeku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 Králík domácí, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 150 g anglické slaniny, 3 ks šalotky, 50 g másla, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kmínu

Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a opečeme se šalotkami nakrájenými na proužky na oleji. Dáme do pekáčku. Na to položíme králíka, přidáme máslo a celé stroužky česneku. Posypeme k...

Škvarkové pirohy

Škvarkové pirohy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 3 vejce, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 lžička soli, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g škvarků, 50 ml slunečnicového oleje

Brambory uvaříme ve slupce (můžeme den předem) a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme je s jedním vejcem, hrubou moukou, krupicí a solí. Vypracujeme a necháme 5 minut odpočívat. Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek...

Sójové boby se zeleninovou omáčkou

Sójové boby se zeleninovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g sóji, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 cuketa, 1 ks ostravské klobásy, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3-4 ks rajčat, 75 ml rajčatového pyré, 2 lžíce majoránky

Sójové boby namočíme přes noc (podobně jako fazole či čočku). Poté ji slijeme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme 30 minut doměkka. Cibuli, cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky, rajčata oloupeme a nakrájíme a společně orestujeme na oleji. Přidáme...

Pravá vietnamská PHO

Pravá vietnamská PHO

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězích kostí, 400 g hovězí svíčkové, 300 g rýžových nudlí, 3 ks šalotky, 4 stroužky česneku, 2 ks badyánu, 2 chilli papričky, 1 citrón, 1 lžíce zázvoru, 1 lžíce soli, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička anýzu, 1 lžička máty peprné, 1 lžička koriandru

Hovězí kosti zalijeme dvěma litry vody, přidáme přepůlené šalotky, přepůlený česnek, nastrouhaný zázvor, badyán, skořici, anýz, sůl a cukr. Vaříme dvě hodiny. Vývar přecedíme a půl hodiny v něm povaříme hovězí maso. Nudle připravíme podle návodu. ...

Tuňák v sezamu se zázvorovými nudlemi

Tuňák v sezamu se zázvorovými nudlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tuňáku, 250 g rýžových nudlí, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžíce řepkového oleje, 2 lžíce sezamu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, 4 ks jarní cibulky, 1-2 ks chilli papričky, 4 ks limety, 1 lžičku třtinového cukru, 1/2 lžičky zázvoru

Tuňáka osolíme, opepříme a smažíme na oleji - vevnitř musí zůstat růžový. Ještě teplého ho obalíme v sezamových semínkách. Necháme aspoň 5 minut stát a poté ho nakrájíme na plátky. Nudle uvaříme podle návodu a smícháme ho s nasekanou jarní cibulko...

Teplý salát z kuřecích jater

Teplý salát z kuřecích jater

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g lískových ořechů, 450 g játry, 120 g ledového salátu, 20 g petrželové natě, 6 lžíc olivového oleje, 2 lžíce mleté papriky, 1 lžičku másla, 1 lžičku vinného octu, 125 ml Sherry, 1/2 citrónu, 2 stroužky česneku

Do mixéru dáme 4 lžíce oleje, česnek, petrželku, tři lžíce oříšků a papriku. Vše rozmixujeme. Získáme omáčku, kterou zakápneme v závěru játra. Zbylé ořechy opečeme nasucho v pánvi. Zbylý olej dáme spolu s máslem na pánev a zahřejeme. Přidáme játra...

Šafránové kuře s rozinkami a oříšky

Šafránové kuře s rozinkami a oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 250 g kuřecích stehenních řízků, 50 g rozinek, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), hrst arašídů (burské ořechy, buráky), 3 lžíce petrželové natě, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky šafránu, 125 ml Sherry, 200 ml drůbežího vývaru

Kuřecí kousky (nejlépe kuřecí stehna rozdělená na horní a dolní části) okořeníme solí a pepřem. Smažíme je 5 minut z každé strany na oleji. Poté je vytáhneme z pánve a dáme stranou. V tuku, který pustili kuřata smažíme nakrájenou cibulku. Po třech...

Rajčatový salát s chorizem

Rajčatový salát s chorizem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1/2 červené cibule, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce olivového oleje, 100 g choriza

Rajčata nakrájíme na měsíčky. Cibuli nakrájíme na jemno a chorizo na plátky. Chorizo osmahneme na oleji dokřupava. Rajčata smícháme s cibulí, tymiánem, olejem a octem. Po vychlazení přidáme i chorizo.

Trochu jiní utopenci

Trochu jiní utopenci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špekáčků, 2 větší cibule, 4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce worcesterové omáčky, 4 lžíce kečupu, 8 lžic vody, sůl, 1 lžička mleté papriky , špetka cukru

Špekáčky oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Připravíme si nálev smícháním všech ostatních surovin. Promícháme ho a necháme přejít varem. Ještě teplým nálevem přelijeme špekáčky s cibulí. Dáme vychladi...

Rýže s krevetami z jednoho hrnce

Rýže s krevetami z jednoho hrnce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 2 papriky (kapie), 2 stroužky česneku, 50 g choriza, 250 g rýže basmati, 400 g sterilovaných rajčat, 200 g krevet, 1 lžíce olivového oleje

Na oleji smažíme cibuli, papriku a česnek. Vše nakrájené na jemno. Přidáme chorizo nakrájené na plátky. Po 3 minutách vmícháme rýži a rajčata v konzervě. Zalijeme 500 ml vody a vaříme přikryté 12 minut. Poté přidáme krevety a je-li potřeba, přidám...

stránka: